Naša omiljena, redovno ju radimo za Novu godinu:
Torta od lješnjaka u zdjeli
Tijesto
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna (umjesto dijela brašna mogu se staviti mljeveni lješnjaci)
korica od (neprskanog) limuna
Krema
20 dag maslaca
10 dag lješnjaka (ja stavim barem 20 dag; dio sameljem, dio nasjeckam)
20 dag čokolade
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
20 dag šećera u prahu
2 dl slatkog vrhnja
Dobro izmiješati maslac, žumanjke i šećer, dodati rastopljenu čokoladu. Snijeg od bjelanjaka umiješati rukom. Prženi te nasjeckani lješnjaci mogu se umiješati u kremu ili posipavati po njoj.
Zdjela se obloži biskvitom koji se premaže narančinim sokom (može s malo ruma), zalije se s malo kreme i posipa lješnjacima, ponovo se slaže red biskvita itd. do kraja kada se sve zalije kremom i posipa lješnjacima. (Ovisno o veličini zdjele i debljini biskvita, najšešće ispadne 3 - 5 redova)
Lješnjake uvijek prije prepržim.