Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: bor u tegli

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno bor u tegli

Ove godine kupili smo bor u tegli, s namjerom da ga poslije Nove godine posadimo vani. Što sad? Bojim se, ako ga iznesem van nakon što je boravio 2 tjedna na +21, da mu to baš neće odgovarati. Ima li tko iskustva s tim? Da ga zamotam s nečim, pa iznesem van? S čim bih ga mogla zamotati?Ne vjerujem da može do proljeća biti u kući.... ili može? Nemamo mjesta za njega u garaži, pa da se npr. adaptira najprije na malo nižu temperaturu bez grijanja, pa da onda ode van. Help!!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo znali bor staviti cca tjedan dana na stepenište, da se aklimatizira, a ako zemlja nije bila smrznuta, odmah bi ga presadili na stalno mjesto. Bilo je godina (npr. lanjska) kad nismo stigli to obaviti pa je bor išao direkt iz +21 na balkon, tamo ostao do travnja, pa onda na stalno mjesto. Treba ga zalijevati jednom u 10 dana sa dooosta vode. Lijepo su se primili svi osim jednog čempresa koji je nekoliko godina bio na balkonu i za koji mislim da se osušio i prije nego smo ga frknuli u zemlju. Ako ti je stvarno jako hladno vani, nasadi mu vreću od debljeg najlona, ali mora imati rupe da se unutra ne kondenzira vlaga. Nije to nužno, većina tih drvaca dobro podnosi promjene temperature jer i u prirodi bude velika razlika dan/noć i dogodi se da u jednom danu jako zahladi ili zatopli.

Ako misliš bor u tegli čuvati za iduću godinu, dobro ga zalijevaj. Ne uspije svaki put, ako je u maloj tegli često mu bude oštećen korijen pa ugine, ali to nije zato što si ti nešto pogriješila.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Peterlin, hvala na odgovoru. Ostane li ovako toplo do Tri kralja, odmah ću ga iznijeti van.Nadam se da će mu biti dobro i ugodno!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Moja preporuka ga da, u slučaju da ne ide odmah u zemlju, i ako ga misliš čuvati za sljedeću godinu posebno, posadiš u keramičku teglu, (u Bauhausu smo našli najpovoljnije). Keramika bolje štiti korjen i od hladnoće zimi i od vrućine ljeti.
    Tako mi napravimo, čim ga kupimo, ide u keramičku teglu, okitimo ga i nakon praznika ide van, dok se ne stvore uvijeti za sadnju. Budući mi svoje sadimo na oko 600 m/n na Žumberku, naši znaju dosta čekati na sadnju dok se zemlja odmrzne. Za sad smo imali sreće, svi su se primili.
    Ali, kako Peterlin kaže, može biti i u plastičnoj tegli... udomili smo jednu pančićevu omoriku koja je bila na frendicinom balkonu u plastičnoj tegli nekoliko godina i lijepo se primila.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mi već 4 godine imamo jedan u tegli,obična plast.tegla,na terasi,Mislili smo da neće poživjeti tak dugo,no on se neda.Ljeti ga zalijevam i dodam mu tek.gnojivo za sobne biljke,a zimi ništa;bez zamatanja,,,zalijevanja samo kiša i snijeg.hrabro s njim na balkon.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi smo svoj već posadili u vrt

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Gdje ste kupili bor u tegli? Mi bi jedan mali, jer nemamo mjesta...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Imaš u Bauhausu, a ako požuriš, mislim da ti se trenutno na trgu dijele velebitske smreke

Moja od lani iz Bauhausa nije preživila.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi kupujemo u zadnji čas na placu, tad su i najjeftiniji
    prošle godine smo uzeli smreku u tegli srednje veliku za 150 kn i sad je predivna u vrtu

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi uvijek kupujemo borove od lokalnih proizvođača, srećom, jedan nam je tu na placu, gotovo pred kućom. Do sad su nam svi preživjeli, neke smo sadili u veljači, neki su jesen čekali u tegli, ali svi su presađeni u prirodu i dobro su.
    Borovi iz Bauhausa su mahom iz uvoza, prešli su puno kilometara i to mi je dodatni stres, a ovi koje mi kupujemo su iz blizine pa im je lakše. Konkretno, naši su iz Rugvice, obitelj Srnić.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ako misliš bor u tegli čuvati za iduću godinu, dobro ga zalijevaj. Ne uspije svaki put, ako je u maloj tegli često mu bude oštećen korijen pa ugine, ali to nije zato što si ti nešto pogriješila.
    A moze ga se kasnije i presaditi u vecu (siru i visu) teglu, pa ce i korijenje prezivjeti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi već par godina kupimo kad je treću adventsku subotu na trgu "za 1000 radosti". Naš je pančićeva omorika 130kn

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mi isto svake godine kupujemo bor u tegliprije smo kupovali u rasadnicima, a sad na najblizem placu

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    mi već par godina kupimo kad je treću adventsku subotu na trgu "za 1000 radosti". Naš je pančićeva omorika 130kn
    Mi isto, kupila sam divno drvce iz rasadnika Hrvatskih šuma za 170 kn, takvo je u Zrinjevcu skoro 400.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ako će tko željeti bor u tegli na poklon nakon NG nek mi se javi na pp

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Kad se može presaditi bor u zemlju? Treba li čekati neki mjesec, neke klimatske uvjete i koje?

Mi imamo već nekoliko godina bor u tegli kojem je dosta takvog života, pa će ili u zemlju ili pod zemlju ...

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    ako će tko željeti bor u tegli na poklon nakon NG nek mi se javi na pp
    rezerviran

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Kad se može presaditi bor u zemlju? Treba li čekati neki mjesec, neke klimatske uvjete i koje?

Mi imamo već nekoliko godina bor u tegli kojem je dosta takvog života, pa će ili u zemlju ili pod zemlju ...
    Mi smo ih dosta posadili, što pored vikendice, što pored zgrade u gradu... Jedini je uvjet da zemlja ne bude smrznuta. Bolje ga je ugurati u zemlju što prije, ali to ne možeš ako je smrzavica.

Ni jedan nismo sadili prije sredine veljače (tada obično orezujem voćke pa to obavimo o istom odlasku na grunt) a jedan je čekao i do iza Uskrsa i isto se uredno primio. Jedan smo isto imali nekoliko godina na balkonu. Najpametnije ga je presaditi u proljeće, tako da ga kiša zalijeva. Jedan čempres mi se smrznuo jer smo ga nakon nekoliko godina na balkonu išli presaditi u zemlju u jesen, ali to mi je jedino loše iskustvo.

Bitno je iskopati veliku rupu (bar duplo veću od posude u kojoj je). Mi dolje ispod korijena stavimo crne zemlje, da se lakše ukorijeni, a onda dobro zalijemo, pa nabijemo zemlju OKO bora tj. oko radijusa posude u kojoj je bio korijen i opet dooobro zalijemo da izađu svi mjehurići zraka. Svi osim spomenutog čempresa uredno su uspjeli, iako neki u prvoj sezoni na livadi ne pokazuju znake rasta nego miruju (vjerojatno im treba energije za razvoj korijena, pa ne tjeraju mladice).

Bit će tvom boriću super!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •