-
Porezna kartica - olakšice - i rodiljna naknada - molim savjet
Pozdrav svima,
nedavno sam stupila u drugi brak. Iz prvog braka imam kćer od 8 godina, a ja sam nažalost nezaposlena. Dok sam bila razvedena / samohrana majka, moja majka je ''upisala'' mene i kćer na svoju poreznu karticu, kao uzdržavane članove obitelji (što smo i bile).
Zanima me da li moj drugi muž, koji dakle nije otac moje kćeri, sada napraviti isto što je tada napravila moja majka ?
Kako se to uopće radi ? Treba ići na poreznu ? A moja majka prvo mora nas dvije ''odjaviti'' sa svoje kartice ?
Drugo pitanje se odnosi na rodiljnu naknadu. Danas sam saznala da, iako sam nezaposlena, moram biti u evidenciji HZZ-a neprekidno 12 mjeseci prije rođenja djeteta. Dakle, trebala bih imati pečate evidencije od svibnja 2010., a imam ih tek od rujna 2010., iako sam zapravo stalno bila nezaposlena (nisam bila u evidenciji jer nisam primala nikakvu naknadu, niti bilo koje druge beneficije).
Znači li to da ne mogu ostvariti pravo na naknadu ? Priznaje li se izvještaj Porezne uprave o visini mojih primanja u 2010., iz koje bi se vidjelo da nisam primala nikakvu plaću ni honorar?
Molim pomoć....Hvala !
-
Ocuh moze upisati dijete na karticu. Prvo vas tvoja mama mora odjaviti pa on prijaviti. Mozes i ti otici s obje kartice i obaviti to u komadu.
Ne moras biti 12 mj na hzz.
Svaka majka van sustava rada ima pravo na naknadu u iznosu od 1663 kn. Nakon poroda, predajes zahtjev na hzzo.
Na mirovinsko se javi radi ostvarivanja godine dana staza.
-
-
Kako se upisuje dijete na poreznu? Mi našeg još nismo na ničiju stavili, a trebali bi sad zbog prijave poreza. Da li MM može i mene staviti jer sam nezaposlena?
-
Uzme u firmi svoju poreznu karticu i odnese u poreznu.
Ponese rodni list djeteta i vjencani listza tebe ili kako vec se dokazuje nevjencana zajednica ako niste u braku.
Ti mozes biti olaksice ako unutar kalendarske godine imas primanja manja od 10.800,00 kn. Mislim da se u to racuna i porodiljska naknada. Provjeri. Imas na stranici porezne uprave besplatan telefon
-