Najbolja salata: kiselo zelje s bučinim uljem

Dalje: dinstano kiselo zelje s lovorom i kimlom, može poslije to biti i zapečeno kako je ivica_k opisala, može biti s mesom peradi (npr. patkom) i to se može naći pod nazivom podvarak. Mislim da ćemo se mi malo odmarati od svinjetine (jer nas za NG čeka odojak) pa planiram napraviti piceka s kiselim zeljem.

Najbolja je domaća piletina jer se ne raspada. Treba nasoliti komade piceka ili samo batke i uvaljati u crvenu papriku (može i gotov začin za piletinu, ali bolja mi je sama sol) pa zapržiti sa svih strana na tavi na vrućem ulju, da dobije finu koricu. U ekspres loncu otopiti malo špeka na kockice, dodati trunčicu luka, pola kile opranog kiselog zelja rezanog na široke rezance, na vrh noža kimla i lovorov list. Po želji dodati par kuglica suhe borovice (brinje) jer daje fini voćni okus. Podliti sa 1 šefljom vode (cca 1 dl). Preprženu piletinu staviti na zelje i malo utisnuti da bude okruženo zeljem, ali da viri van. Popapriti, zatvoriti lonac i kad zafućka krčkati 15 minuta.

Uz to paše pire krumpir, krumpir kuhan u slanoj vodi na velike komade ili palenta svih vrsta.