Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Problematični prozori - kako da ih operem i da bar tjedan dana budu čisti?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Problematični prozori - kako da ih operem i da bar tjedan dana budu čisti?

Imam relativno nove prozore koji imaju neki problem - ili su na sebi imali neku zaštitu koju ja pranjem razmuljavam sve više, ili ih je jedna čistlica udesila time da ih je temeljito oprala nečim što nije bilo sredstvo za pranje prozora (to mi se čini dosta izgledno) i što ne ide dolje samo tako, ili je problem u tome da su prozori uz dvorište i cestu (makar i oni na katu se prestrašno mažu)... ili ja ne znam pa ne znam prati prozore.

Jednom sam zvala čistilice koje su nadmoćno otpuhnule na mene i na moje pranje i onda stale očajne - jer niti one nisu mogle ništa napraviti s tim prozorima.

Grozni su! Ja ih oprem, odmah to nije kako treba, ma što ja radila, a kad ih i uspijem urediti već drugi, treći dan se po njima hvataju neke mrvice, nemam pojma kako da tu muljavost opišem. Te mrvice onda formiraju nečuvene uzorke po tragovima, valjda od kemikalija, tog bivšeg sloja, ne znam.

Možete li mi dati neke savjete kako da perem? Probala bih sa novinama i octom, po starinski, ali ne znam proceduru, pa bih cijenila da mi to netko opiše!

Hvala!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Uh, sad sam se sjetila da ja svoje nisam prala već nekih godinu dana...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Blago si ga tebi! Moji stari prozori su isto mogli biti neoprani, pa nikom ništa. Al ovo! Čak i meni dignu živac!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa čuj, kroz moje se skoro i ne vidi van...
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 12.01.2012. at 15:50

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A, onda si na pravom mjestu. Ovdje će nas neke tete potaknuti na pranje i naučiti nas kako ILi možeš samo uživati u tome da si odlučila jednu stvar ne raditi. To isto godi

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Probala si ocat? Obično su stare domaćice s tim znale "razbistriti" prozore

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Winnerice, kak se to radi s octom? Znam da je nešto s papirom od novina, ali ne znam ni u kojem omjeru, nit kako...

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Našpricaš octom, možeš slobodno i čistim, i obrišeš novinama

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja također rijetko perem prozore i tada mi je najbitnije da to bude brzo gotovo, ne idem za tim da ostanu blistavi
    ako nekog nakon ovog i dalje zanima što ću napisati,
    uzmem lavor, ono za prozore s gumom i spužvom na drugoj strani, u lavor stavim vodu s malo bijelog alkoholnog octa, ili sode
    namočim spužvu, pa njom prođem po staklu, onda to skinem s gumom, i na kraju malo istrljam suhom krpom.

(mislim da sam negdje pročitala da ako perete stakla s vodom u kojoj ima sode ostaju duže čisti ali nisam sigurna da primjetim efekt - jer baš ni na obraćam pažnju )

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ja imam onu "čarobnu" krpu od RSI-a, i preporodila sam se. nisam virovala da je tako genijalna,majke mi. prerm prozore ko da brišem prašinu, eto.
    al doduše, ja imam obične prozore

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako imaš baš ostatak ljepila od onih naljepnica na novim prozorima, možeš te dijelove istrljati vlažnim maramicama za guzu.
    Inače prozore perem normalnim sredstvom za prozore i obrišem wc papirom, nakon toga navučem zavjese i ne zamaram se više.
    Bitno mi je da skinem prašinu i krupnu nečistoću, ostalo je ok.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moja mama pere prozore običnim deterđentom za suđe i vrućom vodom i stvarno budu blistavo čisti, prozirni čak
    Ja koristim bilo koje sredstvo za staklo i krpu, a s obzirom da sad imamo krovne prozore, ne prem ih ja nego kiša

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

jednom godišnje moj dragi muž opere prozore, a obzirom da smo sretan brak ja se ne igram nadzornog inženjera i nemam pojma kako ih pere. obzirom da je velik razmak između pranja uvijek se vidi znatna razlika.
    možda da i ti pereš rijeđe?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moja baka ih pere s toplom vodom i deterdentom za sude, onda to ispere pa opere s vodom u kojoj je ocat i onda to izglanca s novinskim papirom. Njeni prozori su do ceste a uz to su jako stari i stvarno ih treba dobro oprati. Ja ih perem sa sredstvom za prozore iz Amwaya i zadovoljna sam.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

To bi sa parnim čistačem trebali ići doli, ili možda našpricat sa sredstvom za odmaščivanje pečnice tipa permetal i pustit malo da odstoji...
    Sretno!!
    Posljednje uređivanje od Smokvica. : 12.01.2012. at 18:33

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ifigenija, preporučam ti da na te prozore staviš malo deblje zavjese
    mam će ti prozori biti čišći

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Moja baka ih pere s toplom vodom i deterdentom za sude, onda to ispere pa opere s vodom u kojoj je ocat i onda to izglanca s novinskim papirom.
    Tako i moja mama. I ja nekad (sad mi se to više ne da - denk mit iz dm-a ima isti učinak na pojim prozorima). Jedino preporučam izbjagavati novine jer danas novine puštaju tintu pa više ne glancaju tako dobro kao nekad. Ja uzmem kuhinjske papirnate ručnike.

Topla/vruća voda i deterdžent bi trebali moći svašta skinuti. A ocat u vodi za ispiranje je za sjaj (nikad nisam pazila na mjer, samo ulijem odokativno).

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, preporučam ti da na te prozore staviš malo deblje zavjese
    mam će ti prozori biti čišći
    mos mislit kako je meni,ja jos uvijek nemam zavjese na prozorima...moram izbjegavat pogled prema njima u odredjena doba dana kad sunce tuce direkt...

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino preporučam izbjagavati novine jer danas novine puštaju tintu pa više ne glancaju tako dobro kao nekad. Ja uzmem kuhinjske papirnate ručnike.

.
    E,slazem se za ovo,kad sam zadnji put cistila prozore (khm,tamo negdje ovo ljeto...) novinama sam sporkala plastiku pa onda poslje jos spuzvicom nakon stakala morala cistiti bijele profile...

Meni se neda uhvatit tog posla jer nemogu stat dok ih ne uglancam da nema sjena...pod svim kutovima....a to onda traaaje i trajee....
    Kad budu najavili duuugi susni period onda cu ih cistit...da nebi slucajno prljava kisa pala odma sutradan...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene buni ovih tjedan dana iz naslova.

ako je to nešto što "zamulja" stakla, onda ih valjda uneredi odmah; ne treba ni čekati tjedan dana.

ili misliš da je to nešto što privlači prljavštinu?

ja mislim da bi ocat na magičnoj krpi skinuo taj neki film.
    iako, na moje glazirane kuhinjske pločice, ocat jako loše djeluje.
    i deterdžent.
    i sve...
    osim obične vruće vode.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

E da, samo da podsjetimo, ne želite li zamuljane prozore, ne perite ih po suncu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina. Najbolje se operu akd jeoblacno jer nema sunca da posusi staklo prije nego se uglanca.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    E da, samo da podsjetimo, ne želite li zamuljane prozore, ne perite ih po suncu.
    Tocno! Iako, kad ja to kazem MM-u optuzuje me da se izmotavam. Isto ko kad mu kazem da nema smisla prat prozore kad su najavili kisu za sljedeci dan

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja prozore, ogledala, tuš kadu (općeito stakleno po kući)... najprije operem sa vodom u koju stavim malo octa...
    Zatim još jednom vodom u koju stavim malo omekšivaća za rublje....
    Rezultat - odličan!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja perem s ovim, Clin:

http://www.henkel.hr/cps/rde/xchg/he...8_HRC_HTML.htm

I sve je čisto i sjajno. Obrišem novinama, ali pazeći da ne diram okvir, jer ostaju mrlje na bijelome.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 12.01.2012. at 22:47

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja perem s ovim, Clin:

http://www.henkel.hr/cps/rde/xchg/he...8_HRC_HTML.htm

I sve je čisto i sjajno. Obrišem novinama, ali pazeći da ne diram okvir, jer ostaju mrlje na bijelome.
    uh, pitam se kakvo je to sredstvo ako mrlje na bijelome ostaju. ili je to od novina?

ja imam isti problem s prozorima, oni na dvoriste su prljavi u roku keks, a oni na cestu se ni ne daju prati osim iznutra, izvana moraju doc profesionalci jer je prozor izbocen pa se samo jednim dijelom otvara. i ne sjecam se kad su zadnji put bili.

a taj prozor je bio jedan od razloga zasto mi se svidao ovaj stan. i ogromna vrba u dvoristu koja nam je zaklanjala pogled na susjedne zgrade. i koja se prije par tjedan srusila. na parkirani auto moje prijateljice koja je dosla na sajam otocnih proizvoda u zg s braca i parkirala u nasem dvoristu.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Na nasim novim prozorima je bio neki muljavi film, ali samo na pojedinim mjestima. Otislo alkoholom, onim za rane.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod nas su ostaci ljepila na novim prozorima otišli nekim sredstvom za odmašćivanje predviđenim za kuhinje (W5 narančasti). Inače prozore perem kao i apricot - čarobnom krpom s octom ili sredstvom za čišćenje stakla (to mm koristi kad on pere) + glancanje drugom čarobnom krpom, suhom

Točno je ovo što marta kaže - ako sunce prenaglo osuši prozore u toku pranja, ostaju ružne crte i mrlje, pa to treba izbjegavati. Ja ih znam prebrisati kad vidim packe (što nije rijetkost, dječji prsti ali bome i naši ako ne pazimo). Nemam nikakve akcije pranja prozora, kad vidim da treba i gdje treba, operem i gotovo.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Draga Ifi - operi ih rakijom! Čudi me da nitko nije još to predložio, moja mama je uvijek prala prozore rakijom i nema tog sredstva koje im može dati takav sjaj i čistoću kao rakija. Najbolje je za brisanje koristiti papir. A što se smrada tiče, ne brini, rastvori malo prozore i brzo će ishlapiti!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ili neka jednom tjedno popije malo rakije, a prozore opere kao i obično, pa će sve izgledati ljepše.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Uff, ovo me podsjetilo na banalnu stvar - pa Ifi je lijepo napisala da su prozori uz cestu... Bit će da se za njih lijepe svi ostaci ispušnih plinova + prašina.

Ifigenija, ako ti se prozori s druge strane kuće ne prljaju tak jako, onda ipak nije do tebe i tvog pranja nego je objektivno - zbog lokacije. Da probaš sa nekom kemikalijom za pranje vjetrobranskih stakala? To mi još jedino pada na pamet, a da nije spomenuto.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •