Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 281

Tema: Vrednovanje života...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mozete jednostavno zanemarit, link sam stavila bezveze povodom onog da su sve vrijednosti izvedene iz ljudskog gledista.
    Ja osobno smatram da jesu, ali ideja da postoje objektivne univerzalne istine stara je koliko i covjek. Priblizno.

Mene zivciraju oni morbidni primjeri s pozarom, mackom, djecom i staricama.

Da je riijec o zivotu ili smrti mog djeteta ili necijeg drugog, spasila bih svoje dijete, kao i svaka od vas, iako ne mislim da je njegov zivot objektivno vredniji.
    Pa ne znam kakvi se zakljucci tocno daju izvesti iz takvih primjera.

Da se razumijemo, ja sam ipak na onoj strani koja bi uvijek i prije svega spasila ljudsko bice i osobno, emotivno, ne mogu ni usporediti vrijednost ljudskog i nekog drugog zivota.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    ti si pikula krivo skopčala.
    specizam je teorija koja govori upravo to što ti, ifi i ostali govorite - da je čovjek intrinzično vredniji, tj. uspostavlja određenu diskriminaciju na osnovi vrste.

ja osobno ne mislim da je čovjek intrinzično vredniji, ali meni osobno jest.
    nisam krivo skopčala nego nisam dovoljno precizno formulirala
    dakle specizam je (izmišljeni) pojam koji opisuje nadmoć ljudske vrste nad ostalim vrstama kao šovinizam odnosno mržnju zbog različitosti.
    Ja tvrdim da specizam ne postoji i da nadmoć ljudi nad životinjskim i i biljnim vrstama nije šovinizam nego činjenica koja povlači odgovornost čovjeka prema svojem okolišu. A niti to što postoji egocentrična civilizacija smrti koja carpe diem i boli je briga za sutra i sve dalje od svoje ipoda ili daljinskog nije šovinizam, kao niti bolesnici koji muče mačke i oni imaju već svoju postojeću dijagnozu...
    Posljednje uređivanje od pikula : 23.01.2012. at 19:34

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

netko će reći šovinizam, a ti ćeš reći objektivna činjenica superiornosti.
    ok, sve je pitanje gledišta.
    ja sam svejedno tip koji voli nazvati stvari pravi imenom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da pojednostavimo stvari.
    Evo, da ne kompliciramo, mogla bih potpisati ovaj pinguicin post (nek je jednom potpiše netko osim zmaja )
    Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je totalno nebitno da li ćemo se složiti u tome koliko je vrijedan/vredniji životinjski život. Bitnije je da se složimo da na njima ne treba eksperimentirati, da ih ne treba mučiti i da im treba omogućiti što više normalan život u prirodi. Prvo što ovisimo o njima,a drugo što i njih boli jer su i oni živa bića.
    budući da je ova tema potekla od one o sudbini zamrznutih embrija, mogli bi se na to vratiti.
    Ja sam osobno prilično neupućena o tome kakvi se to točno eksperimenti vrše nad ljudskim embrijima, a nisam ni u mpo-u, pa ne znam baš što bih rekla o tome koju vrstu istraživanja bih dozvolila i da li bih uopće dozvolila istraživanje nad svojim embrijima (o tuđima još teže mogu govoriti). Recimo da u svom neznanju osjećam laganu nelagodu prema tome.

Ipak, daleko se gore osjećam kad znam da se pokusi nad živim životinjama provode svakodnevno i to ne samo radi medicine, nego i radi kozmetike.

Embrij gledam kao nešto što bi moglo postati čovjekom, pojedincem sa svojim karakterom i osobitostima. To nije malo, ali ne mogu zamisliti da osjeća i pati. Embrij se, na primjer, može zamrznuti i odmrznuti bez posljedica - do sada nije otkriveno kako bi se to moglo učiniti sa živim bićem.

Prema tome, htjela bih pitati slijedeće (pinguicu a i ostale koje tema zanima): je li za vas vrjedniji embrij čovjeka ili već razvijena i rođena životinja? Jesu li gori pokusi na ljudskim embrijima ili na životinjama?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dok sam došla do kraja, baš i nisam pojednostavila...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak, daleko se gore osjećam kad znam da se pokusi nad živim životinjama provode svakodnevno i to ne samo radi medicine, nego i radi kozmetike.
    Ja ću ovo komentirati.
    Ne kozmetiku. Kako bismo imali nove lijekove, cjepiva, dijagnostičke metode da nema eksperimenata na životinjama?
    Da eksperimentiramo na ljudima?
    E da, da odgovorim, ne vidim razliku. Osim da je ovo eksperiment na živom biću koje će i patiti, a embrij neće.
    Ali ne mislim da radi toga treba sve ukinuti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naravno da će svakom normalnom biću s empatijom eksperimentiranje na životinjama izazvati nelagodu.
    Ali će mi pogled na bolesnu djecu kojoj treba lijek, a nema ga, ipak izazvati veću.
    To jest šovinizam, ali tako je.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I kad se govorilo o embrijima, mnogi su se izjasnili kako bi dozvolili eksperimente na embrijima za medicinu, ali ne za kozmetiku.
    U tom sam smjeru postavila pitanje, za početak, premda se može proširiti i na medicinu.
    Ja bih se još dvoumila oko medicinskih istraživanja na životinjama, ali istraživanja za kozmetiku bih bez dvojbe ukinula.

Pinguici je rečeno da se ne mora brinuti je li njena kremica rađena od embrija, ako ne košta preko 1000 eura... ali morat će se jako potruditi da izbjegne kozmetiku testiranu na životinjama.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pinguici je rečeno da se ne mora brinuti je li njena kremica rađena od embrija, ako ne košta preko 1000 eura... ali morat će se jako potruditi da izbjegne kozmetiku testiranu na životinjama.
    Neće se morati jako potruditi, danas je sve više kozmetike koja nije testirana na životinjama i to jasno piše na ambalaži.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Između davanja životinji ljudskih prava i mučenja za kozmetiku, točno po sredini, stoji mislim normalan stav prema životinji i čovjeku.
    Ovo s kozmetikom i mučenjem životinja i slično nema veze sa stavljanjem čovjeka na prvo mjesto. To je pitanje stavljanja profita na prvo mjesto, pa onda sebe, svoje mačke i slično.
    Sva zla i izlaze iz toga što nema zdrave ljestvice.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Trebalo bi uvesti da na kremicama koje su testirane na životinja lijepo piše velikim slovima, kao na cigaretama, "OVAJ PROIZVOD JE TESTIRAN NA ŽIVOTINJAMA" pa da vidiš kako će pasti prodaja.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam, mislim na onoj temi, napisala da opravdavam pokuse radi veceg dobra. u kozmetici ne vidim to dobro, pa ga ne odobravam. na ni na zivotinjama, ni na embrijima, a bogme ni na ljudima koji su zbog financijskih razloga primorani/prisiljeni podvrgnuti se testiranjima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam, mislim na onoj temi, napisala da opravdavam pokuse radi veceg dobra. u kozmetici ne vidim to dobro, pa ga ne odobravam. na ni na zivotinjama, ni na embrijima, a bogme ni na ljudima koji su zbog financijskih razloga primorani/prisiljeni podvrgnuti se testiranjima.
    Potpis na ovo!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Trebalo bi uvesti da na kremicama koje su testirane na životinja lijepo piše velikim slovima, kao na cigaretama, "OVAJ PROIZVOD JE TESTIRAN NA ŽIVOTINJAMA" pa da vidiš kako će pasti prodaja.
    Ne vjerujem.
    Bar znaš da je testirano

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

istina,ne ću da im platim da im testiram proizvod
    šalim se, naravno, tak i tak kozmetiku koristim slavljenički, znači rijetko.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za mene je čovjek iznad svega.

Imam dva psa, kućna psa i znam kakva je ljubav prema kućnom ljubimcu, ali ipak je za mene čovjek iznad svega.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bodulica je i svoje četveronožne članove obitelji stavila u potpis, ali ipak odvojeno. Svaka čast, držiš se svoga mišljenja.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Bodulica je i svoje četveronožne članove obitelji stavila u potpis, ali ipak odvojeno. Svaka čast, držiš se svoga mišljenja.
    Nego što!
    A prekosutra pada i već dugo planirana tetovaža posvećena mojima B&L. Treća po redu! Mislim, prve dvije su ipak posvećene ovima na dvije noge.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I neko je te osjećaje znao ipak ljepše uobličiti od mene. Stoga, jedna prigodna...

http://www.youtube.com/watch?v=oushFleHFXM

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Imam pitanje. Da li je po vama život jednog psa vredniji od leptira koji živi samo jedan dan?
    Da li vrednujemo život životinja prema svojim emocionalnim potrebama. Ako mi više nedostaje i ako ću više patiti onda je vredniji?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Imam pitanje. Da li je po vama život jednog psa vredniji od leptira koji živi samo jedan dan?
    i?
    da. al ne prema emocionalnim potrebama jer iako ne znam tog psa, biće mi više žao nepoznatog psa nego nepoznatog leptira. mislim da vrednujemo život životinja po tome koliko su slični nama. pa nam je život konja vredniji od života muhe.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vidiš, sad kad si tako postavila stvari, mogu ti reći da imaš pravo.

Realnu vrijednost života ja ne mogu izmjeriti, ali sam emocionalno biće te se u skladu s time i ponašam.

Znaš ono, kad racio govori jedno, a emocije te vode na drugu stranu...

Ta eno je i na onoj drugoj temi forumašica postavila stvari tako da više vrednujemo one stvari za koje se više i vežemo te stoga propadanje zamrznutog embrija ne pogađa koliko gubitak trudnoće, a da ne govorimo o nedajbog gubitku rođenog djeteta. To su neusporedive stvari.

I stoga ti na tvoje pitanje odgovaram potvrdno. Da, moj osobni osjećaj vrijednosti je u direktnoj korelaciji s mojim emocijama, ali ne kažem da je to realno i da je to uvijek pravedno i ispravno. Ipak sam samo čovjek...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Odgovarala sam na pinguičin post, ali moram se složiti i s cvijetom, iako ja ne bih rekla da i u tom slučaju emocije nisu prisutne. Točno je rekla da više suosjećamo s bićima koja su nam sličnija, ali to kod mene direktno upliće i emocije.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da li vrednujemo život životinja prema svojim emocionalnim potrebama. Ako mi više nedostaje i ako ću više patiti onda je vredniji?
    Ja baš o tome govorim - mi te kategorije procjenjujemo vrlo subjektivno.
    Baš zato trebali bi biti svjesni, bar na racionalnoj razini, da naše emocije ne smiju određivati zakone.

Koga bi spašavali u požaru, to je druga priča, u kojoj glavnu ulogu imaju impulzivnost i adrenalin.
    Kad pišemo zakone, trebamo biti svjesni da smo vrsta koja u šaci ima sudbinu svog života na planetu. I da smo zbog toga dužni poštovati svaki oblik života i raditi na tome da se održi (odnosno pokuša vratiti) ravnoteža ekosustava.

A da bih mogla odgovoriti na tvoje pitanje, trebalo bi mi bar malo više podataka Pripada li leptir ugroženoj vrsti? Je li pas možda zaražen bjesnilom ili je pratioc invalidne osobe koja se bez njega ne može kretati?

Protupitanje: vrijedi li više afrički slon od embrija čovjeka?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo jedna lijepa priča o spašavanju psa (nije trebalo birati):
    http://www.index.hr/like/clanak/lije...ca/596199.aspx

Sviđa mi se rečenica:
    "ALI TO je samo ker!", jednom mi je rekao netko. Kad bi si više ljudi dalo truda da se sažali nad "običnim kerom", učinili bi to i za drugog čovjeka.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

E Beti moja, sad si me uspjela i rasplakati
    I uvijek se slažem s onom: "Tko ne voli životinje ne voli ni ljude."!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

O, pa i ti si ponosna nositeljica opomene! Sad ću nać za što...Našla. Samo treba gledati ona dva crvena kartonića lijevo dolje. Tema je zaključana pa nema komentiranja...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Jesi vidila..., a ja mislila da sam tolerantna

Očigledno sam se precijenila kad smo već kod vrednovanja...

Nego, o kakvim kartonićima pričaš?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A što vam znaće ovi brojevi 0/1 (3)?

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A to smo ti bile zločeste i dobile opomenu

Ovo 1 znači valjda broj opomena, a 3 su bodovi koliko ta opomena vrijedi.

Samo me zanima hoće li mi to zauvijek ostati ili će se izbrisati ako se "popravim"...baš me bode u oči

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

A ja se trudim, a nikako da ih zaradim, i ja bi u klub zločestih...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Značenje brojeva još nisam sigurna, ali valjda ima veze sa razlogom i trajanjem opomene. Bodulica idi na onaj svoj post, klikni na crvene kartone i sve ćeš znati. I trajanje i razlog.
    isvetica, treba se jače truditi. . Ili pogoditi temu koja ti digne živac...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

neko te iživcira, kažeš mu da je glup(a), ta(j) te prijavi i...voila, eto opomene

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Značenje brojeva još nisam sigurna, ali valjda ima veze sa razlogom i trajanjem opomene. Bodulica idi na onaj svoj post, klikni na crvene kartone i sve ćeš znati. I trajanje i razlog.
    isvetica, treba se jače truditi. . Ili pogoditi temu koja ti digne živac...
    Auuu, opomena traje do 26.4.
    Strogi li su ovi moderatori, a što je najgore i nisam se nešto posebno trudila biti zločesta, uopće mi to nije bila namjera već sam reagirala u čistom afektu. Šteta što se pms i još neke druge objektivne stvari ne ubrajaju kao olakotne okolnosti.
    Znam ja i gore, ali ipak nastojim forumirati pod kočnicom i paziti da mi jezik ne bude brži od pameti.
    Očigledno se moram i ja jače potruditi
    Posljednje uređivanje od Bodulica : 28.01.2012. at 19:08

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

UUUUU dizale su meni neke teme i živce i želudac, nego uvijek dam vremena nekome da finije i pametnije napiše ono što sam ja mislila,

gumbek avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pročitala samo prvi post i moj komentar na to je:

Bodulica naravno da svoje pse (2 kom) volim više od većine ljudi. Pa živim s njima. Nazovite me nenormalnom ali ja ne mogu svoju susjedu voljeti više od svojih pasa.
    Oni mi se vesele,vole moje dijete i muža. Mene obožavaju
    Masu puta sam imala rasprave oko toga i odustala jer ljudi koji nemaju životinju doma uglavnom ne kuže...ne svi,ali većina.
    Ali dobro,ja po svom i sad se moja okolina valjda već navikla. Ali dugo sam bila predmet ogovaranja svojih susjeda koji su šuškali kad bi vidjeli mene s malom u mai tai-u i naše pasje frendače,a vidjeli su nas svaki dan jer tako šećemo. Šetat ćemo i dalje..

A što se tiče vrednovanja...sve prema zasluzi
    Ma zapravo,ne volim te teme...kome bi prvo priskočio u pomoć,čiji je život vrijedniji. Mislim da nam je realno svima najvrijednije ono što imamo doma i tko nas okružuje. I tko nas voli.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj gumbek prvotno napisa Vidi poruku

A što se tiče vrednovanja...sve prema zasluzi
    Ma zapravo,ne volim te teme...kome bi prvo priskočio u pomoć,čiji je život vrijedniji. Mislim da nam je realno svima najvrijednije ono što imamo doma i tko nas okružuje. I tko nas voli.
    Potpisujem cijeli post, a najviše ovo što sam posebno izdvojila.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Protupitanje: vrijedi li više afrički slon od embrija čovjeka?
    uh, gdje baš slona nađe s tom slatkom njuškicom?
    ja uopće ne mogu tako iracionalno razmišljati, šta ja znam, kad razmišljam o embriju, ne samo što razmišljam o mogućnosti života, djeteta nego i onome čiji je
    pa kad bih išla u spašavanje embrija (iako to uopće realno ne mogu zamisliti), razmišljala bih o ljudima koji su u MPO-u, čiji je taj embirj, kako bi se oni osjećali da ga izgube
    a slon, šta ja zna, kako bih ja mogla spasiti slona, a da ne ugrozim sebe - ono, da i zbijem pušku iz ruku nekom lovokradici ili lovcu na slonovu kost, ne znam, ne mogu ni to zamisliti
    da ga spašvam iz kakvog tonućeg broda pa da spustim polugu pokretnog mosta na kojeg će on izaći, a s druge strane visi embij u kakvoj dunst boci... ne znam, mislim da bih prvo embrij spašavala pa onda slona, valjda bi ostalo vremena
    ma ne znam, blesavo mi je tako i razmišljati

koga bih mogla spasiti, spasila bih, pa i leptira,

i uopće se ne zamaram vrednovanjem i šovinizmom kojeg donosi
    ne mogu reći da mi je vredniji život psa od života bubamare, ali što ja zna, bio bi mi veći bed zgaziti psa nego bubamaru (iako stalno preskačem ove svoje po stanu i prebacujem ih u cvijeće)

bed mi je bilo kakvo mučenje životinja pa čak i u medicinske svrhe, no, budući da takva ispitivanja spašavaju živote ljudi, a šta ja znam, valjda je onda dobro
    mučenje u kozmetičke svrhe mi je bed kad pomislim, ali moram priznati da baš ne gledam na kutijicama koje su testirane,a koje ne, a kad vidim, kupim onu koja nije testirana na životinjama
    zvuči licemjerno, ali sam iskrena

i da se razumijemo, ja sam budala koja će ići i glavom kroz zid za drugoga, no, kad god bih se upuštala u kakvo spašavanje, moram priznati da bi mi na prvo mmjestu bilo moje dijete
    sama pomisao da bih ugrozila svoj život i da bi moje dijete odrastalo bez majke bi me odvratila od spašavanja
    eto, to mi je na prvom mjestu

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Meni život čovjeka i životinje ne može nikada biti jednako vrijedan. Volim životinje ali uvijek ću se više sažaliti i više će me pogoditi tužna sudbina nekog ljudskog bića nego životinje iako sam više puta pustila i suzu nad sudbinom neke životinje.
    Ono spašavanje iz požara je malo glupav primjer, ali naravno da bih uvijek prvo spašavala ljudsko biće, a ono što ste pisale ako se radi o nekom psihopatu, pa mislim nikome na čelu ne piše dali je psihopat, pedofil ili nešto drugo, ali instinktivno bih uvijek prije spasila čovjeka.
    Užasava me maltretiranje i mučenje životinja, njihovo istrebljivanje, međutim dok god je na svijetu mučenja ljudi, toliko gladnih, siromašnih, bolesnih i napuštenih od društva uvijek će me to pogoditi i mučiti više i natjerati da nešto poduzmem ili pomognem.
    E da i užasno me živcira ona rečenica: 'Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude.', po meni to nema nikakve veze jedno s drugim ( ovdje ne mislim na ljude koji muče životinje nego na one koji ih jednostavno ne vole), a i pokušavam se sjetiti dali znam nekoga tko baš ne voli životinje i ne mogu. Znam ljude koji životinje ne vole toliko da bi im bile kućni ljubimci i da bi se vezali za njih, ali da ih baš ne vole ili mrze ne znam.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    E da i užasno me živcira ona rečenica: 'Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude.', po meni to nema nikakve veze jedno s drugim ( ovdje ne mislim na ljude koji muče životinje nego na one koji ih jednostavno ne vole), a i pokušavam se sjetiti dali znam nekoga tko baš ne voli životinje i ne mogu. Znam ljude koji životinje ne vole toliko da bi im bile kućni ljubimci i da bi se vezali za njih, ali da ih baš ne vole ili mrze ne znam.
    Nemaš pojma koliko bih voljela da si u pravu, ali se ne mogu složiti s tobom.

Otkako imam ljubimce naišla sam na preko nekoliko ljudi koji se ne libe otvoreno pokazati gađenje i mržnju prema mojim životinjama koje ih ničim nisu ugrozile ni učinile ništa nažao. Samom svojom pojavom ih smetaju i smatraju da nemaju što raditi među ljudima. Srećom pa sam vremenom oguglala na takve individue, ali uglavnom su to osobe koje do podne mrze sebe, a poslijepodne čitavi svijet te sam stoga i spomenula onu rečenicu koja tebe užasno živcira.

Ne tražim od nikog da moje ljubimce gleda očima kojim ih ja gledam, razumijem i ljudski strah od tih istih životinja, ali takav animozitet mi je totalno stran.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

da, slažem se s Bodulicom, ima stvarno takvih ljudi
    i životinje to osjete

meni je bila smiješna moja teta kada sam ja otišla na faks, a ona ostala sama s našom MImicom
    prije sam se ja brinula o njoj, a kad sam otišla, teta je naravno preuzela svu brigu
    nikada prije toga nije voljela da pas uđe u kuću,a tad ju je sama puštala jer je, kao, zima, a MImica stara
    onda je znala pričati s njom dok ju hrani ili je vani
    istina, nikada ju nije mazila kao ja, ali vidjela sam da se baš zbližila s njom

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    A ja se trudim, a nikako da ih zaradim, i ja bi u klub zločestih...
    Dobrodošla u klub

Nisam još skužila zbog čega si zaradila opomenu, ali pretpostavljam.

Vidiš da se ne treba baš puno truditi...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Dobrodošla u klub

Nisam još skužila zbog čega si zaradila opomenu, ali pretpostavljam.

Vidiš da se ne treba baš puno truditi...

Betty avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vise se razalostim zbog djeteta koje je umrlo od gladi nego zbog zaklanog teleta ...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    uh, gdje baš slona nađe s tom slatkom njuškicom?
    ja uopće ne mogu tako iracionalno razmišljati, šta ja znam, kad razmišljam o embriju, ne samo što razmišljam o mogućnosti života, djeteta nego i onome čiji je
    pa kad bih išla u spašavanje embrija (iako to uopće realno ne mogu zamisliti), razmišljala bih o ljudima koji su u MPO-u, čiji je taj embirj, kako bi se oni osjećali da ga izgube
    a slon, šta ja zna, kako bih ja mogla spasiti slona, a da ne ugrozim sebe - ono, da i zbijem pušku iz ruku nekom lovokradici ili lovcu na slonovu kost, ne znam, ne mogu ni to zamisliti
    da ga spašvam iz kakvog tonućeg broda pa da spustim polugu pokretnog mosta na kojeg će on izaći, a s druge strane visi embij u kakvoj dunst boci... ne znam, mislim da bih prvo embrij spašavala pa onda slona, valjda bi ostalo vremena
    ma ne znam, blesavo mi je tako i razmišljati
    Jao, SP, pa uopće nije tiječ o tome kako bi ti mogla spasiti embrij ili slona
    riječ je o tom vrednovanju
    kad netko potroši vrijeme da na internetu napiše "čovjek je vrjedniji od životinje"
    koji čovjek? od koje životinje?
    možda je taj afrički slon mama slonica koja doji a čovjek je možda ovakvog kalibra

nije riječ u tome koga ćeš i kako spasiti
    nego o tome da mi, kao nadmoćna vrsta, pišemo zakone koji idu nama u korist
    čak ne nama kao ljudskoj vrsti, nego nama, dijelu ljudi

imamo zakon koji štiti embrije
    a o uništenju cijelih životinjskih vrsta govore entuzijasti koje nitko ne uzima za ozbiljno
    jer je važniji profit

moja poanta je - ne možemo prosuđivati tko je vredniji

zašto bismo uopće prosuđivali tko je vredniji? Što dobivamo kad odgovorimo na takvo pitanje? Opravdanje ili dozvolu za ubijanje?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

pomikaki, ne znam što da ti kažem
    kužim što ti hoćeš reći, ali ja u glavi imam ljestvicu u kojoj je čovjek pa kakav god vredniji od životinje (ne mogu otvoriti link)
    naravno, tu mislim na one najgore tipove ljudi
    ne znam, sad baš u glavi razmišljam (i povraća mi se), bih li spasila pedofila ili tu tvoju dojeću slonicu
    ne znam, prevrće mi se želudac što mi je to uopće palo na pamet...
    ne znam, nadam se da bih imala toliko snage i pameti spasiti čovjeka (koliko god ovakvom tipu taj naziv nikako ne "stoji")

moram spomenuti kao vjernica - Bog je samo čovjeku dao razum, samo je čovjek biće koje može suosjećati s drugim bićima i prema tome je on za moj pojam na samom vrhu te ljestvice vrednovanja živih bića
    pas je pas, ošteni se kao pas, živi kao pas i ugine kao pas... ok, njegov ga vlasnik može naučiti nekim trikovima, dreseri ga mogu naučiti da se brine o slijepoj osobi i to je to
    čovjek se rodi i - može biti pružni radnik, a može biti i ne znam, Thomas Mann
    naravno, stvari su uvjetovane kako njegovim mentalnim sposobnostima, tako i okruženjem, ali on može biti što poželi
    najviša ljestvica koju će postići pas je da bude pomagač slijepoj osobi ili ne znam, pomagač u otkrivanju zatrpanih osoba
    ok, možemo sada filozofirati o tome, što je vrednije - napisati Čarobnu goru ili spasiti 10 ljudskih života, ne bih stvarno o tome

i eto, sad kad idemo s pretpostavkama
    bi li spasila dijete za koje znaš da će možda nekada biti pedofil ili slonicu koja doji mladunče?

i još nešto, kada bih morala birati između, ne znam, psa i oraha starog 50 godina, uvijek bih odabrala orah

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj gumbek prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala samo prvi post i moj komentar na to je:

Bodulica naravno da svoje pse (2 kom) volim više od većine ljudi. Pa živim s njima. Nazovite me nenormalnom ali ja ne mogu svoju susjedu voljeti više od svojih pasa.
    X
    Jednako tako razmišljam, i to stvarno ne razumiju oni koji nemaju ljubimca (ne mislim pritom na one koji imaju psa zavezanog na lancu, i briju kako su veliki ljubitelji životinje, je ziher ) već mislim na ljude koji žive sa svojim ljubimcima i oni su im dio obitelji.

Meni životinje nisu samo nekakva niža bića, pa one vole, pate, osjećaju glad, bol, tugu..na kraju krajeva i mi smo iz reda primata.

I iskreno, prije bih spasila životinju (skoro svaku) nego neke ljude koje znam, odnosno njih niti nebi spašavala...eto koliko sam ja tek nenormalna.

Moj stav je da nije Bog dao čovjeku razum, već je to jednostavno normalan slijed u evoluciji na Zemlji..mi smo samo još jedna vrsta koja će jednog dana nestati kao i mnoge prije nas.

I užasno me raspizdi kako si dajemo za pravo uzimati si Zemlju kao da pripada samo nama.

Naš ljubimac je naša mala srećica ...eto toliko od munjene.

@SikaPika-meni je tvoj način razmišljanja o životinjama, u najmanju ruku odvratan.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da je pas čovjekov najbolji prijatelj, mišljenje je čovjeka, a ne psa.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Da je pas čovjekov najbolji prijatelj, mišljenje je čovjeka, a ne psa.
    Jesi sigurna u ovo? Jer kad mene moj pas pogleda, taj je pogled čista ljubav..,Evo, pogledaj ju, opet je tu. Uz mene.

Iako, da moram birati, spašavala bih dijete, ona bi se vjerojatno, sama snašla...I došla za nama. A možda usput spasila i još koga...( iako je mala)

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Tražila sam po netu mudre misli, naletila na ovo, i sjetila se vas i ove teme...

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •