Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Pitanjce?

katy

Početno Pitanjce?

Naime dok mi je rekla da prestanem piti mlijeko i jesti mliječne proizvode.
    Šumeće tabletice od kacija i mulivitaminske da li se smiju piti dok dojim kako bi nadomirila kalcij?
    Pozdrav!!!
    Hvala :wink:

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel mozes napisati zasto ti je doktorica rekla da prestanes konzumirati mlijecne proizvode?

Mozes piti sumeci kalcij, a mozes pokusati i sa sezamom. Doduse sezam isto moze biti alergen.

katy

Početno

Zbog grčeva, za sada nema nikakvog osipa odnosno alergije.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, probaj, medjutim ako beba ima kolike, a ne alergiju neces s tim nista postici.
    ali te nista ne kosta probati

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem martu

i dodajem (naucila sam prije 2 dana :D ) da bjelancevinama iz kravljeg mlijeka treba najmanje 2 tjedna da se izbace iz majcinog organizma i tek nakon toga se moze ocekivati da prestane njihov los utjecaj (AKO se radi o alergiji na kravlje)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda ti je bolje da uzmeš tablete kalcija - obično imaju oko 600 mg kalcija i dodan im je D vitamin. To ti je otprilike pola dnevne doze, koliko ima u otprilike pol litre mlijeka. Ostatak nadoknadi zelenim lisnatim povrćem, sezamom, bademima...
    Sve šumeće tablete, pogledaj sastav, imaju u sebi umjetne zaslađivače. A s obzirom da su oni stalno pod sumjnjom da uzrokuju sve i svašta, ipak ih je bolje u dojenju izbjegavati.

deana

Početno

Ovdje u Svicarskoj ne smatraju da beba ima "organske" grceve, nego da od velikog broja novih informacija ( koje tako mala ne moze "preraditi") place i da joj je tad potrebno samo tjesenje. "Grcevi" se u pravilu javljaju predvece i oni time potkrepljuju ovu teoriju, da je to na kraju dana, rijetko ujutro. Smatraju da su to psihicke reakcije na okolinu, nove zvukove, svjetlo itd. Ovdje takodje smatraju da nije dokazano da ono sto majka jede utice na probavu kod bebe i da dojena djeca uglavnom nemaju grceve. Ja sam jela bukvalno sve i moja beba je u pocetku imala uvijek napade placa ( sa grcenjem nozica) predvece pa sam u to vrijeme bila s njim u zamracenoj sobi i u tisini, pomagalo je.....

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apsolutno se slazem s Deanom :D

Sto sam citala, uvjerena sam da je to razlog "grcevima". Jedan pedijatar je napisao knjigu u kojoj to jaaaako dobro objasnjava.

Djeca kad se rode, vrlo je velika razlika u razvitku mozga u odnosu na djecu od 3 mjeseca. Npr. kad se rode, neznaju se smijati niti mnogo drugih stvari sto mogu s tri mjeseca.

Kad je tako nerazvijen mozak, postoji mogucnost da se beba ne uspjeva nositi sa podrazajima koje prima iz okoline, i onda dijete taj problem, frustraciju, ispoljava placem. Taj problem najcesce pocinje oko 2 tjedna poslije poroda (jer prva 2 tjedna vecinom samo spavaju i ne obracaju paznju na okolinu), i prestaje vecinom s 3 mj.

Po tom pedijatru, trebalo bi ta tri mjeseca pokusati stvoriti uvjete sto slicnije onima u majcinom stomaku, jer to smiruje djecu i olaksava im tranziciju u vanjski svijet.

Ovo on nudi kao rjesenja:

1. Bebu vrlo cvrsto umotati - "Swaddle" - pogledaj na internetu kako se radi to motanje - tako da beba ne moze mlatiti rukama, jer ako su uplakani i nervozni i jos onda mlate rukama, cesto se lupe sami i to ih jos vise iziritira i tako u krug. Kad je beba cvrsto umotana onda joj je slicno kao u maminom stomaku. Ovaj korak je bitan, jer se beba mora primiriti da bi se sljedeci koraci mogli primjenjivati.

2. Bebu nositi u polozaju da je na stomaku ili na stranu - lezati na ledjima im je neprirodno i stvara im dodatni stres jer (koliko se sjecam ) bebaci onda imaju osjecaj da padaju -(pazi da ne ostavljas bebu na krevetu na stomaku zbog SIDS-a!)

3. Vrlo glasno govoriti "Shhhhhhh" - i to ako beba place treba biti iste glasnoce kao i bebin plac da bi ga uopce beba primjetila Moguce je da ce je primiriti i neki drugi zvukovi poput fena, ventilatora, usisavaca, ves masine itd., jer u maternici nikad nije tisina nego je vrlo bucno. Shhhhh treba biti prakticki bebi na uho, ako beba vristi.

4. Swinging - ljuljanje - i to ne blago, nego dosta jako (no nikako ne tresti bebu!!! Velika razlika izmedju ljuljanja i tresenja!!! ). Jedan od polozaja koji je dosta zgodan je da beba lezi na tvojim nogama (butinama) dok sjedis, i onda dosta zustro mrdas koljenja lijevo-desno (neznam jel kuzis ) i na taj nacin je ljuljas.

5. Sisanje - tocka na i Moze i duda, ali idealno bi bilo da je to dojka.

Ovi koraci bi trebali biti izvodjeni bas tim redosljedom, bas iz tog razloga da se beba primiri i da je u stanju uzeti dojku u usta, a ne da od placa ni ne skuzi da joj se nudi dojka.

Vrlo je bitno da je ta prva 3 mjeseca beba u ako je moguce 24h kontaktu s majkom, da je sto vise nosena (npr. prakticno je za mamu da je beba u marami), da je dojena na svaki plac, da dijete spava s majkom. Sve te stvari ublazavaju prelazak iz maternice u vanjski svijet.

Nakon citanja ove knjige mi je bilo jasno zasto bebe placu na semaforu kad auto stane :D

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie, sve super, ali ovo mi izgleda... :?
    Bebu vrlo cvrsto umotati - "Swaddle" - pogledaj na internetu kako se radi to motanje - tako da beba ne moze mlatiti rukama, jer ako su uplakani i nervozni i jos onda mlate rukama, cesto se lupe sami i to ih jos vise iziritira i tako u krug. Kad je beba cvrsto umotana onda joj je slicno kao u maminom stomaku.
    ali i u majcinom trbuhu ima slobodne ruke da ih bar moze micati. meni se ne bi svidjelo da mi netko zaveze ruke.
    ne znam, mozda je ok, samo meni sad tako ne izgleda.

sto se tice hrane, ono sto je "tesko", ili mamu "napuhava" nema veze s bebom, ali alergeni, kao onaj u kravljem mlijeku, imaju, i bebe stvarno mogu imati grceve od toga.
    ali to je rjedje nego ove kolike o kojima pises, anchie, tako da bi ta rjesenja iz tvoje knjige vjerojatno u vecini slucajeva bial efikasna

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    ali i u majcinom trbuhu ima slobodne ruke da ih bar moze micati. meni se ne bi svidjelo da mi netko zaveze ruke.
    ne znam, mozda je ok, samo meni sad tako ne izgleda.
    Da i meni je to bilo malo :? Al on to u knjizi tako dobro objasni, da ti to onda ima smisla (no ja to sad naravno neznam ponoviti :wink: ).

Mi smo bili te srece da je mom limi bila dovoljna sika da se smiri - i to mu je bio kraj svijeta. A za "swaddle" nije lose znati, ak dodje do toga da nis' ne pomaze, probas pa ak funkcionira - super. Nemas kaj za izgubiti :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja iz vlastitog iskustva, naravno, podržavam teoriju večernje tjeskobe, tako da kod mojih mišića NIJE BILO GRČEVA :D Jupiiii!
    Kada sam se upoznala s takvim stavovima (dr. Grgurić npr.) bilo mi je super lako zajedno s njima i MM prebroditi te dane :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •