-
Evo najjednostavnije torte koju mi volimo (u veliki kalup za tortu napravim od 12 jaja ako želim da je visoka, ali sad pišem izvorni recept od 8 jaja iz glave, pa primam reklamacije ako sam što zabrljala)
Lješnjak bomba torta
Biskvitno tijesto:
8 bjelanjaka - snijeg
250 g kristal šećera
250 g prženih lješnjaka, samljeti (bolje je ako imaš klasičnu mašinu jer multipraktik ostavlja komadiće, a mašina melje na tanke listiće)+1 žlica mrvica (najbolje od piškota ili keksa, ali duraju i obične)
Meni ovo najbolje ispadne ako odvojim pola snijega, pa u njega dodajem naizmjence šećer i lješnjake, a drugu polovicu umiješam na ruke polako, da ne splasne.
U kalup treba staviti pek-papir da se tijesto ne zalijepi. Tijesto se peče na ne previsokoj temperaturi dosta dugo (T=180oC, t=cca 45 minuta) da se lijepo jednoliko digne. Gotovo je kad se odvaja od kalupa (može se provjeriti čačkalicom da li je pečeno iznutra). Treba ga pustiti da se ohladi na temperaturu tijela, pa prerezati na dva lista.
Krema:
8 žutanjaka
250 g štaub šećera
250 g čokolade za kuhanje - otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari
250 g maslaca (izmutiti i dodati u kremu)
U izvornom receptu krema se ne kuha, ali u strahu od salmonele ja skuham jaja na pari sa šećerom na sasvim laganoj vatri (može i na pari) što pomogne i da se šećer lijepo otopi. U to uvaljam čokoladu pa pustim da se ohladi i tek onda frknem maslac. MOže i margarin, torta ljepše i čvršće stoji, ali maslac je zakon okusa.
Kad se krema ohladi toliko da se može lijepo mazati, napuniti tortu i omazati je spatulom sa svih strana (volim kad je čupava, nema zafrkancije s lickanjem).
Ukrasiti lješnjacima u čokoladi.
Uz ovo obvezno servirajte šlag jer je jako ko vrag, ali i jako fino! Nadam se da sam sve točno zapisala.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma