Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Jela od kiselog zelja

  1. #1
    borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    671

    Početno Jela od kiselog zelja

    Već dulje vrijeme si mislim kako sam skroz zapustila kiselo zelje.
    Naime od kada mi je baka umrla, a ima tome već jaaaako dugo, ja vrlo rijetko radim nešto s kiselim zeljem, eventualno ga prodinstam i uz njega poslužim pečenu puretinu.

    Sada je vrijeme kiselog zelja, idealno za podijeliti recepte i malo više koristiti tu zdravu namirnicu

    Recimo meni se baš u zadnje vrijeme jede sekeli gulaš, ima netko dobar recept?

  2. #2
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    ne volim sekeli gulaš, ali jučer smo se gušili u dinstanom kupusu zapečenom u pećnici sa kobasicom i buncekom
    pravila sam za dva dana, ali nije ostalo

  3. #3
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,966

    Početno

    Najbolja salata: kiselo zelje s bučinim uljem

    Dalje: dinstano kiselo zelje s lovorom i kimlom, može poslije to biti i zapečeno kako je ivica_k opisala, može biti s mesom peradi (npr. patkom) i to se može naći pod nazivom podvarak. Mislim da ćemo se mi malo odmarati od svinjetine (jer nas za NG čeka odojak) pa planiram napraviti piceka s kiselim zeljem.

    Najbolja je domaća piletina jer se ne raspada. Treba nasoliti komade piceka ili samo batke i uvaljati u crvenu papriku (može i gotov začin za piletinu, ali bolja mi je sama sol) pa zapržiti sa svih strana na tavi na vrućem ulju, da dobije finu koricu. U ekspres loncu otopiti malo špeka na kockice, dodati trunčicu luka, pola kile opranog kiselog zelja rezanog na široke rezance, na vrh noža kimla i lovorov list. Po želji dodati par kuglica suhe borovice (brinje) jer daje fini voćni okus. Podliti sa 1 šefljom vode (cca 1 dl). Preprženu piletinu staviti na zelje i malo utisnuti da bude okruženo zeljem, ali da viri van. Popapriti, zatvoriti lonac i kad zafućka krčkati 15 minuta.

    Uz to paše pire krumpir, krumpir kuhan u slanoj vodi na velike komade ili palenta svih vrsta.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,307

    Početno

    sarma, sarma, sarma!

  5. #5
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    još,još,još

  6. #6
    lucifer avatar
    Datum pristupanja
    May 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    43

    Početno

    Grah i kiselo zelje + suho meso - njami

  7. #7
    borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    671

    Početno

    Inače ne koristim ekspres lonac,ali ovo mi zvuči odlično, pa ću probati.

    Meni se baš jede sekeli gulaš, onako malo jušniji, na žlicu, ima neko dobar i isproban recept?

  8. #8
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno).


    Dobar tek!

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,966

    Početno

    Evo sekeli gulaša:

    pol kile mesa (klasika je svinjetina - najbolje vratina, ali može se to i s junetinom napraviti)
    kila kiselog zelja narezanog na rezance
    mrvica dimljenog špeka (1 jušna žlica sitnih kockica)
    glavica luka
    ulje
    crvena paprika
    kumin
    lovorov list
    1 žlica brašna
    sol
    papar
    po želji kiselo vrhnje (ne stavljam ali može se)

    Meso se nareže na kocke.
    Na vrlo malo ulja se otopi kosani špek, doda se luk, prodinsta se i doda meso. Kad meso pobijeli, posoliti, posipati crvenom paprikom (najbolja je stučena, ali nema je baš svuda).

    Kiselo zelje isprati ako je prejako, pa dodati mesu. Dodati začine i dobro promiješati . Podliti da ogrezne. Dinstati dok sve nije mekano, s tim da možete podlijevati ako ispari previše tekućine. Pred kraj "poštaubati" žlicom brašna da se malo zgusne (iako to nije uvijek potrebno). Tko voli, nek stavi kiselo vrhnje. Meni je bolje bez njega.

    Eh, da je još uz ovo bijele žgance skuhati... raj zemaljski! [FONT='Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, sans-serif][/FONT]

  10. #10
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Peterlin kako kuhas bijele zgance?

  11. #11
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    obozavam kiselo zelje

    nas omiljeni zimski rucak

    Svinjetina na goranski

    na naglo isprziti svinjske kotlete
    izvaditi i na istoj masnoci isprziti krumpir izrezan na kockice (da bude lijepo pečen sa svih strana)
    izvaditi krumpir, staviti sitno isjeckanu malu glavicu luka, na to kiselo zelje
    podliti juhom ili vodom, dinstati poklopljeno 20-30 min. dok zelje ne omeksa (jos podlijevati po potrebi)
    na zelje posuti krumpir, na njega poslagati meso, poklopiti i kuhati/peci jos 15-20 minuta (bez mijesanja, po potrebi protresti, nece zagorjeti ali treba paziti da ima na dnu tekucine)

    za 4 osobe je dovoljno 4-5 kotleta, do 1kg krumpira, 1/2 kg zelja

  12. #12
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom

  13. #13
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    Citiraj saška prvotno napisa Vidi poruku
    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno)


    Dobar tek!
    eee ovo mi se jako sviđa i bit će prvo na redu ali i ostale recepte moram isprobat
    i gulaš zvuči njami
    Posljednje uređivanje od astral : 29.12.2011. at 22:32

  14. #14
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Jedno od relativno neobičnijih jela od kiselog kupusa - savijača.

    Radila sam prije godinu-dvije otprilike po ovom receptu s coolinarike http://www.coolinarika.com/recept/pi...iselog-kupusa/ , a sad kad gledam vidim da ih ima puno više.

    U svakom slučaju - malo neobična, ali odlična.

  15. #15
    winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,034

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom
    Mudro zboriš, baš sam i ja tako nešto sa suhim mesom htjela predložiti! :krulj:

  16. #16
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    meni je na top listi odmah iza girckanja listova prvo sekili - samo junetina i zelje, dugo i lagano
    sljedeći su mi
    smeđa leća sa kiselem zeljem
    tempeh s kiselim zeljem

  17. #17
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,966

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin kako kuhas bijele zgance?
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.

    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html

  18. #18
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,966

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom
    Pa da, od kiseline iz zelja krupmir se stvrdne. Bolje ga je kuhati odvojeno ili peći u ljusci u pećnici. Ovo je inače super! U mom kvartu (Podravina) suho meso za ovo bilo bi buncek. Nisam to jela godinama...Hvala na podsjećanju!

  19. #19
    borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    671

    Početno

    emily ova svinjetina na goranski mi super zvuči, mljac.

    saška ova musaka sa rižom mi je totalno neobična, nekako mi riža i zelje ne idu zajedno, no uvijek mogu i sa krumpirom napraviti, zvuči mi baš fino.

  20. #20
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    imaju odličan buncek na jarunskom placu - idem po njega

  21. #21
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.

    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html
    Hvala! Pa meni baš i ne zvuči jako fino, ovako po sastavu.
    Mislila sam da je to nešto slično običnim žgancima od kukuruza koje obožavam, a ne treba ih puno mješati

  22. #22
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    sarmica krčka

  23. #23
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,168

    Početno

    Citiraj saška prvotno napisa Vidi poruku
    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno).


    Dobar tek!
    to se peče kak dugo, to je baš po mjeri mog najmanjeg,

  24. #24
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,168

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.
    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html
    to je jako dobra i fina stvar, ali ovu sezonu je ne bumo delali, najbolje je kad se izvade s žlicom koja je uronjena u vruću mast, i kad se sve to radi na kolinju.

  25. #25
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Citiraj borka prvotno napisa Vidi poruku
    emily ova svinjetina na goranski mi super zvuči, mljac.

    saška ova musaka sa rižom mi je totalno neobična, nekako mi riža i zelje ne idu zajedno, no uvijek mogu i sa krumpirom napraviti, zvuči mi baš fino.
    Probaj s rižom, neće ti biti žao, stvarno je izvrsno. Meni pak krumpir slabo ide s zeljem. Eventualno sa strane kao pire uz sarmu...

    Jelena, mislim da je dosta oko 45 minuta za pečenje. Prvo malo zatvori s folijom ili stavi u vatrostalnu s poklopcem dok riža ne omekša i onda otklopi da ishlapi višak.
    Cijeloj mojoj obitelji ovo je omiljeni recept.

  26. #26
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    meni se ovo čini dosta slično sarmi osim šta je pečeno i nije zamotano u list
    a sarmu vooolim

    pa i u sarmu ide riža
    Posljednje uređivanje od astral : 30.12.2011. at 15:47

  27. #27
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    meni je sarma cijeli obrok, meso, povrće, riža, uz to šnita kruha i to je to. Doduše ja radim dosta nemasno i s puno rezanog zelja i riže, pa mi ne fali prilog

  28. #28
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme

  29. #29
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme
    Da, da, da...

  30. #30
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    puuno toća i pire u toć....

  31. #31
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,493

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme
    obavezno
    nikad ne jedem sarmu s kruhom

  32. #32
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Mi cesto jedemo sarmu s kruhom jer mi je puno posla radit jos i pire. Ali nitko se ne buni ako ga bude.
    Ona musaka sa sastojcima sarme dobro zvuci, i najvaznije jednostavno, jer je slagat sarmu s bebom u jednoj ruci nemoguca misija.

  33. #33
    Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    1,993

    Početno

    Uz sarmu je pire pod obavezno.

    I volim kad u njoj ima i dosta suhoga, od prasice naravno.

    Sutra smo kod sveki na sarmi, a ona je pravi malo dijetalnije nego ja tj. od čiste junjetine, ali ne bunim se...glavno da ne moram kuhati.

    I jela sam ovu musaku od kiselog kupusa, riže i ostalog. Meni je bila dobra, ali ovi moji više vole onu klasičnu.

    E da, neko je stavio recept savijače od kiselog kupusa koja je meni odlična. Baš bih mogla ovih narednih dana složiti koju. Mm je prvi put ove godine kiselio zelje i nije mu baš nešto uspio. Pregnjecav je. A govorila sam mu da se ne upušta u to.

    Ništa, možda u savijači bude čak i jestiv.
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 31.12.2011. at 20:27

  34. #34
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Ima netko recept za savijaču od kiselog zelja ?

    Ili da se savjetujem s gđom Coolinarikom ?

    edit: Bodulica, sad vidim da ti znaš kako učiniti tu savijaču, može recept ?
    Posljednje uređivanje od Teica : 31.12.2011. at 21:56

  35. #35
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Kiselo zelje je meni prava zimska hrana. Nama je stalno na meniju.
    Sarma je prva i obavezna. Uz priloge, pire, obični kuhani na polovke, žgance.
    Lički ručak, dinstano zelje, krumpir i suho meso, rebra, buncek ili kobase.

    Ili dinstano zelje s krvavicama. I krumpir.
    Krpice sa zeljem. Jako fino!

    Iako mi je najfinije kiselo zelje ribano na salatu s malo papra. Tako i kiselu repu jedemo. Ja sama pojedem cijelu mjericu.

  36. #36
    Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    1,993

    Početno

    Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    Ima netko recept za savijaču od kiselog zelja ?

    Ili da se savjetujem s gđom Coolinarikom ?

    edit: Bodulica, sad vidim da ti znaš kako učiniti tu savijaču, može recept ?
    Tek sam sada vidjela tvoj post.

    Ja sam je radila tako da sam dinstala kiseli kupus na kapuli, s kockicamama slanine, malo slatke crvene paprike i soli i papra po želji. Naravno, prethodno ispereš malo kupus ako ti je prekiseo. Dinstaš toliko dok kupus lijepo ne omekša. Netko stavi i kockice krumpira u tu smjesu.
    Slažem u kupovne kore za savijaču jer domaće ne znam praviti, a i lijena sam za to, a potom pečem na nekoj srednjoj temp. (ne višoj od 200 stupnjeva) dok kore ne porumene. Kore samo premažem prije pečenja suncokretovim uljem, ali ima i drugih varijanti.

    Poviri ipak na coolinariku, možda ti se svidi još koja varijanta.

  37. #37
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,966

    Početno

    Krumpir nije preporučljivo staviti u jela od kiselog zelja jer od kiseline "odrveni".

    Savijača od zelja slatkog podnosi da se u nju nariba ili izreže koji krumpir, ali od kiselog - ne, ne, ne.... Ni u loncu nije dobro kombinirati kiselo zelje i krumpir. Krumpir skuhati odvojeno ili ispeći u pećnici u kori.

  38. #38
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    http://www.coolinarika.com/recept/pi...iselog-kupusa/

    U svakom slučaju - malo neobična, ali odlična.
    Pogledaj na coolinarici, ima sad već dosta recepata za savijače. Ova po kojoj sam radila stavlja malo riže.
    Posljednje uređivanje od anchi pp : 03.01.2012. at 16:07

  39. #39
    Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    1,993

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Krumpir nije preporučljivo staviti u jela od kiselog zelja jer od kiseline "odrveni".

    Savijača od zelja slatkog podnosi da se u nju nariba ili izreže koji krumpir, ali od kiselog - ne, ne, ne.... Ni u loncu nije dobro kombinirati kiselo zelje i krumpir. Krumpir skuhati odvojeno ili ispeći u pećnici u kori.
    U pravu si.
    Rekla sam da ja krumpir ne stavljam u ovaj moj recept, ali sam čitala da ga netko dodaje, samo sam zaboravila napomenuti da se mora prethodno termički obraditi te onda potom dodati kupusu i ostalim sastojcima.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •