Results 1 to 26 of 26

Thread: U Osijeku novi jelovnici

Default U Osijeku novi jelovnici

Objavljeno u Glasu Slavonije
    http://www.glas-slavonije.hr/rubrika..._VIJESTI=52961

CENTAR ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ ODLUČIO: NOVI JELOVNIK U OSJEČKIM VRTIĆIMA
    Uskoro u vrtićima neće biti Nutelle, paštete, hrenovki...

- Čuli smo da u osječkom Centru za predškolski odgoj mijenjaju jelovnike i da više na meniju neće biti hrane koju djeca vole. Nitko nam u vrtiću nije znao reći što će naša djeca sada jesti - obratila nam se zabrinuta majka Snježana L.
    Tragom njezina pitanja, nazvali smo odgovorne i saznali da se od 20. veljače doista primjenjuje novi jelovnik, na kojemu više neće biti Nutelle, paštete, hrenovki...
    - Točno je da smo prošli tjedan imali sastanak u Dječjem vrtiću “Pčelica”, a tema je bila novi jelovnik i dogovor oko njegove primjene. Skup je okupio pedagoge, voditelje vrtića, glavnu medicinsku sestru, glavnog kuhara, servirke i predstavnike Uprave Centra, a zaključak je da se za desetak dana uvodi novi meni - kaže Zora Redžep-Borak, pedagoginja i voditeljica Razvojno-pedagoške službe Centra za predškolski odgoj. Želja je Centra za predškolski odgoj osuvremeniti jelovnik i ukinuti nezdravu hranu. Stoga su u novi jelovnik uvedena neka nova jela, a neka su izbačena.
    - Bilo je i otpora nekih naših zaposlenika i negativnih reakcija pojedinih roditelja. Primjerice, rekli su nam: “Zašto više nema paštete i Nutelle kad to djeca vole jesti?” Stava smo da djeca kod kuće jedu ono što im daju roditelji, međutim, mi smo odgojno-obrazovna ustanova i odgovorni smo za razvoj djece. Djeca većinu svojih dnevnih obroka konzumiraju u vrtiću: doručak, užinu, ručak i stoga u kreiranju menija treba primjenjivati preporuke stručnjaka. Tako smo umjesto slatke Nutelle, koju, točno je, djeca obožavaju, uveli sirni namaz - objašnjava pedagoginja Redžep-Borak.
    Na pitanje očekuje li “pobunu” i negativne reakcije djece i roditelja na izbacivanje Nutelle i druge djeci omiljene hrane, naša sugovornica kaže da će se djeca naviknuti te da je vrtić mjesto gdje trebaju stjecati navike zdrave prehrane. Primjerice, previše je “bijelih otrova” i zaslađene hrane u svakodnevnoj prehrani, tako da djeca, kad im se posluži sir i tijesto, traže da im se doda šećera.
    Glavna medicinska sestra Silvija Nikić, glavni je “krivac” za novi meni. Ona kaže da će novi jelovnik biti bolji, kvalitetniji i zdraviji od dosadašnjeg.
    - Umjesto hrenovki, paštete i Nutelle uvodimo više povrća, svježeg voća, sirne namaze, pahuljice, a imat ćemo i dva jelovnika: zimski i ljetni - kaže Nikić.
    Marijana Bučanac, ravnateljica Centra za predškolski odgoj, dodaje da je uvođenje novog menija predviđeno već za početak sljedećeg tjedna, no odgođeno je za 20. veljače, jer zbog nabave novih namirnica neke dijelove natječaja treba ponoviti.

I to smo dočekali!

Super za Osijek!

Čitala sam danas na netu - nadam se da će ovo biti poticaj i za druge gradove!

Bravo za Osijek!
    Još kad bi netko nabavio jaslički jelovnik i stavio ga na net, baš bi me zanimalo vidjeti kako se hrani dobna skupina "1+"

U Osijeku je hrana u jaslicama i vrtićima jednaka :/

Objavljeno na http://www.glas-slavonije.hr/rubrika..._VIJESTI=53801

27.2.2006.
    VEĆ TJEDAN DANA DJECA U OSJEČKIM VRTIĆIMA JEDU PREMA NOVOM JELOVNIKU
    Na dječjem meniju namaz od sira s dodatkom mrkve

Za doručak zobene pahuljice s mlijekom i medom, za užinu sezonsko voće, za ručak juha od miješanog povrća, tijesto s mesom i salata od kiselog kupusa, a za drugu užinu jogurt. Tako je izgledao meni u osječkim dječjim vrtićima u ponedjeljak, 20. veljače, prvog dana primjene novog jelovnika.
    - Djeca su dobro prihvatila novi jelovnik. Svidjele su im se zobene pahuljice, dosta su grabili i nadam se, najeli se. Za užinu je već tradicionalno sezonsko voće, a špageti su mališanima omiljena hrana. Novo je i jogurt za drugu užinu, koji su djeca također dobro prihvatila, kaže Vesna Batinić, voditeljica dječjeg vrtića “Mak” u Donjem gradu.
    Pozitivne povratne informacije imaju i Đuro Kovačević, šef Centralne kuhinje Centra za predškolski odgoj i Silvija Nikić, glavna medicinska sestra Centra. Njih dvoje su u suradnji s pedagozima činili stručnu službu Centra za predškolski odgoj koja je kreirala novi jelovnik.
    - Jelovnik je sastavljen za četiri tjedna, a roditelji imaju uvid u tjedni jelovnik, koji je postavljen na oglasnoj ploči, kako bi mogli kreirati svoj kućni meni, kaže Silvija Nikić. Na novom se meniju radi od početka predškolske godine. Šef kuhinje Đuro Kovačević dodaje da je stručna služba odradila velik i kompleksan posao usklađivanja proporcionalne jačine četiri obroka, koliko ih konzumiraju djeca u cjelodnevnom boravku. Djeca koja su u skraćenom boravku imaju tri obroka: doručak, prvu užinu i ručak. “Ako su djeca na cjelodnevnom boravku, s obrocima koje konzumiraju u vrtiću zadovoljavaju 85 posto dnevnih potreba. Stoga je jako jako važno što djeca jedu”, kaže glavna sestra Silvija Nikić. Osim toga, kvantitetu, kvalitetu i kalorijsku vrijednost obroka redovito kontroliraju u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. A da hrana mora biti kvalitetna obvezuje 2.700 mališana koji pohađaju 26 osječkih vrtića. U novom meniju više je mliječnih proizvoda: namaza, mlijeka, jogurta, nužnih za rast i razvoj djeteta te više svježeg voća i povrća. Iako su naši sugovornici svjesni da djeca vole, primjerice, hrenovke, paštete, Nutellu, orijentirali su se na zdravu i pravilnu prehranu.
    - Novo je sirni namaz s povrćem, konkretno mrkvom, koji sami proizvodimo u Centralnoj kuhinji, kako bismo izbjegli konzervanse, a obogatili smo i mliječne doručke s grožđicama, cimetom, kakaom i čokoladom u prahu. Umjesto obične salame djeca sada jedu pileća prsa u ovitku, kaže glavni kuhar Đuro Kovačević, koji je kreirao recepte za novi jelovnik. Do sada djeca u vrtiću nisu jela namaz od tunjevine, ni zobene pahuljice za doručak, kao ni jogurt za drugu užinu. Novo je i pohano bijelo pileće meso s varivom za ručak, palenta i mlinci kao prilog. Dva puta mjesečno jede se riba, a u grah je dodana leća, koja je, kažu stručnjaci, zdrava namirnica. Glavni kuhar kaže da se meni i do sada redovito obogaćivao, a sada je izmijenjen dodatkom kvalitetnijih namirnica i prilagođen potrebama djece.

Autor: V.LATINOVIĆ

kinder's Avatar

Nisam mogla vjerovati kada je D. došao iz vrtića i rekao da je za doručak jeo neke žitarice !!!!!Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi

mala laia's Avatar

Prekrasno! Bravo za Osijek!!! :D
    Mene je oduševilo kada sam saznala da imaju (u Lainom vrtiću) za doručak i proso, svježi sir, za ručak polpetice od soje i zobenih pahuljica... Super mi je to što se konačno počelo paziti na prehranu najmlađih, ali potrebno je cjelovitije mijenjati jelovnike i u osnovnim i srednjim školama!

mala laia's Avatar

Mislim, jednako mi je grozno bilo kada su rekli da su jeli sarmu- djeca od godine i sitno, i da baš nisu bili oduševljeni!! :shock: Pa, mene ni dan danas sarma ne oduševljava!

flower's Avatar

u primorsko-gor. zupaniji vrtici vecinom, vec 10 god. imaju zdravu prehranu, na zalost ne svi ali vecina njih...
    i tendencija je da se ide na jos bolje jelovnike i veci izbor namirnica

Zao mi je sto ne mogu dogovoriti u vrticu prehranu za Magdalenu ( ne smije jesti jaja ni namirnice sa jajima),to stvarno ne bi bilo tesko uskladiti,a ona je zakinuta za drustvo vrsnjaka.Inace sve pohvale tetama u jaslicama Jelenko u Osijeku!!

Default Re: U Osijeku novi jelovnici

Quote Originally Posted by mamaja
    Odnijeli smo kopiju teksta glavnoj sestri u Lovrinim jaslicama i ... ona javlja ... mi nećemo tako naglo, ali od sljedećeg tjedna ukidamo hrenovke. :D

Eto, ako ima još takvih članaka javite, izgleda da djeluju.

Quote Originally Posted by flower
    u primorsko-gor. zupaniji vrtici vecinom, vec 10 god. imaju zdravu prehranu, na zalost ne svi ali vecina njih...
    i tendencija je da se ide na jos bolje jelovnike i veci izbor namirnica
    Možeš li jelovnike opisati detaljnije?

dorotea24's Avatar

Pa ovo je fantstično Da mi je vidjeti samo roditelje koji se bune zbog takve nove prehrane :?
    Inače pošto radim u školi viđam kako se odvratno ta djeca hrane....pa to je čisti zločin Dobiju onu odvratnu buhtlu sa čokoladom iz nekakve žnj pekare, pa neke masne hrenovke u lisnatim tijestima, bijele kifle, kruh namazan nekom x paštetom.....bljak

Ja sam danas pokusala pricati sa medicinskom sestrom u vrticu. Zena me gledala zabezeknuto - kao - sta to ne valja u hrenovkama i eurokremu (kod nas nema nutelle!)? I rekla mi je da ona tvrdi da je jelovnik zdrav i da ako nesto hocu neka se obratim ministarstvu. Jel ima smisla uopce nesto dalje pokusavati?

Quote Originally Posted by lunas
    Jel ima smisla uopce nesto dalje pokusavati?
    Jesi li joj dala kopiju članka o osječkim vrtićima?
    I na RTL-u je nedavno bio prilog na tu temu, ali se govorilo o primjeru uvođenja zdravog jelovnika u vrtićima nekog drugog grada (mislim Vinkovci).
    Zna li tko nešto više o tom prilogu?

Isprintala sam joj dva clanaka koja sam nasla u vezi Osijeka. Jucer sam ju trazila u kancelariji, ali ju nisam mogla naci. Danas cu ponovo probati.

Ivke's Avatar

Super za Osijek, nadam se da su i nastavili tako.
    Kakva je situacija sa drugim gradovima ?
    U prošlotjednom jelovniku Požeških vrtića je 5xmargarin i kruh a 3xpašteta za doručak i marendu.

Medicinska sestra me izbjegava na uulici otkad sam joj predlozila poboljsanje jelovnika. Eto kakva je situacija.

Zaboravila sam smajlic!

cokolina's Avatar

roditelji iz Osijeka, zanima me kako ste zadovoljni prehranom u vrticu? gledam jelovnik i najvise mi smeta MARGARIN? jel zaista to jedu svako malo ili ipka ima i maslaca ponekad?

ivancica's Avatar

Koliko mene sjećanje služi, svaki, ali svaki dan je margarin. Ili za doručak ili za užinu, neće ga mašiti. Moji su se valjda u vrtiću najeli margarina do punoljetnosti.

koksy's Avatar

Ja uopce ne znam sta da mislim o jelovniku u nasem vrticu. Nema hrenovki ni pasteta ali ima Nutele, srecom jednom u 2 tjedna. Rucak im je fenomenalan, povrce, meso, integralna tjestenina, riza...nikad ne rucaju junk. Za uzinu ponekad imaju kolac od integralnog brasna ili integralne kekse ali i obicne kekse i kakao.
    Imali su donedavno za dorucak cokoladne kuglice a sad je umjesto toga Cokolino...Cesto je za dorucak corn flakes ili maslac na kruhu. Moj ne doruckuje u vrticu pa sam ja zadovoljna ali mi iskreno nije jasan sistem, jel zdrava prehrana il nije? Moze li se to malo ovako malo onako?

cvijetak's Avatar

Ovo tek sad vidim, moram pitati i naše tete hoće li se Antunovac u to ugledati (iako kod nas situacija nije loša, no prostora za poboljšanje još uvijek ima)...

cokolina's Avatar

ugledati u to? meni je jelovnik katastrofa...

Po meni je jelovnik u os vrticima sto se tice rucka i vocne uzine ok(moglo bi i bolje), ali sto se tice dorucka i uzine nakon spavanja jako je lose sastavljen i totalno ne mastovit. mislim da je netko tko ga je sastavljao, negdje pobrao krivu informaciju da je margarin ZDRAV. kao sto je ivancica rekla najest ce se margarina dovoljno do punoljetnosti.

cokolina's Avatar

ne preostaje nam roditeljima drugo, nego se izboriti za maslac

Inda_os's Avatar

O da, doručak i užina margarin i samo margarin.