postoji više razina kvalitete i nekoliko načina obrade.
Pa da, radi se od slatkog ili kiselog vrhnja, neki se deklariraju da su rađeni od jogurta, alpskog mlijeka itd. Bitna razlika je slatko ili kiselo vrhnje - u maslacu od kiselog vrhnja ima bitno više maslačne kiseline koja ne miriše baš sjajno, onako kiselo.
baš svaku potrepštinu možeš kupiti identičnu u velikom rasponu cijena. Ako ti je zlo od jeftinog šopinga uvijek će se naći nekakav dućan koji će ti istu stvar prodati i skuplje - tvoj izbor.
(nekidan sam se skoro upišao od smijeha na cijene u Mulleru - džidže za po doma koje poznajem su sve odreda oko 3x skuplje nego drugdje)
Paaa... dolazi s jednakim jamstvom kvalitete kao i onaj najskuplji.
Jednom su mi frendovi vegetarijanci, koji doma redovito rade ghi, pričali kako od različitih vrsta (koje kupujemo kod nas, Vindija, Meggle, Dukat...) ispada različit ghi. Naime, po njima, razlika je u količini onog nečeg crnog što se skupi na dnu i baca... Ja osobno ne bih znala, ne radim ghi, ali eto...
Ontopic, koristim maslac za sve. Zapravo rijetko i kuham na ulju. Npr, pureće šnicle koje naglo zapečem na malo maslaca, pa 15-tak minuta dinstam na laganoj vatri, s podlijevanjem, ostanu meke i slasne, za razliku od onih pečenih na ulju.
Tvrdi maslac iz frižidera znam puknuti u mikrovalku na 5 sec (600 W) pa omekša, ako mi se ne da čekati.
Zbog čega se radi taj ghi? Čula sam kako, ali čemu?
zanima me jedna stvar, jel ghee tekuć ili krut?
ma takav je i moj .. ali sam nekako površno čitajući na onom liku što sti stavila shvatila da je tekuć ... pa si sad kontam kak je ostao tekuć...
ali dakle, krivo svatih, krut je kad se ohladi!
I ja uzimam ili Veronikin, ali češće onaj Križevačke mljekare, tog je kila 35 kuna, ali mana im je što imaju štand samo na Dolcu. Uzimam sve mliječno - sir svježi i tvrdi isto ispada puno jeftiniji nego velikih industrija, a vjerujem da je još uvijek "bolji".ali eto, Veronika ima maslac od 1 kg po cijeni od 40 kn. Samo da se ne "pokvare".
Veronikino uzimam hrpu drugih stvari. I da, točno je da su im stvari od "pravog" mlijeka, a mlijeko im je - mlijeko.
htjela sam dodati:
netko je pisao da mu se brzo "pokvari" maslac, po meni je baš to znak da nema aditiva![]()
ma nažalost, samo je napisana veleprodaja. Naišla sam samo na njihov kajmak, ništa drugo. I kajmak se prodaje samo u najvećim dućanima.
Osim marke Veronika, odlična je mala (ili bi ja rekla srednja) mljekara Bohnec, maslo im je odlično. Imaju ga u Kauflandu u Splitu, al samo povremeno. Znala sam tamo i nać njihov sir, samo katkad.
Svježio sir i kajmak koji sam spominjala na tržnioci (zapravo i dr. proizvodi) su ili paški, hercegovački ili iz okolice drniša. Kako koji kiosk i kako koji dan/proizvod
to što tamo piše veleprodaja, znači da Veronika proda trgovačkom lancu koji ga onda distribuira u maloprodaju.
e nagovorili ste me, sutra pravim ghee (od jeftinog maslaca), pa javljam utiske
osim sto ne zagara, kako se jos moze koristiti? ide li na vruce kifle?
Kad radiš maslo gledaj da se grije na najmanjoj vatri. Čisto maslo ne zagara, ali ono trunje od putra itekako zagara i sve se hoće lijepo usmrditi ako ti pobjegne.
Nemoj skidati pjenu, nego samo miješaj. u neko doba se prestane pjeniti, a sva ona pjena se pretvori u trunje koje kasnije ocijediš. Trunje smije potamniti do boje hrastovine, ne više.
ok, na najmanjoj temp, bez mijesanja, do trunja boje hrastovine...koliko vremenski to moze trajati?
Ovisi o količini i jačini vatre. Recimo 1/2 sata do sat vremena. Teorecki može i brže, ali u tom slučaju jako dobro moraš znati što i kako jer kad voda iskuha temperatura naglo krene u vis i sve ti zagori za sekundu. Doslovno. Ako znaš što očekivati onda u velikoj žurbi makneš posudu s vatre na vrijeme i ne zagori, ali mislim da je rizik nepotreban. Dok se radi ghi jako lijepo miriše (ako je putar dobar) i šteta je to ubrzavati.
Još jedan detalj, gledaj da ti je posuda dovoljno duboka da se pjena može slobodno dizati. Kapacitet posude bi trebao biti ~2x volumen putra.
uz miješanje. Miješanjem spriječiš da ti pjena iskipi van. Slobodno promiješaš i u bilo kojem drugom trenutku.
Cijeđenje možeš obaviti bilo kakvim cjedilom za čaj. Čak i plastična cjedila su OK jer ghi, ako se radi kako treba, ne dostigne temperaturu preko ~110°C
Javi kako je ispalo
Ja obožavam maslac u umjerenim količinama, a koristim ga za kolače, peciva, kruh i naravno za mazanje na kruh s pekmezom. Htjela sam vam reći da u Danskoj proizvode maslace koji nisu tvrdi i mazivi su i čim ih se izvadi iz frižidera, a znam da u Hr. ima za kupiti jedna njihova marka koja se zove Lurpak, mislim da ima u Mercatoru, Konzumu i slično i taj maslac je baš namijenjen za mazanje na kruh, ne i za pečenje kolača. Iako nije najbolji koji se može naći meni je ok pa ako niste probali preporučam.
uz mijesanje, moje maslo je gotovo, hladi se...za sada je fine zute boje, i prozirno, kakvo treba biti kad se ohladi? jedva cekam da vidim sta sam dobila
![]()
Sad je već sigurno u staklenki i negdje si jako ponosna.
Maslo se krutne negdje oko 25°C tako da je na službenoj sobnoj temperaturi skrutnuto, ali ako ti je doma malo toplije onda će ostati tekuće.
jeste, bas lijepo izgleda , steglo se, ima prelijepu zutu boju, lijepo mirise, sad samo da jos vidim sta sve mogu sa tim. mogu misliti kako je vama(poznavaocima ) smijesno ovo sto ja sada pisem, ali sta mogu kad me sitnice raduju. nista bez vase pomoci!
ps. maslac je bio jeftinjak neki, ali je svo vrijeme dok se radilo lijepo mirisalo, ako to nesto znaci...
Evo, u Splitu je kg ipak 50 kn/kg, na nathodniku. Zaboravila pitat čiji je jer mi nije bilo "mog" sira pa sam se zbunila...
Maslo mozes namazati na fini topli kruh.