Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Dr. Sears - molim preporuku za knjigu

Datum pristupanja
    May 2010

Početno Dr. Sears - molim preporuku za knjigu

Molim Vas da mi preporučite koju knjigu od dr. Searsa da si naručim? Disciplina, povezujuće roditeljstvo ili njega beba. Čitala sam da dosta stvari ponavlja iz jedne u drugu knjigu pa koja je najcjelovitija?
    Zainteresirana sam za AP (nisam ni znala da postoji naziv za to - to je moj instinktivni odabir), pa bi htjela malo više info o tome. Inače, imam bebu od 5 mj.
    Hvala!

PS - znam da ima puno tema o knjigama, ali mene baš zanimaju ove 3, i mišljenje onih koji su ih imali priliku čitati.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako znas engleski dovoljno da citas tekstove na engleskom, virni na askdrsears.com tamo imas gotovo sve sto pise i u knjigama, samo tematski razlomljeno i poslozeno abecednim redom.
    A ako preferiras knjigu, povezujuce roditeljstvo pa njegu beba. Discipliniranje ti ne treba, bit njihove metode discipliniranja imas u povezujucem roditeljstvu.

Umjesto Discipliniranja (Searsovog) bi ti radije preporucila Naomi Aldort: Sto nas djeca mogu nauciti (u originalu Raising our children, raising ourselves).

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    .

Umjesto Discipliniranja (Searsovog) bi ti radije preporucila Naomi Aldort: Sto nas djeca mogu nauciti (u originalu Raising our children, raising ourselves).
    zasto? bas me zanima, jer nisam citala ni jednu ni drugu. moze u kratkim crtama? koliko ti se da pisati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dakle, dobro je sto oboje, Sears i Aldort (i mnogi drugi) polaze od uvjerenja da djeca nista sto nama smeta ne rade iz zlocestoce i namjere da nama naude, vec iz razloga sto su jednostavno djeca i vole istrazivati i ispipavati terene, reakcije, posljedice ili su jako zbunjena ili nesretna.
    Discipliniranje dr. Searsa se temelji na time-out metodi, odvajanja djeteta na neko "mirno" mjesto u trajanju od onoliko minuta koliko dijete ima godina i zahtijevanja da se dijete smiri na tom mjestu. Ponekad, kad dijete radi nered, ono to radi upravo zato jer se osjeca (emotivno ili nekako) izolirano i skrece paznju na sebe pa izoliranje ne ide lako vec na silu (jer samo uvecavamo ono sto je pravi problem djeteta)... ako fizicki prisilimo dijete da negdje sjedi i ne mrda, je li to nenasilan odgoj? (to je moje osobno razmisljanje nakon sto sam u neko doba prvog djeteta pocela uzasno lose osjecati s inzistiranjem na tajm autu i radije sebe slala u tajm aut da se umirim i smireno ishendlam situacije )

Drugo, cak i kod djece koja su fenomenalno suradljiva i u ovakvim situacijama (moja nisu), roditelj dobije jedino to da se nezeljeno ponasanje zaustavi. Takodjer, oni pisu da, ako dijete ne zeli sjediti u tajm autu, treba sjesti s njim i objasniti zasto sjedimo, bla, bla... moje je iskustvo da je bolje apsolutno NISTA ne pricati s djetetom, osobito ne objasnjavati zasto j eu kazni jer to izgleda (kod nas) jednako kao da na vatru lijevam benzin. Mi "odgajamo" pricom samo kad je dijete smireno, nakon sto je problematicna situacija gotova.
    Dalje, kod udaranja npr. Searsi imaju "metodu" da se djetetu odlucno kaze "mi se ne udaramo, mi se grlimo" i onda se cvrsto zagrli dijete, ukoliko i dalje udara. Osobno, mislim da je udaranje dio razvojne faze i da ce proci jednako brzo s ovom metodom i bez nje, treba je izdrzati.

Aldortica ima jedan drugi sistem u kojem se u biti djeca ne kaznjavaju (ne discipliniraju), nego se uvazava situacija i njihovi osjecaji (negativni) vezani uz konkretnu situaciju) i ne ide za time da hendlanje situacije mora zaustaviti nezeljeno ponasanje silom, vec da uvazavanjem djecjih osjecaja, dijete samo pozeli razgovarati ili se umiri samom energijom koju roditelj salje potvrdjivanjem djetetovih osjecaja (ovo je moja slobodna interpretacija).
    Takodjer, ona tvrdi da nasa potreba da neko „nepozeljno“ djetetovo ponasanje odmah prekinemo proizlazi iz nekog naseg starog uvjerenja ili drustveno prihvacenog uvjerenja kako se dijete mora ponasati.

Metoda se zove SALVE (koliko je i koraka u postupku) i ovo su, ukratko i u grubo koraci:
    S - Silent Self-inquiry – prve misli koje vam padnu na pamet treba zadrzati za sebe i uzeti si minutu da ih analizirate odakle dolaze, zasto, mislite li doista bas to o svom djetetu i zelite li mu bas to reci. To su najcesce misli koje negiraju dijete i njegove osjecaje.
    A - Attention on your child – preusmjerite paznju na dijete. Dajte sve od sebe da probate shvatiti djetetovu realnost i zasto radi to sto radi. (puno je lakse nego sto se cini kad citate)
    L - Listen to what your child is saying or to what his actions may be indicating – jos malo promatrajte i probajte verbalizirati ono sto mislite da je problem. Ovo ce dati priliku djetetu da istrese iz sebe problem, rasplace se i tako oslobodi napetosti problema, a ako dijete ne govori, kroz vas govor osjetit ce da uvazavate problem, da ste ga prepoznali. Ovdje reakcija moze postati jos gora nego prije, obicno u obliku oslobadjajuceg placa.
    V - Validate your child’s feelings and the needs he expresses without adding or dramatising - kad ste culi i prepoznali djetetov problem i verbalizirali ga, potvrdili ste djetetu da je vazno, da su njegovi osjecaji vazni i vrijedni. To stvara cvrstu vezu izmedju djeteta i roditelja.Dijete zna da je voljeno i prihvaceno sa svim svojim osjecajima, kakvi god bili.
    E - Empower your child to resolve his own upset by getting out of his way and trusting him – nemojte zuriti rijesiti problem za dijete, do ovog koraka najcesce dijete samo pronadje rjesenje svog problema ili sam osjecaj da su njegovi osjecaji potvrdjeni kao vazni, dovoljan je da dijete preusmjeri paznju na nesto drugo.

Ova druga metoda se cini komplicirana i preduga, ali u stvari uopce nije, jednom kad si je malo poslozite. I odlicno funkcionira, cak i kod puno vece djece. Ja s njom nisam uspjela rijesiti jedino neprestano mlacenje i fizicko obracunavanje izmedju mojih dvoje. Ali, za to mi pomaze Juul.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispricavam se, ali ja ocito ne znam napisati kratak post o nekim stvarima.

Kako totalni zaljubljenik u knjige i jos k tome u knjige o roditeljstvu, djeci, majcinstvu (ne, ne pratim slijepo savjete iz knjiga) htjela sam jos napisati da sam nekad, prije 10ak godina, govorila ovako:
    Searsa citaj ako volis da ti netko da tocan savjet kako hendlati neku situaciju (Sears ti daje ribu u ruku) i ako ne smeta sto je iskomercijaliziran do besvijesti, a Juula citaj kad si spremna/spreman dobiti siru sliku kako bi zdrav odnos s djetetom trebao izgledati i onda kreiraj unutar toga svoj pristup (Juul te uci kako upecati ribu).

Iako sam do danas otkrila jos par dobrih autora i odlicnih knjiga o roditeljstvu, ove gore, cini mi se, pokrivaju sve nuzno.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

BusyBee, puno ti hvala !

Imam Juulove knjige ali, priznajem, teške su mi za čitanje.

Za Naomi Aldort prvi put čujem !

Ne znam ima li šanse da tu njenu knjigu nađem u knjižnici?

A što se tvog posta tiče: nije dug, nego mi je taaako koristan!

Hvala još jednom!

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

odličan post busy bee, puno hvala!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam ima li šanse da tu njenu knjigu nađem u knjižnici?
    Ima sanse!
    Cak je i kod nas imaju (Pula), kod nas stoji na djecjem odjelu i slucajno sam je vidjela, nije bas bila reklamirana pa sam rekla knjiznicarki neka je nudi da je stvarno korisna.
    A ima je za kupiti i u Svijetu knjige, po nesto nizoj cijeni za clanove.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Onda je sljedeći put odmah tražim za posuditi !

Off, znam da si u Puli...a što bi bila Terra Magica ako ne Istra

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Hvala puno BusyBee! Mislila sam da je obrnuto - da se u discipliniranju piše i o AP.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bunny, u svim njegovim knjigama vezanima uz roditeljstvo, jako puno stvari se ponavlja i ispreplice - Attachment Parenting Book, Discipline Book, Successful Child, Fussy Baby Book. Tako da, ako neka od vas koja bi ga citala, barata dobro engleskim, bolje je iscitati njegove stranice (njihove u biti, jer zajedno pisu i stari Sears i njegova zena i bar jedan sin ).

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Pročitala sam Povezujuće roditeljstvo. Niti ne znajući da postoji naziv takve "vrste" roditeljstva provodila sam sve njegove alate (beba spava u krevetiću do mene, strah me da spava s nama, ali kad tata ode radit onda se ugnjezdi kraj mene i to mi je nešto najslađe).
    Moram priznati da iako nisam puno očekivala jer sam dosta toga i pročitala, razočarana sam stilom pisanja, knjiga mi je jako plitko pisana, ne znam kako bi se drugačije izrazila.
    Voljela bih pročitati nešto malo kompleksnije na tu ili sličnu temu, pa mislim da ću preći na Juula. Čitajući vaše postove o njemu, a i sama imam njegovu knjigu na kompu samo onaj što kažete da je loši prijevod, mislim da je to ono što mi treba.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •