Lili, a što bi bilo da ne radiš tako samo tih 9 mjeseci, nego godinama ili 10, 15, 20... godina radiš tako da imaš normalna razdoblja od "samo" 40 sati rada tjedno u nekim mjesecima, plus razdoblja od 4 ili 6 ili 9 ili 12 mjeseci gdje radiš ovako?
(tako ja npr. radim u privatnom sektoru, ali nije tema...). Bi li onda podmetnula leđa za samo "9 mjeseci extra truda za opće dobro"? Evo i sama si napisala da ne bi. A može li se promijeniti stanje u državi ako samo Lili i kolege jednom u životu podmetnu leđa 9 mjeseci?
Zbog specifičnosti mog posla znam detalje o desecima javnih projekata koji su financirani nekim vanjskim novcem, ili se rade za potrebe i obveze prema EU, ili ih financira i uvjetuje Svjetska banka i slično.
I za svaki, ali baš za svaki od desetke njih s kojima sam upoznata javna administracija i rad na projektu uvijek i svaki put kasne, ne malo, par dana ili par tjedana - svaki baš svaki se kasni ili mjesecima ili čak i po 1,2,3... godine.
Zašto? E pa zato što bi da se stigne odraditi zadani posao u propisanim rokovima na svakome od njih trebalo 9 mjeseci (ili x mjeseci ili 1-2 godine raditi ovako kako ti sad radiš. Tko će to i kada raditi? Vrlo rijetki koji okupe sposobnog i voljnog voditelja/nadređenog i okupe tim ljudi koji će raditi besplatno prekovremeno.
Kada će u Hrvatskoj to postati masovnija pojava? Nikada.
I zato će nam trebati desetljeća, a ne godine da se naprave pravi pomaci kakve svi žele i očekuju u funkcioniranju javnih servisa.
Mislim, ne želim reći da bi ljudi trebali masovno raditi besplatno prekovremeno, nego je opća klima da nema uprezanja za opće dobro ako tu nema ništa za mene.