moja mama nije trebala tajmer.kod nas je vrijedilo pravilo ko ide piškit po noći nek upali mašinu.to se naravno odnosilo na brata i mene.znalo se dogoditi da brat upali mašinu,a ja ugasim na pol pranja.sretne li majke ujutro!
moja mama nije trebala tajmer.kod nas je vrijedilo pravilo ko ide piškit po noći nek upali mašinu.to se naravno odnosilo na brata i mene.znalo se dogoditi da brat upali mašinu,a ja ugasim na pol pranja.sretne li majke ujutro!
I,ovo kupovati u sezoni pa zamrunuti je dobra i isplativa ideja.Tako sam ja živjela ako dijete kada nije bilo krastavaca u 12.mjesecu i sl.
A,zaimica kada moraš kupiti krastavce ili papriku pa ih kiseliti se ne isplati,računala.
Moj prijatelj dao si je truda,on vodi računa o nabavi...sve je kupovao na akcijama,planirao tjedne kupovine,i za godinu dana uštedio je devet tisuća kuna,oduzeo je i gorivo potrošeno na obilaženje centara.
to je utičnica koja se ušteka u normalnu utičnicu. ima na sebi niz malih sklopki pa tako reguliraš u koje sate će ti "puštat struju" -jednom namjestiš na jeftinu i to je to.
veš mašinu uštekaš tako u tu duplu utičnicu i upališ, a ona neće startati sa radom odmah, nego kako je namješteno.
ja mislim da sam ja u peveca ta čuda kupovala za 13 kn
http://www.elins.co.rs/uticnica_tge-2a.php
moje su još jednostavnije od ovih na slici
Mi imamo mehanički, ovako nešto: http://www.hama.hr/hr/dom_i_zivot/34...ki_timer/47664
Ja kupujem u sezoni - bolje mi je povrće kad je sezonsko nego kupovati iz stalenika, pa si zamrznem, ponekad i termički obradim, da mi bude lakše. To mi je super za dane kad se žurim - npr. ako imam zamrznute papriike nafilam ih za minuticu (još se lakše filaju kad su zamrznute). Narežem paradajze, tikvice, patlidžane, tikve, bundeve i onda samo dodam u jelo, to obožavam. Je da ih se nagulim u sezoni, ali često i ne gulim odmah hrpetinu nego cijelu sezonu malo po malo, kako mi se da.
Ljetost sam kupila deset kg tikvica po 3 kn, zadnji paketić sam potrošila prije nekoliko dana, za pizzu. Da ih kupiš sada - ili zamrznuto, ispadnu gotovo pet puta skuplje.
http://www.pik.ba/artikal/2221780/ti...amator-struje/
evo ti slikica
isprogramiras kad da se uredjaj ukljuci i to je to.
moja štedljiva mama je imala sistem nekupovanja salate zimi, kad je skupa. Tako da je jedina salata u to doba bila kiseli kupus.
E sada, ne znam jeli se šta promijenilo u cijeni friške salate između sezone i zime, jer ju rijetko kupujem. kupuje ju MM
lako zamrzavat ako imas skrinju. sta kad imas 3 male ladice?
ili radit zimnicu kad imas ostavu...
ajvar se, financijski, definitivno ne isplati. no isplati se jer nema do domaceg.
pecene paprike se isplate, npr.
krastavci domaci i kupovni su nebo i zemlja.
Nakon dvije godine hrvanja sa sušenjem i kuhanjem zimnica ja sam došla do zaključka da su ljudi, sušili i solili i kuhali jer nisu imali zamrzivač. Da jesu, ne bi to radili.
Klasičnu zimnicu radim kao neku vrst delikatese ako imam vremena i volje (osim pekmeza i kompota, tu nema mudrosti niti alternative sa frizerom...).
Tako da mi je slaganje škrinje glavna zimnička vještinaU jesen ne mogu iglu staviti u nju, i moram jako mudro rasporediti da znam što imam, i da mogu trošiti.
Imam meso, ribu, povrće, nešto voća za kolače, nešto tijesta, nešto gotovih jela (mojih i kupovnih), ispečem kruh i narežem na šnite da imam za svaki slučaj. Moj mali dućan![]()
Imaš pravo. Ja sam probala sušilicu s tajmerom riješti, ali nikako nisam uspijevala dobiti da radi onako kako treba. Vjerojatno neki lijevi nejasni tajmer.
Onda sam si ovo smislila za perilicu i fercera. Doduše moram biti budna do 11 da izvadim veš, ali za sada mi tako ide.
Mada priznajem da bi mi bilo bolje da je veš gotov ujutro, ovako se ipak desi za zaspem pa veš prenoći u perilici i zgužva se.
Ako svi imate dobra iskustva s tajmerom, možda je vrijeme da malo bolje proučim tu spravicu.
Ja sam se baš pitala isplati li se zamrzavati u sezoni ako nemaš svoje (povrće, meso). Nisam baš sigurna... I ja imam tri ladice i špajzu pristojnih dimenzija (ne bi škodilo da je hladnija, ali ne možeš u zgradi imati sve što zamisliš).
I zamrzavanje košta, škrinje su sasvim pristojni potrošači, tako da se ne bih usudila tvrditi da je to isplativo. Drugo je ako imate vrt i u sezoni hrpu mahuna, tikvica, paradajza i paprika - to se svakako isplati smrznuti, kao i domaće piceke i slično.
Zimnica se financijski isto tako isplati ako imaš svoje voće i povrće (voće imam i radim hrpu džemova, smrznem i slično, čak razmišljam da kupim onu napravu za sušenje voća, ali to isto troši puno pa sam za sada odustala).
Svakako se više isplati i zdravije je jesti sezonsku hranu. Sigurno je zdravije jesti organsku hranu ali ne vjerujem previše da je sve što se deklarira organskim zaista takvo, više vjerujem svom voćnjaku i stričeku koji jednom godišnje pognoji domaćim stajskim gnojem. ALI topic nije zdravlje nego štedljivost. Nažalost, mnogi od nas si ne mogu priuštiti zdravo i organsko.
Ko nema uvjete za peći ajvar, odnosno dvorište, bolje neka ne pokušava.
kad je baka od mm radila ajvar u stanu danima smo ga skidali sa zidova
Moja mama radi ajvar u stanu. Sve oblijepi papirom i starim krpama i baca se na posao.
Ovo mi je poznato, muke po ajvaru... Držala sam onu mrežicu za zaštitu tava od špricanja iznad lonca, tako da mi ove godine nije otišlo na zidove, ali je bilo dosta čišćenja sa strane jer ajvar moraš miješati, ne možeš tu mrežicu samo ostaviti i pogledavati svakih 15-20 minuta (tak radim sa džemovima).
tctctc...treba samo mjesati. radim u stanu. nema fleka. :p
Ako dobro računam, zamrzivač godišnje troši oko 200 kn.
Eto, čisto za računicu da li se isplati zamrzavati - svakako da ako imaš domaćeg (mi imamo domaće ribe, lignje, nešto povrća i voća), kupujemo meso na akcijama, i povrće koje je sezonsko. vjerujem da je nama i dalje velika ušteda zamrzivač. To mi je za dvije kg liganja, a ja ih imam barem desetak kg, još toliko ribe...
naivno pitanje: to čudo od kuhanja ajvara ne može onaj pekač kruha odguliti kao na pekmez programu?
definitivno kupujem škrinju makar je nagurala u spavaću.
ja u dvorištu ( tj. moja mama al se ja krpam) imam domaće paradajze, zel. salatu, paprike, mrkvu, tikvice, jabuke, kruške, trešnje
ma divota
al skoro pola toga ili propadne ili se podjeli jer nemamo di sa tim
A meso nikad ne bi kupovala na akcijama![]()
nakon onih članaka po novinama.. brrr
imam frenda mesara, uvijek me nazove kad dobiva friško meso.. to mi je nekako važno da znam od kud je meso koje jedemo
kupim par kila i zamrzavam u male vrećice
Vjerujem da je to ok, ali ionako imam previše stvari u kući. Moooožda ga nabavim za vikendicu (baš za te svrhe) ako ponovno krenem kopati vrt. Stalno razmišljam o vrtu i zimnici, ali ne stižem odlaziti tamo dovoljno često... Tja, vidjet ćemo. Ako napravim vrt, zaista ću nabaviti i slow cooker i sušilicu za voće/povrće i udri raditi zimnicu! Mogao bi se od toga napraviti biznis, he he he... ALI da bih to stigla, najprije se moram dotegliti do mirovine ili kupiti kuću s vrtom negdje bliže.
bolje i brže ti se zamrzne ako položiš na metal (zbog odvođenja temperature), plus ako tako zamrzavaš, ne zalijepi ti se povrće ili voće u gvalju, pa moraš uzeti ili sve ili ništa. Ovako samo zamrzneš, kad je tvrdo i zamrznuto, pobereš s tacne, u vrećicu, kutiju, kako već želiš, i izvadiš tacnu![]()
Nesuvisla sam. Ako poslažeš komadiće na tacnu da se zamrznu, oni su odvojeni, pa možeš uzeti dvije ili dvadeset kriškica nečega, kužiš? Ako potrpaš po vrećicama, imaš porcije, ali nemaš slobodu kuhati za jednog, ili troje, ili samo dodati za ukras kriškicu i amen jer se povrće slijepi.
za obroke. ako sve naptpas u vrecicu, moras ju cijelu odmrznuti jer tesko da ces komadicak moci otrgnuti.
joj da mi je tvoj vrt i prostor sa skrinjom <3
kuhala bi domaci paradajz. nema finijeg soka za piti.
kiselila krastavce, pekla paprike... joj, sad sam gladna...
ako zamrzneš sve zajedno nećeš moći odvojiti manje količine. Poželjno je da rasporediš na nečemu dok se ne zaledi (možeš i na plastičnoj tacni. od toga se lako odlijepi), i tek onda ubaciti sve zajedno u vrećicu. Ili podijeliti na manje količine, koliko pretpostavljaš da ti treba za jedan obrok, pa zalediti odvojeno u manjim vrećicama ili posudicama.
ja bih zamotala u alu-foliju isto tako. ne znam jel to zdravo, cula sam ruzne stvari o foliji nedavno.
ili celofan.
tekuce mozes u onu posudu za pravit led.
i ja bi vrt. Il bar nešto za što znam da je domaće.
Prošlo ljeto bili kod muževih rođaka na moru. U vrtu imaju svega. Koji je to gušt i olakšanje. Znam, znam...i velika briga. ALi i veliko zadovoljstvo.
Kod nas na moru ništa ne uspjeva, a i mama i teta su mi zaluđene cvijećem pa se to svugdje sadi. A ja bi rađe komad zemlje da mogu sadit povrće.
Ne znam je li ovo tip i trick ili samo moja opsesivna potreba za sistematiziranjem, ali ja ti pakiram patlidžane, tikvice i paradajze u vrećice i važem da budu po 300 g (iako mogu vaditi kako hoću jer su u komadima). Onda mi je lako složiti musake, ratatouille - uzmem jednaku količinu, nema vaganja, sve mi je spremno, narezano, odvojeno, stavljam peć zamrznuto. Tanko rezane šnitice povrća su meni idealni i za na pizzu, pa uzmem jednu vrećicu tikvica, jednu paradajza i hitim na pizzu da automatski postane zdrava hrana.
Ako zamrzavaš meso, isto ti je super napraviti šnicle i ili komadiće kakve voliš, pa ih stavit na tacnu i masni papir - lijepo se oblikuju, pa se lijepo slažu u škrinju i uzmeš si - hoćeš jedan, hoćeš deset na sitno rezani.
E, i nova fora - temeljac dobro ukuham kad ga imam i zamrznem ga u posudi za muffine, kad se zamrznu, lagano s donje strane pustim toplu vodu, izvadim ih (ne idu uvijek glatko, može se još malo otopiti ili sa plastičnim nožem pomoći izlaženje) i stavim u vrećicu, pa vadim jedan po jedan. Kontam si da bih mogla i druge stvari s tim muffin-makerom raditi, ali još nemam osobno isksutvo. No čini mi se kao potencijal samo takav![]()