Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 135

Tema: baka-mama/majka!

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno baka-mama/majka!

Moja sveki je izgleda usla u neku krizu godina i sada ima neku fix ideju koja meni osobno NIKAKO ne odgovara...ona je inace rodom iz bosne a kao sto vecina od nas njihovi obicaji se razlikuju od nasih...
    ona bi odjenom htjela da ju moja kcer tj.njena unuka zove mama ili majka......iako ju je moja kcer evo ide 7godina do sada zvala baka...
    kaze ona kako se kod njih u bosni (iako je ovdje skoro 30god.) bakama nazivaju stare zene tj.vec bakice koje jedva hodaju i sl.(mislim kada gledam nije ni ona vise mlada)...
    ja sam joj odmah rekla kako je to meni malo previse,po meni ima samo jedna mama i da nema potreba da ju tako unuka zove...

sto vi mislite o tome?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam rodom iz Bosne, ali kod nas je mama mama a baka baka

Istina znam za taj običaj da se baka zove majka, meni osobno se ne sviđa a pogotovo ne bi zbunjivala dijete time.
    Ako je do sada bila baka, baka će biti i nadalje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja znam iako nisam iz tog kraja da je tam baba, ili stara majka ali samo majka nikad.

A kak tebe traži baka da je zoveš?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hm,pa nikako...
    do sada ako sam ju bas trebala nekako dozvati znala sam isto rec baka...
    Posljednje uređivanje od lidać2 : 15.01.2012. at 14:41

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nek ju zove "nana", to bi bilo nešto između ili možda osobnim imenom. Što njezina unuka kaže na naglu potrebu za drugačijim oslovljavanjem?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ona kaze da ju hoce zvati i dalje baka...mislim razumijem djete ,zvalo ju je skoro 7god.baka a sada odjednom bi se to trebalo promjeniti...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

oni koji su iz bosne a imaju veze s njemačkom svoje bake obavezno zovu oma

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj lidać2 prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam joj odmah rekla kako je to meni malo previse,po meni ima samo jedna mama i da nema potreba da ju tako unuka zove...
    I ja mislim ovako. Razumijem razlike u običajima,ali očekivala bih da se prihvate i moji običaji i želje djeteta. Tim više ako do sad ni sama nije držala do tog običaja i dijete ju je zvalo baka.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

ma najpametnije da ju uopće ne zovete

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čudan zahtjev. Mama je mama. Baka, nona, baba, nana ili kako ćete nije mama. Ni majka. Ona je tatina mama. Točka.

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Uopće se ne bih dovodila u situaciju da razmišljam o toj ideji, baka je baka, i nema rasprave! A pusti običaji............u bosni očekuju i da snahe svoje svekrve zovu mama-mislim-MAMA JE SAMO JEDNA!

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moje drugarice muslimanke su svoje bake zvale majke.Ali onako sa dugim a,maajka.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U bosni je ili baba ili nana pa nek bira lol

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj silkica prvotno napisa Vidi poruku
    Moje drugarice muslimanke su svoje bake zvale majke.Ali onako sa dugim a,maajka.
    Eto ga sad! Ja sam svoju baku isto zvala majka. S kratkim "a". Tako isto i moje sestrične i bratići. Iz Hrvatske smo, kršćani.
    Vrlo zanimljiva tema. Malo etnologije.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Jedni prijatelji iz Slavonije su baku zvali stara majka.
    I u nekim (uglavnom ruralnim) dijelovima RH traži se od nevjeste (pazi: nevješte) da svekrvu (svekrivu) zove mama/majka, što je besmisleno, ali to je vezano uz običaj poštovanja prema svekrvi.

Iz kraja odakle potječem, baku smo zvali baba, a ovdje, u Primorju je uobičajeno nona.
    Naše bake su, ipak, bake, a nisu ni none niti babe niti majke.
    Svaki kraj ima svoje užance.

Sad se ta bosanska baka nakon 7 godina sjetila kako bi da ju unuka zove, a zašto ne prije?
    Moguće da je u krizi - ali to je već pitanje psihopatologije.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Sasvim mi je ok da baka iznese svoje zelje po pitanju oslovljavanja i to po rodjenju deteta(ili cak pre). Ali ako je dete godinama zove baka, nema sanse da ce odjednom to moci promeniti.
    Ja sam nase pre rodjenja starije pitala ko se kako zeli "zvati". Dogovorismo se da budu bake i dede. I sada, 6 godina kasnije i kod nas baka ima neku krizu pa ne zeli vise biti baka vec da je oslovljavaju po imenu(odnosno jos "simptomaticnije",po nadimku iz rane mladosti ). Kako je unuka silno patila zbog toga, konacno je namolismo da opet bude baka.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa evo i mi u primorju koristimo "majka";

ja sam mama
    moja svekrva je majka
    moja mama je nona

i ja svoju sekrvu zovem majko kada smo svi zajedno

napominjem da mi zapravo nije prava svekrva nego izvanbračna svekrva, da nosi kožne hlače, tamni lak i neku polupankersku frizuruz, a ipak je majka. meni je predivan izraz

mislim da je ovdje više riječ o tome da netko inzistira na nečemu što do sada nije koristio
    pa neka dijete i ona o tome odluče!

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja znam iako nisam iz tog kraja da je tam baba, ili stara majka ali samo majka nikad.

A kak tebe traži baka da je zoveš?
    Nije točno. Moja baka Bosanka je za svoju stariju unučad koja su rođena i živjela u Bosni,ali i za svoje snahe,naravno za svu svoju djecu uvijek bila "majka".

Za unuke rođene u Zg-u je bila baka i nije se oko toga radila frka niti je itko inzistirao na ičemu.
    Kod nas je bila druga drama: kako zvati tetku koja ti je i kuma...ono...koja titula je jača i tak
    Posljednje uređivanje od rosa : 15.01.2012. at 16:58

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

lidać2, i ja smatram da je bezveze da dijete zove baku odjednom drugačije nego onako kako ju je i zvalo,sveki ti mora malo ohanut.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuma je jača jer kumu biraš sama a tetku dobiješ uz ostatak obitelji

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

tako i ja mislim,ALI tetka je krvna veza,a to je u Bosni jaaaaako važno.

kad na vagu staviš sve prijatelje koje si zaradio kroz život,veću težinu ima (bi trebala imati) neka sestrična koju nisi vidio pa jedno....20 godina...

sa svojima vodim rat oko toga cijeli život...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa Vidi poruku
    pa evo i mi u primorju koristimo "majka";

ja sam mama
    moja svekrva je majka
    moja mama je nona

i ja svoju sekrvu zovem majko kada smo svi zajedno

napominjem da mi zapravo nije prava svekrva nego izvanbračna svekrva, da nosi kožne hlače, tamni lak i neku polupankersku frizuruz, a ipak je majka. meni je predivan izraz

mislim da je ovdje više riječ o tome da netko inzistira na nečemu što do sada nije koristio
    pa neka dijete i ona o tome odluče!
    Meni je ovo grozno. Di u primorju, ja nikad čula za ovo, kod nas su bake babe ili none po otocima. Uostalom ako dijete zove babu baka, otkud sad ideja mijenjati sve to skupa? A da svekrvu zovem majka..nema šanse. Sjetila si me jedne epizode Raymonda

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ovčice, oklen je ta tvoja vanbračna sveki?
    Ta pankija friz i tamni lak je čista ambalaža, budući da gđa inzistira na plemenskom oslovljavanju majkom.
    Tebi svaka čast ako ti to ne smeta i fino ju tako oslovljavaš.

Slažem se, majka je najdivnije ime/zvanje/poziv na svijetu.
    Al' ne mogu baš svaku ženu tako zvati.
    A neki, nažalost, teško da prevale preko usta tu divnu riječ i za rođene majke, biološke, koje su ih rodile, a ostalo je zapisano u traumatičnom djetinjstvu.
    Dovoljno je prolistati knjigu Otrovni roditelji, ali ovime sam zabrazdila u tzv. tamnu stranu roditeljstva, o čemu nije riječ na ovoj temi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moja baka je svoju baku zvala stara mama. A prabaku stara baka. Ako sam ju dobro shvatila. Moja sveki je mojoj djeci baka i nikako drukcije, ja ju oslovljavam imenom ili joj i ja kazem baka. Moja mama je takoder mojoj djeci baka ali baka pa njeno ime, to je njena zelja i Sven ju tako zove otpocetka.
    I da mi sad sveki dode i kaze da zeli da ju Sven zove mama, majka...ispalila bi na zivce! I da, i ja sam se Raymonda odmah sjetila

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovo grozno. Di u primorju, ja nikad čula za ovo, kod nas su bake babe ili none po otocima. Uostalom ako dijete zove babu baka, otkud sad ideja mijenjati sve to skupa? A da svekrvu zovem majka..nema šanse. Sjetila si me jedne epizode Raymonda
    baš sam je gledala pred 10 dana i celo vreme se smijala

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

baba fantazira

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne fantazira

razumijem da je mami i djetetu možda teško nakon više godina shvatiti da bi netko htio promjenu, ali što su ljudi stariji, to im sve više neke stvari iz djetinjstva dolaze, sve više žale za starim vremenim i običajima, posežu za starim izrazima
    (moja mama 52 godine ne živi u Crnoj Gori, a u zadnje je vrijeme počela govoriti međed i đevojka... poptuno nesvjesno )

moja familija je podijeljena na muslimansku i katoličku i jedan dio unuka sa obje strane bake zove majkama
    a nikada se vidjeli nisu i u sasvim drugim krajevima žive

meni je to lijepo, nekako su mi puna usta tog izraza

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ok, možda ćemo se i mi jednog lijepog sunčanog dana sjetiti nekih običaja iz našeg djetinjstva ... koji će izazvati čuđenje bližnjih.
    apricot, lijepo je kad je cijela šira obitelj u harmoničnim odnosima i postoji međusobno uvažavanje i poštovanje starijih i mlađih generacija.
    A kad toga nema ili nije baš sve cvijeće, tada je, pretpostavljam, vrlo teško odjednom nekoga zvati mama/majka, a to ona mlađa strana ne osjeća kao prirodno, normalno, poželjno, posebno ako su odnosi uvijek bili nategnuti po principu punica-zet, svekrva-nevjesta.

Npr. da moja mama to traži od unuka, objasnila bih joj lijepo i smireno da će ju unuci zvati onako kako su ju zvali dosada ili ako želi neka ih sama fino zamoli za željenu promjenu. Nadam se da bi imala uspjeha u uvjeravanju.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Jedna moja frendica koja je muslimanka zove tatinu mamu maaajka ono izduzenu verziju a mamu od svoje mame nana.I to mi je jedino bilo čudno pa obje su bake a imaju drugačije nazive.Mi smo baku uvjek zvali baka ,a i moja djeca isto imaju samo bake.Još znam da se u Bosni u nekim krajevima a možda i u većini ujko zove dajidža a ujna dajdžinca.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne ulazim u to kako će se oni dogovoriti
    rekla bih kako to najviše ovisi o djetetu; neka ono objasni baki kako se osjeća s tim u vezi

samo sam htjela reći kako taj "zahtjev" nije ništa nenormalno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kam prvotno napisa Vidi poruku
    Još znam da se u Bosni u nekim krajevima a možda i u većini ujko zove dajidža a ujna dajdžinca.
    pa muslimanski živalj kaže dajdža i dajdžin`ca, a za strica i strinu - amidža i amidžin`ca
    hrvatski i srpski drugačije

zašto ti je čudno što je jedna baka - nana, a druga - majka?

i kod nas je jedan djed - deda, a drugi - dida
    sve ista nacionalnost
    Posljednje uređivanje od apricot : 15.01.2012. at 19:42

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ovom raspravicom dolazimo, zapravo, do spoznaje o bogatstvu jezika.
    Kako god se nazivali, bitno je da je u i poštovanju.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mislila sam da mi je bilo čudno tada a sad i nije.navikla sam se.Čak sam ih i ja jedno vrijeme tako zvala iz poštovanja kad bih došlo kod prijateljice pa bih se uvjek mislila jesam sad kod maaajke ili kod nane...sad jedan veliki off: Sjetila sam se kako nam je maaajka Hajra pravila halvu.Ah,di su ta slatka vremena

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

zaboravila sam napisati da je baka muslimanka po vjeri...
    no zaista mi je nezamislivo da ju unuka zove majka...
    ajde da je od mene zahtjevala i izrazila zelju da ju zovem majka vec nekako ,jer sam cula u vise slucajeva da se tako zove (nas odnos je inace super pa mi nebi smetalo) ali malena koja ju zove vec 7godina baka a sada bi ju trebala zvati majka mi jednostavno nejde u glavu ...
    zamislite pricu u drustvu "moja majka me vodila u grad a moja mama na sladoled" ...mislim da to kod nas ipak ne prolazi...
    neznam,ja jednostavno to tako gledam i tocka...
    i jako me smeta sto bi to ona tako samo odjenom htjela i to sam joj dala odmah do znanja...mozda sam sebicna ali tako je...
    Posljednje uređivanje od lidać2 : 15.01.2012. at 19:49

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali ti moraš shvatiti da njoj majka nije mama, nego baka

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma shvacam ja to sve ali mi jednostavno ne sjeda...

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I moja kći bake zove različito. Iz različitih su krajeva pa je jedna baka, a druga nona.

ovca i janjad me podsjetila na moju prabaku, isto Primorku, koju su svi u obitelji zvali majka. Dakle, bila je tatina baka, a on ju je zvao majka. Ali njezinu kćer sam ja zvala nona, nikad majka.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ali ti moraš shvatiti da njoj majka nije mama, nego baka
    Ni meni ne bi sjedalo kao ni lidać. Jer meni majka jest mama. A i djetetu je ta baka dosad bila baka, razumijem da joj je naprirodno sad je zvati majka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

razumijem da ne sjeda
    ali se pokušavam staviti u poziciju starije žene koja je možda svih tih 7 godina željela da je unučica zove majkom i tek sada se odvažila to upitati

kažem, ne ulazim u konkretan slučaj i ne svrstavam se ni na čiju stranu, samo nema smisla ženu osuđivati zato što je nešto poželjela

ni trudnice ne bičujemo kad u ponoć požele kisele krastavce, ili jagode u 11. mjesecui

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ali se pokušavam staviti u poziciju starije žene koja je možda svih tih 7 godina željela da je unučica zove majkom i tek sada se odvažila to upitati
    Potpuno sam zaboravila iznjet VAZNU cinjenicu...
    mojoj sveki je to palo na pamet kada se nedavno doselila njena stara prijateljica iz bosne ovdje...i prije koji tjedan je ta prijateljica vidjela moju malu i naravno cula kako ju zove baka...i na to se skoro doslovno zgrozila i pocela pricati po svome ...zasto ju ne zove mama ili majka kao sto je kdo njih obicaj?...
    a nakon par dana je sveki izrazila "zelju"...

tako da nevjerujem da joj je do sada smetalo vec joj smeta misljenje te njene "prijateljice"

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svekrvu mamine kolegice, iz zaleđa Primorja (5 km od mora) su i ta kolegica i njena djeca i unučad zvali majka
    znači nije neuobičajeno za djelove Primorja

a što se tiče majke iz početka priče, i meni je nekako bezveze da je dijete 7 godina zove baka, a sad mora majka
    da je ona od početka bila majka to bi mi bilo ok, ovako mi je bespotrebno forsiranje

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Niti bi svekrvu ikada nazvala majkom niti bi dozvolila svojoj djeci da je tako zovu.
    A kaj tvoj muž veli na to?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A kaj tvoj muž veli na to?
    on je tip covjeka koji se ne zeli mjesati u nista...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a da je situacija obrnuta?
    da dijete tvoju mamu zove nana, npr. i tvoja mama sada zamoli da je zove bakom?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

po meni, nema šanse da dijete usvoji novi naziv, kakav god on bio
    zamislite se u toj situaciji, nakon toliko godina da vam netko kaže ja se više npr. ne zovem ovako nego onako koliko bi vam trebalo da vam to uđe u uho i da vam postane prirodno tako ga zvati

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imala sam dvije bake sa dva različita otoka.

Jedna je bila baba, a druga nana (ali sa skroz drugačijim naglaskom nego u Bosni).

Kad bih se slučajno zabunila i krivo ih oslovila strašno bi se uvrijedile. Pogotovo nana nije trpila da ju zazovem babom jer po njenom je baba bila istovjetna baba rogi.

Moja djeca imaju baku, a nana je nažalost već dugo pokojna, ali i dan danas je spominjemo kao nanu K.

Mene već sad muči za koju titulu ću se ja u budućnosti odlučiti, ali samo znam da baba neću biti...previše postarava taj naziv.

MM nema taj problem, kod nas u Dalmaciji je djed dida i basta.

I da, svoju svekrvu zovem teta J. i obavezno je persiram, a pokojnog svekra sam zvala barba R.

Moj muž mog tatu zove šjor R. i to je tako već preko 20 godina. Za sada se nitko ne buni i svi se vrlo rado odazivaju.

Nego, mene muče ove strine, ujne i takve stvari. Na otoku moje pok. mame postoje samo titule barba i teta. A na tatinom otoku imaju i strine i ujne, ali kako moj otac ima samo sestru te titule mi nikad nisu sjele u uho. I sad imam problem s nećacima sa suprugove strane jer mi ovo strina i ujna nikako ne sijeda i ne mogu se naviknuti da me tako zovu. Najradije bih svima bila teta Bodulica ili samo Bodulica.

Zaključak... djetetu od 7 godina bih ipak prepustila na volju da samo odluči kako će zvati baku.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne znam zašto je moje "majka" izazvalo ovakvu pomutnju

ja sam u rijeci, gornja vežica, obitelj baš od tu, iz ove ulice

majka je po majci iz kostrene i po majci iz drage, sad će moje primorke točno znati o čemu je riječ

i ne da mi izvanbračna svekrva nije plemenska žena, nego je jedna čisto autonomna, školovana, meditacijska, predivna osoba.ma skroz ste promašile

a nas dvije smo najbliskije na svijetu mislim

a željela je da je djeca zovu majkom jer je ona svoju, dakle, baku zvala majka, i njezina njezinu, i njezina njezinu

kad je ja oslovljavam sa majko, to je onako u zezanciji - 'majko, ćeš ti nami storit kafe' (to kad je žicam da za nas dvije skuha kavu nedjeljom ujutro)

to su sve stari hrvatski nazivi, što je tu loše

inače se još u primorju koristi: stara majka, stara mat, mamica (naglasak maMIca) za bake

ja sam opatijka i imala sam none i noniće (iako je jedan par mađarski pa su bili ponekad i: nađmama i nađtata (mislim, ne izgovara se ovako, ali se valjda razumije)

mama mi je istrijanska, sa ćićarije; tamo su pak prije talijanske ere bile babe i didovi, da, da, u istri

i ja razumijem da je baki / majci iz ove priče jednostavno došla neka želja, pa neka objasni unuci što osjeća i zašto bi to voljela. možda se i djevojčici svidi imati posebno ime za baku

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    po meni, nema šanse da dijete usvoji novi naziv, kakav god on bio
    zamislite se u toj situaciji, nakon toliko godina da vam netko kaže ja se više npr. ne zovem ovako nego onako koliko bi vam trebalo da vam to uđe u uho i da vam postane prirodno tako ga zvati

A privikne se čovjek na sve.
    Ovdje u mom kraju je puno ljudi početkom domovinskog rata promijenilo imena, čak i prezimena. Osobno ne odobravam, ali sam se s vremenom navikla. Ipak mi i dan danas u glavi prvo padnu na pamet njihova "originalna" imena i prezimena, ali ih ipak ne ispuštam preko usta jer bi se dotične osobe uvrijedile. Tako da čovjek mora dobro paziti...
    Srećom, radi se o osobama s kojima nisam u svakodnevnom kontaktu pa mi tih par susreta godišnje i nije neki problem.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i još da dodam da sam ja unutar obitelji često 'mat', nisam samo mama

ponekad sam mama, ponekad mat
    a mm je ponekad tata, ponekad očina (naglasak očINA)

ali nisam majka, jer to ovdje nije izraz za mamu, mada na standardu je

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam svoju baku po tati zvala majka. ona je inzistirala na tome kad sam se ja rodila (bila sam prvo unuče), jer je njena baka bila stara majka, ali se ona nije osjećala dovoljno staro, pa će ona biti samo majka. taj izraz je moju mamu izluđivao i uvijek se osjećala kao da je njoj nešto ukradeno, dan danas na to reagira burno, iako je majka pokojna već nekoliko godina.

meni izraz majka znači baka.

i još da dodam, voljela bih da mi dijete ima obje bake i oba djeda, pa zvalo ih kako bi im se sviđalo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •