Žena me oduševila u Latinici jučer. Naša ministrica europskih integracija ode sa sastanka vlade podojiti svoje devetomjesečno dijete pa se vrati i onda opet ode kad dođe vrijeme druge stanke za dojenje. A da nije i ona naša forumašica? :D :wink:
Žena me oduševila u Latinici jučer. Naša ministrica europskih integracija ode sa sastanka vlade podojiti svoje devetomjesečno dijete pa se vrati i onda opet ode kad dođe vrijeme druge stanke za dojenje. A da nije i ona naša forumašica? :D :wink:
ivar je rekao: Ivana, neka je Roda na televiziji :shock:
ja mislimda je svaka zena bez obzira na struku , posal ili titulu prvo mater pa tek onda sve ostalo :D
Koja je ono promocija dojenja bila!!!! Tema: usklađivanje karijere i obitelji, a ispalo je: karijere i dojenja!!! Ma super! Nadam se da su i poneki poslodavci gledali ministricu.![]()
Ivarica :D :D :D
i ja sam gledala - moram priznat da mi je to bila jedna od boljih Latinica
valjalo bi samo da su zavrsili nekim prilogom kuda su i gosti krenuli - a to su vrtici po firmama i fleksibizacija radnih mjesta.
Ja mogu reci da kod mene ne bi sljakala fleksibilizacija tipa pola radnog vremena ili sl. jel' il sam tamo (na poslu) ili nisam - nema nista na pola zbog takve prirode posla - no kada bi unutar firme tj. zgrade bio vrtic gdje se ja mogu npr. spustiti svakih sat-dva na nekih 10-15 min ... kad drugi idu na cik pauzu&kafenisanja i npr. podojit ga, pogledat i sl. - ja bi se vjerojatno prva vratila na posao cim ranije (s nekih 9 mj.).
Ovak ova stanka za dojenje kakva je sada mi nista ne znaci kad bih ju potrosila u putovanju samo da dodem do djeteta...
ankika, al dobro bi ti dosla za izdajanje, ne? Tako sam barem ja radila u tvojim okolnostima - kada sam bila na poslu, daleko od bebe.
a za ministricu i promociju dojenja - bravo![]()
Sinoć sam se zamalo posvađala sa MM![]()
Oduševila me ministrica kada je rekla da njeno dijete ne traži dojiti već da je to njena odluka (od prilike je tako nešto kazala :D )...
I tako ja oduševljeno gledam kad ono MM odmahuje rukom :shock:
"Lako je njoj, ona je ministrica"....
Nakon što sam ispalila nekoliko brzopoteznih misli- pomislih da možda ima pravo...
Naime, prva moja sestra nema pravo ni sjesti na poslu (radi u jednoj od jačih optika u gradu), nema pravo pojesti marendu (30 min pauze je naučna fantastika)- a zamislite da pita gazdu može li dojiti dva puta po pola sata (uz to radi dvokratno, popodne, ...)![]()
![]()
Svaka čast firmama u kojima je moguće ostvariti svoju "pauzu" za dojenje, ali mislim da većina današnjih poslodavaca nema sluha za to![]()
I ja sam gledala, čak sam i posebno snimala jer nisam htjela ništa propustiti.
Smatram da je odlično govorila ministrica, ali kako kaže anaviktorijin muž, ona je - ministrica!
Ja ne smijem dijete unijeti u zgradu firme (zabranjeno je), a kamoli da mi ju netko donese da ju podojim u susjednoj sobi.
Ona ujedno ima iza sebe cijelu logostiku - muž, mama, svekrva, što mnoge od nas mogu sanjati. (Mislim da bi i mene svi podržali da sam ministrica, ovako, sama se moram pobrinuti za sve. Ah, tko mi je kriv:wink: )
Ujedno, u emisiji su prikazali samo pozitivne primjere osoba koje su već na vrhuncu karijere i mogu si dozvoliti "izlete" iz firme, a što je s nama koji se tek borimo za svoje mjesto pod karijerskim suncem? Moramo ostajati prekovremeno, raditi vikendima, navečer još kod kuće završavati raznorazna izvješća ... nažalost, ja mislim da ja neću to moći fizički, a niti psihički izdržati tako da ću morati žrtvovati, čak i napustiti sve ono što sam do sada postigla![]()
![]()
...
No, dijete mi je važnije.
Anicice u teoriji da - no nemam niti prostoriju gdje bi uopce se izajala ... osim da sjednem na wc skoljku i blokiram svima wc na katu :?
bez obzira sto radim u ok firmi, uvijeti rada su mogu blago reci koma ... ja imam srecu te sam u sobi(ci) di nas je troje (valjda cu i biti kad se vratim) - no odmah u sobama do vecina ljudi je u ogromnim sobetinama gdje se nalazi po 30 ljudi, racunala s stolovima ...buka, telefoni, mobiteli ... vika
tako da nije mjesto gdje bi se mogla izdajati stalno netko ulazi-izlazi, vrata uvijek otvorena... drugih prostorija nema - osim wc-a koji je jedan na katu - a i to mi bas nije neki ambijent za takvo nesto
I potpuno se slazem s Vrijeskom ... jako je tesko bez logistike - bilo bi zgodno da su npr. prikazali kako firma moze osigurati tu logistiku - npr. da su dali reportazu kako je to u nekim npr. softwareskim kucama u americi ili sl. - gdje maltene u firmi imaju sve od teretane do vrtica - samo da ljudi mogu cim vise zivot prilagoditi poslu koji danas se radi od jutra do sutra...
ankika, imas pravo - potrebna je logistika
Mada ne i neka velika - neki sobicak/spremiste di stane stolica i di se mogu zatvoriti vrata je u principu dovoljan - objesis sliku svog klinca na zid i odmah je ljepse.
Al treba uvjerit poslodavce da to nije neka muka, sigurno ne tolika kolika je muka njih uvjerit da to nije muka![]()
e bas to :D :D :DAncica prvotno napisa
slabo mi citate portaltamo pod rubrikom roda u akciji ima podrubrika "iz medija" i tamo vec duuuugo duuuugo ovaj tekst...
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=217&Show=987
inace, ono sto je meni u emisiji palo u uho je slijedece - u jednom su trenutku konstatirali da je drustvo u cjelini logisticki prilagodjeno muskarcu tako da on moze imati i obitelj i karijeru. ja mislim da je to nonsens... muskarac koji hoce karijeru ne brine oko toga gdje ce biti dijete dok njega nema po 10-12-14 sati doma, dok ide na poslovna putovanja i seminare, dok se usavrsava... ne brine o blizini vrtica, o porodiljnom, o naknadama, o tome kako ce uskladiti vrijeme da ipak provodi dovoljno istog i s djetetom, o tome kako da djetetu niceg ne pofali (ni cice pored ostalog)....
on ima upravo "savrsenu" logistiku - djetetovu majku.
Ma ja mislim da se kod nas pomalo krece. Naravno da je ministrica ministrica ali daleko je ovo sad od VSO koja je imala dadilju u sobi do svoje, a u to vrijeme nisi mogao ni pomisliti na rad od doma, ili fleksibilne sate.
Hypo i VIP grade vrtice u zgradi , mislim da bi jedni trebali biti gotovi druge godine a drugi one iza ali nisa ziher ima sigurno tu bolje informiranih.
Ja radim u FINAi, mi smo velika firma cak u drzavnom vlasnistvu dakle ako bi netko trebao biti ustogljen to smo miali nije tako. Moze se raditi u sw gotovo sve dislocirano. Mi naime imamo dosta ljudi koji rade u svim djelovima razvoja na raznim lokacijama u CRO pa je u biti svjejedno da li su doma ili u vinkovcima. Kako god bilo nasi podrzavaju (iako je to papiranato malo teze izvest i znam neke koji se sad muce sa tim
)i rad od doma i pola radnog vremena. Ne mogu si defitivno zamisliti da bi usojela u ovoj mjeri uskladiti ono sto zelim od roditeljstva i ono sto zelim od karijere da firma nije toliko otvorena.
No zasto ovo sve pisem, nista od toga nije doslo preko noci. Jedna po jedna smo radile male korake koji su se sirili. I nekad je i to tesko. Jer ruku na srce nije lako raditi od doma. Osim sto je to nekad i fizicki teze jer je puno lakse i koncentrati se kad si na radnom mjestu i laksa je komunikacija i masa stvari, uz to u pocetku postoji odredeni gard da nista ne radis jer te nitko ne vidi. Mozda bi nam dobro dosla neka grupa podrske mama koje zele odgajati djecu punim plucima, dakle biti ne samo kvalitetno sa djecom nego i puno sa djecom ali zele i svoj posao raditi kvalitetno i ici naprijed uciti i raditi i nove stvari
Ma sve to stoji, al je cinjenica da je jako jako malo mama koje si tako nesto mogu financijski priustiti (idem od pretpostavke da troskove putovanja bebe i osobe koja se brine i cuva bebu dok je zena na sastancima stocereci skoropacijeli dan - put, smjestaj i hranu - placa mama, a ne ministarstvo), pa mi je ipak malo gorko stavljati takvu mamu ko primjer da se to ipak moze.
Mislim, moze se, al ja osobno poznajem samo jednu mamu koja bi si to MOZDA mogla priustit (a ipak nije- jer je ostala doma s bebom cijelu godinusmatrajuci to boljim izborom)
meni je super da zena to bas namjerno pokazuje i paradira s tim, bas zato da pokrene neka razmisljanja i da se pocne cijeniti to sto ona doji.
istina da je njoj lakse zato sto je ministrica, ali je i istina da upravo to sto je ministrica daje joj mogucnost da kao takva javna osoba promovira dojenje. tako da osim svog rada na "europskim integracijama" (btw ne mogu smislit taj izraz) ustvari radi dobar posao na promociji dojenja.
ne moze jedna obicna mama svojim primjerom napraviti puno, ali ministrica moze i zato jo svaka cast sto "davi" s tim dojenjem i pokrece price. mislim, znamo svi da devetomjesecno dijete ne treba bas dojiti svaka tri sata, ali ako jedna IAM moze kao ministrica pljuvati po dojenju, onda mi je super sto ova (kak se zove?) naglasava dojenje.
ala, oko ustogljenosti :D :D :D trebas malo doc do nas da shvatis punu smisao te rijeci![]()
no slazem se - stvari su se polako pocele mjenjati - no bilo je i vrijeme da napokon iskoristimo ovu svu silnu tehnologiju da radi za nas i da moze biti potpuno svejedno jel' se ja nalazim u susjednoj sobi ili 500 km daleko ...
ja bih samo voljela da ovi moji malo pogledaju takve i sl. priloge![]()
ministrica je Kolinda Grabar-Kitarović
meni je zena super
Ana za ustogljenost![]()
Ali guraj clanke pokazuj, barem onima za koje znas da su malo otvoreniji. Kad se vratis na posao pricaj primjere isl. To je jedini put. Slicno kao epiziotomija, nece nikakva roda zaustaviti rutinsko rezanje ako mame same ne dodu i kazu necu da me rezete. I stvarnio stvar je krenula na bolje.
Prije 3 godine imali smo prvi sastanak razvoja tek novo oformljenog. Novi direktor nam se predstavio i pitao da li ima pitanja. Pitala sam ga sto misli o mogucnosti rada od kuce, on je tada rekao pred svima da nema nista protiv da njega samo zanimaju rezlutati a ne vrijeme provedeno u zgradi. Nisi sefici u to vrijeme sigurno nisu mislili tako ali kad je veliki gazda rekao sto misli poslije je bilo lako. Za 3 mjeseca vec sam radila od doma preko ljeta, igrala se sa Adiem i radila dizajneU svakoj firmi je drugacija igra i spika, treba probat nac pukotinu u ustogljenosti i malo razdrmat
![]()
i meni je ministrica super
ja sam gustala slusajuci je....
i super promocija dojenja![]()
da, ja sam izgleda jedina kojoj se ministrica uopste nije dopala! Sad cu vam reci i zasto! Cijelo vrijeme mi je isao na zivce njen osmijeh "savrsene zene i majke"! Pa ,molim vas lijepo, ona kaze, kad se uvece vrati kuci ,igra se sa djetetom, cita mu price ( uz glazbu- sve kao iz casopisa!!!), radi i doktorat, bla,bla,bla.....Ma pitam ja vas: ako je nema cijeli dan doma, pa uvece jos cita slikovnice sa djecom, to znaci da nista ne radi u kuci! Kad se ogromna vecina zaposlenih zena vrati kuci, mora da kuha, cisti, pere itd. itd.......Kakav doktorat! Za mene je ona izabrala ipak karijeru jer je u sopstvenoj kuci samo gost ( dodje na gotovo!!) i djeca ce je tako rijetko vidjati, da i ih po mom misljenju nije trebala ni imati! Glupo mi je uzimati za primjer zene kojima drugi obavljaju sve, a one "ganjaju" karijeru i dva sata se "uz glazbu" igraju sa djecom......Treba vidjeti koliko na taj nacin mogu biti uspjesne "obicne" zene, radnice u fabrikama, bez novca, samohrane majke itd...Ona kao da hoce da poruci da se sve moze, ako se hoce, a to u zivotu uopste nije tako ( usput, cijelo sam vrijeme imala dojam da uziva da se predstavi kao savrsenstvo!). To znaci, ako prosjecna zena ne stize to sve , da si je sama kriva! To je jedina njena poruka! To vam je otprilike kao ono sa "dobrim " prijateljicama koje kad pitate kako su- one uvijek kazu "fantasticno", nikad nemaju nikakvih problema, muz savrsen, djeca nikad bolesna, svekrva andjeo.......Ona meni uopste nije pricala o problemu koje imaju zene koje rade, doje,kuhaju, uce.....vec je samo promovisala sebe! Ja sam dugo bila samohrana majka, profesorica sam ( znaci, ne bas" neuspjesna" u zivotu) i bila zaposlena 200%! Mucila sam se ali je islo nekako! Sad sam opet udana i imam malu bebu, prije dva mjeseca sam ipak dala otkaz ( bila sam urednica na svicarskom radiju) jer mi je bilo nepodnosljiva misao da dijete ostavljam cijeli dan u vrticu. Ja si to mogu sada dopustiti jer muz dobro zaradjuje, ali znam i kako je to kad nemas novca, pa i nemas nekog izbora.......Hocu samo da vam kazem da mi ostale nismo manje uspjesne zene i majke od gospodje ministrice ako ne postizemo to sve sto je ona navela ! Nemaju svi novca, mame, svekrve, kucne pomocnice itd. Uzgred, za mene su "velike" njena mama i svekrva jer su one preuzele gotovo sve obaveze oko djece, a to se ne podrazumijeva. To sto promovise dojenje, pa i to je moguce samo u rijetkim slucajevima na radnom mjestu (sta na to kaze 99 % zena!), a to bi trebala biti valjda normalna stvar, a ne nesto specijalno! Nisam valjda jedina koja nije "zaljubljeno" buljila u supersavrsenu gospodju? Ma, nema veze, ne moramo sve misliti isto!
www.visiofutura.ch
Nisam gledala jucer i nemam nikavo misljenje o Kolindi. Ono sto se ne slazem je da mjerilo na sto se zena odlucila moze biti da li ona pegla i cisti kuci. Ososbno mislim da je to najmanje vazno. Donedavno mi je kuca bila uvijek u neredu na opce zgrazanje moje mame, jer sam mislila da je vaznije da sa djecom provodim sve slobodno vrijeme i da lunjamo po zraku a ne da doma peglamo.deana prvotno napisa
Cesto sam na svoje oci gledala djecu koja placu iz "vrtica" jer mama ima jako vazan posao razvaljati strukle ili djecu cije su mame doma i ne rade pa sama trce dovristem bez da itko zna sto rade, ili obitelji u kojima su mame daleko od toga da zele karijeru pa su bake svejedno glavni nosioci odgoja.
Znaci li to da su kucanice lose mame, naravno da ne..
Mislim da se kvaliteta majcinstva ne mjeri niti kolicinom izbivanja iz kuce, niti kvalitetom obavljanja kucanskih poslova, isto kao sto se ne mjeri niti duzinom dojenja ili nacinom radanja. Isto tako tesko je stvoriti sliku o drugom na temelju nekih epizoda iz njihovog zivota.
potpisujem alamamu
deana, razumijem sto hoces reci, ali i dalje mislim da kolinda nije promovirala sebe, nego dojenje.
od jednog uspjesnog muskog ministra se uopce ne bi ocekivalo da se pravda kakav je otac i trazilo da stigne ista raditi u kucanstvu. prema tome, to se ne bi ocekivalo niti od ministrice, jer je kao njezin posao jako vazan i obitelj moze biti po strani, sto pokazuju redom svi drugi ministri i ministrice, tj. cini nam se kao da djece ni nemaju.
zato mi je super, a ne odbojno, sto je pokazala da i u takvoj situaciji kad obavlja tako vazan posao, obitelj i dalje moze biti na znacajnom mjestu u zivotu. da joj mozemo malo zavidjeti na podrsci koju ima doma, ok, istina. ali to ne znaci da ju treba toga biti sram i da ne treba pokazivati koliko joj je vazna obitelj.
meni malo ide na zivce ta podjela - ili si uspjesan ili si dobra mama/zena/kucanica, a pogotovo to sto se smatra da jedino u paketu mozes biti dobra mama/zena/kucanica.
Renatato i mene smeta da je normalno da muskarac ne sudjeluje intezivno u odgoju djece.
Cure, meni je ministrica OK, ali me isto puno stvari smeta koje ona promovira, a smeta me zato što to što ona radi nije primjenjivo na ostale žene u Hrvatskoj.
Npr. ona može voditi svoje dijete i muža u Strasbourg sa vlkadinim avionom (koji btw mi plaćamo iz svog poreza) jer je u njemu kao bilo mjesta, a da nije ona bi to sama platila i to zato kako bi mogla tamo dojiti dijete. Da li bi svaka žena u Hrvatskoj kad ide na službeni put mogla tražćiti svog šefa da joj firma plati put i smještaj za par dana i za muža i dijete jer ona mora dojiti dijete.
Drugo što me smeta je što ona uvjerava sve nas, a mislim najviše samu sebe je da je kvaliteta provedena s djecom važnije od kvantitete, slažem se, ali ona je sama rekla da dolazi doma oko 19h navečer. Koliko ona uspije provesti vremena s djecom prije nego odu spavati? Pa čak i da odmah sjedne na tepih i ide se s njima igrati.
Treća stvar koju sam već čitala po novinama a rekla je i u Latinici: da je prosjek godina u njenom ministarstvu 29 i da ona potiče ljude da vode djecu na posao, pogotovo kad rade duže ili vikendom. Ne kužim u čemu je tu poanta: da djeca vide gdje im roditelji rade, da ti isti roditelji mirno završe što su trebali napraviti (kako?). I da li bi sve žene u Hrvatskoj mogle i trebale dovesti dijete na posao, kako bi njihovi šefovi reagirali?
Da se razumijemo, meni je ministrica jako simpatična žena, ali to što ona govori i radi je daleko od naše stvarnosti i ona ima mogućnost tako se ponašati jer joj to njen položaj omogućuje. Uopće ne mislim da ona utire put ostalim ženama kod nas. Npr. onima koje rade u tvornicama.
pa naravno da ne bi :shock:Da li bi svaka žena u Hrvatskoj kad ide na službeni put mogla tražćiti svog šefa da joj firma plati put i smještaj za par dana i za muža i dijete jer ona mora dojiti dijete
ali sto bi trebali svi ministri na koje se trose novci nijekati da imaju obitelj, potpuno je zanemariti i ponasati se kao da ju nemaju? jer im njihov posao MORA biti vazniji od obitelji pa ne smiju voditi sa sobom dijete i muza da doje dijete?
mi se tu borimo za nekakvo uskladjivanje posla i majcinstva u smislu da se majcinstvo vise postuje i da se ne ocekuje od radne zene da zaboravi da je majka dok radi. pa kakvog onda smisla ima reci: u tvornicama nikad nece biti dobro, pa ajmo onda na SVIM radnim mjestima i dalje zaboravljati da radni ljudi imaju djecu.
ove geste sto ta ministrica radi su u smjeru postivanja covjeka kao cjeline: da mu je vazan i posao i obitelj. ma super! pa moramo od negdje poceti. a moze poceti jedino onaj koji je ima nekakvu moc odlucivanja: poslodavac ili ministar ili netko takav.
nasa stvarnost se nikad nece ni poceti mijenjati ako ju netko ne pocne mijenjati. odozgo je mozda lakse krenuti nego odozdo. a najbolje je kad se ide sa svih strana.to što ona govori i radi je daleko od naše stvarnosti i ona ima mogućnost tako se ponašati jer joj to njen položaj omogućuje
Meni osmijeh ministrice uopće nije izgledao samodopadan ni samohvaleći, nego je žena naprosto zadovoljna samom sobom i - što je u tome loše? Osim toga, ona nije na tom mjestu od pamtivijeka, znači morala je proći i radna mjesta na kojima možda nije mogla u potpunosti ostvarivati svoje majčinske i poslovne zadaće, vjerojatno zna u čemu je stvar i gdje su problemi.
Pa baš je zato super što je javno nastupila primjerom koji bi mogao biti argument za mnoge buduće Rodine aktivnosti na tom planu, ali i ne samo Rodine - već općenito - argument svih majki koje svaka na svom radnom mjestu imaju pravo postupiti kao ona.
Jest, ona je ministrica i "lako njoj", ima dobru logistiku, sve to stoji, ali ne mislite li da se u našem konzervativnom društvu, tim postupkom odlaska s posla radi djeteta, ona ipak izlaže mogućoj kritici istih onih koji smatraju da je odlazak s posla radi dojenja izgubljeno vrijeme? Jeste li sigurne da i ona nije prošla svoje osobne bitke ( kao svaka od nas koja se u to upustila ) po tom pitanju?
A što se tiče rada kod kuće - i sama spadam u mame čija se glavnina posla odrađuje doma. I, vjerujte, ne znam što mi je teže: kad moram otići raditi u firmu ili kad radim doma, a Matej skakuće oko mene i traži punu pozornost. Kad sam u firmi, istina, srcem sam doma, ali glava mi je posve hladna i radim punom parom. Kad radim doma - sve je ispremiješano i opet mi treba osoba koja će ga čuvati ako želim nešto napraviti.
Ja i dalje izbjegavam pricati o konkretno ministrici ali bi se nadovezala na ovo oko sluzeenog puta. Tesko i da prosjecna hrvatica ide poslovno u Strasburg jel tak. Prosjecna hrvatica s obzirom na musko drustvo u kojem zivimo vrlo rijetko uopce ide na sluzbene puteve. Moji dometi su uglavom u zemlji, prosle godine sam kompletnu svoju obitetelj vodila i u Dubrovnik i u Opatiju kada sam isla sluzbeno. Nije mi naravno platila firma nego smo jos jedan krevet doplatili sami. Ono sto hocu reci je slicno onom sto kaze Renata njeno mjesto je posebno i naravno da su i uvjeti drugaciji. I kad to preslikavamo na prosjek mislim da trebamo onda sve komponente prilagoditi
Sto se tice vodenje djece na posao opet moje osobno iskustvo je da je predivno ako ti to firma dozvoljava. Proslo ljeto sam morala doci na 3 sastanka, moji decki su isli samnom. Razvukli su istina bog sve spajalice i rastrgali stiropore od kompjutera ali nitko me nije lose pogledao. Adi jos dan danas prica kako ga je moja direktorica castila sokom i kako Luki nije slusao sekretaricu. Pravu uvjeti rada bi bili ono sto Ankika kaze da imamo vrtic u zgradi. I ja sam sigurna da jako sporo idemo ali da idemo u tom pravcu i da bi dosli do tamo trebamo vrsiti pritisak sa svih strana. Ako je ministrica rekla ovo za sve svoje uposlenike mislim da to vrijedi 5 puta vise od toga sto ona radi za svoju obitelj. Ono sto se obicno desava kada jedna uspjesna zena dode do malo boljeg mjesta je da ona onda daje sansu i ostalim zenama te uz to pomaze u ovakvim stvarima
I svida mi se sto je Klia rekla , ja sam uvjerena da je ona morala proci tezak put da bi ovako javno o svemu tome pricala i sigurna sam da postoji jako puno kriticara
Alamama i Renata slažem se s vama i vašim postovima.
Ministrica je briljirala za moje pojmove. "Samozadovoljna" kako ju je opisala Klia i sa sjajem u očima, očito joj godi dojenje.
Premjer isto nema ništa protiv...pa dičeš bolje?
Nitko se u Latinici nije pokazao skepticizam ili Latin nije htio pozvati nekog full protivnika.
Moja mama je uvijek govorila sve se čuva, samo se živci ne čuvaju. Ja nju onda pitah pa kako daih sačuvam mama 8) ? A ona meni plati ženu da ti čisti i skuha, a ti se igraj s dječicom sad kad su mali. Sad mi priča kad sam si nabavila tu famoznu ženu. E lako je tebi sinko, ti imaš ženu koja ti čisti, a ja sa se mučila s dvoje djece (izgleda da je tata bio neupotrebljiv) i pola Dalmacije ( tatini rođaci ) koji su bili kod nas na spavanju, školovanju, ručkovima i sličnom.
To ti je naša žena. Htjela bi, ali ipak ne bi. ..ili htjela bi ili ne zna kako...ili htjela bi, ali bi da izbjegne konflikte...htjela bi, ali neko to netko drugi učini...ako to drugi učini...imala je sreću...ili to pali samo za nju...ili njoj je lako...itd...
I da se ne udaljim od teme: kad bi bilo više ovakvih ministrica stvari bi se ubrzale jer je tv super medij za manipulacije, ali evo ovako i u pozitivnom smislu.
Meni isto nije izgledala nimalo samodopadno, izgledala mi je kao sretna i zadovoljna zena, sretna izborima koje je napravila i nacinom na koji se posvecuje svojoj djeci a i poslu. Bas rijetko sam vidjela da netko prica na tvu tako o svojoj djeci. Jako mi se svidjela.
Sto se logistike tice, je, ima zaledje. Al nije mi to argument za reci lako njoj. To sto joj mama i svekrva skuhaju i pricuvaju djecu dok je nema meni zvuci samo prirodno i logicno ako su vec tu. I super da je tako. Isto tako da muz "suradjuje".
I slazem se da ne mozemo znati kakve je bitke morala izboriti.
Ministrica je bila o.k. Pogotovo je bilo o.k. što je naglasila da je to sve moguće zbog toga što ima punu muževu podršku, savršenu logistiku i dobre financijske mogućnosti. Mene smeta način na koji je Latin postavio emisiju, previše je tu bilo klišeja, a premalo doticanja stvarnih problema i nimalo pokušaja da se pokrene njihovo rješavanje. Zašto nije pozvao mamu koja npr. radi u smjenama i nema kome ostaviti djete na čuvanje(vrtićko radno vrijeme koma, plaća premala za uzimanje dadilje, baka-servis nedostupan). Zašto nije pozvao nijednu koja je zatrudnjela pa zbog toga dobila otkaz, neku pod teškim kreditima koja je morala, a ne htjela ići raditi kad je beba imala 6 mjeseci, itd. itd. Zašto nije u studiju bila ministrica pravosuđa ili ministrica obitelji pa da ih se prorešeta po pitanju zakona i zakonskih prava majki...ako mene pitate, prilično površna emisija. Gosti su bili o.k., iznijeli su svoje stavove, ali naprosto voditelj nije išao tragom ozbiljnog novinarstva, nego se sve zadržalo na nekakvoj estradnoj površini. Jer, meni je od odgovora na pitanje zašto J.L. nije imala djece (što držim vrlo osobnom stvari, a ne nečim što se čereči u TV-emisiji) važniji odgovor na pitanje kada će ova zemlja omogućiti svojim stanovnicama dostojanstveno majčinstvo i pravo da uz majčinstvo ostvare i karijeru, a ne da ih prisiljavaju da biraju i zbog tog svog izbora osjećaju bilo krivnju, bilo frustraciju.
meni ona nije leglabilo mi je previse odgovora kao iz knjige - ne znam da li me kuzite
pusta muziku jer je citala da je tako OK, doji do odredjenog razdoblja (to je par puta napomenula, da ce biti lakse jos malo kad prestanu), igra se tocno ono sto djetetu treba...
meni je falilo one majcinske,normalne, furiozne emocije - "hebi ga tesko mi je ali guram dalje" - jel me kuzite?
djelovala mi je kao i njena frizura - presavrseno, ali neprimjereno relanoj situaciji.
S druge strane sam njen primjer je vise nego pohvalan, ipak je prva koja je to javno rekla i napravila (dojila na sastanku) i to treba uvijek isticati, a ono moje gornje razmisljanje , eto samo tako - tu medju svojima
i da - definitivno je dobro da se pojavila, uvijek se sjetim svoje frendice (koja je na rukovodecem polozaju u jednoj banci)koja je otisla raditi kad je mali imao 5 mj. (iskljucivo ga je dojila) i svaki put dobila gadne mastitise jer se nije imala kad ni gjdje izdojitinosila je sa sobom uvijek mali portabl fridger i izdajalicu, izdajala se u WC-u i nije imala ni malu podrsku ekipe s posla.
kakva pauza...
Meni je to isto proparalo uši...kao da je dojenje neka kaznaflower prvotno napisa
, ok, malo karikiram, ali ipak.
I slažem se, super da ministrica uopće govori o dojenju iz svog iskustva ,za razliku od Ingrid A.M. za čije famozne izjave svi znamo. A i Magdalena ima pravo kad kaže da je tema površno obrađena. Šta ću, nikad zadovoljna...
![]()
I mene je latinica samo iživcirala jer je prikazala ekstreme...zato mi se najviše i svidjela ona žena koja se predstavila kao slobodna znanstvenica, koja je istakla da je odlučila da se po danu potpuno posveti djetetu a da radi noću...to mi djeluje kao sit. koja je puno realnija i podrazumijeva puno više žrtve...i zato meni nedostižnanakon cjelodnevnog jurcanja za djetetom zaspim u pola deset, prije nego on
![]()
Mene je smetalo to sto je ministrica prikazana kao idealna majka, super zena koja zna pofarbati zid sama i zamijeniti uticnice i osigurac i za to je dobila pljesak.
Emisija je promasena. Latin je u studio trebao pozvati mamu koja ima i obitelj i karijeru, ali bez logistike. Svaka cast ministrici, ali ona je meni samo jedna zena kojoj doma mama i svekrva cuvaju klince, a kucu joj posprema teta cistilica i kad dodje doma sve joj je cisto, skuhano, oprano i ispeglano.
Ne mora ona kad dodje s posla otici po klince u vrtic, kuhati rucak i opeglati vesmasinu vesa, malo pocictiti nered stanu, i jos se igrati, biti s muzem i imati malo vremena za sebe i biti vedra, nasmijana i sa savrsenom frizurom. Zena koja uspije bez icije pomoci zgurati sve to u 24 sata, napominjem, bez pomoci baka i teta (tu ne racunam pomoc muza), je zena koja je uspjesno spojila karijeru i obitelj. I takva zena zasluzuje pljesak. A takvih zena sigurno ima. Mozda nemaju frizuru, mozda se ponekad nasmiju i mrtve umorne zaspu navecer ispred TV-a, ali su zaposlene mame.
Ne volim takvu propagandu i samo se nadam da nam ona nije prototip za natalitetnu politiku. Moja prijateljica koja je sa djetetovih sest mjeseci otisla na posao nije mogla dijete dovesti na posao, a kamoli da ga ide kuci podojiti (stanku za dojenje nije imala). Ministrica ipak ima uvjete rada kakve nema vecina zena u Hrvatskoj. I zato nam ne moze sluziti kao primjer.
I ja se slažem da je ova Latinica bila površna. Nažalost, takvih je zadnjih nekoliko... Više nema pravih rasprava.![]()
Ja sam je povrsno i gledala...
O ministrici nemam neko misljenje jer je zapravo i ne
poznam ali sam i ja misljenja da je u nasim medijima zapravo
svaki aspekt stvarnog zivota predstavljen kao neka reklama.
Svi su mladi, zgodni, lijepi, savrseni...
Skoro je i u obiteljskom vrtuljku bila slicna tema pa je ispalo
da zena sve uskladi jer ima zenu sa cuvanje, zenu za ciscenje...
A u stvarnom zivotu je zbilja malo tesko.
Ali se slazem isto tako u tome da me uopce nije briga da mi je
stan totalni nered i da vise nista ne peglam.
Jedna starija kolegica mi je jednom prilikom rekla: "pusti kucu,
djeca su najvazija, moja djeca su sad odrasla i ne pamte
da li im je bilo cisto i ispeglano nego pamte sto smo se
igrali i di sam ih vodila"
... tako cu pokusati i ja.
Ja sam se vec uplasila da cu biti jedina koja je bila iziritirana super-savrsenom ministricom! Ponavljam- ona nije uskladila karijeru i porodicu, ona je izabrala karijeru, a djeci se posveti dva sata dnevno ( ma, kako moze i toliko kad jos radi i doktorat- pa mora valjda i ona spavati!!!). Ma, to vam ona previse cita "zenske" casopise gdje je gomila takvih superprimjera: uspjesna, majka, uredna, obrazovana, nacitana, nikad umorna, dotjerana i uvijek raspolozena ( za seks takodje!!). Nema to puno veze sa pravim zivotom! Kad muskarci cuju takve price- jedini zakljucak je: vidi kako ona sve moze, zasto ti kukas? Sve se moze kad se hoce! Ma, dajte, molim vas! Hocu "normalne" zene da govore o tome na TV-u!
Evo ja bi pukla da ne ispricam jucer situaciju iako znam da ce mi Maja glavu otpiliti
Maja uskoro pocinje raditi od doma 4 sata i jucer je za uvod dosla u firmu na jednu prezentaciju i na sastanak. Mislim da je ona super primjer je
a) nema uopce infrastrukturu tj baka servis
b) nije na poslu u rangu ministrice tj nema ama bas nikakav povlasteni polozaj
I sad muz joj je uzeo slobodno prijepodne bio je prvi dio sa djecom nakon toga joj je donio malenu na posao, i ona je uredno odradila cijeli sastanak sa Nolom ili dojeci je ili je Nola spvala u krilu. Na sastanku su bili i neki voditelji i direktori i muskarci i zene i nitko se nije ponaso kao da se desava ista posebno.
Eto pa ako moze da sad promijenimo temu na to da li se u Hrvatskoj stvarno moze kombinirati da budes uspjesan kao roditelj i uspjesan na svom poslu
maja je hrabra u svemu![]()
od rode, preko nolinog poroda, prihvacanja uo kandidature, do dojenja na sastanku...
sorry, kad vec pricamo o idolima
da li se to moze u hrvatskoj?
primjeri i pokretaci mogu biti samo ekstremi - hrabri ljudi jako sigurni u sebe, s puno energije i zrtve. a najveca vecina tek kad to bude opceprihvaceno. ja spadam u ove druge. i ne znam bas da imam toliko energije da furam sve paralelno. ustvari nemam.
mislim da moras koju godinu usporiti na poslu, dok je s djecom najteze, pa se onda opet vratiti punom parom. i to dok si usporen bi trebalo biti opceprihvaceno.
Meni je žao što kod nas nema mogućnosti rada na pola radnog vremena nakon godine dana porodiljnog (bar ne rutinski - samo kad ne možes dobiti veću satnicu, recimo u prosvjeti).
Ja sam silom prilika (motoričke smetnje) s prvim djetetom bila pola godine nakon porodiljnog na 4 sata (pola plaće + pola porodiljne naknade, ispadne povoljno jer su porezi manji). Uspjela sam dogovoriti da radim od 12 do 16 kad dijete spava, jer mi je jutro trebalo za vježbanje s njim - popodne ne bi imalo nikakvog simisla biti doma. I to je bio tako nestresan prijelaz, stvarno ugodno. Više od toga nisam imala potrebe tražiti jer je malac prohodao i sve je bilo ok. A nisam sklona muljanju...
A s drugim - 2 mjeseca nakon što sam počela raditi bila sam 5 dana na službenom putu (takvo radno mjesto), izdajala se, nastavila dojiti, ali nakon slijedećeg puta sam ipak odustala. Poslije mi je bilo krivo..I još mi je (sad ima 2 godine), ali ja nisam nudila, on nije tražio....
Potpisujem od rijeci do rijeciMatilda prvotno napisa
![]()
nisam gledala emisiju, tako da ne bi o ministrici, a i inace nije da bas volim ocijenivati zivote tih koje ne poznam (a ni onih koje poznam). zivi onako kako mislis da treba i pusti druge da zive. medutim uvijek me iznenadi ta kolicina zlobe zena prema drugim zenama koje su kakti "uspjele". mada je uspijeh relativna stvar, i svatko si pod uspijehom podrazumjeva nesto drugo. ne znam zasto ministrica ne bi imala pomagace, bake, dide i ostalo. imala sam takve pomoci doneklo i radovalo bi me da sam je mogla imati vise (zivim u austriji). i zelim tu pumoc pruziti svojoj curici kad odraste i bude me trebala.
zasto ministrica koja dobro zaraduje (a ocito je bila sposobna napraviti takvu karijeru) ne bi platila pomagace za peglanje, spremanje, itd. da li je to zlocin? neko moze izabrati sve te poslove raditi sam, netko moze izabrati put razvoja karijere, pa te poslove platiti od dobre place koja prati poslovni uspijeh.
drugo sto me uvijek iznervira su ti muzevi koji kakti pomazu. kad obadvije rade ja ne razumjem sto tu muzevi imaju pomagati. ja bih rekla , kad oboje rade da oboje RAVNOPRAVNO DIJELE POLA POLA brigu o djeci i kuci. pa te zene koje poslije posla bez icije pomoci (izuzimamo samohrane majke) kao sto neke od vas pisu, vode djecu iz vrtica, kuhaju, peru, peglaju, itd. budu sa muzem(nigdje napisano sto to on radi za to vrijeme), bivaju nasmijane i sl. su tu poziciju u odnosu na svoje muzeve ocito same izabrale.
trece, ocito da zene dopustaju da se od njih zahtjeva samo maximum(super zene -karijera, kuca, muz, djeca, izgled sve super i blla,bla), pa cim se pojavi neka poslovna zena odmah pitanja, a ko pere, kuha, sprema, djeca, itd. i zene prednjace s tim pitanjima!!!
poslovno uspjesnog muskarca nitko ne pita takve stvari. za njih je dovoljno da budu super u samo jednom podrucju bez obzira da li je to novac, posao ili bilo sto drugo. ali za muskarca je JEDNO dovoljno.
pa bi bilo dobro razmisliti koliko mi same toj iskrivljenoj slici pridonosimo.
inace se slazem da je taj pressing koji od zene zahtjeva sve jeziv, jer je samo mali postotak zena kao i muskaraca! sposoban za takav uspjesan multitasking.
medutim mislim da zene same lavovski pridonose toj idilicnoj i laznoj slici kako je moci sve, samo pitanje dobre organizacije.
muskarci su ocito puno pametniji pa se ne daju uvuci u te zamke i misle da je dovoljno da budu u JEDNOM podrucju super, a u drugima prosjecni.
pa se uvijek u takvim prigodama u javnim nastupima zahvale svojim boljim polovicama sto djecu, kucu i ostalo nose na svojim ledima.
ali ministrica ne bi trebala imati nekoga ko pegla, kuha itd.
ona bi to po mnogim pismima na forumu ocito morala sama.
PA KO TO STVARA TE NEREALNE LIKOVE SUPER ZENE?
seni, slažem se s tobom u većini toga osim u jednom; mislim da većina ovdje nije zlobna kad kaže da nam svima nije omogućeno imati pomoć sa strane.
kažeš da ne voliš karakterizirat druge, a upravo si nekima nalijepila naljepnicu zlobnih baba. mislim (možda se varam) da nitko nema ništa protiv da ministrica ima dobru logistiku iza sebe i vrlo rado bi je svi mi htjele imat, što ne znači da su one koje nemaju zavidne. problem je kad se stvari postave tako da izgleda kao da drugi nisu za to sposobni jer, eto, nisu dovoljno organizirani i uporni. Pa i sama kažeš da te nervira to idealiziranje "super žene". Kužiš da si tu sama sa sobom u kontradikciji? Mada mislim da tu ministrica i nije najbolji primjer jer je ona sama rekla da ima sreće da ima takvu podršku.
odmah se izvinjavam na izrazu zlobna (nesto juznjackog temperamentna je u mom izrazavanju kod tema koje me diraju, a zene i feminizam me uvijek diraju, jako,jako prisutna, kako moj suprug lijepo kaze).
zaista mi je zao, nisam mislila nikoga povrijediti. (izraz baba nije u mom repertoaru za zenska bica)
nadam se da je inace smisao bio jasan, jer ja mislim da upravo zene trebaju odbiti taj presing da mogu i moraju sve, i ne imati nikakvu griznju savjest kada dio obaveza (bez obzira koje vrste ) delegiraju.
apsolutno se slažem :wink:seni prvotno napisa
tu se skroz slazem
ono sto mozda dosad nisam dovoljno jasno rekla tj objasnila je ta uspjesnost. Meni uspjesnost u poslu ne znaci niti placa niti pozicija nego osjecaj da dodem kuci i da kazem "danas sam imala odlican dan i napravila sam svoj posao najbolje sto sam mogla"
Cula sam da je Rudanica u Nacionalu uzasno pisala o ministrici i Latinici sa izrazima da "izdrka mlijeko za dijete isl". To je ono sto me uzasava dakle rekacija na ovakve primjere a ne primjeri sami po sebi.
ma Rudanica je isto tako prije mislim cca godinu-dvije bila kod Stankovića u Nedjeljom u 2 i izjavila da se danas svugdje terorizira s dojenjem i da žena koja ne doji ne može, sirota, nigdje dobit informaciju o adaptiranom mlijeku :shock:![]()
mislim, kad pročešljaš samo po našem forumu i vidiš kako se teroriziraju žene koje su odlučile dojit...no comment...
bili smo mi tada reagirali pismom, ali nije bilo reakcije niti od nje niti je Stankovic ista odgovoril. Cak smo mu slali kod![]()