A gdje si iščupala ovo? Ja potpisujem samo ovo: “sjela i plakala” .

Ovo pelene, cipele i sl.... se vjerojatno odnosi na to da se na račun firme uzima R1 račun gdje ne platiš PDV, jer je to kao trošak poslovanja. Možda je 2012. to i moglo, no čini mi se da je danas revizija stroga i ne bi to bas tako lako išlo... barem tamo gdje revizija dolazi. Ali neka netko napise točnije, možda lupetam.

Mobitele danas uglavnom uopće ne moraš kupovati na račun firme. Ako ih i kupiš, država ti ne placa razliku, nego valjda “samo” ne plaćaš PDV ako uzimaš mobitel na R1 račun.

Ali pretpostavljam da danas to nitko ne mora raditi jer telekomi firmama “dijele” šakom i kapom mobitele po 1 do cca 800-900 kn za svaki ugovor/preplatu za svakog zaposlenog. Tako npr. kod mene u firmi telekom ima neki “opaki” ugovor za tarifu za cca 60 zaposlenih i svatko od nas svake 2 godine ima pravo na mobitel iz ponude, a najskuplji obično nije vise od 1000 kn (dok je npr. da ga kupiš u ducanu 5,6,7x skuplji).

Ja mislim da se u većini većih firmi mobiteli kupuju na ovaj način, na račun preplate firme s telekomom. A ako netko i samo kupi mobitel u ducanu na firmu, onda se radi o tome da ga uzme na R1 i ne plati PDV.