Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: kada rastu šestice?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno kada rastu šestice?

Orka se jučer i noćas žali da je "boli uho" ali, budući da nije prehlađena, nema temperaturu niti ikakav sekret iz nosa (a ni bol nije stalna već sporadična), pretpostavljam da bi uzrok boli mogao biti i nicanje zubi.
    Je li ovo uzrast u kojemu niču šestice ili je još rano?
    (3 godine i 5 mjeseci).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivaru je oko pete (malo prije ili malo poslije)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

onda je ipak uho.
    ali zašto cvili samo meni? (tati se uopće ne žali)

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S. je imao sve cetiri sestice izasle sa nekih 6,5 g. (znam jer smo isli zubaru pecatiti)
    a kad su pocele rasti, ne znam :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je bila ista priča sa uhom - govorio je da ga boli uho, a na moj dodir uha nije uopće reagirao. Nisam isprva pomislila na zube već sam čekala da vidim hoće li dobiti temperaturu ili će se jače žaliti na to uho - međutim ništa.
    Naknadno sam skužila da su šestice u pitanju. Izrasle su mu dvije gornje prije trećeg rođendana. Nisam znala da je to jako rano.
    S tim da sve do sada nisu izrasle do visine ostalih zubi već otprilike dva milimetra vire iz zubnog mesa.
    Donje šestice ništa.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Barbi, hvala!
    mi ćemo otići do doktora (ne zbog nje, jer od jutros se nije ni jednom požalila, već da meni savjest bude mirna - baš sam nemajka)!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nismo otišli kod doktora: uz malu baterijsku lampu... lijepo se vide da su "probile" obje šestice (na desnoj strani, toj koja boli, pola krunice, a na lijevoj, četvrtina).
    al je poranila (a prvi zubić joj niknuo sa deset mjeseci).

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:? Meni sad nije ništa jasno, kakve šestice, pa zar mliječnih zuba ne bi trebalo biti 20.
    Jesu li te šestice mliječne ili ...?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

šestice su stalni zubi.
    ovi koji joj sada rastu ostat ćejoj do kraja života.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Aaa, nisam to znala
    Ja sam mislila da prvo ispadnu jedinice pa izrastu trajne, tj. da su jedinice prvi trajni zubi, a ne šestice.
    Evo još se čudim :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivaru su isle prvo sestice pa jedinice

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jedno glupo pitanje...koliko onda na kraju ima mlijecnih zubi, 20? kad se kaze kutnjaci, to se onda misli na petice? mojoj m. upravo rastu kutnjaci, ako sam dobro shvatila onda cemo uskoro imati sve zube, nema vise patnje

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sestice su prvi trajni zubi

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ege ih jos nema :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kasnije će mu se kvariti!
    ja već totalno u brizi jer u vrtiću svašta jedu (uključujući i kiki-bombone - smrt za zube), a tete ne dopuštaju da donesemo četkicu za zube :/
    morat ćemo otići na pečaćenje, tko zna nešto o tome?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo pecatili sestice
    savjetovala sam se sa njegovim zubarom, a i sa nekim poznatima koji su stomatolozi
    on je rekao da bi bilo dobro zapecatiti ih, jer su mu fisure jako duboke (povrsina zuba je dosta izbrazdana, nije glatka) pa ce se hrana zadrzavati na njima, a pitanje je koliko ih on efikasno moze ocistiti cetkicom
    osim toga, i inace je sklon karijesu

morali smo cekati da svaki zub skroz izadje van
    nije bilo bolno, malo ih je izbrusio i zaplombirao, sve pet

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

idi su sestice pocele rasti ovo proljece (sa sest i pol godina), do ljeta su sve bile vani, tad smo isli na pecacenje.

dr ih je temeljito ocistila (fisure, brazde), premazala gelom i onda ih je noa osvijetlio onim svjetlecim pistoljem bio presretan i time ga dobila da i sam sjedne na stolicu a prosli tjedan i da mu izbrusi i popravi puknutu jedinicu :D

prije nekih mjesec dana pocele su joj rasti donje jedinice i klimati se zubi. jednu je jedinicu sama izvukla, drugu joj je izvadila dr jer joj je iza nje vec niknula nova i ostala skroz iza. sad se vec polako povlaci na svoje mjesto

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ajme, a što je pečaćenje zubi , a jesam ko kakva krezubica, pojma nemam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi cemo ivaru pecatiti jer je sklon karijesu (uzima svakodnevno lijek pomaze razvoju karijesa).
    ali ne preporucuju svi stomatolozi pecacenje.

litala, ivar je sve svoje zube sam izvadio :shock:
    kad se sjetim koliko je sa mnom kao curicom bilo problema, te konac te ovo te ono, a on klima, klima, zaokrene i iscupa :shock:

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    litala, ivar je sve svoje zube sam izvadio :shock:
    kad se sjetim koliko je sa mnom kao curicom bilo problema, te konac te ovo te ono, a on klima, klima, zaokrene i iscupa :shock:
    i ja

ma, pokusavala je i ida, al je bio zilav. govorila je da je boli ako jace zaklima. zato smo odlucili potraziti pomoc. ma, meni je ustvari drago sto je probala kako to izgleda vaditi zub i usput vidjela pravo plombiranje. manje trauma kad bude stvarno neka frka...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam krivo rekla, i ivaru je jednog morao vaditi zubar

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ko Arijana prvi put čujem za pečačenje :? , dajte malo detalja zašto se radi, jerr ae poslije "odpečate" ...?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pecate se (plombiraju) zato da se ne pokvare
    koliko ja znam, nema skidanja plombi

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm :? , pa zar se ne moraju brusit zubi kad se plombira?
    mislim, ako dođe do kariesa se brusi i plombira, zar nije ovo isto to samo na zdravim zubima, prije kariesa?
    sori, fakat sam neupućena, a još ne kužim logiku postupka.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako se karijes "uvali", onda je brušenje dublje.
    pečaćenjem se prevenira pojava karijesa tako što se "zagladi" površina.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je scary što mu iza petice viri neki vrh :shock: nadam se da je komad petice i da ne vidim dobro.

on sad ima 2g i 3mj a zadnju peticu je dobio s 22,5 mjeseca. zubonja moj

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    pecate se (plombiraju) zato da se ne pokvare
    koliko ja znam, nema skidanja plombi
    meni su rekli da se pecacenje nakon nesto godina skida. ali sad vise nisam sigurna. :/ doduse ici cemo sljedecih mjeseci kod zubara na globalnu kontrolu pa cu vidjeti.
    kada pürosjecno rastu sestice?
    i do kada se svi mljecni zubi zamjene trajnima?
    sa 10 godina? ili je to jako individualno?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I ja sam se začudila kad mi je zubarica rekla da sa Danielom dodem što prije k njoj da mu zaštiti šestice, a nisam niti znala da mora za upis u školu biti potvrda od zubara da su djetetu zaštićene šestice? :shock:
    I meni je to bio prvi glas! Sad je to učinila samo na jednoj, a drugu ima valjda još za popravljati. Idemo idući tjedan ponovno, pa ću biti malo više informirana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam niti znala da mora za upis u školu biti potvrda od zubara da su djetetu zaštićene šestice?
    :?
    ovo nije istina
    potvrda od zubara je potrebna za upis u skolu, ali u njoj ce pisati u kakvom su mu stanju zubi, popravljani ili ne, pecaceni ili ne ...
    nitko ne uvjetuje da moraju biti sestice zasticene

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Meni je tako rečeno, doduše od jedne mame, a ne stručne osobe!!! :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko sam ja skužila, to pečačenje se preporučuje samo djeci koja su sklona kariesu, zar ne?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Izgleda da je tako!!!
    Moram primjetiti da moja curka koja ide duže u vrtić nego dečko inače ima lošiju strukturu zubiju, a i duže jede slatkiše u vrtiću !!!
    Inače doma jedu u istoj količini, samo je ona ranije krenula u vrtić!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gabrijeli je zubarica zapečatila dvije donja petice iako ima sve zdrave zube i nije imala ni tri godine. Razlog je zato što su duboke jamice pa djeca najčešće ne iščetkaju svu hranu iz zubića pa se brže kvare. Ako nema karijesa onda ne treba brušenje, samo se dobro ispere i očisti.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme spasile ste me, upravo sam htjela otvoriti ovakav topik...
    zara ima 37,1 C, drzi se za uho, cacka prstima po ustima, nece nista jesti i piti i meni se cini da sam napipala donje sestice... a o zubima pojma nemam

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za mjesec i 7 dana puni sest godina i nema sestice ni naznake da ce uskoro niknuti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas su definitivno bile sestice 8)
    danas je sve super

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da joj izlaze sestice.
    a ja se sramim jer sam sve o zubima pozaboravljala i sad vidim da bi sestice trebale biti trajne. moram pronaci neke linkove.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    kasnije će mu se kvariti!
    ja već totalno u brizi jer u vrtiću svašta jedu (uključujući i kiki-bombone - smrt za zube), a tete ne dopuštaju da donesemo četkicu za zube :/
    morat ćemo otići na pečaćenje, tko zna nešto o tome?
    Šokirana sam :shock:
    Moja R ide u mali vrtić u provinciji, svake godine dajem 10kn za četkicu za zube i vrtić naručuje jednake četkice za svu djecu (kako ne bi bilo razlike), zube peru nakon svakog obroka, otkako su postali srednja grupa (4-5 godina). Da pere zube znam pouzdano, jer pitam tete, a i znam kad mi kaže da trebamo kupiti novu pastu.

Ja sam mislila da je to normalno u svim vrtićima.

R. ima šestice i u nedoumici sam da li joj zapečatiti. :/ Neki su za, a neki protiv.
    Karijes joj je napao petice i četvorke, a svi ostali zubi su zdravi.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Rene, šestice treba pečatiti čim skroz izađu, tako je bar nama zubarica rekla. Ako ti je dijete pogotovo sklono karijesu, karijes može šestice napasti vrlo brzo i onda pečaćenje nema smisla.
    Nama su probile dvije šestice, a trajalo je duuugo, i bilo je bolno, i sad čekamo da potpuno izađu iz zubnog mesa pa pravac pečaćenje!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

rene, ovdje pogledaju zube djeci i u ovisnosti o tome da li su skloni karijesu, da li su povrsine zuna jako izbrazdane (pa time teze za ciscenje), da li dijete jede puno slatkisa, itd.. i onda odluce da li pecatiti ili ne. ako je odluka za pecacenje, onda ga treba napraviti sto prije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nasi ne pecate po difoltu + u drzavnim vrticima je zabranjeno donositi cetkice. Imali jednake ili razlicite, klinci cesto izmjenjuju medjusobno cetkice i to je visestruko opasno, od karijesa do prijenosa puno ozbiljnijih bolesti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u drzavnim vrticima je zabranjeno donositi cetkice
    mi u nasem drzavnom donosimo cetkice i kalodonte, odnosno izricito su nas zatrazili da svako svojem djetetu donese casu, cetkicu i kalodont. bas smo nedavno trebali donijeti novi kalodont jer je potrosila stari - znaci, peru zube. ja donijela onda i novu cetkicu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I kod nas redovito peru zube poslije ručka. Jedna teta je obavezno s njima i ona im odmjeri pastu.
    Općinski vrtić.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

slažem se s Lutonjicom, i u našem državnom vrtiću klinci peru zube. imaju svaki svoju rupicu za četkicu iznad koje piše ime. peru zube iza svakog obroka, ne samo iza ručka. mislim da je to super i veća je korist, nego mogućnost zaraze. a kaj sa svim onim igračkama po kojim sline i mogu se prek njih zaraziti

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    u drzavnim vrticima je zabranjeno donositi cetkice.
    Kod nas je izgleda upitan program koji provodi koja grupa, dok je Daniel sa pet godina počeo nositi četkicu, Andreine tete još ništa nisu spomenule.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I kod nas je sada obavezna četkica.
    Prošle godine je bila nepoželjna jer su, kao, bili premali.
    Sad imaju i četkice i paste i teta im odmjerava količinu. Kako Orka prstima pokazuje... dobrano im nakamari!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Iv setice izasle sa 6.3 g. a u isto vrijeme su se pocele klimati i jedinice.

Najprije gornje sestice a za koji mjesec i donje. Isto tako su u roku od 3 mjeseca su se sve jedinice po redu pocele klimati i sada cekamo zadnju
    da ispsdne. Iv ih vadi tako da grize u cijelu jabuku, i to kad procjenim da je dosao trenutak, a stavrno su bile jako rasklimane.

Sto se pecacenja sestica tice nasa zub kaze ovako: prvo moraju sestice biti cijele vani da se dobro vidi kakve su, za to vrijeme jako paziti na higijenu, naime vire samo komadici zuba na kojima se jako voli zadrzati hrana, a i tesko su dostupne (batrem kod nas, Iv ima mala usta)

rekla je da za pecacenje obicno priceka koju godinu od izlazenja, da se vidi tocno kakvi su zubi i da dijete bude spremno ipak odsjediti neko vrijeme na stolici prilikom brusenja

A kod pecacenja:
    Rekla je da lagano zabrusi i to smo povrsinski u caklinu i onda pecati s posebnim materijalom (zaboravila sam kako se zove)

Ovo s brusenjem kaze da je vazno jer onda pecat bolje sjedne i nema opasnosti da se karijes razvije na prijelazu zub-pecat.

I kod nas u vrticu (gradsk) ne peru zube i apsolutno se slazem da je manja opasnost od karijesa nego svih ostalih bolestina koje tako mogu prijenjeti, a plus toga u vrticu i ne jedu slatkise.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislila sam na pulske vrtice.. jedino, nisu drzavni, nego gradski

ivana s avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Šestice niču sa 6 god., to je neki prosjek i to prve od trajnih zubi. Mliječnih zubi ima 20, četvorke i petice su kutnjaci i petice niču zadnje, do 2 i pol godine bi svi trebali izrasti.
    Kod pečaćenja se zub ne brusi samo se dobro očisti sa četkicom i pastom a nakon toga se ispune fisure smolom koja se stvrdnjava plavim svjetlom.
    Takav pečat se ne treba skidati ukoliko je dobro napravljen i može jako dugo trajati. Ja sam svakako za pečećenje!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Upravo samo pogledala i Luki rastu sestice . On je sad tri god. i osam mj. i nisam pojima imala da sestice mogu rasti tak rano.
    Sto se tice vrtica, moja necakinja ide isto u drzavni vrtic i imaju tamo svoje cetkice i case i poslije jela obavezno svi peru zubice

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •