Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: opet prokl...porez - ugovor od djelu - help!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno opet prokl...porez - ugovor od djelu - help!

dobila sam od neke pametnjakovicke s porezne (preko frendice) info da ne treba prijavljivat porez ako si zaposlen u jednoj firmi i imas ugovor o djelu u drugoj... da se to ne tretira kao dva poslodavca. a sad sam dobila Poziv na podnosenje porezne prijave i uz to mi slijedi kazna od 5000 do 500000 kn. tako pise u dopisu. kaj sad?....palo mi je na pamet da se odselim u drugu drzavu

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Samo da ti dam .
    Ako imaš više od jednog primanja nažalost uvijek trebaš predavati poreznu prijavu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

kolega u uredu ima autorske i isao je predavati porez i zenska mu se nasmijala i rekla da kaj se zuri platit. nije mu uzela papire...da oni to sami izraunavaju..i dobio je uplatnicu...

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    kolega u uredu ima autorske i isao je predavati porez i zenska mu se nasmijala i rekla da kaj se zuri platit. nije mu uzela papire...da oni to sami izraunavaju..i dobio je uplatnicu...
    Čekaj, jel ti to o prošloj ili ovoj godini? 20010/11 ili 2011/12?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja uz posao imam autorske, i ne pada mi na pamet ne predati prijavu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    I ja ovako već godinama, nikad me nitko nije zvao iz Porezne zbog navodne "utaje". Primanja po osnovi ugovora o radu NISU dohodak od nesamostalnog rada.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

znaci ti ne predajes?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Ups, previdjela sam negaciju...

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da moraš, jer:

Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu
    Prema
    članku 39. Zakona, godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona (plaću/mirovinu) kod dva ili više
    poslodavca istodobno ...

čl.14 (zakon o porezu na dohodak)

1.5 svi drugi primici koje poslodavac isplaćuje ili daje radniku za obavljeni rad po osnovi ugovora o radu ili drugog akta kojim se uređuje radni odnos,

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pepi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da moraš, jer:

Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu
    Prema
    članku 39. Zakona, godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari:1. dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. Zakona (plaću/mirovinu) kod dva ili više
    poslodavca istodobno ...

čl.14 (zakon o porezu na dohodak)

1.5 svi drugi primici koje poslodavac isplaćuje ili daje radniku za obavljeni rad po osnovi ugovora o radu ili drugog akta kojim se uređuje radni odnos,
    ovo nije radni odnos.... moje pitanje toj zenskoj je bilo da li se smatra da sam ja kod dva poslodavca i rekla mi je da ne. za to bi trebala imat dva ugovora o radu...

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

mene zanima kako se podnosi prijava za autorske? trebam li odnijeti te ugovore na uvid ili što? kako sam nezaposlena nadam se nekom povratu...

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    mene zanima kako se podnosi prijava za autorske? trebam li odnijeti te ugovore na uvid ili što? kako sam nezaposlena nadam se nekom povratu...
    ne trebaš nositi ugovore nego ti onaj s kim si radila mora poslati IP karticu ovih dana (poslodavac je predaje na poreznu do 31.1) pa nju priložiš uz poreznu prijavu
    Posljednje uređivanje od rossa : 20.01.2012. at 14:52

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisi u prvom postu napisala da se radi o autorskim (samo o ugovoru o djelu)

sa stranica Ministarstva financija:
    Na koji se način obračunava i plaća poreza na dohodak od autorskih naknada?

Autorske naknade koje se ne ostvaruju u radnom odnosu smatraju se primitkom od kojeg se utvrđuje drugi dohodak. Predujam poreza na dohodak obračunava, obustavlja i uplaćuje isplatitelj autorske naknade na način da primitak umanji za 30% porezno priznatog paušalnog izdatka (obveze doprinosa za obvezna osiguranja po osnovi autorskih naknada nema, sukladno posebnom zakonu) te obračuna i uplati na propisani uplatni račun predujam poreza na dohodak po stopi 25% i možebitni prirez porezu na dohodak. Napominjem da se pri obračunu i uplati predujma poreza na dohodak od drugog dohotka, priznaju izdaci u visini 30% ostvarenih primitaka fizičkim osobama po osnovi autorskih naknada isplaćenih prema posebnom zakonu kojim se uređuju autorska i srodna prava uključujući i naknade za isporučeno umjetničko djelo osobama koje obavljaju umjetničku i kulturnu djelatnost. Za korištenje porezno priznatih izdataka u visini 30% po osnovi autorskih naknada bitno je, kao što je i prethodno navedeno, da se radi o autorskim naknadama u skladu s posebnim propisom odnosno Zakonom u autorskom pravu i srodnim pravima. Dakle, isplatitelj primitka kao i isporučitelj autorskog djela obvezni su nedvojbeno utvrditi te vjerodostojnim ispravama (primjerice ugovor o autorskom djelu i drugo) potkrijepiti, da se, sukladno posebnom propisu, radi o isplati autorske naknade za primjerice isporučeno autorsko djelo pri čemu se priznaju paušalni izdaci u visini 30% pri utvrđivanju predujma poreza. Isto tako važno je napomenuti da se paušalni izdaci u propisanoj visini 30% kao i dodatnih 25% neoporezivog autorskog honorara za umjetničko djelo, priznaju pri obračunu i uplati predujma poreza na dohodak, ali ne i po godišnjoj poreznoj prijavi ako nisu priznati u tijeku poreznog razdoblja pri plaćanju predujma poreza.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

i nema autorski nego o djelu...kolega mi ima autorske...radi prijevode

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sorrx, moja greška, nisam pažljivo čitala.

Dakle, ugovor o djelu se smatra primitkom od drugog dohotka te se prema tome ne treba podnositi godišnja porezna prijava.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Dakle, ugovor o djelu se smatra primitkom od drugog dohotka te se prema tome ne treba podnositi godišnja porezna prijava.

pepi...jel to pise negdje sluzbeno?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za ugovor o djelu se ne mora podnositi prijava.

Ako zaradjujes vise od ne znam koliko, onda postajes pdv obveznik. Da nije u tome stvar??

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

uz redovnu placu....

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ma radi se o cca 2000-2500 kn mjesecno.???

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andiko
    samo da ti kažem da je moj kum isto dobio poziv jer su mislili da radi kod 2 poslodavca.
    Samo se odazovi i sigurna sam da ćeš to rješiti.
    Ja sam njemu izračunala oko 250,00 kuna povrata i rekla mu je da to bude dobio (bez obzira kaj nije predao u roku nego tek po njihovom pozivu).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj casper prvotno napisa Vidi poruku
    Andiko
    samo da ti kažem da je moj kum isto dobio poziv jer su mislili da radi kod 2 poslodavca.
    Samo se odazovi i sigurna sam da ćeš to rješiti.
    Ja sam njemu izračunala oko 250,00 kuna povrata i rekla mu je da to bude dobio (bez obzira kaj nije predao u roku nego tek po njihovom pozivu).
    a kazna? to mene brine.....

casper avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    a kazna? to mene brine.....
    Nije bila njegova greška tako da ne znam

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja nemam pojma di mi je ug o autorskom djelu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde si ti ponovo zračunaj kolko bi platila porez za plaču i taj honorar , pa tek onda smisli kaj dalje

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Andiko, mi smo imali neku zapetljanu situaciju s poreznom, pomalo nalik tvojoj, spominjala se i kazna... muž išao treptati teti koja ga je nazvala, objasnio da nije pojma imao (a i nije znao) i da će to sad srediti i da moli da mu ne lupe kaznu. Onda je ona rekla nešto kao "tko zna hoće li imati vremena napisati taj dopis za kaznu jer ima puno posla". Mi smo to shvatili da ga vjerojatno neće kazniti, ali da ne smije tako reći. Kazna nikad nije stigla. Moj je savjet s ovim rogatima se ne bosti. Ako je referent koji te tražio iole normalan lijepo se dogovorite .

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

vec sam ja predala prijavu i dopis u kojem molim da me ne kazne jer nisam pojma imala... zanima me samo koliko su rigorozn s tim kaznama...

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam se stigla prije javiti:

Evo jednog dobrog teksta, o ugovoru o djelu:

http://www.profitiraj.hr/racunovodst...govora-o-radu/

Inače u čl.32 Zakona o porezu na dohodak nabraja se sve što se smatra drugim dohotkom, a čl.40 tko ne mora prijavljivati godišnju poreznu prijavu.

Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zna li netko: bila sam na njezi za dijete i imala autorski ugovor (mjesec i po dana). Da li sam obavezna predavati poreznu prijavu?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

samo da javim da je danas stiglo porezno rjesenje. trebam platit 500 kn. o kazni nosta. nadam se da to znaci da nece ni stic....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Super! Mislim da bi vam pisalo na rješenju da su mislili opaliti kaznu.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mene također računovotkinja sad uvjerava da ne trebam prijaviti porez - uz plaću imam autorskih ugovora. Do sada uvijek jesam, jer sam imala povrata, a sad mi je iznos 0. Ona kaže da nisam obveznik i da prijavljujem samo ako ide meni u korist. Ništa ne razumijem - trebam ili ne trebam?

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pretpostavljam da sam i sama naša potvrdu,a li ne bi škodilo da mi još tko stručan potvrdi:
    Pitanje
    2. Porezni obveznik rezident je tijekom kalendarske godine ostvario dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu ) samo kod jednog tuzemnog poslodavca odnosno isplatitelja i drugi dohodak u tuzemstvu (npr. autorski honorar). Da li je obvezan predati godišnju prijavu poreza na dohodak ?
    Odgovor
    Nije, ali može podnijeti godišnju poreznu prijavu radi:
    1. ostvarivanja prava na neiskorišteni osobni odbitak,
    2. korištenje prava na izdatke po osnovi u tuzemstvu uplaćenih premija životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog i privatnoga zdravstvenog osiguranja, te dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja,
    3. prava na ravnomjerno godišnje oporezivanje odnosno godišnje izravnanje porezne osnovice,
    4. drugih prava propisanih zakonima.
    Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja nabrojanih prava obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak što je ostvaren u poreznom razdoblju po svim izvorima dohotka
    (kopirano sa stranica porezne uprave)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •