-
Što kad nešto ne jede?
Otvaram novu temu jer sve što sam do sada pročitala radilo se o alergiji na hranu a kod mene je slučaj da je dijete u par navrata znalo povraćati od graha pa sam zamolila tete da mu ne daju grah za ručak kada je na jelovniku. Nisam mislila da će sada za njega nešto posebno kuhati ali sam mislila da će mu ipak nešto od trenutno ponuđenog (grah s zeljem i hamburger) dati. Međutim sada saznam od djeteta a drugi dan potvrđeno i od tete da on ne dobije ništa odnosno da mu daju suhog kruha i čašu vode za ručak. Objašnjenje mog djeteta je da drugog ručka nema a te iste riječi sam čula i od tete. Što sada? Nakon razgovora sam onda rekla neka mu onda daju grah kada je tako. Da li da ostanem na tome ili da poduzimam nešto drugo? Znači nije riječ o nekoj potvrđenoj alergiji niti mogu dobiti liječničku potvrdu za to?
-
ja sam pričala nedavno s našom zdrastvenom i rekla je da postoje djeca koja neke stvari ne mogu jest , ali da nemaju neki papir, može se tražit, da se djetetu da neka druga hrana, ali to treba dobro razraditi. Nije baš ok da dete recimo ne voli žgance, pa sad treba zmišljat nekaj drugo. Možda ti klinac ima intoleranciju na grah, a možda je štos i u tome da mu je to prevelik zalogaj, pa da probate možda malo zdrobit s vilicom ili slično, osim ako nije intolerancija.
Sad vidim da je teško i roditeljima ( imam dvoje alergičara)kod čije djece je potvrđena alergija, i tete ili ne shvaćaju problem, ili se ne znaju postavit. Sječam se problema kad neka mala nije smjela jest mrkvu, a teta veli izvadi onda mrkve van , to jelo je trebalo bit kuhano bez alergena, a ne da dete takve stvari radi.
Probaj popričat s zdrastvenom i reč joj, možda oni stavljaju i neki posebni začin unutra, pa mu on smeta, ali vjerujem da u tom vrtiću postoje alergičari na paradajz jer njega stavljaju u taj grah, mojoj maloj se grah kuha bez paradajza, a susedi muslimanki isto samo bez špeka.
-
Neznam koliko ti je mali star,ali moj kad je krenuo u jaslice sa godinu dana, ista stvar, kad god bi imali grah u jaslicama on bi obavezno pred vecer i po noc to sve ispovracao, teti sam rekla da mu ne daje grah nego samo vodice, krumpirica i kruha i bilo je ok, onda smo nakon par mj.opet mu poceli po malo davat i sad je sve ok, sad je star 29mj., mislim da je njima malima malo grah pre teska hrana.
-
stvar je tome što tete ne kuhaju ručak i ne odlučuju što i kad je na jelovniku
za svaki problem treba se obratiti stručnosm osoblju i pokušati riješiti problem na obostrano zadovoljstvo
ja ne trpih grah ... volim ga, jako ga volim za pojest ali me onda stomak boli od njega i zato ga izbjegavam....
nazovi upravu vrtića i zamoli za razgovor s zdravstvenom djelatnicom i pokušajte pronaći rješenje
nije uredu da ti je maleni cijeli dan na kruhu i vodi....
-
Mogla mu je na kruh makar stavit namaz ili nešto slično a ne samo kruh.Naš sin ne smije jesti sol.Tete su tu bile prave i pomažu kako mogu.On samo marenda u vrtići i pojede užinu jer ja radim do 13 i tad ga kupim pa ruča doma.za doručak jede ili namaz,margarin ili marmeladu ili neki čoko namaz.Malo nemaštovito ali nemamo nekog izbora.Dam mu doma da pojede prije vrtića pa onda i ne bude previše gladan.Uskoro će i kraj vrtića pa će u školu i tu ću praviti marendu da nosi od kuće
-
Ako je dijete osjetljivo na neku hranu probaj se konzultirati s pedijatricom i dobiti potvrdu za to. S potvrdom u vrtić kod ravnateljice ili kuharice (pitaj kome se trebaš javiti).
Djeca koja su alergična, koliko znam, moraju dobiti nešto drugo a to nije kruh i voda.
Ukoliko je to prekomplicirano i ne žele ti izaći u susret uzmi tjedni jelovnik i onda za taj jedan ili dva dana mu pošalji posebno zapakiranu hranu. To je ono što ne bi smjeli raditi (opravdanje zarazom koju tuđa hrana može donijeti u vrtić).
Svakako razgovaraj
-
gle ono kaj je na jelovniku ne treba bit i u tanjuru, tak da ovaj predlog od mamite ne hoda.
porazgovaraj s zdrastvenom još danas.
-
moja Klara je isto tako povraćala svaki put kad bi u vrtiću imali sekeli gulaš, pa sam tetama, kad sam sljedeći put vidla to jelo opet na meniju, rekla da joj ga ne daju. isti dan sam dobila poruku da se javim u ''zdravstvenoj teti'' kojoj sam objasnila da Klara nema apsolutno nikakvu alergiju na hranu nego da samo reagira na sekeli u vrtiću (zelje u ostalim kombinacijama normalno jede), znači da joj očito ne odgovara način na koji ga rade, i odmah smo se dogovorili da će joj ubuduće taj dan davati nešto drugo (žgance ili slično).
Tak da ti moraju izaći u susret i dogovoriti se za neki zamjenski (a opet donekle adekvatni) obrok. Ak treba odi do ravnateljice.
-
ne treba odma u ravnateljice....
bitno je definirati problem i pokušati ga riješiti
Dijete ne smije i ne može biti gladno
djeca alergičari na neku hranu uvijek dobijaju zamjenski obrok jer ti to plaćaš i tvoje dijete ne smije/ne može biti gladno
najgori problem je kad djeca izbjegavaju hranu i ne žele jesti, e to je onda problem kad ni uz sve magije svijeta ne možeš pridobiti dijete da nešto pojede
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma