I koje su njegove normalne vrijednosti?
dok se ne javi netko stručniji
CRP je C-reaktivni protein čija povišena vrijednost upućuje na neku upalu i dobro razlikuje virusnu od bakterijske.
naravno da je najbolje kada je nula, ali svaka bolest nosi svoje vrijednosti CRP-a
znači da vrijednost 9,7 upućuje na upalu?
jer leukociti 5,7 upućuju na virozu...
Opet nas je zahvatila neka boljka, a vikend je i gledam krvnu sliku od zadnji put pa mi sve zbrčkano
i viroza je upalni proces
i mala ozljeda zubnoga mesa uzrokuje povišeni CRP
nemoj brinuti
Ako dobro pamtim CRP od 9,7 nije neka specijalno visoka vrijednost, naravno, ovisi o drugim pokazateljima i stanju djeteta.
Čisto za primjer, moj maleni je kad je rođen imao CRP 18 i odlučili su ne započeti s terapijom antibiotika, jer je bio dobrog općeg stanja.
Koliko se ja sjećam, vrijednosti ispod 10 su u granicama normale. Kad poraste iznad 10 onda se radi o blažoj virusnoj infekciji, a vrijednosti preko 40 bi upućivali na bakteriju.
Ako griješim neka me netko ispravi ali evo što i dr googlegovori
http://hr.wikipedia.org/wiki/C-reaktivni_protein
Da, prije 2 tjedna kad smo bili na hitnoj prepisali su joj antibiotik na temelju blage zamućenosti bubnjića lijevog uha...CRP je bio 9,7, opće stanje dobro, jela, pila, cicala..
Kako nisam imala nikakvog iskustva s time, dala sam joj antibiotik, a od tada kreću sve moje muke...dobila je proljeve, pa gljivice na guzi, a za 2 dana su joj izbile obje 4, donje i sve je netragom nestalo, temperatura, kenjkavost i sl.
Davala sam joj umjesto antibiotika Garasone kapi, ali sve nešto sumnjam u tu upalu lijevog uha...ne znam, baš si mislim da sam nasanjkana i da je najjednostavnije prepisati antibiotik, a nema potrebe.
Uglavnom, ona se od tad i prehladila pa je nos bio začepljen pa danas je nos odčepljen,ali kašlje...i cendrava je, nema temperaturu, ali samu ju čekam...
E, u godinu dana nikad nije bila šmrcava, bolesna, nikad kašljala, samo je imala 3-dnevnu virozu sa 7 mj. i to je to, a sad već 2 tjedna koma...
mayato, ako te tješi moj maleni nije imao specijalne probleme oko izbijanja zubića, osim odbijanja hrane i obavezno kisele rijetke stolice, ali ono stvarno kisele. To je smrdilo za poluditi i tako za svaki zubić.
Takva stolica je obično i nagrizala guzu, ali to smo rješavali tako da smo guzu ispirali vodom nakon stolice i tanko mazali Sudocremom.
Što se tiče cendravosti, moj je uvijek bio cendrav tjedan prije i tjedan poslije bolesti. Na sreću nije češto bio bolestan.
Tako da sve ovo što si napisala, meni izgleda kao nekakav normalan tijek bolesti i ozdravljenja.
imam pitanje, pa da ne otvaram novu temu
crp 36,9 leukociti 13,1
temp 4 dana svaki dan oko 39 uredno padne s panadol sirupom, grlo samo lagano crveno.
virus ili bakterija?
dijete 2,5 god.
nisam imala pojma što je crp.a mali kad je bia u bolnici ima je CRP 172,5. baš sad gledam nalaze.
bar cu nešto naucit na forumu.jer su tada rekli samo da su strašno visoke vrijednosti i da smo došli u zadnji tren.
Posljednje uređivanje od zadarmamica : 24.01.2012. at 11:25
Nama su rekli da do 50 može biti virus, iznad toga je sigurno bakterija
kod nas je sa 17 u roku 12 sati skočio na 142 - upala pluća
nove podatke ne znam
kažu 3. dan je CRP najviši
Mi smo imali CRP oko 270, i iz Klaićeve je više nisu puštali. Bila je u pitanju upala pluća, bakterijska.
Samo da dodam, vrijednosti crp-a kasne jedan dan za krvnom slikom. Odnosno, vrijednosti koje dobijete odnose se na prethodni dan.
Možda se niste razumjeli.
CRP možda sporije raste?
crp daleko brže raste ali i sporije pada
ali je definitivno prvi pokazatelj upale i daleko kvalitetniji od recimo sedimentacije koja već 20 godina ima adekvatnu i bolju zamjenu (i što se tiče kvalitete, brzine, cijene a i volumena uzorka)
znači konstatacija
ne stojivrijednosti koje dobijete odnose se na prethodni dan
već bi trebalo biti vrijednosti koje dobijete odnose se na upravo taj trenutak vađenja, ali treba pratiti promjenu CRP-a (nakon utvrđene upale) a ne izoliranu brojku
kod utvrđivanja upale, CRP je prvi i najpouzdaniji parametar
Posljednje uređivanje od magriz : 02.02.2012. at 16:15