Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 86 od 86

Tema: Maslac

  1. #51
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,335

    Početno

    postoji više razina kvalitete i nekoliko načina obrade.

  2. #52
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da, radi se od slatkog ili kiselog vrhnja, neki se deklariraju da su rađeni od jogurta, alpskog mlijeka itd. Bitna razlika je slatko ili kiselo vrhnje - u maslacu od kiselog vrhnja ima bitno više maslačne kiseline koja ne miriše baš sjajno, onako kiselo.

  3. #53
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,465

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa da, radi se od slatkog ili kiselog vrhnja, neki se deklariraju da su rađeni od jogurta, alpskog mlijeka itd. Bitna razlika je slatko ili kiselo vrhnje - u maslacu od kiselog vrhnja ima bitno više maslačne kiseline koja ne miriše baš sjajno, onako kiselo.
    A ima i onih koji su rađeni i od "zlata", pa 250gr dođe 20-tak kuna.

  4. #54
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    baš svaku potrepštinu možeš kupiti identičnu u velikom rasponu cijena. Ako ti je zlo od jeftinog šopinga uvijek će se naći nekakav dućan koji će ti istu stvar prodati i skuplje - tvoj izbor.

    (nekidan sam se skoro upišao od smijeha na cijene u Mulleru - džidže za po doma koje poznajem su sve odreda oko 3x skuplje nego drugdje)

  5. #55
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    da li to znaci da je i najjeftiniji maslac -dobar maslac?

  6. #56
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Paaa... dolazi s jednakim jamstvom kvalitete kao i onaj najskuplji.

  7. #57

    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    dovoljno blizu
    Postovi
    162

    Početno

    Jednom su mi frendovi vegetarijanci, koji doma redovito rade ghi, pričali kako od različitih vrsta (koje kupujemo kod nas, Vindija, Meggle, Dukat...) ispada različit ghi. Naime, po njima, razlika je u količini onog nečeg crnog što se skupi na dnu i baca... Ja osobno ne bih znala, ne radim ghi, ali eto...

    Ontopic, koristim maslac za sve. Zapravo rijetko i kuham na ulju. Npr, pureće šnicle koje naglo zapečem na malo maslaca, pa 15-tak minuta dinstam na laganoj vatri, s podlijevanjem, ostanu meke i slasne, za razliku od onih pečenih na ulju.

    Tvrdi maslac iz frižidera znam puknuti u mikrovalku na 5 sec (600 W) pa omekša, ako mi se ne da čekati.

  8. #58
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Zbog čega se radi taj ghi? Čula sam kako, ali čemu?

  9. #59
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    zanima me jedna stvar, jel ghee tekuć ili krut?

  10. #60
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,714

    Početno

    Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    zanima me jedna stvar, jel ghee tekuć ili krut?
    krut, nakon hlađenja.

  11. #61
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ma takav je i moj .. ali sam nekako površno čitajući na onom liku što sti stavila shvatila da je tekuć ... pa si sad kontam kak je ostao tekuć...
    ali dakle, krivo svatih, krut je kad se ohladi!

  12. #62

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,084

    Početno

    ali eto, Veronika ima maslac od 1 kg po cijeni od 40 kn. Samo da se ne "pokvare".
    I ja uzimam ili Veronikin, ali češće onaj Križevačke mljekare, tog je kila 35 kuna, ali mana im je što imaju štand samo na Dolcu. Uzimam sve mliječno - sir svježi i tvrdi isto ispada puno jeftiniji nego velikih industrija, a vjerujem da je još uvijek "bolji".
    Veronikino uzimam hrpu drugih stvari. I da, točno je da su im stvari od "pravog" mlijeka, a mlijeko im je - mlijeko.

  13. #63

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,084

    Početno

    htjela sam dodati:
    netko je pisao da mu se brzo "pokvari" maslac, po meni je baš to znak da nema aditiva

  14. #64

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    prvi put čujem za to

    u Splitu toga nema ili..?
    Na nathodniku imaju kiosci, mislim da u dva tri ima mliječnih proizvoda, al ja sam kupila maslo samo kad sam ga stavljala u kolače. Sneruke mi je ić u grad po to. Mislim da je znatno skuplji od 40 kn/kg

  15. #65
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Zbog čega se radi taj ghi? Čula sam kako, ali čemu?
    Možeš peći na njemu bez zagaranja

  16. #66

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ma nažalost, samo je napisana veleprodaja. Naišla sam samo na njihov kajmak, ništa drugo. I kajmak se prodaje samo u najvećim dućanima.

    Osim marke Veronika, odlična je mala (ili bi ja rekla srednja) mljekara Bohnec, maslo im je odlično. Imaju ga u Kauflandu u Splitu, al samo povremeno. Znala sam tamo i nać njihov sir, samo katkad.

    Svježio sir i kajmak koji sam spominjala na tržnioci (zapravo i dr. proizvodi) su ili paški, hercegovački ili iz okolice drniša. Kako koji kiosk i kako koji dan/proizvod

  17. #67
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    to što tamo piše veleprodaja, znači da Veronika proda trgovačkom lancu koji ga onda distribuira u maloprodaju.

  18. #68
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš peći na njemu bez zagaranja
    Hvala!

  19. #69
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    I ne kvari se ni na sobnoj temperaturi.

  20. #70
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    e nagovorili ste me, sutra pravim ghee (od jeftinog maslaca), pa javljam utiske
    osim sto ne zagara, kako se jos moze koristiti? ide li na vruce kifle ?

  21. #71

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    to što tamo piše veleprodaja, znači da Veronika proda trgovačkom lancu koji ga onda distribuira u maloprodaju.
    Ma kužim :trep, trep:

    al ne mogu upratit da imaju išta ovdje u Dalmaciji osim kajmaka, a ni njega ne znam gdje točno ima nego sam davno naišla

  22. #72
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    e nagovorili ste me, sutra pravim ghee (od jeftinog maslaca), pa javljam utiske
    osim sto ne zagara, kako se jos moze koristiti? ide li na vruce kifle ?
    maslo je meni nesto prefino za jesti. Moja baka je pravila. Ja jos nisam.

  23. #73
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kad radiš maslo gledaj da se grije na najmanjoj vatri. Čisto maslo ne zagara, ali ono trunje od putra itekako zagara i sve se hoće lijepo usmrditi ako ti pobjegne.
    Nemoj skidati pjenu, nego samo miješaj. u neko doba se prestane pjeniti, a sva ona pjena se pretvori u trunje koje kasnije ocijediš. Trunje smije potamniti do boje hrastovine, ne više.

  24. #74
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    ok, na najmanjoj temp, bez mijesanja, do trunja boje hrastovine...koliko vremenski to moze trajati?

  25. #75
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ovisi o količini i jačini vatre. Recimo 1/2 sata do sat vremena. Teorecki može i brže, ali u tom slučaju jako dobro moraš znati što i kako jer kad voda iskuha temperatura naglo krene u vis i sve ti zagori za sekundu. Doslovno. Ako znaš što očekivati onda u velikoj žurbi makneš posudu s vatre na vrijeme i ne zagori, ali mislim da je rizik nepotreban. Dok se radi ghi jako lijepo miriše (ako je putar dobar) i šteta je to ubrzavati.

    Još jedan detalj, gledaj da ti je posuda dovoljno duboka da se pjena može slobodno dizati. Kapacitet posude bi trebao biti ~2x volumen putra.

  26. #76
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Davor, sta bi mi bez tebe hvala ti!

  27. #77
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    ok, na najmanjoj temp, bez mijesanja, do trunja boje hrastovine...koliko vremenski to moze trajati?
    uz miješanje. Miješanjem spriječiš da ti pjena iskipi van. Slobodno promiješaš i u bilo kojem drugom trenutku.
    Cijeđenje možeš obaviti bilo kakvim cjedilom za čaj. Čak i plastična cjedila su OK jer ghi, ako se radi kako treba, ne dostigne temperaturu preko ~110°C
    Javi kako je ispalo

  28. #78
    mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,235

    Početno

    ghee

  29. #79
    dagnja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011
    Postovi
    239

    Početno

    Ja obožavam maslac u umjerenim količinama, a koristim ga za kolače, peciva, kruh i naravno za mazanje na kruh s pekmezom. Htjela sam vam reći da u Danskoj proizvode maslace koji nisu tvrdi i mazivi su i čim ih se izvadi iz frižidera, a znam da u Hr. ima za kupiti jedna njihova marka koja se zove Lurpak, mislim da ima u Mercatoru, Konzumu i slično i taj maslac je baš namijenjen za mazanje na kruh, ne i za pečenje kolača. Iako nije najbolji koji se može naći meni je ok pa ako niste probali preporučam.

  30. #80
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    uz mijesanje , moje maslo je gotovo, hladi se...za sada je fine zute boje, i prozirno, kakvo treba biti kad se ohladi? jedva cekam da vidim sta sam dobila

  31. #81
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Sad je već sigurno u staklenki i negdje si jako ponosna.
    Maslo se krutne negdje oko 25°C tako da je na službenoj sobnoj temperaturi skrutnuto, ali ako ti je doma malo toplije onda će ostati tekuće.

  32. #82
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    jeste, bas lijepo izgleda , steglo se, ima prelijepu zutu boju, lijepo mirise, sad samo da jos vidim sta sve mogu sa tim. mogu misliti kako je vama(poznavaocima ) smijesno ovo sto ja sada pisem, ali sta mogu kad me sitnice raduju. nista bez vase pomoci!
    ps. maslac je bio jeftinjak neki, ali je svo vrijeme dok se radilo lijepo mirisalo, ako to nesto znaci...

  33. #83

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Evo, u Splitu je kg ipak 50 kn/kg, na nathodniku. Zaboravila pitat čiji je jer mi nije bilo "mog" sira pa sam se zbunila...

  34. #84
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Maslo mozes namazati na fini topli kruh.

  35. #85
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    uz mijesanje , moje maslo je gotovo, hladi se...za sada je fine zute boje, i prozirno, kakvo treba biti kad se ohladi? jedva cekam da vidim sta sam dobila
    I mene zanima. I zbunjena sam jer je još uvijek tekuće (od jučer). Doduše u stanu je 26 stupnjeva, vjerojatno je to razlog. Kako ću znati ako nije dobro?

  36. #86
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Njuhometrom. Dobro maslo fino miriši.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •