Meni je palo i pitanje je legitimno, žena je u strahu, nema tu "glupih" pitanja.
Sam način začeća nema veze, ALI...
- Blizanačke trudnoće dižu rizik, a blizanačke trudnoće su jako česte u IVF-u, vani se zato ide sve češće na SET - single embryo transfer - da se incidencija blizanačkih trudnoća u IVF-u svede na incidenciju blizanaca začetih u normalnon plodnoj populaciji (mislim da blizanačke čine 20% IVF trudnoća, a u normalno plodnoj populaciji 5%). Rizik blizanačkih trudnoća je nedonešenost, a trojke su tek rizik toga. Nadamo se svi da će se IVF zakon u Hrvatskoj opet vratit na staro (dozvola oplodnje svih stanica dobivenih u IVF-u, kultura blastociste tj. selekcije embrija i transfer jednog embrija kod mlade žene ili para neopterećenog nekom anamzenom). Vlada je to obećala... kažu mi svi da se nadamo promjenama u veljači;
- Neplodnost sama kao podlogu može imat svašta, a razne stvari se i nasljeđuju.
Ja se zdravljem svog djeteta ne mogu baš podičiti u smislu da mogu reći - nikad bolesna ovo-ono, ona spada u boležljivije i ima par dijagnoza, od kojih neku i rijetku, ALI, niko to ne svodi na sam IVF, ali je svodivo i na moju porodnu dob, a i na moju anamnezu, moju i obiteljsku (ja sama baš ne "pucam od zdravlja", ali opet, nisam niti neka katastrofa).
Sretno, nema ti druge, niko ti nigdje ne može garantirati zdravo dijete, ali sam IVF najviše diže rizik u području blizanačkih trudnoća, koliko ja shvaćam. To je jedini realni rizik IVF-a, kako ga ja vidim.
On se može zaobići čekanjem (ali isključivo ako si "rosni cvijet", tipa ispod 25) da se naše hrvatske IVF prakse ponovno resetiraju ili odlaskom na IVF u Prag i Sloveniju.
MIslim... zaobići donekle. Nema ni za što garancija, u krajnjoj liniji, mogu ti vratit 1 embrij pa se on podijeli, a to ti tako može ići i spontano.
Sretno. Nemaš što drugo nego izvagat dostupne informacije i ili skočit ili se okrenut. Preveliko čekanje, osim ako nisi doslovno u prvoj polovici 20-tih, jako jako smanjuje uspjeh u IVF-u i onda ti pak diže rizik ne samo zbog IVF-a (ako baš ono previše čekaš pa zabrazdiš tipa na drugu polovinu tridesetih).
Opet, sve ti je to i ovisno o pogledu.. kako ko gleda. I kako kome grah padne. Zato ti lijepo pitaj doktora, a on će ti u pravilu potvrditi (ako je MPO) da MPO djeca kao takva nisu bolesnija od druge.
Sretno!