Jako je teško pisati i procjenjivati samo na temelju postova, tako da nemoj zamjeriti ako neka moja razmišljanja idu u krivom smjeru. Pokušavam prenijeti svoje iskustvo jer već 11 godina odgajam "teško odgojivo" i darovito dijete, s kojim sam se jako namučila, ali sam i beskrajno uživala u njemu i puno mi je dao i daje mi.
Ovo što si napisala da je tvoja kći "nevezujuća" upravo je ono na što sam pomislila kad sam rekla da bih se zbog toga obratila stručnoj osobi. Tu govorim sasvim kao laik, isključivo na temelju svog roditeljskog iskustva - tako da mi nemoj zamjeriti; to je ono što bih ja učinila.
Važno je da je dijete empatično - to uvelike olakšava odgojni pristup u mnogim situacijama. Kod mog sina empatičnost je trebalo razvijati i tu sam zahvalna na radionicama koje je pohađao.
Nadprosječnost i darovitost nisu isto - darovita djeca imaju veće kognitivne sposobnosti od nadprosječnih, ali i veće probleme, jer su u većem nesrazmjeru sa svojim emotivnim, često i socijalnim razvojem. Zato oni često i nisu među briljantnim petnulašima, a kad i jesu, uz njih uvijek idu neki otpori, propitivanja i razmišljanja kojima se većina djece njihove dobi ne bavi. Kad govorim o darovitosti vezano uz tvoju kćer, naravno da ne želim i ne mogu nagađati o tome - to se, ako je potrebno, može ustanoviti samo temeljitim testiranjem. Na to sam se referirala zato što prepoznajem neke sličnosti u osobnosti tvoje kćeri i mog sina koje su vezane uz darovitost.