-
Znamo nedostatke VP-a:
- može biti neugodan (ovisi o dr. koji pregledava)
- može dovesti do infekcije (zanima me koji je postotak infekcije koju je trudnica zaradila VP-om; do infekcije, nažalost, može doći i drugim putovima)
- pregled ne jamči kad će porod uistinu krenuti (koliki je uistinu postotak onih trudnica između 20. i 30. tt koje su imale spontani prijevremeni porod nedugo nakon urednog nalaza VP-a).
Prednosti:
- lako se može uočiti oslabljen cerviks koji može dovesti do prijevremenog poroda (može se detektirati da je došlo do infekcije nekim xy putem; moguće je na vrijeme krenuti s terapijom i pokušati spasiti trudnoću)
- majke se osjećaju opuštenije znajući da im trudnoća teče uredno.
Vjerujem da se većina nas slaže da je kod zdravih trudnoća nepotrebno baš na svakom pregledu obavljati VP. Ali ne pregledati vaginalno trudnicu nijednom tijekom trudnoće mi je malo neprihvatljivo. Srećom, većina je trudnoća školskih, ali zbog nas koje nemamo školske trudnoće, taj VP je vrlo bitan. Na samom početku 1. trudnoće sve mi očekujemo da imamo školsku trudnoću i, usudila bih se reći, većina ne zna pravilno čitati signale koje joj tijelo šalje (ako ih uopće šalje) da nešto ne štima u trudnoći.
Zato tu i jesu liječnici koji, zahvaljujući svom znanju i iskustvu, mogu procijeniti je li potreban koji medicinski postupak u trudnoći.
Još nisam dobila odgovor na svoje pitanje o načinju nadzora trudnoće u razvijenim europskim zemljama. ako netko zna ogovor, bila bih mu zahvalna na njemu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma