-
Trudnoća za vrijeme otkaznog roka i pravo na godišnji
Dragi svi,
za vrijeme trajanja otkaznog roka ostala sam trudna
a jučer mi je to i potvrđeno na specijalističkom pregledu.
Jasno mi je da prema ZOR-u otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće. Obzirom na manje probleme, morati ću otvoriti komplikacije u trudnoći.
No, zanima me slijedeće - imam li pravo prije otvaranja komplikacija iskoristiti godišnji odmor za 2012. godinu? Imam li uopće pravo na godišnji odmor za 2012. godinu u tom slučaju?
Prilikom dogovaranja poslovno uvjetovanog otkaza, ukazala sam poslodavcu na nove promjene vezano baš za korištenje godišnjeg odmora i otkaznog roka. Naime, uđe li se otkaznim rokom u iduću godinu (a ja sam ušla), radnik ima još pravo na korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora koliko mu traje otkazni rok i time su mi priznata dva dana godišnjeg.
No, kako sada, obzirom na trudnoću???
I, da, još jedno pitanje - u slučaju trudnoće, kada točno, kojeg dana prestaje teći otkazni rok - danom saznanja ili danom početka trudnoće (medicinski gledano to bi bio prvi dan zadnje menstruacije...).
Baš sam zakomplicirala...
Puno hvala unaprijed...
-
Ne znam nista o otkaznom roku.
Ako ce otkaz biti nistavan i ako ces ostati zaposlena i otvarati komplikacije, imas pravo koristiti go
za 2012. u cjelosti i trebas taj go iskoristiti najkasnije do 30.06.2013.
Posljednje uređivanje od MarijaP : 19.01.2012. at 20:45
-
Osoblje foruma
Članak 71.
(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.
(2) Otkaz je ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka, ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela.
(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena za koje je sklopljen taj ugovor.
Po ovome je otkaz ništavan ako je poslodavac znao za trudnoću na dan potpisivanja otkaza ili 15 dana nakon toga dostaviš potvrdu o trudnoći.
Posljednje uređivanje od sirius : 19.01.2012. at 21:22
-
Osoblje foruma
Dakle, hoću reći da nisam sigurna da poništavanje otkaza vrijedi ako si ostala trudna na otkaznom roku, a ne prije.
-
Trudnoca se racuna od datuma zadnje menstruacije. Sretno i cestitam na bebici!!!
-
Hvala na odgovorima i čestitkama 
Situacija je takva da se otkaz neće poništavati, samo prestaje teći otkazni rok.
No, ako prestaje teći otkazni rok, to znači da sam ja u radnom odnosu...bez obzira na to da li radim ili otvaram komplikacije.
E, sad, prema zakonu je potrebno da radnik radi 6 mjeseci kako bi stekao pravo na puni godišnji odmor. Nisam uspjela shvatiti odnosi li se to na sve ili samo na one koji su novozaposleni kod poslodavca (pa prije nego odrade 6 mjeseci nemaju pravo na godišnji...).
Dakle, otkaz je aktualan, samo otkazni rok ne teče...
Bože, koja zavrzlama 
Probat ću još preko RRIF-a saznati, ako vama još što padne na pamet - pls, pišite.
Hvala!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma