Hvala osoblju foruma na podacima izvana, ali eto kod nas je kao što su i same navele teško se boriti sa "strujom".
Evo ja već treću trudnoću sam uloživa od 16-17 tjedna i svaki mjesec idem na vaginalni i UZV pregled, ono što me je šokiralo prije 2 pregleda je bio nalaz mog liječnika na temelju vaginalnog pregleda to je da je portio skraćen, mekan i uloživ do UU koje je prohodno za vrh prsta i dalje se ne forsira. Nakon takvog pregleda (do sljedećeg za tjedan dana) bila sam lagano u neizvjesnosti kako da se ponašam. Nakon tjedan dana rađena mi je cervikometrija na kojoj mi je izmjeren zavidan cervix od čak 43 mm (složit ćete se samnom) i naravno UU je skroz zatvoreno. Tih tjedan dana bilo mi je gore nego u prošloj trudnoći kada sam bila mjesec dana smještena u bolnici na mirovanju kako se ne bi dalje otvarala.
Kratko pitanje jer je to i tema što im onda znaći skraćena portia u mom slučaju (ako itko zna)?

Al evo da se vratim na istraživanja i početke primjene u našoj zemlji otprilike prolazi 5 i više godina, npr. pošto se bavim zaštitom na radu i završena sam med. sestra (nisam nikad radila u struci) često znam sa spec. medicine rada sudjelovati na osposobljavanju za pružanje prve pomoći radnicima pri radu pa smo do prije čak jedno 6-7 g. govorili ljudima da se otrov od ugriza zmija ne smije isisavati nego da se podvezuje ud koji je ugrižen, da bi prije par godina zbog "vanjskih" istraživanja se došlo do zaključka da to ne može spriječiti širenje otrova nego da se mora napraviti potpuna imobilizacija ugrižene osobe, a da ne spominjem koliko dugo se je pričalo da se isisava otrov, makar se već godinama znalo da se to ne smije raditi. Ima takvih i dr. primjera, kod nas jednostavno ako dr. ali i u drugim strukama je tako, ne dobijemo neka istraživanja iz vana sa milijon dokaza ne počinju se primjenjivati (makar ta istraživanja i naši specijalisti provode ali ih na kraju " prodaju" vani).