Ne bih isla tako daleko pa odmah sumnjala na najgora stanja i smetnje, prije nego iscrpim ocite mogucnosti i iskljucim hranu koja najcesce izaziva reakcije. A evo, isla sam i guglati i pronalazim jedino informaciju da se gluten ne moze apsorbirati kroz kozu, da opasnost od krema i kozmetike koja sadrzi gluten postoji jedino kod slucajnog gutanja.

A derma krema sadrzi ekstrakt zobenih klica. Cisto sumnjam da, ako i sadrzi gluten, on skodi i kad se koristi na kozi, bez obzira je li ostecena cesanjem. Ali, mozda grijesim, nisam se bas informirala o tome (evo, u medjuvremenu sam ipak pogledala ima li info na netu). Isto, vjerujem da bi na cijeloj liniji kozmetike koja se reklamira da je za djecu, moralo pojaviti upozorenje da sadrzi gluten i da stoga nije za uporabu ako postoji sumnja na preosjetljivost ili osoba boluje od celijakije.
Eucerin s ureom je isto odlican (i mi smo, na zalost, koristili s visokim % uree), ali ja bih osobno ipak probala s necim blazim pa makar i s Eucerinom s nizim % uree (ispod 10%). Nama se odlicnom z asmirivanje upalnih stanja, osim Dermaliboura, pokazala Laverin losion Baby&Kinder neutral za osjetljivu kozu sklonu alergijama, ekcemima i dermatitisu.

Ako ce nekome pomoci, s dvoje djece koja su sklona koznim reakcijama, ja uvijek idem ovim redom:
- jesam li jela (polu)gotovu hranu s dosta konzervansa i kemije ili su oni to jeli (ako su stariji)
- jesam li jela previse slatkisa ili su oni jeli
- jesam li jela (ili oni) hranu koja je poznata kao alergena
- jesam li koristila normalnu kolicinu praska (zabunom) i/ili nisam stavila dvostruki ciklus ispiranja
- jesam li im obukla robu koja je dugo stajala u ormaru (pa je davno oprana) ili nisam dulje od 10 dana mijenjala posteljinu - cura reagira na prasinu
- koristim li neko novo sredstvo za ciscenje u kuci (ja ne, mi sve cistimo s octom i etericnim uljima)

Tek nakon ovog bi isla redom eliminirati namirnice iz svoje prehrane (ako se radi o reakcijama iskljucivo dojenog djeteta). Odmah bi uvela kuhanje voca (umjesto sirovog), izbacila przeno, smanjila psenicne proizvode (ili ukinula, ako mogu) i eliminirala mlijecne (mlijeku treba da se u potpunosti eliminira iz organizma preko 10 dana, mislim cak i 20ak da je bilo spominjano na forumu), smanjil abih kupanje djeteta (ne svaki dan) i mazala ga redovito nekom kremom pogodnom za djecju kozu (ako je osip svrbljiv ili vec rascesan).
Ako nista ne bi pomoglo, a dijete i dalje ima teske, svrbljive osipe, konzultirala bih se s lijecnikom (i tu bi isto isla u smjeru jos vece eliminacije namirnica iz moje prehrane, a ne na prelazak na mlijecnu formulu).

Evo ovdje i zgodnog teksta: http://www.kellymom.com/babyconcerns...nsitivity.html (na Rodinom portalu su nam smrdani tekstovi, na zalost, pa ni ne trazim tekst na hr)

Mellyce, meni su klinci imali rekaciju uvijek po tijelu, nikad lokalizirano samo na lice. Lokaliziranu sam vidjela jednom na djetetu koje je taj tren dobilo reakciju na hranu koju je jelo i razmazalo po licu.