Imam pitanje. Da li je po vama život jednog psa vredniji od leptira koji živi samo jedan dan?
Da li vrednujemo život životinja prema svojim emocionalnim potrebama. Ako mi više nedostaje i ako ću više patiti onda je vredniji?
Imam pitanje. Da li je po vama život jednog psa vredniji od leptira koji živi samo jedan dan?
Da li vrednujemo život životinja prema svojim emocionalnim potrebama. Ako mi više nedostaje i ako ću više patiti onda je vredniji?
Odgovarala sam na pinguičin post, ali moram se složiti i s cvijetom, iako ja ne bih rekla da i u tom slučaju emocije nisu prisutne. Točno je rekla da više suosjećamo s bićima koja su nam sličnija, ali to kod mene direktno upliće i emocije.
Ja baš o tome govorim - mi te kategorije procjenjujemo vrlo subjektivno.
Baš zato trebali bi biti svjesni, bar na racionalnoj razini, da naše emocije ne smiju određivati zakone.
Koga bi spašavali u požaru, to je druga priča, u kojoj glavnu ulogu imaju impulzivnost i adrenalin.
Kad pišemo zakone, trebamo biti svjesni da smo vrsta koja u šaci ima sudbinu svog života na planetu. I da smo zbog toga dužni poštovati svaki oblik života i raditi na tome da se održi (odnosno pokuša vratiti) ravnoteža ekosustava.
A da bih mogla odgovoriti na tvoje pitanje, trebalo bi mi bar malo više podatakaPripada li leptir ugroženoj vrsti? Je li pas možda zaražen bjesnilom ili je pratioc invalidne osobe koja se bez njega ne može kretati?
Protupitanje: vrijedi li više afrički slon od embrija čovjeka?
uh, gdje baš slona nađe s tom slatkom njuškicom?
ja uopće ne mogu tako iracionalno razmišljati, šta ja znam, kad razmišljam o embriju, ne samo što razmišljam o mogućnosti života, djeteta nego i onome čiji je
pa kad bih išla u spašavanje embrija (iako to uopće realno ne mogu zamisliti), razmišljala bih o ljudima koji su u MPO-u, čiji je taj embirj, kako bi se oni osjećali da ga izgube
a slon, šta ja zna, kako bih ja mogla spasiti slona, a da ne ugrozim sebe - ono, da i zbijem pušku iz ruku nekom lovokradici ili lovcu na slonovu kost, ne znam, ne mogu ni to zamisliti
da ga spašvam iz kakvog tonućeg broda pa da spustim polugu pokretnog mosta na kojeg će on izaći, a s druge strane visi embij u kakvoj dunst boci... ne znam, mislim da bih prvo embrij spašavala pa onda slona, valjda bi ostalo vremena
ma ne znam, blesavo mi je tako i razmišljati
koga bih mogla spasiti, spasila bih, pa i leptira,
i uopće se ne zamaram vrednovanjem i šovinizmom kojeg donosi
ne mogu reći da mi je vredniji život psa od života bubamare, ali što ja zna, bio bi mi veći bed zgaziti psa nego bubamaru (iako stalno preskačem ove svoje po stanu i prebacujem ih u cvijeće)
bed mi je bilo kakvo mučenje životinja pa čak i u medicinske svrhe, no, budući da takva ispitivanja spašavaju živote ljudi, a šta ja znam, valjda je onda dobro
mučenje u kozmetičke svrhe mi je bed kad pomislim, ali moram priznati da baš ne gledam na kutijicama koje su testirane,a koje ne, a kad vidim, kupim onu koja nije testirana na životinjama
zvuči licemjerno, ali sam iskrena
i da se razumijemo, ja sam budala koja će ići i glavom kroz zid za drugoga, no, kad god bih se upuštala u kakvo spašavanje, moram priznati da bi mi na prvo mmjestu bilo moje dijete
sama pomisao da bih ugrozila svoj život i da bi moje dijete odrastalo bez majke bi me odvratila od spašavanja
eto, to mi je na prvom mjestu
Jao, SP, pa uopće nije tiječ o tome kako bi ti mogla spasiti embrij ili slona
riječ je o tom vrednovanju
kad netko potroši vrijeme da na internetu napiše "čovjek je vrjedniji od životinje"
koji čovjek? od koje životinje?
možda je taj afrički slon mama slonica koja dojia čovjek je možda ovakvog kalibra
nije riječ u tome koga ćeš i kako spasiti
nego o tome da mi, kao nadmoćna vrsta, pišemo zakone koji idu nama u korist
čak ne nama kao ljudskoj vrsti, nego nama, dijelu ljudi
imamo zakon koji štiti embrije
a o uništenju cijelih životinjskih vrsta govore entuzijasti koje nitko ne uzima za ozbiljno
jer je važniji profit
moja poanta je - ne možemo prosuđivati tko je vredniji
zašto bismo uopće prosuđivali tko je vredniji? Što dobivamo kad odgovorimo na takvo pitanje? Opravdanje ili dozvolu za ubijanje?
pomikaki, ne znam što da ti kažem
kužim što ti hoćeš reći, ali ja u glavi imam ljestvicu u kojoj je čovjek pa kakav god vredniji od životinje (ne mogu otvoriti link)
naravno, tu mislim na one najgore tipove ljudi
ne znam, sad baš u glavi razmišljam (i povraća mi se), bih li spasila pedofila ili tu tvoju dojeću slonicu
ne znam, prevrće mi se želudac što mi je to uopće palo na pamet...
ne znam, nadam se da bih imala toliko snage i pameti spasiti čovjeka (koliko god ovakvom tipu taj naziv nikako ne "stoji")
moram spomenuti kao vjernica - Bog je samo čovjeku dao razum, samo je čovjek biće koje može suosjećati s drugim bićima i prema tome je on za moj pojam na samom vrhu te ljestvice vrednovanja živih bića
pas je pas, ošteni se kao pas, živi kao pas i ugine kao pas... ok, njegov ga vlasnik može naučiti nekim trikovima, dreseri ga mogu naučiti da se brine o slijepoj osobi i to je to
čovjek se rodi i - može biti pružni radnik, a može biti i ne znam, Thomas Mann
naravno, stvari su uvjetovane kako njegovim mentalnim sposobnostima, tako i okruženjem, ali on može biti što poželi
najviša ljestvica koju će postići pas je da bude pomagač slijepoj osobi ili ne znam, pomagač u otkrivanju zatrpanih osoba
ok, možemo sada filozofirati o tome, što je vrednije - napisati Čarobnu goru ili spasiti 10 ljudskih života, ne bih stvarno o tome
i eto, sad kad idemo s pretpostavkama
bi li spasila dijete za koje znaš da će možda nekada biti pedofil ili slonicu koja doji mladunče?
i još nešto, kada bih morala birati između, ne znam, psa i oraha starog 50 godina, uvijek bih odabrala orah