Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Dojenje i nedoumice

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Dojenje i nedoumice

Pozdrav svima!
    Danas sam se priključila na forum, jer sam malo zbunjena oko dojenja...
    Beba mi danas ima 5 dana, počeo je sisati čim su mi ga stavili na prsa po rođenju,
    u rodilištu sam ga dojila po osjećaju i kako je tražio, to je znalo biti svakih sat, ponekad svaka 2 sata, 3, dojim ga dok sam ne pusti dojku i onda mi lijepo
    spava, to zna biti i po 45 minuta, tako. Patronažna mi je rekla nikako tako, nego 8 puta u 24 sata, svaka 3 sata po 10 minuta na svaku dojku i nikako
    drugačije, ako plače i nakon togga neka pustim da plače jer samo traži pažnju a ne mogu pustiti da me tako mali već maltretira.Pokušala sam danas
    jednom tako, vidim da mu nije dosta toliko, počne dudati svoje prste i sve oko sebe, ne da plače nego rida, i nema šanse da ga pustim takvog , i sad, ako bi mi mogao netko pomoći savjetom, da nastavim po svom, da nađem neku sredinu? Ona kaže da će mi jako uništiti bradavice na moj način.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Samo ukratko - nastavi po svom, ignoriraj savjet patronazne koji je krivi i sigurno vodi kraju dojenja. Kad god beba pozeli daj joj jesti i pusti je da pojede svojim tempom. Sto se bradavica tice, ako te ne boli dok beba doji onda je sve ok.

Sretno i procitaj tekstove o dojenju tu na rodinim stranicama pa te ovakvi krivi savjeti nece vise dovoditi u nedoumicu...

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

nastavi dojiti na zahtjev, bradavice poslije podoja namaži sa malo svog mlijeka i pusti da se malo luftaju
    ima puno tekstova i tema tu na forumu u vezi dojenja pa malo pročitaj
    sretno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Patronažna definitivno greši! Tako maloj bebi ne možeš uskratiti hranu na čitava tri sata! I deset minuta mu je možda premalo, ako sporije vuče. A ako daješ svaku dojku pomalo onda će iz obe vući samo ono prvo mleko, ali ne i zadnje, masnije, od koga se raste.
    Tako maloj bebi je uglavnom jedna dojka po podoju ok, a možeš i sledeći podoj započeti na toj istoj pa posle prebaciti na drugu. U svakom slučaju podoj ne prekidaš ti, nego kad dete samo završi, pusti dojku.
    Bradavice ti se neće uništiti ako paziš na položaj.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam sad bezuspešno tražila na portalu tekstove o pravilnom položaju, bilo je baš super objašnjeno i sa slikama.
    Nadam se da će se javiti neko ko zna gde su sada ti tekstovi, vidim da se portal preuređuje pa predpostavljam da je to trenutno nedostupno.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I moj ti je savjet da dojiš na zahtjev. Ljepše je vidjeti zadovoljnu bebu na cici nego uplakanu bebu i nervoznu mamu koja odbrojaja koliko još treba minuta proći do sljedećeg podoja. Bebe nisu roboti pa da svima paše identičan način dojenja. Između podoja "luftaj" i masiraj cice, a bradavice možeš mazati svojim mlijekom ili kremom za bradavice.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Patronažna je ostala u nekom davno prošlom vremenu i očito se nije educirala valjda od kada je školu završila. Šteta - takav pristup ne pomaže niti potiče dojenje, pa ga zanemari.
    A da beba traži pažnju je itekako točno i neka je! Beba traži pažnju i ti joj je moraš pružiti! Nošenjem, maženjem i dojenjem! Dojka joj je osim hrane i zabava, utjeha, smirenje...zapravo sve što joj je potrebno! Pa nisi rodila bebu da bi ju sad ignorirala! Ne traži sredinu! Bebi treba mama!
    Ono što si opisala da radiš je upravo što bebi treba, najjednostavnije je i najefikasnije.
    I još - ukoliko je beba pravilno prihvatila dojku - ne bi trebala imati problema s bradavicama. Premda se može desiti. Meni je - sa drugim djetetom, iako sam bila sigurna da neće jer sam imala već praksu u dojenju, no napravile su mi se ragade. Nakon podoja sam mazala bradavicu sa par kapi mlijeka koje sam istisnula iz dojke i prošlo je kroz nekoliko dana.
    Javiti će ti se još cura ali i savjetnica i dodati ili te pitati još ponešto. U svakom slučaju - podršku ćeš dobiti, ovo je pravo mjesto za to!
    Posljednje uređivanje od enchi : 10.01.2012. at 15:07

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Savjet patronažne vezan je uz 'pravila' hranjenja bebe adaptiranim mlijekom. To, svaka 3 sata, jer adaptirano je teže probavljivo pa i beba osjeća sitost neki 3-4 sata.
    Kod majčinog mlijeka je priča malo drugačija, lakše je i brže probavljivo, od prilike sat do sat i pol, ako pogledaš tako i traži zar ne?

Onako kako si do sada radila je ispravan način i moj ti je savjet da tako i nastaviš.
    Jer dojenje na zahtjev (znaći svaki put kada beba traži) i u trajanju koliko beba hoće je idealno, tj. tako bi trebalo biti da se održi normalna produkcija mlijeka.
    Da bi bila sigurna da beba dobro napreduje tj. da dovoljno doji, prati popišane i pokakane pelene. U 24 sata ih treba biti 6-8 mokrih i 3-4 pokakane.

Bradavice se ne mogu uništiti ako beba pravilno hvata dojku, tj. ako je položaj dobar
    Kakve bi tek moje bile nakon malo više od 4 godine dojenja na zahtjev

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Cure su ti sve rekle a ja cu ti dodat samo svoje iskustvo. Poslusala sam s prvim sinom taj savjet o 3 sata izmedu podoja. Znas sto se dogodilo? S 3 tjedna je vec bio na bocici Zato me ovaj put vise niko nece dobit na tu foru. Samo ti doji kad beba zeli i kolko zeli, zanemari sve koji pricaju suprotno.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

potpisujem cure...samo daj dojku kad god i koliko god, na svaki kme daj dojku...i sve bude ok

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Dojenje na zahtjev je ono što ti radiš i to je to što trebaš raditi. Patronažnu zaboravi!
    Slijede ti skokovi u razvoju, dani kad će beba željeti po cijele dane biti na cici jer na taj način daje do znanja tvom tijelu da joj
    treba više mlijeka, a samo tako će tvoje tijelo primiti signal i proizvoditi mlijeko.
    Znači nemoj se uplašiti da nešto nije u redu, samo mu daj dok traži i to je to pa bilo to u beskraj.
    Imaš dobru kremu za bradavice - purelan koja se ne treba ispirati prije podoja.
    Normalno je da su ti bradavice osjetljivije prvih mjesec-mjesec i pol.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Lorena83 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima!
    Danas sam se priključila na forum, jer sam malo zbunjena oko dojenja...
    Beba mi danas ima 5 dana, počeo je sisati čim su mi ga stavili na prsa po rođenju,
    u rodilištu sam ga dojila po osjećaju i kako je tražio, to je znalo biti svakih sat, ponekad svaka 2 sata, 3, dojim ga dok sam ne pusti dojku i onda mi lijepo
    spava, to zna biti i po 45 minuta, tako. Patronažna mi je rekla nikako tako, nego 8 puta u 24 sata, svaka 3 sata po 10 minuta na svaku dojku i nikako
    drugačije, ako plače i nakon togga neka pustim da plače jer samo traži pažnju a ne mogu pustiti da me tako mali već maltretira.Pokušala sam danas
    jednom tako, vidim da mu nije dosta toliko, počne dudati svoje prste i sve oko sebe, ne da plače nego rida, i nema šanse da ga pustim takvog , i sad, ako bi mi mogao netko pomoći savjetom, da nastavim po svom, da nađem neku sredinu? Ona kaže da će mi jako uništiti bradavice na moj način.
    Lorena83 dobrodošla na naš forum.
    Svakako je dobro davati djetetu dojku kad god ono traži (i to ne čekati da se rasplače nego pratiti prve znakove gladi, trpanje ručica u usta, nemir, mljackanje i slično). Podoje nije dobro ograničavati, jer se može dogoditi da dijete ne dobije sve što mu je potrebno od majčinog mlijeka.
    U prvim tjednima obično govorimo o nekih 8-12 podoja u 24 sata.
    Bradavice neće stradati ako je dijete dobro postavljeno na dojku. To znači:
    -da je dijete cijelim tijelom okrenuto prema majci tako da su uho, rame i kuk djeteta u ravnini.
    -dijete treba biti postavljeno u ravnini s dojkom, tj da je bradavica u ravnini s djetetovim nosićem.
    -dijete lagano podražiti bradavicom po usnama i u trenutku kad dijete jako otvori usta privući dijete na dojku
    -usta moraju obuhvatiti što veći dio areole (tamnog područja oko bradavice) i to tako da areola nije smještena u sredinu usta nego da je više obuhvaćen onaj dio koji je kod djetetovih usana
    -donja usna mora biti izvrnuta

Kada dijete počne dojiti obično nepravilno siše bradavicu (u neujednačenom ritmu) a kada se počne otpuštati mlijeko vidi see micnje čeljusti kod sljepoočnica, čuje se gutanje, nakon dojenja dijete se čini zadovoljnim. Može se dogoditi više ovakvih otpuštanja mlijeka tijekom podoja. važno je pratiti događaju li se te epizode jer tada dijete efikasno jede. Filmić o postavljanju na dojku.

Važno je napomenuti da je djetetov želudac još malen i trenutno mu nisu potrebne velike količine mlijeka, a želudac se i brže puni i prazni.
    (Zapremina želudca: dijete staro 3 dana - 22ml do cca 30ml, dijete staro 7 dana cca 44ml do 59ml :evo odakle podatci)

Važno je da dijete ima 3-4 prljave (pokakane) pelene - zlatnožute senfaste boje i barem 5-6 mokrih (odnosi se na djecu od 5 dana starosti do 6 tjedana života).

Važno je pratiti i opće stanje djeteta, je li koža i jesu li sluzunice očiju i usta vlažne, kad uštipneš kožu na djetetovu trbuščiću vrati li se koža odmah u prvobitno stanje, je li elastična.
    Paziti da dijete ne spava predugo, jer se može dogoditi da dijete postane sve uspavanije i uspavanije i sve slabije za sisanje.

Kada bi pratila savjete patronažne to bi rezultiralo time da zaista ne bi imala mlijeka (jer dojke ne bi bile dovoljno podražene što je u prvim danima jako važno) i morala bi dijete nadohranjivati.

Trenutno je teško doći do podataka jer nam je portal u tijeku izrade,
    ali za sva pitanja možeš nazvati naš SOS telefon za dojenje: 01 61 77 520 i 091 22 77 220
    Radnim danom od 15 do 21 sat, vikendom i blagdanom od 9 do 21 sat.
    Sretno!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

To je beba stara pet dana sto je sa pocetnom prepunjenosti?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

...već vas godinama njuškam,plačem s vama,svađam se s vama,a potaknuta ovom temom vam se danas priključujem.Mama sam dviju djevojčica.Jednu još uvijek dojim.Svjesna sam svoje sreće zbog podrške svoje okoline,najprije obitelji.Čak sam imala i tu sreću da nam je doma došla patronažna sestra koja me je s toliko topline i puuuno informacija(točnih) podržala u dojenju.Zato sam silno tužna i razočarana kad vidim kako neke tu sreću nemaju.
    Svoju sam djecu dojila kad su tražila,a najbolje savjete sam dobila od svoje bake koja će još malo 90.
    Ne daj se obeshrabriti ni vagom.Svoje sam cure dojila na isti način.Jedna je bila ko bumbar.Znala je dobiti i po skoro 2 kg mjesečno.Druga je pak pero laka kategorija.Ona uredno dobiva po pol kg mjesečno.Pedijatrica mi je prvo rekla da ih nikada ne uspoređujem,da se ne opterećujem vagom dok dijete dobiva na težini i dok je zadovoljna.Tako i je!Imam sitno super sretno dijete.
    Želim ti svu sreću s dojenjem.Na početku će biti svega,ali ne daj se obeshrabriti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •