Nije neki ogroman problem, ali nakon sedam (7!) mjeseci neuspjelog lijecenja, ne mogu vise.... ono, prolupat cu.
Izgleda da imam AD, nakon godina i godina muke s raznim svrabovima, perutanjem i opcenitim raspadanjem. I sve pet. Mislim, ne uzivam u tome, ali vecinu uzasa (alergija na tekuci sapun, vodu, ovo ono...) drzim pod kontrolom. Tu i tamo nesto izbije, malo sam histericna nakon svakog tusiranja, ali guram.
No ovo na prstu moram uskoro rijesiti jer cu skroz na skroz popucati po savovima.
Dakle, rijec je o kaziprstu desne ruke, mjesto radnje: prvi clanak, onaj nakon nokta. Opis radnje: katastrofalno suha koza, kao smirgl papir. Problem: povremeno svrbucka jer je suho, a onaj najgori dio je - ziva rana. Puca mi prst, barem jednom u dva dana, tocno na pregibu (svaki clanak ima dvije, tri crte, a meni bas ta mjesta pucaju do krvi). Inace su mi ruke suhe i jadne i izgledaju kao da su bile u ratu, ali uspijevam ih odrzavati vise-manje u komadu. Ovo s prstom je pocelo proslo ljeto i jos uvijek se nije povuklo.
Nosim rukavice.
Ne izlazem ruke hladnoci, a pogotovo ne nakon sto ih smocim tj. operem.
Kazem operem jer ih NE mocim osim ako ih treba oprati. Perem sapunom koji nije tekuci jer sam na tekuci alergicna (svaki; ukljucujuci gelove za tusiranje i sampone - kosu perem tako a mi sampon ne dotice nista osim glave... fino, u sudoperu, jer u Amerikama nemam europsku, normalnu kadu). Na sapun nisam alergicna jer mi ostatak tijela podnosi taj isti.
Sudje, kad moram nesto oprati na ruke, perem u rukavicama. Hipoalergene, nema lateksa, ovog onog, iako na lateks alergicna nisam. Doktori me fino diraju lateksom i nista mi nije.
Nije povezano s hranom, osim ako se alergija ne ispoljava iskljucivo na ovom jednom prstu. Nema pravila kad postaje gore ili bolje.
Probala sam obicne kreme za ruke (one na koje nisam, vid' vraga, alergicna po defaultu). Rezultat: nikakav.
Probala sam kreme za ruke po preporuci doktora. Jok, nista.
Probala sam belobazu. Jok, nista.
Probala sam hidrokortizon, bljakfuj, ali jok, nista.
Probala sam i Rojazol, da se nadje. Nula bodova.
Probala sam kantarion (hvala, kahna, jos jednom!). Ali jok, nista.
Probala sam shea maslac, pravi africki, ne nekakav izrod kozmeticke industrije. Nista.
Stovise, otkako mazem prst shea maslacem, izgleda da sam na tom mjestu dobila i gljivice. Juhuhu. Sad mi je sve skupa ne samo suho, vec naborano i svrbi za pop.. Moguce da se gljivica/iritacija dodatno nakotila zato sto cesto moram stavljati gazu ili flaster jer, eto, krvarim i imam ranu, a moram biti u kontaktu s ljudima, spravama u teretani, na primjer. Trudim se mazati i drzati otkriveno, ali rijetko kad mogu. Spavam u pamucnim rukavicama, organski pamuk, tanke, prozracne, sama sam ih napravila jer je to jedini nacin da zadrzim bilo kakav premaz barem donekle na rukama. I to s rukavicama je na preporuku doktora, takodjer. Jedino sto mi je bilo uzas zatvoriti papke u normalne bijele uske rukavice pa sam napravila svoje.
Ima li itko kakvu ideju?
Sto jos da probam?
Da odrezem prst?
Da zalijepim umjetnu kozu na njega (da, palo mi je i to na pamet, i to se moze kupiti ovdje u apotekama).
Trenutno mi jedna cura predlaze jojobu. Da kupim ulje?
Dolazi u obzir bilo sto, od crne magije, vode koja pamti do neke katastrofe nad katastrofama, ako treba.
Ugh.