Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 86

Thread: Maslac

  1. #1
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default Maslac

    Trebam pomoć, do sada sam radila kolače sa margarinom za kolače, ali sada bi htjela sa maslacem.
    E sada, napravila sam vanili kiflice sa Dukatovim maslacem i ispale su slane.
    Jel znate za neki maslac na tržištu a da nije slan?
    Last edited by Cathy; 07.01.2012 at 21:17.

  2. #2
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Koji god sam koristila, nijedan nije slan. Vindija, Zdenka, Veronika, Bohnec, K-plus.

  3. #3
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Ni Lidlov nije slan

  4. #4
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    A od čega su mi onda kiflice drukčije, nego kada radim sa margarinom za kolače, nije mi jasno????????????

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    da nisi stavila sol umjesto šećera?

  6. #6
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    da nisi stavila sol umjesto šećera?
    Ne, nisam.
    Nije u stvari da su jako slane, nego onako... drukčije su.
    A sutra trebam raditi tortu i u biskvit ide maslac, pa se bojim da opet ne zeznem.........
    Last edited by Cathy; 07.01.2012 at 22:00.

  7. #7
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Quote Originally Posted by kljucic View Post
    Koji god sam koristila, nijedan nije slan. Vindija, Zdenka, Veronika, Bohnec, K-plus.
    Tako i ja!

    Tih slanih maslaca ima, ali na njima baš piše da su slani.

  8. #8
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ja stalno radim s maslacem, fakat nije slano. Možda ti je drugačije jer si navikla ne margarin koji ne daje nikakav okus.

  9. #9
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Ja stalno radim s maslacem, fakat nije slano. Možda ti je drugačije jer si navikla ne margarin koji ne daje nikakav okus.
    Može biti, valjda bu biskvit ispao ok....

  10. #10
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    I ja radim sa maslacem, mora ti ispasti dobro

  11. #11
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Ja stalno radim s maslacem, fakat nije slano. Možda ti je drugačije jer si navikla ne margarin koji ne daje nikakav okus.
    da, i ja mislim ovako
    ja već jako dugo umjesto margarina u kolačima koristim putar ili svinjsku mast (u gužvarama ili starinskim suhim kolačima)
    a i par mjeseci kupujem domaći maslac koji nije slan, odnosno ja ni ne kužim da su ovi kupovni preslani jer inače volim slanije

  12. #12

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ja ne koristim margarin (od kad znam koliko je štetan, jedno tri godine) najsretnija sam kad imam Veronikin maslac ( i sir i mlijeko i vrhnje i sirutku i mlaćenicu i svaštaaaa... oni su mi najbolji). Nisam primjetila da mi je slanije, dapače kolači sa maslacem su punog mirisa i okusa. Maslac kupim u većoj količini, pa zamrznem u manjim mjericama.
    Uvijek mi bude drago kad čujem da je netko izbacio margarin iz svoje kuhinje (mada za to treba i financijske "hrabrosti"), ali eto, Veronika ima maslac od 1 kg po cijeni od 40 kn. Samo da se ne "pokvare".
    Još samo da se uspijem riješiti rafiniranog ulja, gdje bi mi bio kraj
    Last edited by marijanada; 08.01.2012 at 14:29.

  13. #13
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Meni su upravo kolaci s margarinom, pogotovo kreme ne bas ugodnog okusa.
    Maslac mi je puno bolji.
    Mozda se samo trebas naviknuti na novi okus.

  14. #14
    Pepita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    3,816

    Default

    Ja više volim raditi s maslacem, baš radi malo drugačije okusa kolača.
    Pita od jabuka (biskvit) su mi posebno dragi.

  15. #15

    Default

    Gdje sam prije stavljala margarin sada stavljam maslac i uvijek mi je okus bolji, bilo to slano ili slatko.

  16. #16
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by marijanada View Post
    (mada za to treba i financijske "hrabrosti"), )
    mene putar izađe jeftinije kada kupujem domaći (ok, skuplji je od margarina, ali dobro...), kod nas je kila 30 kn
    a što sve pravite na maslacu? ja ga osim u kolače stavljam u krem juhe, ali ništa ne pržim na njemu, a negdje sam nedavno čitala da netko pravi klopu na maslacu

  17. #17

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    mene putar izađe jeftinije kada kupujem domaći (ok, skuplji je od margarina, ali dobro...), kod nas je kila 30 kn
    a što sve pravite na maslacu? ja ga osim u kolače stavljam u krem juhe, ali ništa ne pržim na njemu, a negdje sam nedavno čitala da netko pravi klopu na maslacu
    frigam jaja, teleće bržole, šnicle na naglo...

  18. #18

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    di se to kupuje maslac od kile?

  19. #19
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    U Veroniki i sl. Tipična cijena je 40kn.

  20. #20
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    a kako skladištite kilu maslaca?
    ja ga rabim za sve... kolače, kruh, ispod pekmaza , povrtne juhe ...
    ali svejedno stoji neko vrijeme ... i onda muku mučim jel dobar ili nije ...
    jel mu može štogod biti u roku trajanja?
    pretpostavljam da može jel je to "živi" proizvod ...
    jednom sam bacila skoro cijelu kilu ... učinilo mi se da je navuko nekakav miris pa nisam htjela riskirati.

    dalke, kad kupite kilu maslaca gdje ga i u čemu držite?

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    narežeš na manje komade i zamrzneš.

    mi maslac koristimo samo za "putar i kruh".
    i božićne kolače.

  22. #22
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    ja ga osim u kolače stavljam u krem juhe, ali ništa ne pržim na njemu, a negdje sam nedavno čitala da netko pravi klopu na maslacu
    Ja imam mali trik - jako često radim variva, čorbe, a ne volim zaprške. Umjesto toga, radije dugo i polako dinstam povrće na otopljenom maslacu, na minimalnoj, laganoj vatri, polako povremeno nadolijevajući vodu. I onda mi ispadne lijepo gusto varivo

  23. #23
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Obično napunim plastičnu posudu za lakše mlataranje po frižideru, po stolu itd. a ostatak pretopim u ghi i taj može stajati koliko te volja. Za kuhanje koristim ghi, recimo za palačinke.

  24. #24
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    .
    ali svejedno stoji neko vrijeme ... i onda muku mučim jel dobar ili nije ...
    jel mu može štogod biti u roku trajanja?
    ja kupujem po pola kile, takvo im je pakiranje i stoji mi u frižideru dok ne potrošim (često mi ode na brzinu kad pravim kekse, ali onda opet, kao sada, već mi duže vrijeme stoji u frižideru jer još imamo keksa od Božića)
    na ovom mom piše rok trajanja od mjesec dana
    nisam nikada zamrzavala, ali čini se zgodno, za svaki slučaj

  25. #25
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    ja kupujem po pola kile, takvo im je pakiranje i stoji mi u frižideru dok ne potrošim (često mi ode na brzinu kad pravim kekse, ali onda opet, kao sada, već mi duže vrijeme stoji u frižideru jer još imamo keksa od Božića)
    na ovom mom piše rok trajanja od mjesec dana
    nisam nikada zamrzavala, ali čini se zgodno, za svaki slučaj
    a gdje kupujes maslac, na placu ili negdje drugdje?

  26. #26
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    ja kupujem maslac od kile na placu u manjim mljekarama (npr Veronika).

    a sad još jedno praktično
    idete jesti putar i pekmez ... i šta napravite?
    a) vadite cijelu količinu putra van iz frižidera i čekate da se malo omekani ili
    b) odmah odvojite potrebnu količinu i nju onda vadite van iz frižidera ili
    c) potrebnu količinu lagano zagrijete na vatri da omekša?
    Last edited by ninik; 10.01.2012 at 12:15.

  27. #27
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Prvo, tu kilu razdijelim u posudice, pa dio stavim u zamrzivač, a jednu koristimo.
    Onu koju koristimo, ako se kojom srećom sjetim izvaditi ranije iz frižidera, onda se lijepo maže.
    Ako se ne sjetim - onda mažemo tako tvrdo. Ali tada znam napraviti tost, pa se na toplom kruhu ipak lijepo razmaže.

  28. #28
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by ninik View Post
    a sad još jedno praktično
    idete jesti putar i pekmez ... i šta napravite?
    a) vadite cijelu količinu putra van iz frižidera i čekate da se malo omekani ili
    b) odmah odvojite potrebnu količinu i nju onda vadite van iz frižidera ili
    c) potrebnu količinu lagano zagrijete na vatri da omekša?
    d) zlopatim se nožem i prepuštam friško tostiranom kruhu da omekša ružno iskrezubane komadiće maslaca.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Davore, majke ti, možeš li ijednu rečenicu razumljivo napisati?

    Dakle, Davor uzme tvrdi maslac, u desnu ruku stavi onaj nazubljeni kuhinjski nož (od svadbenoga bešteka) i onda struže ili reže na tanke listiće i pati se.
    Maže na ugrijani kruh koji taj maslac rastapa.
    I onda, Davor vraća maslac u hladnjak.

  30. #30
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Režem maslac na tanke šnitice i preko toga pekmez.
    Last edited by enchi; 10.01.2012 at 14:47.

  31. #31
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    apricot pogodila si sve osim nazubljenosti noža. (nemam strpljenja čekati da se putar otpusti)

  32. #32

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    ja ga režem kao sir ali na tanko i tako slažem na kruh i lagano stisnem nožem da ne ispada, ne volim kad je rastopljen.

  33. #33
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    apricot pogodila si sve osim nazubljenosti noža. (nemam strpljenja čekati da se putar otpusti)
    pa da
    ja o naZUBljenom nožu
    ti o isKREZUBanom putru

    eto ti savršene proteze od nas dvoje

  34. #34
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Izvadim sve, čekam da se omekša i onda ga vratim nazad.

    A jel pazite da pažljivo očistite nož od pekmeza prije nego pođete mazati drugu šnitu maslacem?
    Ili isprljate maslac pekmezom i ostavite drugima iza vas da ga takvog jede? :smajlićkojidavimuža:

  35. #35
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    1. svugdje koristim maslac, izbacili smo margarin ima vec dugo
    2. nazalost kupujemo samo maslac u ducanu, tako nam je najzgodnije
    3. rezem na tvrdo tanke fetice pa poplocam kruh
    4. mrzim kad je maslac umazan, cistim nozem maknem taj dio prije povratka u frizider

  36. #36
    rossa's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    3,335

    Default

    da se još ispacka i medom?
    ima neki crtić gdje lik jede kruh s maslacem, marmeladom od jagoda i medom. Probala jednu noć u napadu žudnje za slatkim. Njam!

  37. #37
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Uvijek jedan noz za maslac, drugi za pekmez.
    I mi tostiramo kruh da otopi maslac.

  38. #38
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Čemu bezveze prljati dva noža? Ja samo dobro obrišem nož od čistu koricu kruha i onda mogu nesmetano mazati drugu šnitu

  39. #39

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    U Veroniki i sl. Tipična cijena je 40kn.
    prvi put čujem za to

    u Splitu toga nema ili..?

  40. #40
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    A ja ne jedem putar. Ni margarin, naravno. (Ni majonezu, ni senf, ni....)
    Meni je sve to nepotrebno (i fuj). Koja sam ja ...

  41. #41
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy View Post
    prvi put čujem za to

    u Splitu toga nema ili..?
    to ti je relativno mala mljekara iz Desinića (Zagorje)
    imaju odlične mlječne proizvode, od pravoga mlijeka, kako kažu
    ne znam dostavljaju li u split, možda da ih nazoveš i pitaš gdje sve distribuiraju

  42. #42
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

  43. #43
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    tekst za obožavatelje maslaca (i one koji će to tek postati ) http://istineilaziohrani.blogspot.co...vo-maslac.html
    Last edited by sirius; 10.01.2012 at 20:54.

  44. #44

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    tnx, darling

    na stranicama te berde imaju samo kajmak od Veronike, ali pitati ću za maslac

  45. #45
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy View Post
    tnx, darling

    na stranicama te berde imaju samo kajmak od Veronike, ali pitati ću za maslac
    sigurno imaju. ako nema , a ideš u Metro ponekad, probaj "Zagrebački putar" okrugla čašica 250 g mislim da je proizvođač "Bohinec" ili tako nešto, oko 13 kn, ali jako fini.

  46. #46

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    tnx sirius, probati ću

  47. #47
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Quote Originally Posted by anjica View Post
    a gdje kupujes maslac, na placu ili negdje drugdje?
    da, kod nas na pijaci, otkrila sam ih prije dva, tri mjeseca
    zovu se Mala mljekara d. d. i iz Valpova su
    od njih uzimam i mlijeko i vrhnje

    zimi držim putar u špajzi koja je hladna, odnosno odrežem nekoliko komada i stavim u onu kutiju za mazanje, ali u posljednje vrijeme mi je u špajzi gužva pa je sav putar u frižideru
    ja nožem iskopam par grumena na kruh, ostaivm da omekša (za to vrijeme radim drugo - zakuham kavu, pravim čaj, stavljam M. na lonku ili tako nešto) i onda mažem
    mi uglavnom ne doručkujemo zajedno, MM ili spava ili radi, ali ako skupa jedemo putar, svatko ima svoj pribor

  48. #48
    anjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    3,848

    Default

    Hvala

  49. #49

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    da, kod nas na pijaci, otkrila sam ih prije dva, tri mjeseca
    zovu se Mala mljekara d. d. i iz Valpova su
    od njih uzimam i mlijeko i vrhnje

    zimi držim putar u špajzi koja je hladna, odnosno odrežem nekoliko komada i stavim u onu kutiju za mazanje, ali u posljednje vrijeme mi je u špajzi gužva pa je sav putar u frižideru
    ja nožem iskopam par grumena na kruh, ostaivm da omekša (za to vrijeme radim drugo - zakuham kavu, pravim čaj, stavljam M. na lonku ili tako nešto) i onda mažem
    mi uglavnom ne doručkujemo zajedno, MM ili spava ili radi, ali ako skupa jedemo putar, svatko ima svoj pribor
    Ja isto kod njih kupujem maslac. Imaju "štand" odmah pored onih što prodaju svježe kore za savijače, mlince i sl.

    Imam jednu malu zamjerku na njihov maslac. Piše na kutiji rok trajanja 1 mjesec, ali čini mi se da je to manje. Nakon dva do tri tjedna počne dobijati neki blago kiselkasti miris (iako je cijelo vrijeme u frižideru). Jednom sam u kolače u kremu stavila maslac koji je bio star 2 tjedna i drugi dan kolači su bili kiseli. Inače, ako stavim svježi ili maksimalno do 1 tjedan starosti, kolači i sve drugo je fenomenalno.

    Pakiranje im je nešto malo manje od 0,5 kg (12,50 kn).
    Last edited by Švrćo; 11.01.2012 at 15:02.

  50. #50
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Molim vas za odgovor, u cemu je bitna razlika (osim u pakiranju, i ukusu) kod skupljih maslaca i ovih jeftinijih? Kod mene ih ima od 4-12 eur/kg. Zasto je jeftini toliko jeftiniji, i kako se moze prepoznati eventualna muljaza (mislim na maslac iz privatnih mljekara itd...) ?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •