Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
Kad se može presaditi bor u zemlju? Treba li čekati neki mjesec, neke klimatske uvjete i koje?

Mi imamo već nekoliko godina bor u tegli kojem je dosta takvog života, pa će ili u zemlju ili pod zemlju ...
Mi smo ih dosta posadili, što pored vikendice, što pored zgrade u gradu... Jedini je uvjet da zemlja ne bude smrznuta. Bolje ga je ugurati u zemlju što prije, ali to ne možeš ako je smrzavica.

Ni jedan nismo sadili prije sredine veljače (tada obično orezujem voćke pa to obavimo o istom odlasku na grunt) a jedan je čekao i do iza Uskrsa i isto se uredno primio. Jedan smo isto imali nekoliko godina na balkonu. Najpametnije ga je presaditi u proljeće, tako da ga kiša zalijeva. Jedan čempres mi se smrznuo jer smo ga nakon nekoliko godina na balkonu išli presaditi u zemlju u jesen, ali to mi je jedino loše iskustvo.

Bitno je iskopati veliku rupu (bar duplo veću od posude u kojoj je). Mi dolje ispod korijena stavimo crne zemlje, da se lakše ukorijeni, a onda dobro zalijemo, pa nabijemo zemlju OKO bora tj. oko radijusa posude u kojoj je bio korijen i opet dooobro zalijemo da izađu svi mjehurići zraka. Svi osim spomenutog čempresa uredno su uspjeli, iako neki u prvoj sezoni na livadi ne pokazuju znake rasta nego miruju (vjerojatno im treba energije za razvoj korijena, pa ne tjeraju mladice).

Bit će tvom boriću super!