Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Računi poslani mailom vs e-računi

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Računi poslani mailom vs e-računi

vjerujem da će među vama biti onih koje mi znaju odgovoriti ili imaju slično iskustvo.
    Sve više tvrtki šalje nam račune mailom, radi se o običnim računima u pdf-u ili u wordu, ne o e-računima.
    Nama revizori kad dođu u kontrolu ne bi priznali takve račune, knjigovotkinja isto tako inzistira na originalu.
    To sve skupa nije bilo problem do prije nekoliko mjeseci kad je to bilo sporadično, ali u zadnje vrijeme nam čak i jaaako velike tvrtke šalju račune mailom i kad ih zovemo da nam pošalju original, redom nas uvjeravaju da je mail dovoljan.
    prilično naporan posao to sad ispada.
    kako sam nedavno bila na tečaju u jednoj udruzi knjigovođa gdje su nas upozorili na isto - e-račun nije isto što i račun poslan mailom (da bi netko primio/pročitao e-račun treba stvoriti određene preduvjete, kao i onaj koji ga šalje), a s druge strane, originale nam šalje sve manje tvrtki, pitam se ko je tu nešto pogrešno shvatio?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

dobro pitanje :/

na računima uglavnom piše nešto slično
    Racun je otisnut elektronicki i kao takav je valjan bez pecata i potpisa.
    ali, u pravu si, svi traže prave račune, s pečatom i potpisom (osim našeg računovodstva, njima je dovoljan i ovakav krnji)

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

kad to pise jel to znaci da je to e-racun ili ne?
    jako me zanima ova tematika i bome nisam imala pojma do sad da postoji razlika izmedu racuna poslana mailom i e-racuna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    kad to pise jel to znaci da je to e-racun ili ne?
    ne, to nije e-racun

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za slanje i primanje e-računa moraš se registrirati na http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1355
    i
    onaj koji šalje i onaj koji prima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a slanje jednog računa dođe skuplje nego print u boji, kuverta i poštanska marka

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

to znaci da ja do sada nisam dobila niti jedan pravovaljani racun iz raznih web-shopova!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi vjerojatno narucila nista iz rodina
    mi saljemo racun uz svaku narudzbu

a na kraju ce ispast da ne treba i da zagadjujemo okolis ispisom?
    Posljednje uređivanje od ivarica : 16.01.2012. at 21:36

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    dobro pitanje :/

na računima uglavnom piše nešto slično
    ali, u pravu si, svi traže prave račune, s pečatom i potpisom (osim našeg računovodstva, njima je dovoljan i ovakav krnji)
    ovo bi trebalo biti dovoljno, ali uglavnom nije.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

pa jel dovoljno ili nije?
    valjda sam previdjela racun jer se ko zivotinja bacam na pakete

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da nema dvojbe da, ako si fizicka osoba, da su ti takvi racuni dovoljni (npr tako ja vec godinama dobivam racun za telekomunikacijske usluge, za bankovne naknade i sl) - ako ces trebati nekad nesto reklamirati, imas mail ili si ga sama isprintala
    ali mene zanimaju vasa iskustva iz vasih firmi, tamo gdje se na takve racune odbija pretporez
    kako vam na te racune gledaju oni koji dolaze u kontrole? kakvo je tumacenje porezne?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

e-račun je račun sa digitalnim potpisom umjesto klasičnog potpis/pečat

malo površno pratim stvar, ali sigurna sam da bar od 01.01.2011., ne vrijede računi na kojima je dopisano "...elektronski..vrijedi bez potpisa i pečata..."
    -ovo ne vrijedi i odnosi se na gospodarske subjekte, obveznike pdv-a, građani se ne trebaju zamarati.

ispravan račun mora biti pečatiran i potpisan klasično ili potpisan u digitalnom obliku ( to su e-računi). jedini izdavatelj certifikata za digitalne potpise u hr je fina - znači treba imati fininu karticu.
    da li je nužno koristiti i servis e-račun (isto finin) nisam sigurna. ja znam fininom karticom ponekad digitalno potpisati kakav mail ( kad to druga strana traži)-bi li prošlo za račun, nemam pojma.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

NAPREDNI ELEKTRONIČKI POTPIS

Dodatna vrijednost potpisanog dokumenta postiže se korištenjem naprednog elektroničkog potpisa. Napredni elektronički potpis reguliran je Zakonom o elektroničkom potpisu. Ako je izrađen u skladu s odredbama Zakona, ima istu pravnu snagu i zamjenjuje vlastoručni potpis i otisak pečata. Potpuno zamjenjuje potpis na papiru. Njegovim korištenjem uz autentičnost i integritet osiguravate i neporecivost dokumenta, a to znači da pošiljatelj ne može opovrgnuti odnosno poreći potpisanu transakciju.

Bez napredne elektroničke zaštite i platforme povjerenja vaše je elektroničko poslovanje uz sve prednosti koje vam donosi, također i izvor brojnih novih rizika. FINA vam omogućuje da te rizike na jednostavan način umanjite i tako uživate u prednostima e-poslovanja.

KAKO DO ELEKTRONIČKOG POTPISA?

Za elektroničko potpisivanje dokumenata potrebno je imati aplikaciju za elektroničko potpisivanje. Fina je razvila aplikaciju Web e-Potpis koja vam omogućuje elektroničko potpisivanje dokumenata te provjeru valjanosti potpisa na elektronički potpisanim dokumentima.
    Više o aplikaciji Web e-Potpis te kako postati korisnik možete saznati ovdje.

izvor www.fina.hr

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi u firmi po takvim računima ne priznamo PDV.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znaci kad mene gnjave da trebaju originali, a ja druge gnjavim da mi ih salju, s pravom gnjavimo?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    znaci kad mene gnjave da trebaju originali, a ja druge gnjavim da mi ih salju, s pravom gnjavimo?
    Da.
    Ako se prizna PDV onda mora biti originalni račun koji sadrži sve komponente prema zakonu o PDV - u.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tek sad ovo vidim. Ivarica, Anemona ti je dobro odgovorila. Samo originalan račun (račun izdan prema odredbama Zakona o PDV-u i Zakona o računovodstvu) može biti priznat kao knjigovodstvena isprava temeljem koje:
    1. možeš priznati zaračunati PDV kao pretporez
    2. smiješ priznati trošak u poslovnim knjigama (inače će ti uvećavati poreznu osnovicu poreza na dobit - i to je najmanje + kazna za evidentirane troškove u suprotnosti sa Zakonom o računovodstvu i Zakonom o PDV-u).

E-račun je ono što si i sama linkala. To ne znači - račun poslat mailom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, tako sam i ja tvrdila

ali nikako mi nije jasno kako dosta njih to ne postuje, pa cak i velike firme

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ivarice živi u Hr... tako je to, divlji istok
    Kod mene od svih klijenata samo dvije firme šalju ispravne račune, drugima je tlaka... i nikada ne pošalju!! Smiješno! Ja uvodim sve račune bili oni potpisani ili ne a imam na žircu da su uplaćeni. Što se događa ukoliko dođe kontrola? Koga kazne?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I da, tek sada vidim da to u Fini k o š t a ko suho zlato... Naravno da je tako, pošto se više manje pošta ne koristi već mail koji je besplatan... Moraju zaraditi otompotom...
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 26.01.2012. at 13:35

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I da, sada se provlači pitanja s Vipom, Optimom i ostalima.... Kako od njih nažicat pečat i potpis?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

http://www.zakon.hr/z/186/Zakon-o-po...anu-vrijednost
    Evo što kaže zakon.

mlukacin, mislim da ti računi koje spominješ se normalno priznaju, jer je na njima naznačeno: račun je ispisan elektroničkim putem i punovažan je bez pečata i potpisa. To nije e - račun, to je običan račun.

Mi od svih tražimo ispravne račune, a imamo ih nekoliko 1000 na godinu i dobijemo ih. Jest da se mnogi čude kao pura dreku, ali ipak nam pošalju.
    Ako ne pošalju ne priznamo PDV. Nema druge.
    Više puta smo imali poreznu u kontroli i tu stvarno nema popuštanja.

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Cure su ti već sve odgovorile, ali da dodam još i ovo. Zakon o pdv-u ne spominje da račun mora biti potpisan samo da mora sadržavati sljedeće elemente:

Račun mora sadržavati ove podatke:

1. mjesto izdavanja, broj i nadnevak,

2. ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj poduzetnika, koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja),

3. ime (naziv), adresu i osobni identifikacijski broj poduzetnika kome su isporučena dobra ili obavljene usluge (kupca),

4. količinu i uobičajeni trgovački naziv isporučenih dobara te vrstu i količinu obavljenih usluga,

5. nadnevak isporuke dobara ili obavljenih usluga,

6. iznos naknade (cijene) isporučenih dobara ili obavljenih usluga, razvrstane po poreznoj stopi,

7. iznos poreza razvrstan po poreznoj stopi,

8. zbrojni iznos naknade i poreza.

Ovo pod brojem 5 rijetko koji sadrži. Problem je u zakonu o računovodstvu i člancima 5 i 6 koji propisuju što je to vjerodostojna isprava:

Članak 5.

(1) Knjigovodstvena isprava je pisani dokument ili elektronički zapis o nastalom poslovnom događaju.

(2) Knjigovodstvena isprava mora se sastaviti na mjestu i u vrijeme nastanka poslovnog događaja, osim onih isprava koji se sastavljaju u knjigovodstvu poduzetnika.

(3) Knjigovodstvena isprava mora nedvojbeno i istinito sadržavati sve podatke o poslovnom događaju.

(4) Knjigovodstvena isprava sastavlja se u jednom primjerku ili više primjeraka.

(5) Knjigovodstvena isprava koja je sastavljena u jednom primjerku može se otpremiti ako su podaci iz takve isprave stalno dostupni.

(6) Knjigovodstvenom ispravom smatra se i isprava primljena telekomunikacijskim putem, preslika izvorne isprave ili isprava na elektroničkom zapisu ako je na ispravi navedeno mjesto čuvanja izvorne isprave, odnosno razlog upotrebe preslike i potpisana je od osobe ovlaštene za zastupanje poduzetnika ili osobe na koju je prenesena ovlast.

Sastavljanje knjigovodstvenih isprava

Članak 6.

(1) Knjigovodstvena isprava mora biti vjerodostojna, uredna i sastavljena na način da osigurava pravodobni nadzor. Osoba ovlaštena za zastupanje poduzetnika ili osoba na koju je prenesena ovlast jamči potpisom na knjigovodstvenoj ispravi da je ona vjerodostojna i uredna.

(2) Knjigovodstvena isprava sastavljena kao elektronički zapis može umjesto potpisa osobe ovlaštene za zastupanje poduzetnika ili osobe na koju je prenesena ovlast sadržavati ime i prezime ili drugu prepoznatljivu oznaku osobe ovlaštene za izdavanje knjigovodstvene isprave ili mora biti potpisana sukladno zakonu koji uređuje elektronički potpis.

(3) Knjigovodstvena isprava mora biti takva da stručna osoba može iz nje spoznati poslovni događaj.

(4) Poduzetnik je dužan, prije unosa podataka iz knjigovodstvene isprave u poslovne knjige, provjeriti ispravnost i potpunost knjigovodstvene isprave.

Zadnje vrijeme poreznici su u nedostatku para počeli nepriznavati pretporez čak i zbog neispravnog memoranduma, čl 21 zakona o trgovačkim društvima:

(4) Na poslovnom papiru trgovca (pismima, računima i dr.) moraju se otisnuti njegova tvrtka, sjedište, sud kod kojega je upisan u trgovački registar i broj pod kojim je to učinjeno, tvrtka i sjedište pravnih osoba kod kojih se vode njegovi računi i brojevi tih računa. Isto vrijedi i za sadržaj internetske stranice društva.
    (5) Na poslovnom papiru i internetskoj stranici društva kapitala moraju se uz podatke iz stavka 4. ovoga članka navesti:
    1. iznos temeljnoga kapitala društva s naznakom je li u cijelosti uplaćen, a ako nije, s naznakom koji dio toga kapitala nije uplaćen i
    2. ukupan broj izdanih dionica, a izdaje li društvo dionice s nominalnim iznosom ti iznosi ako se radi o poslovnom papiru dioničkog društva,
    3. prezimena i najmanje jedno ime članova uprave društva, a kod dioničkog društva članova uprave, odnosno izvršnih direktora i predsjednika nadzornog odnosno upravnog odbora.

Uglavnom, svima onima koji me maltretiraju s neispostavljanjem potpisanih računa samo velim: znate imamo poreznike, a ja ću u skladu sa zakonom o računovodstvu na vaš račun (poslan mailom.....) napisati da se orginal nalazi kod vas iz razloga jer ste odbili dostaviti nam ga. Nakon toga šalju svi.

I da, žig se ne spominje nigdje, račun mora biti na poslovnom papiru, mora imati zakonom propisane elemente, mora biti potpisan, ali žig ne mora imati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •