Results 1 to 39 of 39

Thread: Jela od kiselog zelja

  1. #1
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default Jela od kiselog zelja

    Već dulje vrijeme si mislim kako sam skroz zapustila kiselo zelje.
    Naime od kada mi je baka umrla, a ima tome već jaaaako dugo, ja vrlo rijetko radim nešto s kiselim zeljem, eventualno ga prodinstam i uz njega poslužim pečenu puretinu.

    Sada je vrijeme kiselog zelja, idealno za podijeliti recepte i malo više koristiti tu zdravu namirnicu

    Recimo meni se baš u zadnje vrijeme jede sekeli gulaš, ima netko dobar recept?

  2. #2
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    ne volim sekeli gulaš, ali jučer smo se gušili u dinstanom kupusu zapečenom u pećnici sa kobasicom i buncekom
    pravila sam za dva dana, ali nije ostalo

  3. #3
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Najbolja salata: kiselo zelje s bučinim uljem

    Dalje: dinstano kiselo zelje s lovorom i kimlom, može poslije to biti i zapečeno kako je ivica_k opisala, može biti s mesom peradi (npr. patkom) i to se može naći pod nazivom podvarak. Mislim da ćemo se mi malo odmarati od svinjetine (jer nas za NG čeka odojak) pa planiram napraviti piceka s kiselim zeljem.

    Najbolja je domaća piletina jer se ne raspada. Treba nasoliti komade piceka ili samo batke i uvaljati u crvenu papriku (može i gotov začin za piletinu, ali bolja mi je sama sol) pa zapržiti sa svih strana na tavi na vrućem ulju, da dobije finu koricu. U ekspres loncu otopiti malo špeka na kockice, dodati trunčicu luka, pola kile opranog kiselog zelja rezanog na široke rezance, na vrh noža kimla i lovorov list. Po želji dodati par kuglica suhe borovice (brinje) jer daje fini voćni okus. Podliti sa 1 šefljom vode (cca 1 dl). Preprženu piletinu staviti na zelje i malo utisnuti da bude okruženo zeljem, ali da viri van. Popapriti, zatvoriti lonac i kad zafućka krčkati 15 minuta.

    Uz to paše pire krumpir, krumpir kuhan u slanoj vodi na velike komade ili palenta svih vrsta.

  4. #4

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,309

    Default

    sarma, sarma, sarma!

  5. #5
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    još,još,još

  6. #6
    lucifer's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    43

    Default

    Grah i kiselo zelje + suho meso - njami

  7. #7
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Inače ne koristim ekspres lonac,ali ovo mi zvuči odlično, pa ću probati.

    Meni se baš jede sekeli gulaš, onako malo jušniji, na žlicu, ima neko dobar i isproban recept?

  8. #8
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno).


    Dobar tek!

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Evo sekeli gulaša:

    pol kile mesa (klasika je svinjetina - najbolje vratina, ali može se to i s junetinom napraviti)
    kila kiselog zelja narezanog na rezance
    mrvica dimljenog špeka (1 jušna žlica sitnih kockica)
    glavica luka
    ulje
    crvena paprika
    kumin
    lovorov list
    1 žlica brašna
    sol
    papar
    po želji kiselo vrhnje (ne stavljam ali može se)

    Meso se nareže na kocke.
    Na vrlo malo ulja se otopi kosani špek, doda se luk, prodinsta se i doda meso. Kad meso pobijeli, posoliti, posipati crvenom paprikom (najbolja je stučena, ali nema je baš svuda).

    Kiselo zelje isprati ako je prejako, pa dodati mesu. Dodati začine i dobro promiješati . Podliti da ogrezne. Dinstati dok sve nije mekano, s tim da možete podlijevati ako ispari previše tekućine. Pred kraj "poštaubati" žlicom brašna da se malo zgusne (iako to nije uvijek potrebno). Tko voli, nek stavi kiselo vrhnje. Meni je bolje bez njega.

    Eh, da je još uz ovo bijele žgance skuhati... raj zemaljski! [FONT='Trebuchet MS', Trebuchet, Arial, sans-serif][/FONT]

  10. #10
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Peterlin kako kuhas bijele zgance?

  11. #11
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    obozavam kiselo zelje

    nas omiljeni zimski rucak

    Svinjetina na goranski

    na naglo isprziti svinjske kotlete
    izvaditi i na istoj masnoci isprziti krumpir izrezan na kockice (da bude lijepo pečen sa svih strana)
    izvaditi krumpir, staviti sitno isjeckanu malu glavicu luka, na to kiselo zelje
    podliti juhom ili vodom, dinstati poklopljeno 20-30 min. dok zelje ne omeksa (jos podlijevati po potrebi)
    na zelje posuti krumpir, na njega poslagati meso, poklopiti i kuhati/peci jos 15-20 minuta (bez mijesanja, po potrebi protresti, nece zagorjeti ali treba paziti da ima na dnu tekucine)

    za 4 osobe je dovoljno 4-5 kotleta, do 1kg krumpira, 1/2 kg zelja

  12. #12

    Default

    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom

  13. #13
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    Quote Originally Posted by saška View Post
    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno)


    Dobar tek!
    eee ovo mi se jako sviđa i bit će prvo na redu ali i ostale recepte moram isprobat
    i gulaš zvuči njami
    Last edited by astral; 29.12.2011 at 22:32.

  14. #14
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Jedno od relativno neobičnijih jela od kiselog kupusa - savijača.

    Radila sam prije godinu-dvije otprilike po ovom receptu s coolinarike http://www.coolinarika.com/recept/pi...iselog-kupusa/ , a sad kad gledam vidim da ih ima puno više.

    U svakom slučaju - malo neobična, ali odlična.

  15. #15
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom
    Mudro zboriš, baš sam i ja tako nešto sa suhim mesom htjela predložiti! :krulj:

  16. #16
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    meni je na top listi odmah iza girckanja listova prvo sekili - samo junetina i zelje, dugo i lagano
    sljedeći su mi
    smeđa leća sa kiselem zeljem
    tempeh s kiselim zeljem

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by klara View Post
    Peterlin kako kuhas bijele zgance?
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.

    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html

  18. #18
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    lički kupus
    narezani kiseli kupus (ja ne volim ribani kiseli, već uvijek glavice režemo na rezance)
    suho meso: rebra, špic rebra, uho, kobasica, slanina...
    suho meso se obkuha
    slaže se kupus, pa nešto suhog, pa kupus, malo masti, suho, stavi se koje zrno papra...
    kad se sve potroši (kupus je na kraju) zalije se s vodom
    i kuha na laganoj vatri
    može se staviti i koji krumpir, ali meni nije fin krumpir kuhan s kupusom
    Pa da, od kiseline iz zelja krupmir se stvrdne. Bolje ga je kuhati odvojeno ili peći u ljusci u pećnici. Ovo je inače super! U mom kvartu (Podravina) suho meso za ovo bilo bi buncek. Nisam to jela godinama...Hvala na podsjećanju!

  19. #19
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    emily ova svinjetina na goranski mi super zvuči, mljac.

    saška ova musaka sa rižom mi je totalno neobična, nekako mi riža i zelje ne idu zajedno, no uvijek mogu i sa krumpirom napraviti, zvuči mi baš fino.

  20. #20
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    imaju odličan buncek na jarunskom placu - idem po njega

  21. #21
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.

    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html
    Hvala! Pa meni baš i ne zvuči jako fino, ovako po sastavu.
    Mislila sam da je to nešto slično običnim žgancima od kukuruza koje obožavam, a ne treba ih puno mješati

  22. #22

    Default

    sarmica krčka

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Quote Originally Posted by saška View Post
    Moj najdraži, musaka:
    prodinstati mljeveno (ja stavim 30-ak deka i još malo sojinih ljuspica, a u original receptu je samo mljeveno),
    može i malo slaninice (ne može pokvariti ) i žlicu-dvije rajčice, začiniti.
    Slagati red kiselog kupusa izrezanog na trakice, malo riže (oprane, nekuhane), meso, riža, kupus.
    Zaliti s 3 dcl mlijeka (malo čudno, ali paše savršeno).


    Dobar tek!
    to se peče kak dugo, to je baš po mjeri mog najmanjeg,

  24. #24
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,248

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Nikako, pozovem se kolegici na to! Zato tak i ceznem za tim jer nisam bas majstor.
    Evo kako bi to trebalo ici (znam ja pravila, ali to je naporno, treba fest mijesati, ne da se to meni) http://www.kuharica.hr/recepti/prilo..._krumpira.html
    to je jako dobra i fina stvar, ali ovu sezonu je ne bumo delali, najbolje je kad se izvade s žlicom koja je uronjena u vruću mast, i kad se sve to radi na kolinju.

  25. #25
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Quote Originally Posted by borka View Post
    emily ova svinjetina na goranski mi super zvuči, mljac.

    saška ova musaka sa rižom mi je totalno neobična, nekako mi riža i zelje ne idu zajedno, no uvijek mogu i sa krumpirom napraviti, zvuči mi baš fino.
    Probaj s rižom, neće ti biti žao, stvarno je izvrsno. Meni pak krumpir slabo ide s zeljem. Eventualno sa strane kao pire uz sarmu...

    Jelena, mislim da je dosta oko 45 minuta za pečenje. Prvo malo zatvori s folijom ili stavi u vatrostalnu s poklopcem dok riža ne omekša i onda otklopi da ishlapi višak.
    Cijeloj mojoj obitelji ovo je omiljeni recept.

  26. #26
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    meni se ovo čini dosta slično sarmi osim šta je pečeno i nije zamotano u list
    a sarmu vooolim

    pa i u sarmu ide riža
    Last edited by astral; 30.12.2011 at 15:47.

  27. #27
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    meni je sarma cijeli obrok, meso, povrće, riža, uz to šnita kruha i to je to. Doduše ja radim dosta nemasno i s puno rezanog zelja i riže, pa mi ne fali prilog

  28. #28

    Default

    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme

  29. #29
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme
    Da, da, da...

  30. #30
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    puuno toća i pire u toć....

  31. #31
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni mora sarma ići sa pire krumpirom
    sa kruhom mi je prazna
    pire krumpir, pa ga malo zgnječiti u toću od sarme
    obavezno
    nikad ne jedem sarmu s kruhom

  32. #32
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Mi cesto jedemo sarmu s kruhom jer mi je puno posla radit jos i pire. Ali nitko se ne buni ako ga bude.
    Ona musaka sa sastojcima sarme dobro zvuci, i najvaznije jednostavno, jer je slagat sarmu s bebom u jednoj ruci nemoguca misija.

  33. #33
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Uz sarmu je pire pod obavezno.

    I volim kad u njoj ima i dosta suhoga, od prasice naravno.

    Sutra smo kod sveki na sarmi, a ona je pravi malo dijetalnije nego ja tj. od čiste junjetine, ali ne bunim se...glavno da ne moram kuhati.

    I jela sam ovu musaku od kiselog kupusa, riže i ostalog. Meni je bila dobra, ali ovi moji više vole onu klasičnu.

    E da, neko je stavio recept savijače od kiselog kupusa koja je meni odlična. Baš bih mogla ovih narednih dana složiti koju. Mm je prvi put ove godine kiselio zelje i nije mu baš nešto uspio. Pregnjecav je. A govorila sam mu da se ne upušta u to.

    Ništa, možda u savijači bude čak i jestiv.
    Last edited by Bodulica; 31.12.2011 at 20:27.

  34. #34
    Teica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,274

    Default

    Ima netko recept za savijaču od kiselog zelja ?

    Ili da se savjetujem s gđom Coolinarikom ?

    edit: Bodulica, sad vidim da ti znaš kako učiniti tu savijaču, može recept ?
    Last edited by Teica; 31.12.2011 at 21:56.

  35. #35
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Kiselo zelje je meni prava zimska hrana. Nama je stalno na meniju.
    Sarma je prva i obavezna. Uz priloge, pire, obični kuhani na polovke, žgance.
    Lički ručak, dinstano zelje, krumpir i suho meso, rebra, buncek ili kobase.

    Ili dinstano zelje s krvavicama. I krumpir.
    Krpice sa zeljem. Jako fino!

    Iako mi je najfinije kiselo zelje ribano na salatu s malo papra. Tako i kiselu repu jedemo. Ja sama pojedem cijelu mjericu.

  36. #36
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Quote Originally Posted by Teica View Post
    Ima netko recept za savijaču od kiselog zelja ?

    Ili da se savjetujem s gđom Coolinarikom ?

    edit: Bodulica, sad vidim da ti znaš kako učiniti tu savijaču, može recept ?
    Tek sam sada vidjela tvoj post.

    Ja sam je radila tako da sam dinstala kiseli kupus na kapuli, s kockicamama slanine, malo slatke crvene paprike i soli i papra po želji. Naravno, prethodno ispereš malo kupus ako ti je prekiseo. Dinstaš toliko dok kupus lijepo ne omekša. Netko stavi i kockice krumpira u tu smjesu.
    Slažem u kupovne kore za savijaču jer domaće ne znam praviti, a i lijena sam za to, a potom pečem na nekoj srednjoj temp. (ne višoj od 200 stupnjeva) dok kore ne porumene. Kore samo premažem prije pečenja suncokretovim uljem, ali ima i drugih varijanti.

    Poviri ipak na coolinariku, možda ti se svidi još koja varijanta.

  37. #37
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Krumpir nije preporučljivo staviti u jela od kiselog zelja jer od kiseline "odrveni".

    Savijača od zelja slatkog podnosi da se u nju nariba ili izreže koji krumpir, ali od kiselog - ne, ne, ne.... Ni u loncu nije dobro kombinirati kiselo zelje i krumpir. Krumpir skuhati odvojeno ili ispeći u pećnici u kori.

  38. #38
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    http://www.coolinarika.com/recept/pi...iselog-kupusa/

    U svakom slučaju - malo neobična, ali odlična.
    Pogledaj na coolinarici, ima sad već dosta recepata za savijače. Ova po kojoj sam radila stavlja malo riže.
    Last edited by anchi pp; 03.01.2012 at 16:07.

  39. #39
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Krumpir nije preporučljivo staviti u jela od kiselog zelja jer od kiseline "odrveni".

    Savijača od zelja slatkog podnosi da se u nju nariba ili izreže koji krumpir, ali od kiselog - ne, ne, ne.... Ni u loncu nije dobro kombinirati kiselo zelje i krumpir. Krumpir skuhati odvojeno ili ispeći u pećnici u kori.
    U pravu si.
    Rekla sam da ja krumpir ne stavljam u ovaj moj recept, ali sam čitala da ga netko dodaje, samo sam zaboravila napomenuti da se mora prethodno termički obraditi te onda potom dodati kupusu i ostalim sastojcima.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •