-
Bubilo,
Evo i našeg iskustva, možda ti pomogne u tvojim odlukama.
Naša cura je u rujnu prošle godine krenula u jaslice (imala je 1 god 4 mj). Prije toga nije praktički nikad bila bolesna (jedan jedini put nekakva viroza od dva dana s temperaturom oko 38°C).
Od rujna do prosinca prošle godine imala je 4 upale uha, crijevnu virozu, dvaput konjuktivitis, par respiratornih viroza i na kraju upalu pluća (5 dana u bolnici, antibiotik intravenski). Dodatno je nakon svih tih infekcija postala i anemična i za kraj dobila pelenski osip (koji nikad prije nije imala) koji se razvio u gljivičnu infekciju. Napomenula bih još samo da smo ju uvijek nakon izlječenja ostavljali još nekoliko dana doma da se oporavi (bake su dolazile iz drugog grada da nam pomognu).
U prosincu smo:
- promijenili pedijatricu (počeli smo ići kod pedijatrice koja odgovara na pitanja roditelja sa strpljenjem, temeljito pregledava dijete, šalje na vađenje krvi prije odluke o antibiotiku i koja nema stav "tako vam je to kad dijete ide u jaslice")
- počeli ići na preglede kod otorinolaringologa (toplo preporučam dr Baudoina iz Vinogradske, radi i privatno)
- od pedijatrice uzeli potvrdu da dijete zbog bolesti treba na neko vrijeme biti udaljeno iz kolektiva (tu potvrdu nosiš u vrtić i na taj način nemaš problema s čuvanjem mjesta)
- našli tetu čuvalicu (u našem slučaju teta koja čuva par djece kod sebe doma jer smo za tu tetu imali preporuku i mogla nas je primiti)
Na ORL pregledu smo saznali da se upale uha stalno ponavljaju jer je u ušima zaostao gusti sekret koji, laički rečeno, samo čeka sljedeći ulazak mikroorganizama i dovodi do nove upale uha. Da bi se stanje poboljšalo morali smo se riješiti tog sekreta.
Od prosinca smo išli na otprilike mjesečne ORL kontrole i pratili upute liječnika dok se konačno taj sekret nije isčistio u svibnju. (U međuvremenu smo imali još jednu upalu uha u tih 5 mjeseci). Od rujna ove godine cura opet ide u jaslice, ponekad curi nos i ponekad kašljuca ali zbog bolesti nije bila u vrtiću samo jedan jedini dan (viroza koju smo prebolili preko vikenda)!
Ono što mislim na kraju svega:
Naše dijete nije "po prirodi" boležljivo - to mogu zaključiti jer je svojih prvih godinu i 4 mj bila zdrava a i sad je (u vrtiću) opet dobrog zdravlja.
Nakon 4 mjeseca uzastopnih infekcija naše je dijete bilo toliko oslabljeno da joj je trebao predah od vrtića da dođe sebi. Kod tete čuvalice nije bila sama (teta je čuvala troje djece) ali je ipak broj infekcija koje kruže među djecom bio smanjen pa je polako i naša cura izašla iz tog začaranog kruga.
U vrijeme kad smo krenuli u vrtić imali smo pedijatricu koja nije rješavala uzrok problema (sjećam se da sam ju čak jednom pitala da li je moguće da cura u stvari nije izliječena, odnosno da postoji neki problem u pozadini kad ona nakon 2 dana u vrtiću ima novu upalu uha, a pedijatrica me otpilila). Sve mi to u stvari sada izgleda kao totalni nemar.
Kad smo došli do prave liječničke skrbi (dobra pedijatrica + dobar otorinolaringolog) sve je krenulo na bolje. Upravo to je po mom mišljenju bila ključna karika. Moje je dijete na kraju izliječeno Bisolexom - da mi je to netko rekao u vrijeme kad smo pili jedan antibiotik za drugim ne bi mu vjerovala.
Želim ti da i vama sve uskoro krene na bolje - sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma