Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 86 of 86

Thread: Maslac

  1. #51
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,339

    Default

    postoji više razina kvalitete i nekoliko načina obrade.

  2. #52
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa da, radi se od slatkog ili kiselog vrhnja, neki se deklariraju da su rađeni od jogurta, alpskog mlijeka itd. Bitna razlika je slatko ili kiselo vrhnje - u maslacu od kiselog vrhnja ima bitno više maslačne kiseline koja ne miriše baš sjajno, onako kiselo.

  3. #53
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Pa da, radi se od slatkog ili kiselog vrhnja, neki se deklariraju da su rađeni od jogurta, alpskog mlijeka itd. Bitna razlika je slatko ili kiselo vrhnje - u maslacu od kiselog vrhnja ima bitno više maslačne kiseline koja ne miriše baš sjajno, onako kiselo.
    A ima i onih koji su rađeni i od "zlata", pa 250gr dođe 20-tak kuna.

  4. #54
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    baš svaku potrepštinu možeš kupiti identičnu u velikom rasponu cijena. Ako ti je zlo od jeftinog šopinga uvijek će se naći nekakav dućan koji će ti istu stvar prodati i skuplje - tvoj izbor.

    (nekidan sam se skoro upišao od smijeha na cijene u Mulleru - džidže za po doma koje poznajem su sve odreda oko 3x skuplje nego drugdje)

  5. #55
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    da li to znaci da je i najjeftiniji maslac -dobar maslac?

  6. #56
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Paaa... dolazi s jednakim jamstvom kvalitete kao i onaj najskuplji.

  7. #57

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    dovoljno blizu
    Posts
    162

    Default

    Jednom su mi frendovi vegetarijanci, koji doma redovito rade ghi, pričali kako od različitih vrsta (koje kupujemo kod nas, Vindija, Meggle, Dukat...) ispada različit ghi. Naime, po njima, razlika je u količini onog nečeg crnog što se skupi na dnu i baca... Ja osobno ne bih znala, ne radim ghi, ali eto...

    Ontopic, koristim maslac za sve. Zapravo rijetko i kuham na ulju. Npr, pureće šnicle koje naglo zapečem na malo maslaca, pa 15-tak minuta dinstam na laganoj vatri, s podlijevanjem, ostanu meke i slasne, za razliku od onih pečenih na ulju.

    Tvrdi maslac iz frižidera znam puknuti u mikrovalku na 5 sec (600 W) pa omekša, ako mi se ne da čekati.

  8. #58
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Zbog čega se radi taj ghi? Čula sam kako, ali čemu?

  9. #59
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    zanima me jedna stvar, jel ghee tekuć ili krut?

  10. #60
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,717

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    zanima me jedna stvar, jel ghee tekuć ili krut?
    krut, nakon hlađenja.

  11. #61
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    ma takav je i moj .. ali sam nekako površno čitajući na onom liku što sti stavila shvatila da je tekuć ... pa si sad kontam kak je ostao tekuć...
    ali dakle, krivo svatih, krut je kad se ohladi!

  12. #62

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,084

    Default

    ali eto, Veronika ima maslac od 1 kg po cijeni od 40 kn. Samo da se ne "pokvare".
    I ja uzimam ili Veronikin, ali češće onaj Križevačke mljekare, tog je kila 35 kuna, ali mana im je što imaju štand samo na Dolcu. Uzimam sve mliječno - sir svježi i tvrdi isto ispada puno jeftiniji nego velikih industrija, a vjerujem da je još uvijek "bolji".
    Veronikino uzimam hrpu drugih stvari. I da, točno je da su im stvari od "pravog" mlijeka, a mlijeko im je - mlijeko.

  13. #63

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    1,084

    Default

    htjela sam dodati:
    netko je pisao da mu se brzo "pokvari" maslac, po meni je baš to znak da nema aditiva

  14. #64

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy View Post
    prvi put čujem za to

    u Splitu toga nema ili..?
    Na nathodniku imaju kiosci, mislim da u dva tri ima mliječnih proizvoda, al ja sam kupila maslo samo kad sam ga stavljala u kolače. Sneruke mi je ić u grad po to. Mislim da je znatno skuplji od 40 kn/kg

  15. #65
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Zbog čega se radi taj ghi? Čula sam kako, ali čemu?
    Možeš peći na njemu bez zagaranja

  16. #66

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ma nažalost, samo je napisana veleprodaja. Naišla sam samo na njihov kajmak, ništa drugo. I kajmak se prodaje samo u najvećim dućanima.

    Osim marke Veronika, odlična je mala (ili bi ja rekla srednja) mljekara Bohnec, maslo im je odlično. Imaju ga u Kauflandu u Splitu, al samo povremeno. Znala sam tamo i nać njihov sir, samo katkad.

    Svježio sir i kajmak koji sam spominjala na tržnioci (zapravo i dr. proizvodi) su ili paški, hercegovački ili iz okolice drniša. Kako koji kiosk i kako koji dan/proizvod

  17. #67
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to što tamo piše veleprodaja, znači da Veronika proda trgovačkom lancu koji ga onda distribuira u maloprodaju.

  18. #68
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by MarijaP View Post
    Možeš peći na njemu bez zagaranja
    Hvala!

  19. #69
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    I ne kvari se ni na sobnoj temperaturi.

  20. #70
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    e nagovorili ste me, sutra pravim ghee (od jeftinog maslaca), pa javljam utiske
    osim sto ne zagara, kako se jos moze koristiti? ide li na vruce kifle ?

  21. #71

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    to što tamo piše veleprodaja, znači da Veronika proda trgovačkom lancu koji ga onda distribuira u maloprodaju.
    Ma kužim :trep, trep:

    al ne mogu upratit da imaju išta ovdje u Dalmaciji osim kajmaka, a ni njega ne znam gdje točno ima nego sam davno naišla

  22. #72
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Quote Originally Posted by a72 View Post
    e nagovorili ste me, sutra pravim ghee (od jeftinog maslaca), pa javljam utiske
    osim sto ne zagara, kako se jos moze koristiti? ide li na vruce kifle ?
    maslo je meni nesto prefino za jesti. Moja baka je pravila. Ja jos nisam.

  23. #73
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Kad radiš maslo gledaj da se grije na najmanjoj vatri. Čisto maslo ne zagara, ali ono trunje od putra itekako zagara i sve se hoće lijepo usmrditi ako ti pobjegne.
    Nemoj skidati pjenu, nego samo miješaj. u neko doba se prestane pjeniti, a sva ona pjena se pretvori u trunje koje kasnije ocijediš. Trunje smije potamniti do boje hrastovine, ne više.

  24. #74
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    ok, na najmanjoj temp, bez mijesanja, do trunja boje hrastovine...koliko vremenski to moze trajati?

  25. #75
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ovisi o količini i jačini vatre. Recimo 1/2 sata do sat vremena. Teorecki može i brže, ali u tom slučaju jako dobro moraš znati što i kako jer kad voda iskuha temperatura naglo krene u vis i sve ti zagori za sekundu. Doslovno. Ako znaš što očekivati onda u velikoj žurbi makneš posudu s vatre na vrijeme i ne zagori, ali mislim da je rizik nepotreban. Dok se radi ghi jako lijepo miriše (ako je putar dobar) i šteta je to ubrzavati.

    Još jedan detalj, gledaj da ti je posuda dovoljno duboka da se pjena može slobodno dizati. Kapacitet posude bi trebao biti ~2x volumen putra.

  26. #76
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Davor, sta bi mi bez tebe hvala ti!

  27. #77
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by a72 View Post
    ok, na najmanjoj temp, bez mijesanja, do trunja boje hrastovine...koliko vremenski to moze trajati?
    uz miješanje. Miješanjem spriječiš da ti pjena iskipi van. Slobodno promiješaš i u bilo kojem drugom trenutku.
    Cijeđenje možeš obaviti bilo kakvim cjedilom za čaj. Čak i plastična cjedila su OK jer ghi, ako se radi kako treba, ne dostigne temperaturu preko ~110°C
    Javi kako je ispalo

  28. #78
    mala-vila's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    zgb
    Posts
    1,235

    Default

    ghee

  29. #79
    dagnja's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    239

    Default

    Ja obožavam maslac u umjerenim količinama, a koristim ga za kolače, peciva, kruh i naravno za mazanje na kruh s pekmezom. Htjela sam vam reći da u Danskoj proizvode maslace koji nisu tvrdi i mazivi su i čim ih se izvadi iz frižidera, a znam da u Hr. ima za kupiti jedna njihova marka koja se zove Lurpak, mislim da ima u Mercatoru, Konzumu i slično i taj maslac je baš namijenjen za mazanje na kruh, ne i za pečenje kolača. Iako nije najbolji koji se može naći meni je ok pa ako niste probali preporučam.

  30. #80
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    uz mijesanje , moje maslo je gotovo, hladi se...za sada je fine zute boje, i prozirno, kakvo treba biti kad se ohladi? jedva cekam da vidim sta sam dobila

  31. #81
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Sad je već sigurno u staklenki i negdje si jako ponosna.
    Maslo se krutne negdje oko 25°C tako da je na službenoj sobnoj temperaturi skrutnuto, ali ako ti je doma malo toplije onda će ostati tekuće.

  32. #82
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    jeste, bas lijepo izgleda , steglo se, ima prelijepu zutu boju, lijepo mirise, sad samo da jos vidim sta sve mogu sa tim. mogu misliti kako je vama(poznavaocima ) smijesno ovo sto ja sada pisem, ali sta mogu kad me sitnice raduju. nista bez vase pomoci!
    ps. maslac je bio jeftinjak neki, ali je svo vrijeme dok se radilo lijepo mirisalo, ako to nesto znaci...

  33. #83

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Evo, u Splitu je kg ipak 50 kn/kg, na nathodniku. Zaboravila pitat čiji je jer mi nije bilo "mog" sira pa sam se zbunila...

  34. #84
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Maslo mozes namazati na fini topli kruh.

  35. #85
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Quote Originally Posted by a72 View Post
    uz mijesanje , moje maslo je gotovo, hladi se...za sada je fine zute boje, i prozirno, kakvo treba biti kad se ohladi? jedva cekam da vidim sta sam dobila
    I mene zanima. I zbunjena sam jer je još uvijek tekuće (od jučer). Doduše u stanu je 26 stupnjeva, vjerojatno je to razlog. Kako ću znati ako nije dobro?

  36. #86
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Njuhometrom. Dobro maslo fino miriši.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •