-
Nego, pričali smo ranije o javnoj nabavi. Došla sam na genijalnu ideju. 
Gledam kako u mom poslu često te javne natječaje ne znaju ni napisati pa im često padaju, objavljuju se ponovo i slično. Mislim, meni je to razumljivo da ne zna u nekoj javnoj instituciji ekipa u javnoj nabavi napisati natječaj i znati detalje i specifičnosti svega, od obnove prozora i krova, nabave papira ili opreme, do pružanja niza vrlo specifičnih stručnih usluga. U mom poslu se dio posla odnosi na javni sektor i to je vrlo često kupus od nerazumijevanja osnovnih pojmova, a kamoli da imaju jasne i nedvosmislene kriterije na osnovu kojih će odabrati ponuđača, ako taj kriterij nije isključivo cijena. Ugrubo, ti već iz natječajne dokumentacije vidiš da oni ne razumiju zašto će Mato ponuditi 10.000 kn, a zašto Stipe 50.000. A treba im ova usluga za 50.000, a ponekad će angažirati Matu, i neće dobiti to sto trebaju.
S druge strane, postoje javne institucije koje (za nas posao) znaju napisati vrlo precizan natječaj.
Treće, tko zna sto je EOJN (sustav gdje on line predaješ natječajnu dokumentaciju) je osmišljen kako bi se smanjilo prikupljanje silnih papira za onog koji se javlja na natječaj pa umjesto da hoda okolo, samo klikne u sustavu na nešto. Jeeee. Jupi... Moš si misliti. Ali uvijek se nađe neka Marica koja traži neku punomoć ovjeru kod javnog bilježnika. Zovem pravnika, poludi na Maricu, “pa sustav je i osmišljen tako da te ne traži tu punomoć”. Ne da mi se 4. put žaliti na dokumentaciju i opet čekati tjednima da objave izmjene i nove rokove natječaja, nabavimo punomoć.
E pa da sam ja Vlada... zatvorila bih sve odjele javne nabave u svim javnim institucijama koje postoje, na svim razinama, i države i lokalno. I otvorila bih ministarstvo javne nabave i sve te ljude zaposlila tamo. Naravno, imalo bi ministarstvo podružnicu i u Zadru i u Bjelovaru, ne bi svi osim onih iz Zagreba dobili otkaz. I onda bi to funkcioniralo tako da postoje timovi za prozore, krovove, lokomotive, wc papir, konzultantske usluge... upiti od javnih institucija bi dolazili kroz sustav. Npr. Načelnik općine tamo neke, nazovimo ga Milan, treba stupiće na rizolu. Milan šalje zahtjev u Ministarstvo javne nabave da mu raspišu natječaj i nema pojma tko će njegov zahtjev obrađivati. Štefica i njezin tim provedu natječaj, Ocijeni ponuditelje, a u tome su odlični jer se njezin tim bavi nabavom stupića za cijelu zemlju! Placanje stupica ide naravno iz Milanovog proračuna, svatko placa svoje, samo jedno Ministarstvo za cijelu zemlju provodi javnu nabavu.
Jedan odjel u tom ministarstvu je i Povjerenstvo za zaštitu od sukoba interesa.
I svi sretni, nema korupcije i kriminala. I u svim proračunima ima više novaca...
A onda dođe Svizac i zamota čokoladu
.
Druga genijalna ideja koju imam je da bi ja, da sam Vlada, ukinula bih skroz na skroz papirnati novac. Placanje samo karticama i preko računa. I nema majci više sive ekonomije za sve i svakoga. Samo za krupne ribe, tipa talijanska mafija, ali neće vise moći svaki Đuro i svaka Štefica plaćati na ruke. I opet u proračunima ima više novca, i opet imamo problema sa svizcima
.
Tang odlično! Sviđa mi se Apsurdska! Neka netko javi u Index
.