Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Druga strana medalje

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Druga strana medalje

Pozdrav svima!

Za početak vam se želim zahvaliti na svim informacijama i trudu koji ulažete u ovaj forum.Nažalost,u 21 stoljeću su upravo forumi platforme za obrazovanje žena o vlastitom tijelu.Kažem nažalost jer bi to trebao biti sastavni dio naše kulture.

Naslov posvećujem onim doktorima koji savjesno rade svoj posao i kojima su majka i dijete na prvom mjestu.Vjerujte ima ih.
    Često na forumu rasprava ode predaleko,nižu se svakakve riječi,imena,prezimena...a izgubi se osjećaj za onoga koji čita.Znam i da forum često služi za izbacivanje tuge i bijesa,svi ponekad imamo potrebu za istim...ali razmislimo još jedno o onima koji čitaju.Nema svaka žena dovoljno samopouzdanja da s foruma pokupi informacije koje će ju učiniti hrabrijom, jer samtram da nas znanje čini takvima.

Ja sam imala tu sreću imati uz sebe doktora koji mi je vodio obje trudnoće i koji me je oba puta porodio.Dakle,nismo se upoznali u rađaoni.Oba puta sam rodila prirodnim putem,u tišini,bez strke i filmske dramatike.Posebno se sjećam osjećaja poslje prvog poroda.Bila sam velika kao nikada u životu,sama sebi toliko važna da sam imala osjećaj da ti doktori i sestre koji bauljaju u žurbi kraj mene čekaju da im se obratim i podjelim koji autogram Bebe nisam bila svjesna još dosta dugo

Dok sam tamo ležala u moj box ulazi žena s papirom u ruci koja je histerično vrištala,vikala na tog istog doktora koji ju je samo bespomoćno gledao.Pokušao ju je pogladiti po glavi da se malo smiri,ali nije pomagalo.Histerizirala je da ne želi ctg,da ju ne diraju,da ju ne režu...a nije ni legla na krevet kako spada.Tužno je kad vidiš nekoga s toliko straha i averzije prema svemu što hoda u bijeloj kuti.Zar je moguće da od straha ne vidiš dobrog čovjeka pored sebe?!
    Žena je sestri otkinula rukav,dr je dobio nogom u rame,srušila je onaj stalka za infuziju...ko ranjena životinja.Ugl,porod je prošao brzinom svjetlosti.Mislim da ni nije bila šivana jer je jako brzo ležala kraj mene na hodniku.Tresla se kao prut,a niz lice su joj se samo suze slijevale.U tom trenutku su se moji obožavatelji razišli!

Još jednom napominjem da mi nije namjera nekoga uvrijediti.Samo vas molim da razmislite malo na koji način ćete nešto napisati i da izbjegnete spominjanje konkretnih imena i detalja.Ne zbog doktora,već zbog žena poput ove iz moje priče.

Isto mislim o rasparavam o carskom rezu i epiduralnoj.Dakle,ne govorim o privatnom rodilištu gdje 99% žena tako rađa i po koje dolazi otac s hrpom balona i košarom za kolica,već o bolnicama di se na carski ne šalje iz štosa.Znam da doktora ima svakakvih...kao i pekara i bankara,ali hajde da budu nevini bar dok se krivnja ne dokaže.

Epiduralna ponekad znači najbliža opcija prirodnom porodu,tj opcija da se izbjegne carski rez,a ne olakšanje razmaženoj ženi koja baš ne bi da ju boli.

Trudnicama želim sretne porode i mirisne bebice,a svima ostalima još jednom hvala na mnoštvu informacija.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Lijepo da si zadovoljna sobom i svojim porodom. Također zbog onih koji ovo čitaju - ajde molim te objasni nam kako epiduralna može spriječiti carski rez.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj mali laf prvotno napisa Vidi poruku
    Epiduralna ponekad znači najbliža opcija prirodnom porodu,tj opcija da se izbjegne carski rez,a ne olakšanje razmaženoj ženi koja baš ne bi da ju boli.

Ako sam ja to shvatila dobro onda te razumijem u kojem smislu si se izrazila i to bi bilo točno, ali kada bi znali kako će koja žena reagirati i ponašati se tijekom trudova i sl, a nažalost to ne znamo.

Meni je još dan danas veliki upitnik nad glavom, kako da su mi trudovi još uvijek draži od većine stvari poput vađenje zuba, brrrrrrrrrrrr i sl.

Kad smo do CR, meni su sve poznanice/prijateljice prvorotke skoro rodile na CR i ja nemam pojma što se to dešava...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I da, ne poznajem drugorotku koja je rodila drugo dijete na CR, a prvo vaginalno...

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

mali laf, drago mi je zbog tvog iskustva.

kad bi velika većina doktora bila ovakva kakav je bio tvoj na porodu, kad bi velika većina žena imala lijepo iskustvo s poroda, kad bi se velika većina stvari koje se tiču trudnoće i poroda radila kako treba, i kad bi općenito velika većina stvari o kojima se ovdje piše bila drukčija, ne bi bilo tema gdje se ispoljavaju tuga i bijes, žene ne bi trgale sestrama rukave i rušile stalke od infuzije, ne bi se osjećale kao ranjene i prestravljene životinje, jer ne znaju na kakvu će smjenu naići i što mogu očekivati, ma ne bi bilo puno toga kad bi bilo ono što treba biti. ako me razumiješ što želim reći...

zato hvala bogu na ovakvim forumima, jer ja prva priznajem da sam dok nisam ovdje pročitala neke stvari mislila da ne može i ne treba biti drukčije.
    po meni treba pisati, govoriti, spominjati imena i prezimena aktera i kod pozitivnih i negativnih iskustava, jer šutnja ne vodi ničemu, osim neznanju, neinformiranosti, i tome da sve više žena dolaze u rađaone sa ovakvim strahom kakav je imala ova žena iz priče.
    a to me jako rastužuje, jer se jednog dana možda mogu naći u istoj situaciji.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Otkako postoje radjaonice, postoje i zene koje histeriziraju u radjaonici.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

forum je tu da se informiramo i raspravljamo...
    a svatko od nas ima svoju glavu za razmišljanje i donošenje odluka...
    nitko nikoga ne sili na ništa...

pročitala sam sve o porodima kod kuće i u bolnicama..
    i najradije bi rodila kod kuće..al ne mogu/ne želim jer sam daaleko od bolnice...pa neću dramatizirat oko toga što moram u bolnicu

prvi porod je bio induciran, prokidanje vodenjaka, dripovi, epiduralna, rezana, 18 sati trudova...užas...
    sad ću nastojati što više utjecati na svoj porod al ako opet bude trebalo primiti drip ili nešto slično..opet... neću dramatizirati i histerizirati..

kužiš šta ti hoću reći?

razumijem tvoju brigu ali tu dobivamo samo informacije a sami donosimo odluke

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

zar misliš da ljude treba promatrati na način da odmah u startu pretpostavimo da će ih višak informacija unerediti i štetiti im?
    to što nektko neku informaciu doživi kao svojevrsno zastrašivanje, a netko kao svojevrsno upozorenje...to je do samog čovjeka...

i ja sam prvi puta otišla u rodilište sa određenom dozom nervoze zbog pitanja na koga ću naići jer želim prirodan porod...
    i nisam dobila uslugu kakvu sam si željela...
    i nisam napravila dramu radi toga...i nisam nikog šutnula nogom, ni derala rukave...(možda sam i trebala....)
    nisam iz razloga jer sam svijesno odabrala bolnicu i rizik koji ide s tim...
    nije ničemu kriv dr A, jer on naprosto samo radi svoj dobro uhodani posao...

zato sam drugi puta odabrala drugu opciju, i dobila uslugu kakvu sam i tražila...
    mada nisam u kompletu bila na strani zakona...

e sad...mislim da je ključan izvor frustracija upravo nemogućnost izbora....
    kad ne bi postojalo toliko neizvjesnosti ne bi bilo ni toliko frustracija...

i izuzetno mi je drago radi tvog lijepog iskustva...i što si uspjela na porodu imati uz sebe poznatog doktora koji ti je ujedno i vodio trudnoću...
    mislim da je to danas rijetkost ipak...

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

epiduralna/carski rez...konkretno,situacija moje prijateljice.Bebica se zadnji dan namjestila tak da je dolje rame/leđa-većini doktora indikacija za carski.Dobila je epiduralnu da od sililne trudova ne bi počela tiskati i time ugrozila bebu.Doktor je malo po malo okretao bebu(srećom majka je mršavica) dok se nije glavica namjestila i pred sam izgon rukom izmaknuo pupčanu koja joj je jako stezala vrat.Dakle,čovjek se zaista trudio.Sve im je cijelo vrijeme objašnjavao i ništa nije napravio bez najave(ona kaže da je njoj to uljevalo povjerenje).Nije bila rezana.

Da li je dr u tom trenutku procijenio da je ona dovoljno smirena da to može izdržati,ne znam.I sama se pitam bi li to izveo i s nekom ženom koja je u paničnom strahu ili bi ju poslao na carski.

Zašto toliko puno carskih rezova rade pojma nemam.Ne znam da li dr mora pisati razlog za carski?I da li je isti postupak za dr u državnom rodilištu i onoga koji ima svoju privatnu praksu.

Drugi porod poslje carskog ne rade vaginalno zbog opasnosti od puknuća maternice na mjestu reza od prvog.Ja osobno znam ženu koja je iz istog razlog očekivala carski,al je beba bila brža.Sve bilo ok.

Možda sam i sama krivo sročila tekst ako ga je neko osjetio kao provokaciju,a to mi nije bila namjera.Zato ne mislim da itko na ovom forumu namjerno želi nekoga zastrašiti.Što se tiče imena,iza toga još stojim.Stavljam sebe u poziciju nekoga tko rađa i u rađaonu ulazi dr x....mislim da bi razmišljala o svemu osim o tome kako da dišem i kako da se koncentriram na trudove.Svakako smatram ispravnim ako doživimo nešto loše o tome obavijestiti službe za to odgovorne.Uostalom mogućnost privatne tužbe je uvijek tu.O sporosti sustava nema svrhe diskutirati.

Slažem se da je nemogućnost izbora najveća frustracija.

Što se tiče štetnih informacija...na forumu se mogu naći detaljni savijeti o tome kako češnjak liječi raznorazne upale....čak,ako imate jaču upalu češnjak malo ispikati.Druga strana ove medalje je žena sa sepsom.Komadić je ostao.Bolove je pripisala upali,otišla na more.Drugi dan je bila prebačena otoka krka za rijeku sa uznapredovalom sepsom.Za konačan ishod ne znam.Informaciju mi je dao dr s krka koji ju je poslao za rijeku.S druge strane,na veće idiotarije mogu biti navedeni naši klinci gledajući crtiće...

Da li netko zna razlog zašto se trudnoća ne može voditi u bolnici?Zašto i ti doktori ne bi mogli držati ambulantu?Petrova ima ambulantu,ali za slučajeve upućene njima zbog nekog problema.U tom slučaju bi dr mogao bez problema doći na porod neke pacijentice ako on procijeni da je to potrebno.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ovo je tema za filozofsku raspravu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mali laf, drago mi je da si zadovoljna svojim porodom.
    Ja svojim nažalost nisam, premda sam u rađaonu došla mirna i bez panike (do kraja svega ne mogu baš reći da sam ostala mirna), nisam nikog udarala, nisam zahtjevala nešto posebno. To mi je zapravo greška, trebala sam tražiti puno više, no naravno bez histerije. Smatrala sam da ću se o svemu moći dogovoriti tijekom poroda. Ali, ja nisam mogla izabrati liječnika koji će mi biti na porodu, nije mi ni jednom najavljeno što će se sa mnom raditi niti zašto, tako da sam usprkos porodu bez komplikacija dobila niz intervencija koje po mom mišljenju nisu bile potrebne, i koje su mi jako otežale porod i produžile oporavak nakon poroda.

Nema svaka žena dovoljno samopouzdanja da s foruma pokupi informacije koje će ju učiniti hrabrijom, jer samtram da nas znanje čini takvima.
    ovdje si sasvim u pravu, ali koja je opcija? Ugasiti forume i internet? Ili samo neke forume? Meni ovaj ne bi bio prvi na listi...
    Po mom mišljenju svatko za sebe mora obraditi informaciju, svatko se sam mora boriti sa svojim strahovima. Ne bi bilo fer da se, zato što dio ljudi ne može snaći u šumi informacija, pristup novim saznanjima zabrani i onima koji (smatraju da) to mogu.

Meni su forumi (pogotovo ovaj) dosta pomogli da riješim sama sa sobom s čim to sve nisam bila zadovoljna i kako bih htjela da moj idući porod izgleda. Pitanje je naravno da li za to imam mogućnosti u RH... možda će bar, zahvaljujući tome što neke žene ipak ne šute, moja kćer imati više mogućnosti od mene. I to je nešto.

Što se tiče imena,iza toga još stojim.Stavljam sebe u poziciju nekoga tko rađa i u rađaonu ulazi dr x....mislim da bi razmišljala o svemu osim o tome kako da dišem i kako da se koncentriram na trudove.
    Ovaj dio mi nije potpuno jasan. Ako sam razumjela, ne bi trebalo javno reći koji liječnici na koji način rade? Budem li opet rađala u bolnici, ja bih htjela imati takve informacije. Ne želim ponovo igrati na sreću. Da li pacijent ima pravo na te informacije? Na koji način i na osnovu čega bismo smjeli izabrati svog liječnika?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

pomikaki,i sama sam većinu informacija dobila baš na ovom forumu,pa mi nikako nije bila ideja da se forumi gase.
    Samo sam htjela upozoriti da svi malo pripazimo na stil pisanja.Ja prva kažem svašta u afektu,pa se to odnosi i na mene.Podijeliti informaciju je dapače poželjno,ali ispušni ventil (ma koliko god nam on svima bio potreban) bi trebali pronaći nagdje drugdje.Negdje sam naišla da je jedna forumašica napisala kako su ju osim doktora pregledavali i specijalisti,što se njoj nije svidjelo,ali je tekst bio proširen o tome kako se osjećala silivano,kako je plakala (i ja sam plakala dok sam čitala)... Da se razumijemo,apsolutno suosjećam i ne mislim da je lagala,ali to je situacija gdje bih ja to na njenom mjestu izbacila iz teksta.Opisala bih sve kako je bilo i rekla da mi se to nije svidjelo,ali bez ostatka.U tom trenutku bi pomislila da to nikome ne može pomoći,a svoju bol bi i zalječila na drugi način.

Ako sam dobro shvatila,mogu se slati i privatne poruke,pa je taj dio možda bolje ostaviti za intiman razgovor s forumašicom koju smatraš prijateljicom i koja te može najbolje utješiti.Vidim da se ovdje dosta vas poznajete privatno.Razumijem da nemaju svi u svojoj okolini nekoga tko može razumjeti,ali zato se ovdje lako nađu istomišljenici.

Pacijent svakako ima pravo na informaciju.I sama je želim imati,ali kada se daju informacije o konkretnim osobama onda bi red bio i da se zna koja osoba informaciju daje.Smaram vrlo hrabrim i odgovornim one žene koje izađu u novinama s pričom o svom problemu,ali iza toga stoje svojim licem,imenom i prezimenom.Ovako svako može napisati što god želi,bez obzira na namjere,a posljedica ostaje na onome koji čita.

Slična je situacija bila sa spominjanjem šivalica koje rade na crno i ne plaćaju porez u istom kontekstu s proizvođačima koji to čine.Znam da na forumu ne postoje zabrane,ali postoji kultura.Nadam se da si me shvatila,ako nisam još dodatno zakomplicirala

Jel se može tema prebaciti na drugo mjesto?

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Dobro dosla ML, nisam te puno citala na ovom dijelu foruma

Samo da brzinski kazem, dakle forum nije mjesto gdje zene mogu dobiti savjete koje slobodno mogu 100% slijepo slijediti, nego mjesto gdje moze doc do informacija na osnovu koje moze potaknuti svoje daljnje razmisljanje i eventualno daljnje istrazivanje. U tvom primjeru o cesnjaku malo previse generalizira: dakle cesnjak se moze koristiti za lijecenje vaginalnih infekcija - zaostali komadi posteljice koji uzrokuju obilni iscjedak, temperaturu i druge simptome nisu prikladne za cesnjak. Uostalom, da se to zeni desi u tjednima nakon poroda svakako bi trebala zatraziti medicinsku skrb.

Puno se cura sa foruma poznaje u zivo, neke su si dobre neke manje dobre, ali uglavnom dobijes ideju kako odredjena osoba dise po nekim pitanjima (npr trudnoci i porodu) kroz citanje njenih postova.

A u vezi straha u radjaoni, da je sustav koncepiran drukcije i da zena dolazi u prijateljsko mjesto gdje vec poznaje osobu koja joj pruza skrb onda je to vec drukcije, straha je manje. Ali malo po malo, radimo promjene da sustav ide na bolje...

U vezi rada na crno, forumska pravila su takva da ne dopustamo pisanje ili poticanje iste.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 17.01.2012. at 21:58

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    I da, ne poznajem drugorotku koja je rodila drugo dijete na CR, a prvo vaginalno...
    hmm, ja sam trećerotka koja je 3. dijete rodila carskim

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Jesi imala 3 carska ili prva dva vaginalna?
    Na moju frendicu je dr vikao kad je 3. put ostala trudna jer su prve dvije trudnoće bile jako rizične,završile carskim.Drugi put joj se maternica nije vratila nego se jako opustila i pritom je izgubila puno krvi.Tako je ona meni objesnila.Treći put je fala bogu prošlo sve ok.Možda ne zaraste svakom ožiljak jednako.

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3. sam rodila carskim. moja kuma je sva 3 djeteta rodila carskim
    Posljednje uređivanje od nadica_b : 29.01.2012. at 18:23

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Na moju frendicu je dr vikao kad je 3. put ostala trudna jer su prve dvije trudnoće bile jako rizične,završile carskim.Drugi put joj se maternica nije vratila nego se jako opustila i pritom je izgubila puno krvi.Tako je ona meni objesnila.Treći put je fala bogu prošlo sve ok.Možda ne zaraste svakom ožiljak jednako.
    Lijecnik nema sta vikati na zenu, sori to mi je zica, ako ona je odlucila ostati trudna (ili ako joj se desilo, uostalom to je njena stvar), to treba postivati.

CR nosi sa sobom rizik od povecanog gubitka krvi kao i svaka operacija; a ovo zadnje nije bas tocno. Dakle, tri carska znaci tri razlicita reza, svaki zaraste za sebe.

Primjetila sam da zene koje su vise puta radjale na CR se cesto kaze da se 3. put ne moze ili slicno, sto nije tocno. Svaki ponovni CR nosi svoje povecane rizike, to da, ali 'zabraniti' ili 'vikati' na zenu jer je odlicila radjati i ima vise CR u svojoj povijesti ne drzi vodu obzirom na znanstvenene studije.

Pada mi na pamet Victoria Beckam, 4 djece, 4 CR. Ne vjerujem da je itko na nju vikao.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •