Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Kako dalje?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Kako dalje?

Ok ,jedemo brokulu,karfiol,mrkvu,krimpir,jabuku,bananu,palent u,rižu,...CIKU!!!
    Kako dalje?Mislim da trebamo promjene u prehrani!Ali šta ponuditi zimi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mene to muči, ali s druge strane, ako je toliko jela siku i samo siku, onda je valjda ovo sada gozba.
    Ipak, jedva čekam proljeće za zazeleni vrt moje mame.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da!Hn?Ali mi sad cikimo samo u podne prije spavanja i navečer prije spavanja!Kako dalje?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa mislim da u ovoj dobi vec mozes poceti sa glutenskim zitaricama, ne? jel probao griz? ako jos neces uvesti gluten, npr. imas na portalu recept za kukuruzne baby keksice. nije ih tesko napraviti a fini su (cak i ako ne stavis rizinog slada u njih).
    a i ja stvarno mislim da bebama nije dosadno jesti ovaj repertoar koji si navela. mozda je to tebi to postalo dosadno kuhati no njima je to avantura novih okusa i slobodno im se moze dati vremena neka istraze novouvedene namirnice.ono na sto treba paziti je hranjivost, kaloricnost i da sam cin hranjenja bude ugodno iskustvo. dobro je jesti sezonsku hranu a zima nije raznovrsna kao ljeto, ne? pa bolje jesti jednostavnije ali domace nego nesto dopremljeno sa drugog kraja planete i spricano kojecim (da izgleda svjeze ili da putem 'dozrije') i zadovolji nasu potrebu za prividnom raznovrsnoscu.
    uh, al sam se raspisala - no cini mi se bitno... i za nas i za nase bebe ali i za nasu 'majku zemlju'...

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Gago,jesi probala davati tjesteninu bez jaja? Žumanjak sam ja dala nekidan, super je prošao! Papate li meso? Svj.sir ili jogurt?
    I mi se već dugo vrtimo u krug sa papicama i samo gledamo kako osvježiti s nečim novim a prikladnim za dob.
    Već sam pisala kako kod nas najbolje ide palenta, u svako doba dana u kombinaciji sa svj.sirom pojest će sve što joj skuham, za ne povjerovati....

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Dakle smijemo jesti svježi sir?Kaj onaj dukatov jer ja ne mislim kupovat od kumica na placu,taj ni sebi ne kupujem otkad sam u jednom našla dlaku. :shock:
    Dakle tjesteninu samu ili s maslacem,nekak mi se sam čini presuha.
    meso neće papat ni kad ga sakrijem u kašici...
    Jel smijemo dječeje žitarice.Npr. (kršitelj koda) jabuka s cimetom,cornflakes...
    Voćni jogurt?Jogobela?Puding?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Vocni jogurt bolje napravi sama od obicnog i voca. Puding je totalni visak (cemu to uopste sluzi osim debljanju?). Jedete li supice? Mozes ponuditi i zute sireve, fino isjeckane ili rendane.Viktor je otkrio kuskus i sad se davimo kuskusom sa povrcem ili mesom. Tjesteninu mozes raditi s puterom ili jos bolje vrhnjem.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi najviše klopamo:
    -blitvu ili špinat s krumpirom + maslinovo ulje + kruh
    - bijeli (svježi) sir + vrhnje + neizbježni kruh
    - paštu sa vrhnjem i brokulom i mrvicu parmezana
    - guste juhe od povrća
    - voćne salate - naranče, kivi, banane, mandarine
    -jogurt (obični) u ogromnim količinama
    -kruh i maslac u također ogromnim količinama (mali kruhojed)
    -skuham joj miješane kašice od pšeničnog, kukuruznog griza i mljevene zobi i unutra zgnječim bananu
    nije neki ogromni izbor, no za sada još ne jedemo ništa s jajima, a meso pljuje koliko god bilo dobro usitnjeno i kamuflirano u povrću ili kruhu. Zato je kod sveki smazala cijelu hrenovku .

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj vrabac prvotno napisa
    Mi najviše klopamo:
    -blitvu ili špinat s krumpirom + maslinovo ulje + kruh
    - bijeli (svježi) sir + vrhnje + neizbježni kruh
    - guste juhe od povrća
    - voćne salate - naranče, kivi, banane, mandarine
    -jogurt (obični) u ogromnim količinama
    -kruh i maslac u također ogromnim količinama (mali kruhojed)
    -skuham joj miješane kašice od pšeničnog, kukuruznog griza i mljevene zobi i unutra zgnječim bananu
    nije neki ogromni izbor, no za sada još ne jedemo ništa s jajima, a meso pljuje koliko god bilo dobro usitnjeno i kamuflirano u povrću ili kruhu. Zato je kod sveki smazala cijelu hrenovku .
    Možda sveki bolje kuha?!
    Zeka,peka!
    Koliko je stara beba tvoja?

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj vrabac prvotno napisa
    Dobra ideja, probat ćemo! 8)

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Gago prvotno napisa
    Možda sveki bolje kuha?!
    Zeka,peka!
    Koliko je stara beba tvoja?
    22. ima prvi rođendan

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima nas jo[ koji ne ynamo [ta spremati
    nemam uop'e ideja kako dalje jer ona bi najradije samo ciku a ja idem skoro raditi i bojim se da 'e biti muke

vi[e na znam ni kako povr'e spremati jer nije ba[ neki ljubitelj istoga,pojede par zalogaja i dosta

bila bi najsretnija da negdje mogu na'i nekakvu listu recepata za dijete njenog uzrasta pa da tako spremam,ovako sam na sto muka.

najgore mi je [ta danas ne[to pojede a sutra to isto ne'e ni pomirisati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Gago, jesi probala u vodi u kojoj se kuhalo meso skuhati povrće? Možda se tako navikne na meso. Inače Lovro sve potamani, jedino mu palenta nije baš draga. A obožava griz s bananom.
    Neki dan sam kupila ječam. Isto mu se sviđa.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Paulita prvotno napisa
    A obožava griz s bananom.
    Paulita, pretpostavljam da griz radiš na vodi? Ja probala i nema šanse, gadi joj se u kombinaciji sa bilo kojim voćem.
    Mislim da želi sama jesti, jučer je pojela pola mog tosta a svoju kašicu nije ni pipnula.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Griz je na vodi. I ako stavljam voće, jedino mu paše s bananom. Na sam ili s npr. jabukom okreće glavu. A banana je slatka pa mu je onda fino.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Gago, jesi probala u vodi u kojoj se kuhalo meso skuhati povrće? Možda se tako navikne na meso. Inače Lovro sve potamani, jedino mu palenta nije baš draga. A obožava griz s bananom.
    Probat ću!Hvala!
    A kako misliš jećam.Misliš jećmenu kašu?Jer nisam znala da se ječam ovako jede!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Probat ću!Hvala!
    A kako misliš jećam.Misliš jećmenu kašu?Jer nisam znala da se ječam ovako jede!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ok.Sad već imamo godinu dana i opet tisuću pitanja.
    Smijemo li jesti
    kivi,naranče,limun,svinjetinu,gljive???
    Što smijemo još dodati u prehranu? :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Gljive i svinjetinu nemoj mu još davati. Pogotovo ne gljive (bilo je dosta rasprava na forumu o tome).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Gago, ječmena kaša. Ali ja to skratim na ječam.

Za gljive malo utipkaj u pretražnik, bolje je ne davati. Svinjetina po MPG ide tek nakon godinu dana. Ali ja ću pričekati i više jer je po meni to prilično masno meso.
    Kivi mi već jedemo, isto i naranče. Čini mi se da sve to možeš dati, ali pazi na reakcije jer su moguće.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

OK.Hvala.ali kak ću ja znat da je alergičan,mislim ne daj bože,jel to osip,tempica...?Bojim mu se uvodit nove namirnice ne znam zašto.Inače nisam paničar ali ...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Gago, probaj dodati i pravog zimskog povrca - kelj, prokulice, zelje, poriluk - mozda ne zvuci fino, ali nekim klincima se dopadne (ja sam svaki put u cudu kad T. smaze punu zdjelicu poriluka).

Ribu svakako.

Tjesteninu mozes dati i samu da jede prsticima - npr. skuhas one bariline mini pipete rigate (mislim da se tako zovu) ili nesto slicno.

Integralna peciva i kruh (bolje bez sjemenki) za zvakanje.

Za suhe slane sireve ne znam koliko i kad su preporucljivi - to bih i ja voljela cuti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    - kelj, prokulice, zelje, poriluk - mozda ne zvuci fino, ali nekim klincima se dopadne (ja sam svaki put u cudu kad T. smaze punu zdjelicu poriluka).
    ja se samo nadam da ovako ne govoriš i pred djecom jer su nabrojane namirnice u našoj kući - najomiljenije.
    nemojmo se onda čuditi ako djeca nešto odbijaju.

za slane tvrde sireve je još rano - ipak je to prilično velika količina soli za nekoga tko je do sada uopće nije konzumirao.

gago, sada već slobodno možeš davati sve žitarice i mahunarke, bijelu ribu...
    možeš pomalo i agrume, ne pretjeruj u količini (bolje je što kasnije početi s tim alergenijim namirnicama)
    budući da bi bilo zgodno da još uvijek jede samo kuhano, pretpostavljam da svinjetina ispada iz kombinacija. ili samo mi ne jedemo svinjetinu na lešo (čak mi blesavo i zvuči)?
    gljive... nikako. kako smo zaključili na jednom topicu, čak do 12 godine jetra ne proizvodi neki enzim koji je potreban za probavljanje/izlučivanje štetnih tvari iz gljiva. a ti sama odluči.

Alergija na hranu uzrokuje svrbež, crvenilo kože ili osip, začepljenost nosa, grčeve u želucu, povraćanje, proljev pa čak i probleme s disanjem.

Datum pristupanja
    Dec 2005

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja se samo nadam da ovako ne govoriš i pred djecom jer su nabrojane namirnice u našoj kući - najomiljenije.
    nemojmo se onda čuditi ako djeca nešto odbijaju.
    nazalost, mislim da ono sto mi govorimo i pokazujemo primjerom, nema puno utjecaja na djecje ukuse, ili bar ne uvijek.

I mi volimo svakakvo povrce i jako pazimo da o zdravoj hrani govorimo pozitivno, pa nas petogodisnjak ipak odbija jesti 95% povrca, bez obzira na koji je nacin pripremljeno.

Ali zato curka od godinu dana tamani kelj, zelje, poriluk, karfiol...

Htjela sam samo reci da se od djece ocekuje da vole blage i slatkaste okuse (jer su navodno slicniji majcinom mlijeku), a da to ne mora biti tako za svako dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nema ništa slađe od prokulica!
    svojevremeno smo na forumu osnovale grupu procoolice!

nažalost, djeca uče u vrtiću da su ove ili one namirnice bljak, ali zato im mi kod kuće stvaramo ravnotežu - kasnije će ionako sami odlučiti.

bez obzira na to, ipak mislim da se kod kuće i u roditeljskim glavama formira dosta dječjih stavova.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    za slane tvrde sireve je još rano - ipak je to prilično velika količina soli za nekoga tko je do sada uopće nije konzumirao..
    S kojim sirevima se počinje?

bijelu ribu...
    koju vrstu ribe za početak?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Nitica prvotno napisa
    za slane tvrde sireve je još rano - ipak je to prilično velika količina soli za nekoga tko je do sada uopće nije konzumirao..
    S kojim sirevima se počinje?

bijelu ribu...
    koju vrstu ribe za početak?
    To i mene zanima!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, oslić je najuobičajeniji - jednostavan za čistiti i nije skup.
    prokuhaš desetak minuta, očistiš od kostiju i daš djetetu. (ako unutra naribaš mrkvice i staviš riže - imaš i juhu).
    možeš i škarpinu, zubaca... ma samo tražiš bijelu ribu.

žuti sirevi su prilično slani, možda je zato bolje pričekati sa njihovim uvođenjem.
    možeš kupiti kravlji punomasni (dukatov, npr) i to davati, a pretpostavljam da bi bio dobar i onaj vegetarijanski biljni sir (sad ga ima u svim dućanima).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MS-ove prve ljubavi bile su korabica, blitva i jabuka.
    Kod korabice savjetujem oprez obzirom na vlakna - kašice sam radio pomoću sokovnika pa nije bilo problema - strugotina ide na drugu stranu.
    S godinom dana mlatio je tijesto (federe), jogurt, zreli sir, palentu, i začinjeno povrće. Zapravo je s guštom mlatio ljuto, gorko i trpko.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Zapravo je s guštom mlatio ljuto, gorko i trpko.
    "Izvorno" ljuto/gorko/trpko ili začinjeno ljutim/gorkim/trpkim začinima?
    Molim primjere.
    Mi nikako da se odmaknemo od neutralno, slano, kiselo i slatko.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da.
    Gorko i trpko od povrća i grahorica, a svi okusi kroz začine.
    Od ljutog je uživao u papru i đumbiru. Paprike mu nisam davao jer je bio premali.

Kad krenu krastavci (a u veletrgovinama ih ima stalno) narežite ih na štapiće i neka djeca mlate.

Patliđani se stvarno ne moraju soliti i cijediti, gorki kakvi već jesu sasvim su OK i oko toga ne treba raditi šou.

Grahorice je dobro začiniti mljevenim kimom, a odlična je i Vatta churna (ako ne drukčije, uvozi ju Mavrović).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nece meso!!!!
    Nikako mu ne mogu ubacit meso u obroke!!!Nece ni kasicu od povrca s vodom u kojoj se kuhalo meso!Nista ne pomaže!!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A da probaš kada vi jedete dati mu komadić? A predpostavljam da si već probala.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Makakvi,čim osjeti da je meso složi facu ko da mu je puž na žlici.Grozno.Pokušavala sam mu stavit u povrće,tek toliko da bude malo mesa,ali osjeti i nema šanse da više pogleda hranu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •