-
Pepita, ne znam iščitavam li dobro, ali iz tvojih postova kao da izbija strah od tvog djeteta. To moraš iskorijeniti iz sebe. U tom odnosu ti si odrasla osoba, a ona dijete i to jako malo. Ona se mora oslanjati na tebe, a ti je moraš odgajati. Točno znam o čemu pričaš kad govoriš o lomljenju djeteta, jer sam to iskusila. Potrošila sam grlo u najčešće uzaludnom uvjeravanju teta i učitelja da moj sin neće prihvatiti granice na pritisak nego će pružati sve veći otpor, kao da mu je zadnje. Naprotiv, kad mu malo olabaviš granice, prihvaća pravila i surađuje. Ali, tamo gdje jesu, granice u isto vrijeme moraju biti čvrste. To nije jednostavno, jako je teško stalno razmišljati, stalno balansirati, uvijek morati tražiti nova rješenja i puteve do dobre komunikacije s takvim djetetom. Kad gledam unazad, mislim da sam u tome uspjela zato što sam bila jača od nega. Uza sve te teškoće s njim sam uvijek imala i sada imam posebno dobar i čvrst odnos. Meni je uvijek vjerovao i mene je slušao, ako nikog drugog.
I moj sin je prihvaćao autoritete, ali prave, ne lažne koji se skrivaju iza autoritarnog ponašanja. Budi i ti takav autoritet svojoj kćeri - nemoj bacati ručak i posvećivati se samo njoj kad ona to hoće. To je, recimo, jedno od mjesta na kojima bih ja povukla granicu. Ručak se kuha za cijelu obitelj i ona to treba poštivati. Možeš je uključiti u pripremu ručka, razgovarati s njom dok to radiš, ali ne pristati na to da pažnja bude 100 % na njoj.
Meni je zbilja neobično ovo što pričaš o tome da te ona ne mora vidjeti i da se ne prestraši kad te na tren izgubi. Na tvom mjestu ja bih zbog toga provjerila njezin emocionalni status kod stručne osobe. Ne mogu suditi koji je razlog tome, ali je doista neobično za tako malo dijete. Kod mog sina toga nije ni izbliza bilo, naprotiv, uvijek me je morao imati na oku i osjećao bi se jako nesiguran u takvoj situaciji.
Perfekcionizam je osobina darovitih - to treba prihvatiti i kanalizirati, ali opet ne na uštrb sebe i drugih ukućana.
Što se tiče komentara na darovitost i to da mnogi darovitost "ne vole" to je činjenica na koju reagiram samo kada se radi o osobama koje imaju direktan utjecaj na moje dijete, a inače na jedno uho unutra na drugo van. Nemam ja vremena za neprekidnu edukaciju.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma