Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Da li neki lijekovi, bolest trudnice i slicno mogu utjecati na los T21 nalaz

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Da li neki lijekovi, bolest trudnice i slicno mogu utjecati na los T21 nalaz

Bok svima. Nova sam kod vas i nadam se vasoj pomoci . Najprije sretna vam nova godina. Ono sto me zanima je da li moze bilo sta u tijelu zene utjecati na povecanje free beta hcg i na smanjenje app-a u krvi trudnice? Da li moze recimo uzimanje dufastona utjecati na te nalaze, da li moze imunitet tijela utjecati, povecani secer, viroza, sta god...
    Inace, da li postoje negdje neke tablice koje pokazuju koje su to normalne vrijednosti papp-a u krvi trudnice po tjednima a koje su normalne vrijednosti free beta hcg?
    Kada se radi pretraga na nalazu samo pisu rezultati od trudnice ali ne i normalne vrijednosti pa da ona sama moze usporediti koliko je veliko njezino odstupanje.
    Puno hvala na odgovoru jer kod nas je tuga i jad od straha.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni su rekli da IVF ima veze sa sniženim papp-a - nalazi su mi nisu bili , onako, malo "pomaknuti"- nakraju je sve bilo OK

http://www.ivfnewsdirect.com/?p=286

j
    esi vidjela ovu temu : http://forum.roda.hr/threads/6480-Prenatalna-dijagnostika-(double-triple-AC-PAPP...)-da-ne

Posljednje uređivanje od prima : 01.01.2012. at 17:55

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Prima, ali ja nisam umjetnom oplodnjom ostala trudna tako da to ne igra ulogu Inace, surfajuci X sati jedva sam nasla ovu stranicu koja pokazuje kakvi su normalni podaci o pappa i free beta hcg pa se nadam da ce koristiti i drugima, ako je ovo sve tocno, a to neznam jer sam samo ovu nasla sa podacima po kojima zena moze i sama uvidjeti kolika su joj odstupanja u nalazu, ne uzimajuci dob u obzir.

http://geneticsmadeeasy.com/preguntas/pregunta46.html

Inace, jos nisam nigdje vidjela da li postoje bilo kakvi faktori koji utjecu na povecanje free beta hcg i istovremeno snizuju pappa (( Mozda ipak ima neki razlog jer i taj nalaz krvi je samo statistika, premda ubija posteno, pa s obzirom da se radi o statistici ja bih voljela znati zbog cega se jos mogu poremetiti ove dvije vrijednosti hormona kod trudnice. Vjerujem da bi to puno pomoglo svima koji rasire zjenice kada dobiju nalaze krvne pretrage a ne preferiraju bas amino.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da li si pročitala temu čiji ti je link stavila prima? Naročito bih ti preporučila post 23 koji je napisala mamma Juanita. Jednu rečenicu ću i kopirati:
    "Mene je iskreno cijele te slijepe vjere u tehnologiju malo strah, jer gdje se tu izgubio čovjek, bolje rečeno žena, među svim tim strojevima..."

A kod tvojih nalaza je jako bitna tvoja dob ( i bebinog tate isto) o tome ovisi i interpretacija nalaza.

Ali, zar ne možeš pitati svoga doktora da ti protumači?

I samo na kraju da ti kažem da sam rodila sa 40 i nisam radila nikakav test, nijedan. Čemu? I dobila savršenu bebu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

helpmum, mislim da je sad bez nekog značaja kopati po internetu i tražiti vrijednosti , te ih uspoređivati sa vašima.
    Nadam se da ti znaš da je nalaz koji imaš samo statistika, nema nikakvu stvarnu dijagnostičku vrijednost , nego te samo smješta u rizičnu skupinu. Jedini način da dobiješ točnu informaciju , a ne statistiku, je da odeš na amniocintezu ili da čekaš da rodiš. Želim vam da nađete mir za koju se god opciju odlučili.

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I mene je u prvoj trudnoci malo sokirao rezultat kombiniranog, nuhalni OK, medijan HCG 0.66 (takodjer OK) ali iznimno nizak Papp-a (svega 0.28 medijana) sto je ukupno dalo veci rizik na temelju biokemije od onoga koji odgovara dobi trudnice. Iako se ekstremno niske vrijednosti PAPP povezuju s zastojem u rastu, povecanim rizikom za kromosomske abnormalnosti, preeklampsijom, uranjenim porodom sve je ispalo OK.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Drage mame, evo ovako, da mogu vrijeme vratiti nazad ne bi NIKADA radila tu krvnu pretragu ili ti prenatalni test jer to je za moj pojam samo KIDANJE MOZDANIH VIJUGA I UZIMANJE NOVACA jer veliki dio medicine je ipak određena vrsta mafije kojoj je bitan samo novac! Zasto sada ovo pisem? Nakon 2 dana i 2 noci iskidanosti bez granica (jer je bio vikend i btw NG) kada sam dosla do svoje predivne doktorice i kada je ona sat vremena, ali doslovno sat vremena posvetila ultrazvuku sada mi je srce na mjestu iako jso uvijek neznam da li cu isi na ranu aminocintezu ili ne jer vrag kada uđe pa ne da mira onda ga nije lako izbaciti i to znaju svi koji su prosli ovako nesto...
    Inace, laboratorij koji je meni radio pretragu krvi napravio je gresku u nalazu koju sam ja otkrila nakon 4 dana iskidane svoje duse a radis e o tome sto su stavili u nalazu da je moja dob trudnoce na dan vađenja krvi bila 6 dana veca/starija nego sto je u stvarnosti bilo tako a SVAKI DAN je bitan da se tocno unesu ti podaci kako bi se mjerila ta vjerojatnost koja vjerojatnije majci iskida mozak nego sto ima veze sa realnoscu. Poludila sam kada sam vidjela da su napravili krivi unos mog vremena trudnoce i onda se cijelu vecer mislim da li da ih nazovem slijedece jutro i operem jezikovom juhom ali ipak sam rekla sebi da je za mene pametnije da ih vise nikada niti cujem a kamoli vidim.
    Inace, gledajuci po netu i trazeci te info koje sam postala gore ja sam sebi osobno pomogla s obzirom da nisam imala koga nista pitati jer je bio vikend Silvestrova, a inace i ti u laboratoriju su mi rekli da su to tocni podaci te da je najbolja opcija ako je vrijednost i free beta hcg i papp-a sto blize vrijednosti 1MOM, a sto sve vise odstupa od te vrijednosti nije dobro dok je najlosije ako prelazi one granice koje su navedene u tablici, tj ako je PAPP-A manji od 0,4 MOL ili ako je free beta hcg manja od 0,4 MOL i veca od 2,5 MOL. Naprosto su to jedinice koje vrijede za svaku dob ali ovisi koliko odstupa u kojoj zivotnoj dobi.
    Inace, i moja ginekologinja mi je rekla da u svojoj praksi (a zena ima X staza) je ima ana uvid puno lazno pozitivnih takvih nalaza i bebice su bile u redu i ono sto je najbitnije kako moja doktorica tvrdi je nuhalni nabor i da je to marker koji najvise kazuje da li postoje problemi ili ne a naravno da gleda i 3 arterije u pupkovini, nosic, bedrenu kost, srce i sve ostalo sta treba.
    Tako da, drage mame, ja nikada, ali nikada ne bi ponovila ovu istu nepromisljenost da mi pojam statistike razori i dane i snagu i Silvestrovo i sve zajedno zbog jedne analize krvi koja je plus tome pokazala krivi nalaz jer su jednostavno aljkavo stavili za tjedan dana krivo vrijeme trudnoce a to je nista drugo nego SRAMOTA!
    Evo, nadam se da ce moje iskustvo mozda pomoci nekome jer lijepo je podijeliti iskustva, ne lazno tjesiti bilo koga vec iskreno sto vjerujem da sve mame to ovdje i cine za svoje i tudje dobro.
    Do daljnjeg druzenja na ovom jako lijepom forumu puno pozdrava, sve najbolje u Novoj vama i vasim bebicama...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

može li ime labosa. može i na pp

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj helpmum prvotno napisa Vidi poruku
    Inace, laboratorij koji je meni radio pretragu krvi napravio je gresku u nalazu koju sam ja otkrila nakon 4 dana iskidane svoje duse a radis e o tome sto su stavili u nalazu da je moja dob trudnoce na dan vađenja krvi bila 6 dana veca/starija nego sto je u stvarnosti bilo tako a SVAKI DAN je bitan da se tocno unesu ti podaci kako bi se mjerila ta vjerojatnost koja vjerojatnije majci iskida mozak nego sto ima veze sa realnoscu. Poludila sam kada sam vidjela da su napravili krivi unos mog vremena trudnoce i onda se cijelu vecer mislim da li da ih nazovem slijedece jutro i operem jezikovom juhom ali ipak sam rekla sebi da je za mene pametnije da ih vise nikada niti cujem a kamoli vidim.
    Inace, gledajuci po netu i trazeci te info koje sam postala gore ja sam sebi osobno pomogla s obzirom da nisam imala koga nista pitati jer je bio vikend Silvestrova, a inace i ti u laboratoriju su mi rekli da su to tocni podaci te da je najbolja opcija ako je vrijednost i free beta hcg i papp-a sto blize vrijednosti 1MOM, a sto sve vise odstupa od te vrijednosti nije dobro dok je najlosije ako prelazi one granice koje su navedene u tablici, tj ako je PAPP-A manji od 0,4 MOL ili ako je free beta hcg manja od 0,4 MOL i veca od 2,5 MOL. Naprosto su to jedinice koje vrijede za svaku dob ali ovisi koliko odstupa u kojoj zivotnoj dobi.
    Inace, i moja ginekologinja mi je rekla da u svojoj praksi (a zena ima X staza) je ima ana uvid puno lazno pozitivnih takvih nalaza i bebice su bile u redu i ono sto je najbitnije kako moja doktorica tvrdi je nuhalni nabor i da je to marker koji najvise kazuje da li postoje problemi ili ne a naravno da gleda i 3 arterije u pupkovini, nosic, bedrenu kost, srce i sve ostalo sta treba.
    jako mi je žao zbog tvojeg lošeg iskustva, ali prvo i osnovno što se ovdje mora znati. kombinirani probir, double ili triple test NISU dijagnostičke pretrage nego PROBIRI. statisitčki testovi
    drugo, trajanje trudnoće se za kombinirani probir ne odrešuje prema zadnjoj menstruaciji, niti prema datumu koji je ginekolog upisao, nego prema UZV podacima ploda. ukoliko je ginekolog pogrešno izmjerio, i/ili plod iskače iz određenih okvira, termini se ne podudaraju. zato i na nalazi postoje obje statističke vrijednosti
    također, nema potrebe po internetu tražiti kolike su vrijednosti PAPP-A i fbHCG jer je to zavisno od opreme pojedinog laboratorija (u hrvatskoj su trenutno 4 kompanije koje u ponudi imaju testove i računalni program za prenatalni probir)
    jedino što je usporedivo su MoM-ovi (vrijednosti koje se dobiju da se dobivena vrijednost hormona trudnice podijeli s medijanom tog hormona za određeni tjedan trudnoće za određenu populaciju, stoga je idealna vrijednost 1, a sve što jako odstupa patološka)

neću ulaziti u "pogrešku" laboratorija, ali isto tako mnogo je ginekologa koji nisu vrsni u UZVu, te niti plod nije uvijek u idealnom položaju da se može sve iz UZVa isčitati.

na svakoj je trudnici da procijeni želi li probir ili ne, te što će s dobivenim rezultatima. a to može samo ako prihvati činjenicu da je probir samo pomoć pri odluci ići na amnio ili ne. i hvala kompanijama što su na tržište stavile neinvazivne metode koje smanjuju broj invazivnih dijagnostičkih testova

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je doktor rekao da se kod nas, u Srbiji, nigde ovaj test ne izvodi kako bi trebalo. Kao razloge je naveo kupovinu jeftinih kitova (uporedio je cenu testa koja je kod nas niti 20e i cenu kita koji on smatra valjanim) i organizaciju analize uzoraka (on tvrdi da se ceka predugo, da se napuni neka kaseta, ne znam tacno kako to funkcionise), a da uzorak sme da stoji samo 6 sati. Kao, ne pale masinu ako imaju manje uzoraka skupljenih za tih 6 sati.
    Sto se meranja nuhalnog nabora i crl-a ploda tice, tu bi trebalo da budu bas bas precizni, jer jako utice na rezultat, a znam da cesto nisu, i to "pomera" rezultate.
    Ja sam svejedno radila test, mislila sam, da nesto extremno pogrese primetila bih, a u slucaju jako losih rezultata obratila bih vise paznje na izbor strucnjaka koji bi radio uzv.

Ja sam u trudnoci s Lunom imala PAPP 2.5 MoM, i niko nije znao da mi kaze da li to nesto znaci. bhcg mi je isto bio visok, oko 3 MoM. Biohemijski rizik za SD je bio oko 1:5000, pa nisam dalje capkala.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj helpmum prvotno napisa Vidi poruku
    ...da mi pojam statistike razori i dane i snagu i Silvestrovo i sve zajedno zbog jedne analize krvi koja je plus tome pokazala krivi nalaz jer su jednostavno aljkavo stavili za tjedan dana krivo vrijeme trudnoce a to je nista drugo nego SRAMOTA!..
    Čitam sve ovo što pišeš i tek sam sad uvidjela bit. Mogla si radit test 7 dana kasnije i preskočit Silvestrovo.
    Ok, vjerujem da se desila greška, ljudski faktor, štogod, al' to onda možeš ili fino tužit, dat u medije, prozvat dotični laboratorij, laboranta ili kako god zadovoljit svoju frustraciju.
    Vjerujem da ti nije bilo niti malo lako. Iskreno mi je žao što si imala takvo iskustvo.

Ali to i dalje ne znači da je sam vrst testa nepotreban, kriv, loš, i da ga ne bi trebalo radit.
    Taj test se radi po izboru, nije neophodan.
    Mogla si se dogovorit sama sa sobom i sa tvojim suprugom, prije nego ste išli na test, i pripremit sebe što bi u slučaju slučaja.....
    Jer taj test pokazuje određene "brojeve", ni samo visoke ni samo niske, pa koji te dopadne, ovisi o puno stvari, ne o tvojoj želji "ja bi htjela da bude dobar".
    Dobiješ ono što dobiješ, a ne ono što bi htjela.
    Svi bi htjeli da bude dobar. Nekome, čisto statistički, pošto se tu radi o statistici, bude na žalost i loš.
    A to i dalje ne znači da test ne valja i da ga treba ne radit.

Ja ti želim do kraja urednu i zdravu trudnoću i lijepu i zdravu bebu, a lažni pozitivni test da ostane samo "loša statistika".

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je doktor rekao da se kod nas, u Srbiji, nigde ovaj test ne izvodi kako bi trebalo. Kao razloge je naveo kupovinu jeftinih kitova (uporedio je cenu testa koja je kod nas niti 20e i cenu kita koji on smatra valjanim) i organizaciju analize uzoraka (on tvrdi da se ceka predugo, da se napuni neka kaseta, ne znam tacno kako to funkcionise), a da uzorak sme da stoji samo 6 sati. Kao, ne pale masinu ako imaju manje uzoraka skupljenih za tih 6 sati.
    cijena se formira ovisno o tržištu i nije ista u nejmačkoj, hrvatsko, španjolskoj, srbiji ili izraelu. a to što doktor misli, je utjecaj ili konkurenstke kompanije ili podaci koje dobija iz druge zemlje.
    također, uzorak može stajati i duže od 6 sati ako se pravilno skladišti. jedino je bitno vaditi krv ISTI dan kad je i uzv.
    znam labose u srbiji gdje bih bez razmišljanja dala krv na analizu, i isto tako labose u njemačkoj gdje ne bih

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Verovatno si u pravu, magriz, samo sam prenela i to misljenje, jer je bilo razlicito od svega sto sam cula.
    Ja sam laik, i zaista ne mogu o tome suditi na osnovu mog misljenja.

Zasto mislis da je bitno isti dan da se radi uzv i vadi krv? Oni napisu kad je bio nalaz uzv, i kao takvog ga unesu u program za racunanje statistike.
    Ja sam radila isti dan, ali su mi u labu (konzilijum, dva puta) rekli da moze i dan kasnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •