Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: manjak plodne vode već u 20 tt

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno manjak plodne vode već u 20 tt

Naime moja prijateljica ima nezgodnu situaciju, nalazi se u 20. tt i ustanovili joj na ultrazvuku manjak plodne vode. Danas bila na ultrazvuku u vž, sa bebom sve ok (koliko su mogli oni tamo ustanoviti) a fali joj plodne vode. Za utorak dogovorila pregled u zg na Sv. Duhu, nadam se da će nakon tog pregleda više znati o svemu.
    Molim vas za savjete, ukoliko ima nekog tko je kroz takvu situciju prošao.... zanima me kakve su joj šanse da zadrži trudnoću do kraja? Postoji li možda kakva terapija, liječenje????

unaprijed hvala

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

ukoliko postoji kakva tema sa sličnim problemom prebacite post tamo. Hvala

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja znam samo da sam negdje procitala da se u americi u hrpi trudnoca pogresno dijagnosticira manjak plodne vode. mozda ovisi i o osobi koja cita uzv. mozda da potrazi drugo misljenje?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja se slažem s mikkom da potražiš drugo mišljenje.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Sutra će ići u Kc na ultrazvuk pa će vidjeti šta će joj tamo reći. bila je kod svog ginekolaga pa ju poslao u Vž, a tamo su ustanovili manjak plodne vode i dogovorili kontrolu za tjedan dana i rekli da bi bilo dobro da ode u Zg da će tamo moći bolje vidjeti što se točno događa
    a nadam se da je sve ok i da je možda došlo do kakve greške pa da bude dobro

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ovisi koliko je to "manje". To se mjeri AFI indeksom. Koliki je taj indeks?
    I svakako neka potraži više mišljenja. Ovisi i o položaju bebe pa se neki "džepovi" vode ne vide i bude kriva procjena.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nekakve referentne vrijednosti za AFI su 5-25.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

evo cure su sve napisale:
    1. potražiti drugo mišljenje
    2. bitno je koliki je taj indeks AFI?

Inače u slučajevima kada ima dosta manje vode, bebe obično nakon poroda imaju problem sa disanjem bez obzira u kojem tjednu su rođene...

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

neka potraži drugo mišljene,kao što su cure već rekle...meni je u 24 tt isto rečeno manjak plodne vode, te da ću morati na održavanje i najvjerojatnije carski,otišla sam privatno nakon toga,te mi je dokica rekla ne da imam manjak nego i poviše plodne vode....

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    evo cure su sve napisale:
    1. potražiti drugo mišljenje
    2. bitno je koliki je taj indeks AFI?

Inače u slučajevima kada ima dosta manje vode, bebe obično nakon poroda imaju problem sa disanjem bez obzira u kojem tjednu su rođene...
    Meni je dijagnosticiran oligohidramnion sa 30 tt. AFI je bio 3. Leona se rodila u 38+4 na carski. Taj patološki manjak plodne vode bio je znak bubrega koji su bili potpuno van funkcije. Ali nikada nije imala problema sa disanjem. Zapravo, uopće ne znamo kako se razvijala bez imalo plodne vode.
    Ali naš slučaj je jaaaaako rijedak. Sigurna sam da nije Leonina dijagnoza u pitanju.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

sa blizancima sam ležala 1,5 mjesec na SD pa sam se nagledala svega i svačega...sve žene koje su imale manjak plodne vode, posljedica je gore napisana...

Meni je dijagnosticiran oligohidramnion sa 30 tt. AFI je bio 3. Leona se rodila u 38+4 na carski. Taj patološki manjak plodne vode bio je znak bubrega koji su bili potpuno van funkcije. Ali nikada nije imala problema sa disanjem. Zapravo, uopće ne znamo kako se razvijala bez imalo plodne vode.
    Ali naš slučaj je jaaaaako rijedak. Sigurna sam da nije Leonina dijagnoza u pitanju.
    meni je dijagnosticirano u 20 tt (zbog trombofilije), nikad mi nisu htjeli reći koliki mi je AFI, ali su pričali kao ima dovoljno...kod puknuća vodenjaka u 30 tt iscurio je čitav 1 dcl vode...
    između ostalih problema, maleni je imao problema sa disanjem...

cimerici je bio puknuo vodenjak oko 25 tt, izdržala je do 35 tt uz konstantno curenje plodove vode...malena je imala problema sa disanjem..

ovo su samo dva slučaja, ali bilo ih je cijela hrpa...nažalost...

