Pokazuje rezultate 1 do 50 od 153

Tema: uloživ cerviks

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Vaginalni pregledi kao rutinski dio nadzora nad zdravom trudnoćom zapravo su napušteni, pa bi tako trebalo biti i ovdje. Ima već jako puno liječnika koji ih ne rade, barem u Zg. No, to ne znači da se nikada ne rade. Kao i za sve interventne stvari, potrebna je indikacija, medicinski razlog. Ponekad žena kaže da osjeća pritisak, ima bolove, neki čudan iscjedak ili sl. i liječnik će tad predložiti vag. pregled.
    Kaj se tiče serklaže: kad se trudnici skine serklažni šav i ona 2 tjedna nakon toga ima inducirani porod, može biti sasvim sigurna da je imala serklažu totalno nepotrebno. eh, kad bi to mogla znat unaprijed....

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj se tiče serklaže: kad se trudnici skine serklažni šav i ona 2 tjedna nakon toga ima inducirani porod, može biti sasvim sigurna da je imala serklažu totalno nepotrebno. eh, kad bi to mogla znat unaprijed....
    Ne bih se baš složila. U prvoj trudnoći načinjena serklaža u 20.tt nakon što je unutarnje i vanjsko ušće bilo otvoreno 16mm i prolabirao vodenjak. Nije bilo infekcije. U pet dana dok su se čekali nalazi krvi i cervikalni brisevi, nalaz se pogoršavao, vodenjak se sve više spuštao niz rodnicu.
    Nisam medicinske struke, ali ne znam što je tada moglo spriječiti daljnje spuštanje vodenjaka i što je još moglo odgoditi porod do 40 tt ako ne serklaža i mirovanje?!

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih se baš složila. U prvoj trudnoći načinjena serklaža u 20.tt nakon što je unutarnje i vanjsko ušće bilo otvoreno 16mm i prolabirao vodenjak. Nije bilo infekcije. U pet dana dok su se čekali nalazi krvi i cervikalni brisevi, nalaz se pogoršavao, vodenjak se sve više spuštao niz rodnicu.
    Nisam medicinske struke, ali ne znam što je tada moglo spriječiti daljnje spuštanje vodenjaka i što je još moglo odgoditi porod do 40 tt ako ne serklaža i mirovanje?!
    samo mirovanje, zapravo. ali to tada nisu mogli znati zar ne, pa je logično da su se odlučili za serklažu (iako je i ona rizična, može puknut vodenjak pri zahvatu i opet postoji rizik od infekcije- ali ko riskira profitira). imam frendicu koja rodi unutar sat vremena kako skinu šav, 1. put na žalost nedonošče a 2. put su skinuli s 38 tj. ako maternica (tj cervix) ne može zadržat plod od 500g pa kako bi to uspjela kad je beba 3kg, to je logično ako postoji prava insuficijencija ušća maternice.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Yellowkitty da li je tvoje mišljenje da bi jedino mirovanje spriječilo prijevremeni porod bazirano na iskustvu, nekoj studiji ili si medicinkske struke?

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj Kate76 prvotno napisa Vidi poruku
    Yellowkitty da li je tvoje mišljenje da bi jedino mirovanje spriječilo prijevremeni porod bazirano na iskustvu, nekoj studiji ili si medicinkske struke?
    Ma nije moje mišljenje, rađene su velike studije o tome. Obuhvaćale su i preparsku terapiju. Pokazalo se da je ključna stvar mirovanje, jer je jednak postotak žena iz kontrolne skupine iznio trudnoću do termina, a kontrolna skupina su bile žene koje su samo strogo mirovale, dok su u prvoj skupini imale prepar i/ili cerclage. Iz svega je nastalo to da se broj žena kod kojih se odluči postaviti serklažni šav uvelike smanjio. Kad bi nam recimo neka velika bolnica (tipa Petrove) dala podatke koliko imaju napravljenih serklaža u '91., 2001. i 2011. vidjeli bismo kako se mijenjaju trendovi u porodništvu i kako taj broj opada. Događalo se i to da je određeni broj žena završio sa teškim oštećenjima cervixa a to se htjelo izbjeći zbog sljedećih trudnoća.
    VP donosi rizik jer uključuje zaista umetanje prsta/prstiju u cervikalni kanal i podražuje sluznicu cervikalnog kanala - nije toliki bad ulazak u rodnicu (seks, uzv), nego ulazak u cervikalni kanal.
    Nalaz se pogoršavao od primitka u bolnicu do samog zahvata, a nisam mrdala iz kreveta (kahlica mi bila prijateljica, a med. sestra i MM kad bi došao u posjet su me prali). Prije zahvata su me upozorili na oba scenarija. A serklaža i mirovanje bili su recept koji mi je omogućio da uživam u svojoj zdravoj kćeri. Ne želim niti pomišljati što bi bilo da sam zakasnila jedan dan u bolnicu. Eto u prvoj trudnoći cerviks na kraju izdržao i bebu od 3,5 kg, a u drugoj odmah potpisao kapitulaciju pod bebom od 3 kg. Zašto? Šteta što ne govori pa da mi otkrije tajnu svojih postupaka. Sarkazam na stranu, svaka trudnoća je priča za sebe, a ako uz to postoje i objektivne teškoće u očuvanju trudnoće, onda mislim da svakako treba dobro razmisliti o savjetu stručnjaka o zahvatu.
    I mene zanima odgovor na pitanje Kate76.
    Ovo u drugoj trudnoći vjerojatno je zato jer cervix je već jednom "odradio" trudnoću i ako se radi o insuficijenciji, prema logici je svaka sljedeća trudnoća ugroženija od one prethodne.
    Kod nekih stvari zaista treba uzeti u obzir da su liječnici različitih stavova i dogodi se da su i njihove preporuke različite. Zato je važno da imamo povjerenja ili pak zatražimo drugo mišljenje ako nam se neka alarmna lampica javi u glavi
    Laura i Kate, uz svo divljenje prema medicini, najviše divljenja zaslužujete vi, žene, koje ste strpljivo i s ljubavlju mirovale. Koliko kužim niste imale rutinske VP nego se na uzv postavila indikacija - to tako treba i biti. Imam iskustvo gubitka bebe u 26. tjednu, unatoč mirovanju, preparu i svim naporima mene i liječnika. kad tijelo odluči izbacit plod, to je nezaustavljivo
    Zato se slobodno puuuuno više divite samima sebi, a manje liječnicima ili medicini.
    Jednom davno u jednoj med. školi jedan je iskusni liječnik započeo svoj predmet "porodništvo" rečenicom kako je žensko tijelo najsavršenija stvar koju je priroda smislila. Đaci su se heheljili i mislili kakve su to gluposti, uči nas medicinu. Puno sam kasnije shvatila koliko je bio u pravu, često se toga sjetim i zahvalna sam mu na tome.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Yellowkitty napisala bila cijeli posti i nekako mi ga je virtualac pojeo. Htjela sam reći da mi je jako žao što si izgubila bebu u tako poodmakloj trudnoći, to je sigurno strašna trauma. Istina je kad porod krene, može se odgoditi možda ako je vodenjak cijeli na dan, dva ali to je sve. No, sve dok nije krenuo porod, ali postoje znakovi koji ukazuju da bi se to moglo dogoditi na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da ga spriječimo. Kada sam bila trudna sa prvim djetetom prije pet godina prepari su bili najnormalnija terapija, srećom ja sam trudnoću izgurala samo uz strogo mirovanje bez medikamenata (normabele sam pila u vrlo ograničenim količinama, magnezij 600 mg dnevno i družila se s krevetom unutar svoja četiri zida). Ni u ovoj trudnoći nisam primala tokolizu, srećom, jer nisu ustanovili kontrakcije, moj je cerviks popustio uslijed stečene insuficijencije plus već jedan porod koji je oslabio tkivo (kao što i navodiš, samo što citat nije moj nego Laure29 koja je imala obrnut slučaj, dakle prvu trudnoću rizičniju od druge), ali koliko mi je poznato prepari se sve više izbacuju iz upotrebe. Moj liječnik mi je rekao da se oslonim na magnezij jer je on najbolji prirodni tokolitik.
    Hoću reći da VP nisu uzalud i da i dalje mislim da ih treba provoditi, u kojoj mjeri to je sada pitanje, ali se isto tako treba kombinirati sa ultrazvučnom cervikometrijom jer tek kombinacija ova dva daje pravu sliku (dakle gledamo oba ušća i unutarnje i vanjsko). Prelomna točka je neka polovica trudnoće jer tada plod počima rasti i pritiskati cerviks pa je onda i mogućnost otvaranja veća, no postoje slučajevi gdje se žene otvaraju i ranije zbog kontrakcija. Otvaranje mogu uzrokovati i bakterije, pa je poželjno raditi i cervikalne briseve kako bi se isključila ova mogućnost. Sve u svemu pristup trudnoći i trudnici trebao bi biti sveobuhvatan kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru.

Klara želim ti, ukoliko se odlučiš na još jednu trudnoću, upravo školski primjer. Osobno, ja bi se držala pod povećalom, takva sam i po prirodi, opreza nikad dosta. Isto tako mogu reći da sam u ovoj trudnoći koja je rizičnija od prošle psihički opuštenija i po tom pitanju se puno bolje osjećam.

Što se tiče divljenja medicini kao struci, uvažavam je i poštujem, ali prvenstveno se divim određenim liječnicima koji su prije svega ljudi, a tek onda liječnici. Jel se divim sebi što izdržavam mirovanje, ne znam, meni se to podrazumijeva jer želim svom djetetu pružit sve što je u mojoj moći.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Klara želim ti, ukoliko se odlučiš na još jednu trudnoću, upravo školski primjer.
    Ma nema tu odlučivanja. Otići ćemo po zamrznute embrije za par godina pa što bude. Ne smatram se nekom velikom vjernicom, ali ovaj puta ću reći: u Božje ruke

Kate pratim tvoj potpis - tvoja beba je već 3 dana dulje u trbuhu nego je bila moja starija curica

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Isto tako mogu reći da sam u ovoj trudnoći koja je rizičnija od prošle psihički opuštenija i po tom pitanju se puno bolje osjećam.
    Ovako je i kod mene bilo. Uspjela sam unatoč mirovanju i uživati u trudnoći. To je zato što smo podučene prvom trudnoćom znale/znamo da mi to uz pojačan nadzor možemo.

klara, želim ti još jednu uspješnu trudnoću. I vjerujem da ćeš tada znati što učiniti.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Na žalost to se ne može znati unaprijed, zar ne?
    Pa se onda radi u najboljem interesu majke i djeteta. No, ni to nije pravilo, Laura bi mogla posvjedočit da je njena serklaža bila posve opravdana premda je na kraju imala inducirani porod.

Nadalje, kad već pričamo o dostojanstvu, ja sam dakle trudnica s indikacijom i nije svaki pregled uključivao i vaginalnu palpaciju (radili smo npr. cervikometriju). Svi moji liječnici su se odnsili prema meni s poštovanjem. Moj prvi porod je uključivao klistir, zamolila sam pola doze i uvažili su mi zahtjev, brijanje na kojem sam bila zahvalna jer je to bilo van moje moći i potpuno nedohvatljivo, nisu me rezali i nisam popucala, dakle mogu si samo opet poželit takav tretman.

Klara još 2u1, jako sam sretna radi toga.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Valjda bi trebala ovdje pisati.
    One koje me ne znaju,dakle, trudna cetvrti put,23 nedjelje i koji dan.
    Kako sam usla u sesti mjesec,i mozda malo prije,osjecam jak pritisak dolje,kao da ce sve da propadne kroz mene dok stojim,hodam.Ako idem i na kracu setnju,zaboli me stomak pri dnu,i jave se kontrakcije,plus se jos neka upala naklatila,nikako da je se rijesim mozda vise od 15 dana (pecenje pri mokrenju,crvenilo,bol).

I odem ja jucer na pregled.Prvo me doktorica pregledala vaginalno.Upala stoji,grlic skracen i omeksan,unutrasnje usce zatvoreno.
    Na ultrazvuku kontrakcije uocene,bebica okrenuta glavicom,ostalo ok.
    Terapija ginipral,apaurin,i isoptin,strogo mirovanje.
    Sad se ja pitam,mimo upale koju imam,jel ovo ostalo ok,s obzirom na cetvrtu trudnocu,i pritisak,i ovo sa cerviksom,i kontrakcijama?
    Sad bih po doktorici trebala svaki tjedan na pregled,a mene strah da mi ti pregledi ne pogorsaju stanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •