-
Pretpostavljam da ja spadam u grupu trudnica s indikacijom jer sam imala konizaciju, pa su vaginalni pregledi za mene nužni. U mom slučaju spasili su mi obje trudnoće. Prva trudnoća prošla je uz strogo mirovanje s cerviksom skraćenim na pola članka koji je do kraja trudnoće skroz nestao, porod na 38+2. Sada sam 34. tjedna trudna, cerviks se na pola trudnoće naglo skratio i omekšao, postao uloživ i napravljena mi je serklaža. Dakle, pitanje je bilo kako i što se radi u zapadnim zemljama i ispada da smo mi jedna zaostala zemlja jer radimo vaginalne preglede i serklaže. S obzirom da sam bila suočena i s jednim i s drugim, odlučila sam se malo više informirati i pročitala brdo članaka i iskustava na stranim forumima. Moj zaključak je bio da sistem prenatalne brige nije usporediv, kao ni općeniti zdravstveni sustav, te da se u našoj zemlji vodi o trudnicama poveća skrb. Vani sve to košta puno više, pa je pristup puno ležerniji, što ne znači i pametniji. Dakle, zbog tih nevaginalnih pregleda se ne zna kakvo je stanje, dogodi se prijevremeni porod i tek te onda u sljedećoj trudnoći liječnik pomnije prati i radi ti preventivnu serklažu. Zar baš mora doći do toga? Tako da sam ja ipak pro vaginalnih pregleda, opreza nikad dosta. Nisam medicinske struke, ovo je samo moje subjektivno mišljene.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma