e da...ono što sam započela u svom prošlom postu i onom na prethodnoj strani
zapravo nema dokaza da su djeca začeta nekom od IVF metoda sklonija bolestima
nema dokaza niti da su djeca sklonija nekoj konkretnoj bolesti
postoje neka istraživanja u svijetu, ali kao i svako istraživanje, puno toga se može dokazati i u jednu i u drugu stranu
no važno je reći da kad su neke studije i pokazale veču učestalost nekih bolesti u djece začete ivf-om...taj je postotak bio toliko minoran da ga ja uopće ne bih nazvala signifikantnim
dok su istovremeno druge studije, drugih autora pokazivale da takve razlike nema
zaključak, ako razlike i ima...i nećeš naći niti jedan slučaj ovdje na forumu koji potkrepljuje da su ivf djeca...eto...ne znam kako da to kažem...bolesnija
osim snješkinog slučaja za koji se na temelju mišljenja stručnjaka sumnja (ispravi me ako griješim snješka...)
ipak srčane greške u djece su česte i u općoj populaciji i to su najčešće greške/anomalije u novorođenčadi i čak 1/3 od njih se niti ne dokaže, a 1/3 se otkriva u kasnijoj dobi kad počne stvarati probleme ...sirius će to bolje znati

istovremeno, mora se biti svjestan da mpo nosi jedan drugi rizik veći od onog kod uobičajnih trudnoća
(posebno je nosio u zadnje 2,5 godine kad su se zbog zakona često vraćale 3 oplođene js)
a to je rizik od višeplodnih trudnoća
svaka blizanačka, a da ne govorim troplodna trudnoća je rizična i po majku i po dijete
(za troplodnu trudnoću - prosječni porod u 33. tjednu s porođajnom težinom od 1,500g i perinatalnom smrtnosti od 15%) - zbog takvog scenarija se može dogoditi da dijete ima poteškoća
zbog toga se u svijetu sve više ide na SET metodu (single embrio transfer) kako bi se smanjio takav rizik