Roditelj sam djeteta koje pohađa vrtić u Rijeci. Prošli četvrtak sam ostao ne malo šokiran kada sam prilikom dolaska po svoje dijete saznao da je Grad Rijeka odlučio ukinuti subvencije svoj djeci koja ne pohađaju vrtiće kojima grad nije osnivač, te da je pozvao ravnatelje da u naše ime, u ime roditelja koji koriste usluge njihovih ustanova sklope s Gradom Aneks Ugovora kojim bi se dosadašnje subvencije ukinule, a umjesto njih bi nam se ponudilo subvencioniranje u za duplo manjem iznosu nego do sada! Tj. kojima se subvencioniranje svakog pojedinog djeteteta u odnosu na osmi mjesec 2011. smanjilo za više nego duplo, jer je Grad ove godine u devetom mjesecu već jednom smanjivao subvencije. Osim toga, Grad perfidno koristi ravnatelje vrtića, te ih ucjenom po sistemu „uzmi ili ostavi“ tjera na supotpis Ugovora i misli da time „pere ruke“ prebacujući svaku odgovornost za kvalitetno poslovanje na leđa osnivača.
Isti ti osnivači vrtića svima nama koji plaćamo porez kojim Grad upravlja, uštedili su desetke milijuna kuna za otvaranje tih istih vrtića. Proširili kapacitete smještaja djece u tom istom gradu, te automatizmom utjecali i na kvalitetu rada gradskih vrtića kao sitna ali ne manje bitna konkurencija.
Da podsjetimo, prvo smanjenje sa 900,00 kn Grad je sproveo u 08. mj. 2011. i to za 10 % tj. 90 kuna. Pretpostavka je da je to bio „probni balon“, a kako bi se izvidjele reakcije roditelja. Nažalost, u ovo vrijeme recesije, roditelji na ovo nisu previše burno reagirali, a što je evidentno bio signal da se krene u drugo, drastično smanjenje za 50%.
Indikativno je i vrijeme kada se sve ovo odvija. Prvo smanjivanje svega par dana pred početak pedagoške godine i tada po sistemu „uzmi ili ostavi“ ravnatelji vrtića kojima Grad nije osnivač, dovedeni su pred gotov čin. Drugo smanjivanje, još gore, usred pedagoške a na kraju kalendarske godine tako kršeći sve moguće zakone poglavito Zakon o obveznim odnosima koji govori o vremenskim rokovima u prilagodbama na novonastale situacije. Raskidima Ugovora, eventualnim otkazima prostora u najmu itd. Dva radna dana pred Božić (valjda tako „crveni“ zamišljaju Božićne poklone“), a ultimatum ističe dva dana po Božiću i svega par dana pred novu godinu u vrijeme najvećih gužvi, pred kraj godine, kada svi imamo razno razne druge stvari na pameti, pa se valjda nadaju da će ovaj njihov „manevar“ privući manje pozornosti,
Gradonačelnik je 22. srpnja o.g. donio zaključak da se (citiram): „Prihvaća nastavak sufinanciranja u predškolskoj 2011./2012. godini“, te „Zadužuje Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo da u proračunu Grada Rijeke za 2012. planira sredstva za nastavak sufinanciranja redovitog programa predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača na području i izvan područja grada Rijeke.“
Štoviše, kada se predizborna kampanja polako zahuktavala, isti gradonačelnik je 1. 10. 2011. na svom blogu (http://www.vojko-obersnel.com/hr/et-...znenih-prijava) objavio razgovor s novinarom Novog lista, gosp. Cupaćem u kojem tvrdi da može „…zaustaviti sufinanciranje dječjih vrtića kojima Grad Rijeka nije osnivač.“, te: „Možemo, ali nećemo jer ja na to nikada neću pristati…“
Nažalost, građani su prevareni. Ovako drastično srezivanje sufinanciranja jednako je ukidanju. Vrtići jednostavno neće moći funkcionirati. Očekivati od građana da pokriju financijsku „rupu“ koja je nastala, jednostavno je irealno. Na kraju krajeva gradski se proračun financira upravo sredstvima tih istih građana. Iz tog se proračuna obilato izdvajaju sredstva za vrtiće kojima je Grad osnivač. Zar bi roditelji djece koja ne idu u vrtiće kojima je Grad osnivač trebali plaćati svojim izdvajanjem poreza vrtiće kojima je Grad osnivač i dodatno vrtiće kojima grad nije osnivač? Ili bi trebali prestati doprinositi gradskom proračunu?
Kada Grad ovakvim postupanjem prisili na zatvaranje vrtiće kojima nije osnivač gdje misli smjestiti svu djecu koja trenutno pohađaju te vrtiće?
Treba istaknuti i to da se u gradskim vrtićima latentno krši zakon i to na način da (prema mojim saznanjima) na jednog odgajatelja potpada više od tridesetoro djece. U Vrtićima kojima grad nije osnivač, inzistira se na zakonskom maksimumu (mislim da je to oko dvadesetoro djece po odgajatelju), a kako bi se uopće moglo zatražiti subvencioniranje. Bez obzira na navedeno, gradski su vrtići i do sada iz gradskog proračuna dobivali više novaca po djetetu. No to im nije bilo dovoljno, nego će, kako stvari stoje u 2012. god. dobivati još više. S druge strane, vrtićima kojima grad nije osnivač ukidaju se subvencije i ucjenjuje ih se da potpišu ugovor kojim bi se zasigurno upropastili jer i ovako posluju na granici održivosti. Iz navedenog se može iščitati da je Grad lošiji gospodar, jer mu je su mu troškovi, iako ima manje odgajatelja po djetetu, veći nego u vrtićima kojima grad nije osnivač. Naime, cijena smještaja po djetetu mjesečno u vrtićima kojima je grad osnivač iznosi 2.400 kn, dok za isti po zakonu primjenjiv redoviti cjeloviti program cijena smještaja po djetetu u vrtićima kojima grad ne upravlja iznosi 1.950 kn (u prosjeku).
Laž je govoriti o subvencioniranju rada vrtića. Ne subvencioniraju se vrtići. Subvencionira se boravak djece u vrtiću. Stoga, ako nema djece nema ni subvencije. Za vrtiće kojim grad upravlja, Grad izdvaja 1.750 kn po djetetu, dok je vrtiće kojima grad nije osnivač do 9. mjeseca subvencionirao s 900 kn, pa s 810 kn, a sada namjerava sa samo 400kn! Naravno da razliku do pune cijene plaćaju roditelji.
Kada se uzme u obzir da otvaranje vrtića iziskuje silne novce i da su troškovi vrtića kojima je grad osnivač veći nego oni kojima nije logično i financijski opravdano bi bilo poticati vrtiće kojima grad nije osnivač i time uštediti. Uštediti naše novce kojima Grad očigledno ne zna gospodariti.
Treba naglasiti da je ovdje riječ o vrtićima na području grada – gradskim vrtićima.
Meni kao roditelju sasvim je svejedno dali je vrtiću osnivač Grad ili nije. Sve su to Gradski vrtići. U sve njih idu naša djeca. Kao građanin koji je u ovom gradu rođen osjećam se diskriminirano. Zašto ja moram za boravak svog djeteta u vrtiću plaćati 1.550kn, dok moj susjed čije dijete ide u vrtić kome je grad osnivač plaća samo 650k?
Treba li uopće naglašavati da je ovakav potez Gradskih moćnika ujedno i „udarac ispod pojasa“ za svakog tko se u privredu imalo razumije? Pa Gradonačelnik je svega par mjeseci ranije najavio da će se vrtići sufinancirati cijelu školsku godinu (u privredi bi to bio proizvodni ciklus). Temeljem toga su napravljeni financijski programi. Netko se na taj njegov zaključak oslonio kada je radio svoj financijski plan. I onda, najednom, „udarac ispod pojasa“. Kako ovo drugačije tumačiti nego da Grad namjerno pokušava uništiti vrtiće kojima nije osnivač? Kako se nakon ovakvog slučaja ikoji privrednik može s povjerenjem osloniti na gradske institucije?
Stoga bi Gradu Rijeci umjesto da se naziva „Gradom prijateljem djece“. Bolje pristajalo „Grad prijatelj samo neke djece, a neke ne“.