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj katarinam prvotno napisa Vidi poruku
    ...zanima me kakve su joj šanse da zadrži trudnoću do kraja? Postoji li možda kakva terapija, liječenje????
    to nažalost stvarno ovisi od slučaja do slučaja...ona jedino što može je da se stalno "natankava" vodom/tekućinom...meni su rekli popiti najmanje 2 l vode dnevno...

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ma stoji to, naravno. I meni su rekli da će tako biti. Ja se samo čudom čudim kako to kod nje nije bio slučaj

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

cure hvala vam na vašim pričama,
    nažalost baš nisam puno informirana o svemu kakvo je stanje kod prijateljice, danas ću otić kod nje pa ćemo vidjeti šta ima novoga i šta je stigla obaviti tu u vž, tek u utorak ide u zg na pregled pa će valjda više znati kakva je situacija

ne razmijem se baš u taj AFI indeks? zar se njime mjeri količina plodne vode ili što drugo? u kojem razmjeru bi trebao biti, malo ili puno?

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

još sam htjela pitat kakve su poteškoće sa disanjem? jel u obliku asme ili?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ne razmijem se baš u taj AFI indeks? zar se njime mjeri količina plodne vode ili što drugo? u kojem razmjeru bi trebao biti, malo ili puno?
    da, to je nekakva mjera za količinu plodove vode...gore ti je ključić napisala
    Nekakve referentne vrijednosti za AFI su 5-25.

još sam htjela pitat kakve su poteškoće sa disanjem? jel u obliku asme ili?
    kad se rode onda su uglavnom u inkubatoru na respiratoru (cjevčica u grlu ili samo u nosu, ovisno o stanju pluća i disanja)
    koliko sam skužila sve se to nakon nekog nekog vremena oporavi, neznam za posljedice...
    sa cimericom nisam više u kontaktu pa neznam nastavak situacije, a mog anđela više nema...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod mene je u 20. tt bio potpuni nedostatak plodne vode al onda su se vec vidjele malformacije i unisteni bebini bubrezi. Voda je bila u njemu. Vjerujem da je nesto tako ozbiljno kod tvoje prijateljice da bi se vec vidjelo. Javi nam obavezno sta se dogada kad ode na te druge preglede.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

sutra odlazi u zg na pretrage pa će sigurno više znati.... tu kod nas što je radila ultrazvuk, je za sada sve u redu sa bebicom, a nadam se da će sutra znati više o svemu pa ću se javiti, nadam se sa dobrim vijestima

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo mene, nažalost prijateljica otišla danas u zg na sveti duh na promatranje i daljne pretrage. Sumljanu da postoji problem sa bubrezima pa će to dalje promatrati, AFI index 4 jel to jako loše?

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

držim fige za prijateljicu i maleno čudo u buši....a za ovo će ti sigurno reći neka iskusnija ženskica,da nekažem pametnija.....nadam se da će sve u redu biti.....

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Citiraj ...ribica prvotno napisa Vidi poruku
    držim fige za prijateljicu i maleno čudo u buši....a za ovo će ti sigurno reći neka iskusnija ženskica,da nekažem pametnija.....nadam se da će sve u redu biti.....
    hvala na malo podrške i ja se nadam najboljem

javit ću kako su prošle daljnje pretrage

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mene, nažalost prijateljica otišla danas u zg na sveti duh na promatranje i daljne pretrage. Sumljanu da postoji problem sa bubrezima pa će to dalje promatrati, AFI index 4 jel to jako loše?
    Pa znaci da je vode svakako malo. Nisam bas potpuno upucena u taj idex al recimo meni je bio 14 par dana prije poroda i rekli su da je to odlican AFI.

Saljem beskrajne ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da bude sve najbolje moguce!

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo prijateljica se nažalost ne javlja na telefon pa ne znam novosti, nadam se da ćemo se sutra čuti pa da me razveseli sa dobrim vijestima

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo mene sa dobrim vijestima , nikako da se stignem javiti preko vikenda
    evo prijateljica stigla sa pretraga u petak kući sa lijepim vijestima... plodna voda se popravila sa Afi 4 na 6-7 a sa bebinim organima i bebom sve ok, još samo mora obaviti ekg bebinog srca na rebru i nadam se da će sve biti ok.... danas njezin ginekolog uzeo bris jer ima nekakvu ranicu koja malo krvari

pozdrav svima i puno hvala na podrški

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Predivne vijesti!

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Super vijesti!
    Ali ja bih i dalje bila pod pojačanom kontrolom.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Super vijesti!
    Ali ja bih i dalje bila pod pojačanom kontrolom.
    da i ona želi da do kraja prate trudnoću u zg. i tako će inzistirati

evo sutra ide na kontrolu u zg. na Sv. duh i na srebernjak za ekg bebe pa ću javiti kako je prošlo,

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo me sa odličnim vijestima, prijateljica bila danas na kontroli i ekg-u
    ekg u redu nema nikakvih problema, a i kontrola na sv. duhu je prošla super.... AFI indeks je 9 a sa bebom sve ok i treba se ponovno javiti za dva tjedna na kontrolu

hvala još jednom svima na podršci

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

nema me dugo... u međuvremenu se sve posložilo i sve bilo ok sa bebom i prijateljicom, samo što se počela pomalo otvarati, zadržali je jučer i danas u bolnici i dali dvije injekcije kako bi bebi ojačala pluća u slučaju da nebi dobila trudove ili prije puknuo vodenjak i prije se porodila
    a držim fige da što duže izdrži i da sve bude ok

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

moze li mi tko dati kakav savjet? mozda ti koksy? danas sam bila na pregledu tj na 4d ultrazvuku. prvo me dr pitao kako nemam stomka, beba je ziva, srce kuca ali kaze da nema plodne vode. neznaju dali curi ili se uopce ne proizvodi isla sam kod svoje dr a ona kaze da je ima ali jako malo u nekim dzepovima... sad nznm mogu li kako popraviti stvari, drugi me dr vec sprema na kiretrazu, uzeli su mi razne brisevi i ostalo... ucinila bih sve da je nadomjestim... cak sam dr pitala trebanm li mirovat, a on kaze da ne trebam, idem u pon opet na kontrolu, ima li ikakve nade sto mislite?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U kojem si tjednu?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

danas bi trebala biti 17+0 ali je glavica kao 17+5 .....

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj antonyxsa prvotno napisa Vidi poruku
    moze li mi tko dati kakav savjet? mozda ti koksy? danas sam bila na pregledu tj na 4d ultrazvuku. prvo me dr pitao kako nemam stomka, beba je ziva, srce kuca ali kaze da nema plodne vode. neznaju dali curi ili se uopce ne proizvodi isla sam kod svoje dr a ona kaze da je ima ali jako malo u nekim dzepovima... sad nznm mogu li kako popraviti stvari, drugi me dr vec sprema na kiretrazu, uzeli su mi razne brisevi i ostalo... ucinila bih sve da je nadomjestim... cak sam dr pitala trebanm li mirovat, a on kaze da ne trebam, idem u pon opet na kontrolu, ima li ikakve nade sto mislite?

kako mislis nema plodne vode? ima je malo ili je nema uopce? nekako mi je to malo cudno da je nema uopce ako ti beba zasad napreduje u skladu s trudnocom.
    u svakom slucaju poucena vlastitim iskustvom (o kojem necu sad detaljno) ali posljedica smaljenje kolicine plodove vode tako rano moze biti kako su vec cure navele zbog eventualnih problema s bubrezima bebe ili do slabijeg rada posteljice. bebini bubrezi pocinju bolje raditi od 20 tjedna na dalje pa ako je s njima sve u redu (dakle u tom slucaju je vjerojatno onda problem u slabijem radu posteljice ili u necem trecem sto nije uvijek poznato) u pravilu se kolicina vode popravi do neke prihvatljive kolicine. bitno je ustanoviti da plodova voda ne curi i kontrolirati se redovno kako ne bi doslo do drugih komplikacija.
    drzim fige da bude sve ok!!
    Posljednje uređivanje od Nivi : 13.04.2012. at 16:09

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

hvala nivi na odgovoru. Prvo mi je jedan dr rekao da je uopce nema, to je potvrdio i njegov stariji kolega, a potom sam isla kod svoje privatne dr i ona kaze da je ima u nekim dzepovima... poprilicno su nehumani... ..a ja otad samo placem i pijem vodu i vise neznam dali umisljam ili mi se cini da mi stvarno curi voda...

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ja sam cak kupila test, zove se Amnisure, i treba ga napraviti doktor, dakle nije za kucnu uporabu.
    nije bas jeftin (301 kn) ali sam isto bila luda od provjeravanja da li sta curi ili ne da sam ga odlucila kupiti (nazalost u bolnicama ga nemaju).
    sto se tice natankava vodom (sto sam ja radila takodjer od silne nemoci) rekli su da nema prevelike pomoci, bitno je samo da nisi dehidrirana, tj. da pijes preporucene kolicine vode, ono 2-3 litre dnevno i to je to. isto su mi rekli da mirovanje nece tu puno pomoci ukoliko voda ne curi.

ako vode ima u nekim dzepovima to je donekle prihvatljivo... meni je dr. govorio "nije da te vode nema samo je ima jako malo ali bitno je da je ima i da bebica raste". samo za info meni se voda popravila u 21. tjednu s tim da i dalje se moram kontrolirati zbog slabilih protoka posteljice, sto je defakto bio ocigledno uzrok slabije dinamike vode dotad (srecom s bebom je cijelo vrijeme bilo sve u redu, sad moram jos na fetalnu echokardiografiju cisto za provjeru). stalno sam narucena na redovite kontrole.
    Posljednje uređivanje od Nivi : 13.04.2012. at 16:29

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

radio mi je onaj taj test danas mislim, jer su me kao upisali da lezim u bolnici da ga nebi morala placat.... pokusat cu prezivit nekako do ponedjeljka...
    draga tebi sretno da ti sve bude u redu sa tvojom bebacom

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Cure saljem vam puuuno ~~~~~~~~~~~~~~ da sve bude OK i da AFI pocne rasti!!!

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

hvala!
    iskreno se nadam da cemo dogurat sretno do kraja!
    Posljednje uređivanje od Nivi : 13.04.2012. at 16:45

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Rado bi ti pomogla ali stvarno ne znam sto bi ti rekla. Kazes i sama da se beba razvija u skladu s tjednima trudnoce sto je definitivno dobro. Kod mene je, ko sto sam vec gore pisala, sva pl. voda bila u bebi jer se mokracni putevi nisu razvili, beba je vodu gutala ali ne i piskila. To kod tebe, ocito, nije slucaj jer to bi netko od 3 doktora vidio. Jer ako sam to i ja vidjela na uzv sumnjam da bi nekom doktoru to promaklo.

Tako da ti mogu samo pozeljeti svu srecu svijeta da u ponedjeljak bude pozitivan rezultat pregleda

Nivi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Antonyxsa vjerujem da ce sve biti ok jer kako je i koksy rekla da nešto nije ok s bebom to bi se već vidjelo na UZV, u ovakvim slučajevima prvo provjeravaju da li voda curi te bubrege i mjehur bebe kao i protoke. Odmaraj se kad stignes i kad ti pase (po mogucnosti na lijevom boku), pazi da pijes dovoljno vode, kao sto rekoh ne moraš se natakati, nego ono pijes normalno. Drugo ne možemo ništa učiniti, izuzev nadati se i vjerovati u sebe i malu žilavu mrvicu <3

Drzite se i sretno!!!
    Posljednje uređivanje od Nivi : 13.04.2012. at 21:45

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

evo malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za cure da sve bude u redu
    držim vam fige

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor