Page 3 of 10 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 101 to 150 of 488

Thread: "ne knead"... sakrij se, a apricot - srami se!

  1. #101
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    trebala je baka mene pitati kako dobiti takav kruh i bez miješenja.
    iako, s obzirom da rukama više ni bocu mlijeka otvoriti ne mogu, možda mi ne bi loše došlo malo treninga

  2. #102
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Zapravo nije - frkne se direktno u peć na kamen. Praktično svi talijanski tradicionalni kruhovi su ovako gnjecavi lil još mokriji. Uostalom i naši tradicionalni kruhovi isto tako. Ako očekuješ debelu štrucu onda samo frkni u prethodno zagrijani kalup.
    Hvala

  3. #103
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Mi već desetljećima ne mijesimo kruh, bilo s dugom ili kraćom fermentacijom (u početku bijaše duga- uvečer zamutiš, ujutro pođeš na misu, kad se vratiš ispečeš i nedjeljni/blagdanski objed vazda uključuje diiivan kruh).

    Ovaj me naslov natjerao da pročitam obje teme, a i da pečem u poklopljenom. Nakon tri ispečena moram prijaviti da mi ne zacvrči kad ga ubacim u posudu, a i dno bi trebalo biti malo tamnije. Inače je odličnog okusa i strukture, ne radim po navedenom receptu nego od oka kao i do sad. Ali baš bih voljela da zacvrči.
    Last edited by sis; 17.01.2012 at 10:03.

  4. #104
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    eno, Mukica na fejsu priznala da me zeznula s receptom i da treba manje vode.
    ali zašto onda meni lijepo uspije?!

  5. #105

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    eto ga sad na... nakon tri strane topica ja se okuražila i sada vidim ovo za vodu ... mislim da neće uspjeti ... vode stavila 2,5dcl, tijesto se diglo, ali nije cvrčalo...

  6. #106
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    2,5 dl je upola manje no što sam ja stavila
    ja sam stavila 2,5 šalice, kužiš?

    kako nije zacvrčalo?
    pa jesli li dobro ugrijala zdjelu u kojoj će se peći?

  7. #107

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Osijek
    Posts
    33

    Default

    ja sam jucer napravio smjesu sa 70% vode i mislim da ne bi bila pogreska kad bi se to diglo na 75%. kruh je ispao OK.
    kvasalo se nekih 8 sati ali mislim da bi bio bolji da sam ga pustio malo vise, to cu uciniti veceras za sutra.

  8. #108

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb pri jezeru
    Posts
    1,075

    Default

    apri, ti si možda mjerila čikarom pa je ispalo 2.5 dl a ja sam uzela onu veliku šalicu za bijelu kavu jer je to moja mjera za šalicu pa meni izašlo preko pola litre vode

    sad se moram duhovno pripremit za treći pokušaj

  9. #109

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    2,5 dl je upola manje no što sam ja stavila
    ja sam stavila 2,5 šalice, kužiš?

    kako nije zacvrčalo?
    pa jesli li dobro ugrijala zdjelu u kojoj će se peći?
    sad sam se i ja slagala
    prvo sam stavila 2 dcl i onda sam išla otvarati komp da vidim što piše i onda sam stavila još toliko - dakle cca 4dcl, malo više ...

    nije cvrčalo - velika gusana zdjela za pečenje - grijala se dobrih 20 minuta u penici na 230 ...
    nemam drugu vatrostalnu ...

    nema veze ako ne uspije, probat ću opet jer mi MM neki dan došao s idejom da bismo možda jednog dana mogli ipak kupiti pekač (osvijestio se nakon čitanja članka o dodacima koje stavljaju pekare...)

  10. #110
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja imam pekač i rijetko kad mi kruh u njemu uspije
    ovaj mi je mrak

  11. #111

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    direktan prijenos
    "ventilira se" (isto nisam nikada do sada palila to čudo ) i upravo je zamirisao kao babin kruh

    možda bude nešto ...

  12. #112
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    evo i moj se peče već sat vremena
    prije 15 min sam ga "probola" čačkalicom bio je gnjecav pa sam ga pustila još

  13. #113

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Osijek
    Posts
    33

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    direktan prijenos
    "ventilira se" (isto nisam nikada do sada palila to čudo ) i upravo je zamirisao kao babin kruh

    možda bude nešto ...
    hm...
    ima li smisla uopce ukljucivati funkciju ventiliranja dok se kruh pece u posudi s poklopcem gore?

  14. #114

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    Quote Originally Posted by grga View Post
    hm...
    ima li smisla uopce ukljucivati funkciju ventiliranja dok se kruh pece u posudi s poklopcem gore?
    nemam pojma
    ali eto isporbavam ...

  15. #115
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ufff, .
    Kukuruzni pivski kruh:
    limenka piva (0,5 l)
    može pitanje Peterlin kaj ova piva glumi ovdje?

  16. #116
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa kvasac

  17. #117
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,101

    Default

    apri, tebi je uspjelo i s loncem vode jer si vjerovala da tako treba. od sutra ti više neće uspijevati jer sad znaš da se tako ne može ispeći.

  18. #118
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mamicu vam...
    odoh opet staviti
    oš da slikam po fazama?

  19. #119

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    rezultat:
    tijesto se dizalo cca 1 sat (poduplalo se, meni se učinilo dovoljno; suhi digo kvasac, rok trajnosti istekao prije mjesec dana)
    brašno glatko-vulgaris, pola čaše oštrog (više nisam imala); cca 4dcl vode
    tijesto se moglo izliti, ali nije bilo jako tekuće tako da se nije razlilo po pekaču koji je poprilično velik

    pečenje 40-45 min pokriveno
    kora hrskava, već pečeno
    izvadim, otklopim, vratim, povećam temp kako piše
    nakon 5 min počinje crniti, vadim zdjelu van

    pokušavam izvaditi kruh (kora lijepo puca, iznutra je pečen), ali se dio zalijepio, i to jako
    izvadila sam ga u dijelovima

    i naravno, pola vrućeg pojela

    kruh mi nije baš za djecu jer je kod mene ispalo uglavnom više kore, manje sredine, a kora je presuha za njih

    probat ću opet

  20. #120
    astral's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    sunčani otok
    Posts
    984

    Default

    pekao se sat i po vrimena al ispao dobar!!

  21. #121
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    ali se dio zalijepio, i to jako
    Ohladiš posudu i kondenzacija obavi sve ostalo. Nakon desetak minuta u ohlađenoj posudi se korica na dodiru s posudom toliko navlaži da izađe bez napora.

  22. #122

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,780

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Ohladiš posudu i kondenzacija obavi sve ostalo. Nakon desetak minuta u ohlađenoj posudi se korica na dodiru s posudom toliko navlaži da izađe bez napora.
    misliš da ostavim kruh u vrućoj posudi dok se posuda ne ohladi?

  23. #123
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Staklenu posudu nije pametno naglo hladiti, bez obzira što teorecki trpi sve, ali da - stajanjem na miru na granici kruh/posuda doći će do kondenzacije. Kad kruh izvadiš još će biti dosta topal pa će se sam i osušiti za minutu-dvije.

  24. #124
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    ja navijam da apri fino slika korak po korak pa ću se i ja odvažiti

  25. #125
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    može sutra?

  26. #126

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Upravo pečen, kuća miriše, mi pomakli radi kruha odlazak u krevet, al kako se vadi iz vatrosalne zdjele???

  27. #127
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    rekla mi apricot da stavim link na svoj kruh pa eto link
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2762527095933.132025.1040495247&type=3&l=6c f027b4a7

    nikad mi nije ispao ovako predivno
    mislim da je stvar utome sto se dizao preko noci i sto je rajngla bila doslovno kipuca jerbo sam zaboravila da sam je stavila grijat u rol pa je bila starno kipuca kad sam stavljala smjesu u nju
    do sad jos nikad nisam stavila u tako kipucu rajglu jer nisam imala zivaca cekat da sebas ono jako zagrije

    ovaj se pekao na maksimalnoj temperaturi (220 stupnjeva) s ukljucenim ventilatorom cca 40-50 min poklopljen i onda jos jedno 10-15 min bez poklopca
    Last edited by Mukica; 17.01.2012 at 20:50.

  28. #128
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by makita View Post
    Upravo pečen, kuća miriše, mi pomakli radi kruha odlazak u krevet, al kako se vadi iz vatrosalne zdjele???
    ako si ga stavila u dovoljno kipucu posudu samo ces ga istrest... ne zalepi se ni malo....

  29. #129
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    misliš da ostavim kruh u vrućoj posudi dok se posuda ne ohladi?
    nemoj.
    ODMAH ga istresi

  30. #130
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by Vrijeska View Post
    rezultat:
    tijesto se dizalo cca 1 sat (poduplalo se, meni se učinilo dovoljno; suhi digo kvasac, rok trajnosti istekao prije mjesec dana)
    brašno glatko-vulgaris, pola čaše oštrog (više nisam imala); cca 4dcl vode
    tijesto se moglo izliti, ali nije bilo jako tekuće tako da se nije razlilo po pekaču koji je poprilično velik

    pečenje 40-45 min pokriveno
    kora hrskava, već pečeno
    izvadim, otklopim, vratim, povećam temp kako piše
    nakon 5 min počinje crniti, vadim zdjelu van

    pokušavam izvaditi kruh (kora lijepo puca, iznutra je pečen), ali se dio zalijepio, i to jako
    izvadila sam ga u dijelovima

    i naravno, pola vrućeg pojela

    kruh mi nije baš za djecu jer je kod mene ispalo uglavnom više kore, manje sredine, a kora je presuha za njih

    probat ću opet
    stavila siprevise vode

    recept po kojem ja radim je

    3 salice brasna
    pol zlice kvasca
    zlicica soli
    1,5 salica vode
    sjemenke po zelji ili bez njih

    i to je to

  31. #131

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica View Post
    ako si ga stavila u dovoljno kipucu posudu samo ces ga istrest... ne zalepi se ni malo....
    Ma samo je malo zašištalo, znači, zbrljala sam i nije mi baš skroz pečen unutra, vratila sam da se još peče. al je okus i miris obećavajući pa ću probat sigurno opet. Ovo sad je bilo puno neke trapavosti

  32. #132

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica View Post
    rekla mi apricot da stavim link na svoj kruh pa eto link
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2762527095933.132025.1040495247&type=3&l=6c f027b4a7

    nikad mi nije ispao ovako predivno
    mislim da je stvar utome sto se dizao preko noci i sto je rajngla bila doslovno kipuca jerbo sam zaboravila da sam je stavila grijat u rol pa je bila starno kipuca kad sam stavljala smjesu u nju
    do sad jos nikad nisam stavila u tako kipucu rajglu jer nisam imala zivaca cekat da sebas ono jako zagrije

    ovaj se pekao na maksimalnoj temperaturi (220 stupnjeva) s ukljucenim ventilatorom cca 40-50 min poklopljen i onda jos jedno 10-15 min bez poklopca
    ne vridi mi link

  33. #133
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by makita View Post
    ne vridi mi link
    a sad?
    https://www.facebook.com/media/set/?...1&l=6cf027b4a7
    Last edited by Mukica; 17.01.2012 at 21:15.

  34. #134
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    zavidim svima s pecnicom

  35. #135
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by pituljica View Post
    apri, ti si možda mjerila čikarom pa je ispalo 2.5 dl a ja sam uzela onu veliku šalicu za bijelu kavu jer je to moja mjera za šalicu pa meni izašlo preko pola litre vode

    sad se moram duhovno pripremit za treći pokušaj
    ja onak amaterski mislim da nema veze KOLKA je salica nego da je bitno da su ti omjeri dobri
    dakle 3 šalice brasna, 1,5 šalica vode... ja mislim ak je u vecoj salici bit ce VECI kruh jer je vise brasna
    Last edited by Mukica; 17.01.2012 at 21:20.

  36. #136
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    zavidim svima s pecnicom
    cim prvi put idem do rode ispeci cu ti jedan

  37. #137

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica View Post
    Radi i super izgleda, mljac...

    Moja pećica ima bar 20 godina, nemam na njoj temperature, ne vide se više...moram skužit malo

  38. #138
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,717

    Default

    Quote Originally Posted by makita View Post
    Radi i super izgleda, mljac...

    Moja pećica ima bar 20 godina, nemam na njoj temperature, ne vide se više...moram skužit malo
    okreni na najjaće.

  39. #139
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    S obzirom na Mukicin post o zadnjem kruhu, samo jos jednom naglasavam da nema razlike medju receptima.

    Dizao se preko noci i eno ga, izgleda kao susjedin. A cak je i postupak sad isti.

  40. #140
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    i šta... da SADA spajam topice?!
    jadnalisam

  41. #141
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica View Post
    Mukice ovaj tvoj kruh predivno izgleda, hvala ti na trudu sa fotkama

  42. #142
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    i šta... da SADA spajam topice?!
    jadnalisam
    nemoj, onaj je ionako predugacak. mozda jedino da ovdje naljepimo link na filmic kako se radi taj kruh.
    evo ga FILMIC KAKO NAPRAVITI OVAJ KRUH

  43. #143
    anima's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,363

    Default

    Mukice izgleda tak jednostavno! Mislim da budu moji opali na dupe u nedjeljno jutro
    Imam cepterov lonac, i poklopac s kojeg mi je otpao onaj tajmer, jel mogu ja u tome peč, doduše, ručke nisu skroz metalne?
    Još jednom da utvrdim, to mogu pomiješati u subotu navečer i onda ispeći u ned. ujutro?

  44. #144
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    eno, Mukica na fejsu priznala da me zeznula s receptom i da treba manje vode.
    ali zašto onda meni lijepo uspije?!
    to je bio moj 1 zakljucak kad mi sinoc nije uspio kruh

  45. #145
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,304

    Default

    spajalice ne hoda film

  46. #146
    sasana's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    493

    Default

    Quote Originally Posted by pituljica View Post
    Jao pituljice i moj je izgledao identično!

  47. #147
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Quote Originally Posted by anima View Post
    Mukice izgleda tak jednostavno! Mislim da budu moji opali na dupe u nedjeljno jutro
    Imam cepterov lonac, i poklopac s kojeg mi je otpao onaj tajmer, jel mogu ja u tome peč, doduše, ručke nisu skroz metalne?
    Još jednom da utvrdim, to mogu pomiješati u subotu navečer i onda ispeći u ned. ujutro?
    i na ručkama imaš plastiku, možeš ju odšarafiti dolje

  48. #148
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    spajalice ne hoda film
    prvjerila, meni radi i u mozilli i u IE i u chromu
    ali evo cisti link
    http://video.nytimes.com/video/2006/...ead-bread.html

  49. #149
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Moj prvi pokušaj je završio na podu, sin srušio već dignuto tijesto s radijatora
    Pokušaj drugi , stavila manje vode jer mi je ono prvo tijesto definitivno uzgledalo prerijetko
    sada čitam i vidim da sam bil u pravu
    Sinoć sam zamutila, ubacila sjemenke lana i suncoketa
    jutros se peko od 6.15-7.15 , ispao savršen okusom i izgledom , slika na fejsu

  50. #150
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ajmeeeee, kruh je savrsen
    hvala sirius koja me jutros iznenadila vrucim kruhom
    pola ga nema

Page 3 of 10 FirstFirst 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •