-
prava samohrane majke
Pozdrav moji dragi forumasi.
Javljam se za moju prijateljicu.Ona je samohrana majka djevojcice (5 ),tata djevojcice ne placa alimentaciju,niti je ikad bar jednu uplatio,a dijete je samo jednom dosao vidjeti.Na stvari je da malecka ide u vric.Saznale smo da bi imala pravo na smanjeni iznos vrtica od (560kn) poludnevni.Otisla je u upravu vrica da ih pita,dali joj listu koja djeca imaju pravo i zamislite da ona nije na listi.Dakle samohrana majka nema to pravo.Da li je to tako ili samo u nasem gradu? Tko odlucuje o tome ili je to valjda jedan zakon za sviju vazeci. I da li ona ima pravo na neku pomoc,kako ona ne dobiva alimentaciju,ako ima gdje da se javi?
Unaprije dvam Hvala!
Svaki odgovor i savjet je dobrodosao.
-
Molim vas,da li je itko upoznat s tim?
-
Ja mislim da ona treba ići to pitati u CZSR i od njih joj treba nekakvo rješenje i tsl.
-
Je li rastavljena prijateljica ili dijete od rođenja živi samo s njom? Ja, za vrtić u Zg, nisam trebala nikakvu posebnu dokumentaciju da bih plaćala manju cijenu, ali otac nikad nije ni živio s djetetom.
A što se tiče novčanih potpora, jedino ako može dobiti dječji doplatak (to ovisi o visini primanja, ne o tome je li sama ili s ocem djeteta) ili je socijalni slučaj. Dodatno nešto samohrani roditelji ne dobivaju, neovisno o alimentaciji. Osim ako se nešto nije mijenjalo, jer osobno nisam dobivala ni alimentaciju ni išta drugo.
-
Prijateljica nije rastavljena,a niti se udavala.Tata malecke ju je odmah priznao i to je to od njega.
Sto se tice vrtica,receno jojk da nema prava,navodno da to gradonacelnik odreduje,mislila sam da je to zakon koji vazi za sve samohrane majke.
Ona je zaposlena,a djeciji doplatak joj jos i umanjen,zasto ne zna se.
-
Ja sam bila u sličnoj situaciji kao tvoja frendica, imam sina za kojeg otac nije plaćao alimentaciju, javila sam se u centar za socijalnu skrb, morala podnijeti kaznenu prijavu zbog neplaćanja alimentacije, dostaviti rješenje o skrbništvu i rješenje o visini alimentacije, nakon toga sam morala sa svog računa tražiti izvode na kojim se vidi da nije bilo uplata zadnjih 6 mjeseci. dobila sam privremenu pomoć od njih u visini 400 kn, to može dobivati najviše 3 godine. nakon toga opet ništa nisam dobivala. Postoji opcija da traži alimentaciju putem suda tako da mu stavi ovrhu na plaću ako radi a ako ne radi ne može mu ništa .
-
Evo bila je i u gradonacelnika jer on odlucuje tko ima prava u vrticu,bar tako kazu.I ona ne spada medu tim pravima.Bila i u Centru S. i tamo su joj rekli da nema prava na pomoc.On nije nigdje prijavljen i tako da mu ne mogu uzeti od place.
-
Ako ima auto, motor, stan ili bilo kakvu imovinu možeš mu staviti ovrhu na to???
-
U centru (sada se to zove zavod) nisu joj dali točnu informaciju, dakle ona ima pravo na privremeno uzdržavanje. Sve se odlučuje na temelju članka 352. stavak 1. Obiteljskog zakona koji određuje da je Cantar za socijalnu skrb dužna na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj - obveznik uzdržavanja, ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine, a za slučaj, da roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja, ili nagodbe sklopljene pred sudom, ili Centrom za socijslnu skrb, dužan pridonositi za uzdžravnjae djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno, ili nije platio šest mjeseci s prekidima unutar razdoblja od sedam mjeseci. Pravo na privremeno udzržavanje priznaje se počevši, s danom podnošenja prijedloga stranke, u iznosu od 50% od iznosa za uzdržavanje određenog prema članku 232. stavak 4. odnosno članku 352. stavak 3. Obiteljskog zakona.
Dakle, ona svakako ima pravo na privremeno uzdržavanje, samo je pitanje da li postoji presuda o dužnosti uzdržavanja ili ne, a sve radi utvrđivanja roka koliko može trajati to uzdržavanje.
Moj je savjet da napiše pismeni zahtjev i preporučenom pošiljkom sa povratnicom uputi na nadležni Zavod (od 01.12. više nema Centra, mada će se to promijeniti ponovno), a potom da priše požurnice radi rješavanja.
-
Hvala puno Sani1,printam i nosim da vidi i da napravi kako je savjetovano.
Hvala jos jednom!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma