Pokazuje rezultate 1 do 50 od 153

Tema: uloživ cerviks

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Znamo nedostatke VP-a:
    - može biti neugodan (ovisi o dr. koji pregledava)
    - može dovesti do infekcije (zanima me koji je postotak infekcije koju je trudnica zaradila VP-om; do infekcije, nažalost, može doći i drugim putovima)
    - pregled ne jamči kad će porod uistinu krenuti (koliki je uistinu postotak onih trudnica između 20. i 30. tt koje su imale spontani prijevremeni porod nedugo nakon urednog nalaza VP-a).

Prednosti:
    - lako se može uočiti oslabljen cerviks koji može dovesti do prijevremenog poroda (može se detektirati da je došlo do infekcije nekim xy putem; moguće je na vrijeme krenuti s terapijom i pokušati spasiti trudnoću)
    - majke se osjećaju opuštenije znajući da im trudnoća teče uredno.

Vjerujem da se većina nas slaže da je kod zdravih trudnoća nepotrebno baš na svakom pregledu obavljati VP. Ali ne pregledati vaginalno trudnicu nijednom tijekom trudnoće mi je malo neprihvatljivo. Srećom, većina je trudnoća školskih, ali zbog nas koje nemamo školske trudnoće, taj VP je vrlo bitan. Na samom početku 1. trudnoće sve mi očekujemo da imamo školsku trudnoću i, usudila bih se reći, većina ne zna pravilno čitati signale koje joj tijelo šalje (ako ih uopće šalje) da nešto ne štima u trudnoći.
    Zato tu i jesu liječnici koji, zahvaljujući svom znanju i iskustvu, mogu procijeniti je li potreban koji medicinski postupak u trudnoći.

Još nisam dobila odgovor na svoje pitanje o načinju nadzora trudnoće u razvijenim europskim zemljama. ako netko zna ogovor, bila bih mu zahvalna na njemu.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Znamo nedostatke VP-a:
    - može biti neugodan (ovisi o dr. koji pregledava)
    - može dovesti do infekcije (zanima me koji je postotak infekcije koju je trudnica zaradila VP-om; do infekcije, nažalost, može doći i drugim putovima)
    - pregled ne jamči kad će porod uistinu krenuti (koliki je uistinu postotak onih trudnica između 20. i 30. tt koje su imale spontani prijevremeni porod nedugo nakon urednog nalaza VP-a).
    - pregled ne jamci da ce doc do prijevremenog poroda (prije 34 tjedana)
    pregled ne jamci da nece doc do privremenog puknuca vodenjaka
    - u studijama gdje se gledalo trudnoce sa VP i bez njih nije bilo razlika izmedju dvije skupine kad je bilo u pitanje hospitalizacija prije 37 tjedana, CS, koristenje tocolytic lijekova, vrlo niska porodjajna tezina, mrtvorodjene djece, smrt brzo nakon poroda, koristenje neonatologije, koristenje zdravstvenih usluga

Prednosti:
    - lako se može uočiti oslabljen cerviks koji može dovesti do prijevremenog poroda (može se detektirati da je došlo do infekcije nekim xy putem; moguće je na vrijeme krenuti s terapijom i pokušati spasiti trudnoću)
    - majke se osjećaju opuštenije znajući da im trudnoća teče uredno.
    - nisam sigurna da li u opce ima smisla obzirom na ovo gore

Još nisam dobila odgovor na svoje pitanje o načinju nadzora trudnoće u razvijenim europskim zemljama. ako netko zna ogovor, bila bih mu zahvalna na njemu.
    otvori drugi topic gdje molis forumasice koje su pratile trudnocu izvan hrvatske da se jave sigurno ih ima podosta

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nešto se pobrkalo u prvom citatu.
    Posljednje uređivanje od laura29 : 25.01.2012. at 19:33

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uključit ću se svojim iskustvom

u 1tr. imala sam 10-12 vaginalnih pregleda i daleko više od 3uzv
    tad sam bila mlada i mislila da se liječnicima treba bespogovorno vjerovati. šteta
    bila sam uloživa za vrh prsta skoro pa cijeu tr., al sam normalno živila
    porod je završio hladnim c.r. zbog zatka, što nije apsolutna indikacija.
    ajd, bilo pa prošlo

u 2tr. sam imala 3-5vaginalnih
    u 37.tj. sam dobila preeklampsiju. zahvaljujuć Bogu, uspijela isposlovat vaginalni porod te nakon trećeg stručnog mišljenja.
    nisam imala epi, nisam imala klistir, nisam imala brijanje, nisu mi prokidali vodenjak jer nisam dala, nisam primila drip ni pain kilerse, jesam dobila jedan gel za indukciju (morala sam rodit, i svjesno sam tila vaginalni u suprotnon ne znam dal bih ikada više mogla u RH imati vaginalni, da je bio ponovni cr.) nisam samo ležala (tek na 10min izgonu), mogla sam pojest, popit, hodat, čučnjeve radit i ić na wc. ..sve to zahvaljujuć jdenom razumnom i uljudnom doktoru koji zna pričati sa svojim "pacijenticama".. rodila sam brzo i lako u roku 6h u 39 i neš tj.

u 3tr. imala sam svega jedan vaginalni oko 30tj. i tad se moj doc uspaničio da cerviksa skoro pa nema. meni je to bilo pomalo smiješno, jer sam ja čak mislila da sam nešto otvrena, pa samo prvi put napravili uzv vaginalnom sondom (prvi uzv abdominalni sam ilama u 11 i neš tj.) tj. cerviksometriju. bila j ured cca 2,3cm. cerviks uloživ, razmekšan.
    normalno sam živila i dalje, plivala.... rodila sam u 40tj. spontano, imala sam kućni porod.

zadovoljna sam svojom "evolucijom" trudnoća i poroda
    moj gin nema niš protiv i sam prakticira što manje čačkanja, tj. rutine

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •