Mi smo prestali s 25 mjeseci. Od toga sam posljednja 2-3 mjeseca jedva izdržavala....
Dok sam razmišljala kako prekinuti i pripremiti malenu na to, bojala sam se (kao i svi) reakcije, plača i nervoze jer ona je bila prava ovisnica! Moram priznati da nije bilo ni upola teško koliko sam mislila - bilo je itekakvog plača, protestiranja, moljakanja, ali trajalo je to 2 do 3 dana i prestalo je kad je skužila da je to-to i da nema nazad. Zapravo, pokazalo se da je zrelija nego što sam mislila (ja sam svemu tome pristupila s dosta emocija i onako bolećivo, kao i većina mama u takvoj situaciji) i da može podnijeti promjenu i "probaviti" novonastalu situaciju u kratkom roku. Sjećam se, nakon cca mjesec dana sasvim uspješnog nedojenja gledala me jednom prilikom dok se presvačim i pitala "Ne daš, a?" Rekla sam:"Ne dam!", ona se samo nasmijala i otišla.... Možda i ti zaključiš (to ti svakako želim) da tvoj dvogodišnjak i nije više ona nejaka beba i da se može nositi s promjenama!
Međutim, nama prestankom dojenja nisu prestala i noćna buđenja, nažalost! Iako sam dugo mislila da se zbog toga budi, to uopće nije bio razlog. Jedina je prednost bila što ju je cicanje brže i lakše vraćalo u san. Ostala sam neispavana cijelu godinu poslje i još nisam u potpunosti mirna, a ona će uskoro napuniti 4.......